Forum | Prikbord | Info | Links
 
De F-side op bezoek in Groningen, 28 maart 1982

De F-side op bezoek in Groningen

Wanneer Ajax de tegenstander heet, dan kun je als club er op rekenen dat een behoorlijke supportersschare meereist. In Groningen waren afgelopen zondag zo'n 700 Amsterdamse fans onder de toeschouwers en onder hen natuurlijk de beruchte F-Side.


In één van de dug-outs was de tekst "El Salvador vrij" neergeklad

Het FC Groningen-bestuur had in samenwerking met de politie speciale maatregelen genomen. Tijdens een bijeenkomst met de politie, controleurs en medewerkers werd vooraf al gepraat over wat er eventueel zou kunnen gebeuren. Moeilijkheden waren te verwachten, omdat men van Ajax-zijde had laten weten dat een grote groep supporters zonder kaartje naar Groningen zou reizen, terwijl men wist dat het stadion uitverkocht was. Gelukkig bleek dat probleem achteraf mee te vallen.

Daarnaast was bekend dat bij de wedstrijd Ajax - FC Den Haag stencils waren uitgedeeld met de strekking van "we zullen die fascisten in Groningen wel es even mores leren" (dit naar aanleiding van een artikel in de VI). Dankzij extra inzet van de zijde van de politie en een strenge fouillering zowel aan Ajax- als FC Groningen-zijde deden zich nauwelijks problemen voor in het stadion. De Z-siders bleven goed gescheiden van de Ajax-aanhang, zodat ook dat geen problemen opleverde. Pas na de wedstrijd moest de politie ingrijpen toen een aantal Z-siders de trein van de Ajax-supporters met stenen meenden te moeten bekogelen.

Voor aanvang van de wedstrijd moest er echter met man en macht gewerkt worden om het stadion weer een redelijk aanzien te geven, want in de nacht van zaterdag op zondag had men het hele stadion onder gekalkt. Gezien leuzen als "dood aan de Ajax-joden" mag aangenomen worden dat een deel van de Z-side hiervoor verantwoordelijk is. De hokjes van de kassa waren ondergeklad evenals een aantal reclameborden, alle lampen waren uit het scorebord gedraaid en achter de tribune kapotgegooid, de doelpalen van één van beide doelen waren roodgeverfd, terwijl op diverse andere plaatsen nog leuzen waren neergekalkt. FC Groningen-supporters? (bron: FC Groningen Sportief: 4 april 1982)


Toen de Ajax-supporters het FC Groningen-publiek met stenen en andere
voorwerpen begonnen te bekogelen, greep de politie (met de wapenstok) in.


Na duel FC Groningen - Ajax

Politie treedt op tegen supporters

De Groninger politie heeft gistermiddag tijdens en na de wedstrijd FC Groningen - Ajax vijf supporters, vier van de Amsterdamse ploeg en één van FC Groningen, aangehouden. De vijf maakten deel uit van een veel grotere supportersschare die voor de zo langzamerhand gebruikelijke taferelen in en om voetbalstadions zorgen.

De grootste moeilijkheden deden zich na afloop van de wedstrijd voor. Op het Herewegviaduct in Groningen verzamelden zich supporters van FC Groningen om de trein van de Ajax-aanhang met stenen te bekogelen. De in groten getale aanwezige politie voorkwam dit, maar langs de spoorlijn onder het viaduct hadden zich toch supporters verzameld die de trein wisten te raken. De schade bleef beperkt.

In de Lodewijkstraat, parallel aan de spoorlijn, voerde de politie een charge uit. De FC Groningen-supporters werden door de politie te paard en te voet de Oosterpoortwijk ingedreven, waar zij zich na verloop van tijd verspreidden.

In de trein, één van de oudste van de Nederlandse Spoorwegen, hebben de Ajax-supporters nog wel enige vernielingen aangericht. Bij Hilversum heeft de trein even stilgestaan, omdat een Amsterdamse supporter aan de noodrem trok. De vijf supporters zijn aangehouden voor vernielingen en in de loop van de avond vrijgelaten.

Op het voetbalveld kwam de politie één keer in actie, toen de Ajax-aanhang de toeschouwers op andere tribunes met allerlei voorwerpen begon te bekogelen. Hierbij werd een supporter aangehouden. (bron: NvhN, 29 maart 1982)


Cruyff was hier...

De oproep van de stadionomroeper om vooral op de staantribunes in te schikken, omdat er nog zoveel toeschouwers buiten de hekken stonden, veroorzaakte gistermiddag in het Oosterpark nogal wat hilariteit. Ver voor aanvang van de wedstrijd was het stadion al volgestroomd en stonden de meeste van de zeventienduizend toeschouwers als haringen in een ton te wachten op het beginsignaal.

Ook morrend, omdat de algemene indruk heerste, dat er veel te veel kaarten waren verkocht. Er zijn zelfs bezoekers geweest die geen plaats meer kregen en in arrenmoede de kaartjes maar weer inleverden. Veel van de toeschouwers moesten desondanks hangend aan de reclameborden achter de tribunes, liggend op de daken van de tribunes aan oost- en westzijde of zittend op het elektronische scorebord de wedstrijd volgen.

De Z-siders, aanhangers van FC Groningen, veroorzaakten nauwelijks moeilijkheden. Omringd door tientallen agenten kregen ze daarvoor ook geen enkele kans. Wel drong de politie één keer het Ajax-vak binnen om daar een paar rake klappen uit te delen. Na afloop ontstonden er, zoals eerder vermeld, problemen in de Oosterpoortwijk, en kwam de bereden politie nog in actie toen Ajax-supporters tegen de aanwijzingen in de Herestraat in wilden.

Of het aanstaande zaterdagavond weer zo wordt, lijkt te verwachten. Vanochtend gingen de eerste kaarten voor het duel tegen AZ'67 vlot van de hand en kwam zelfs de mededeling dat ook deze wedstrijd is uitverkocht.

De schade gisteren in het stadion bleef beperkt tot een gat in het hek van het vak waar de Amsterdamse supporters hadden gestaan. Een bus van het GVB liep wat schade op, in de trein sneuvelden dertig lampen. Maar zoals NS-persvoorlichter Van der Linde opmerkte: "Voor ons was het een normaal voetbalweekeinde." (bron: NvhN, 29 maart 1982)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl