Forum | Prikbord | Info | Links
 
Weghalen kooi van de Z-side bespreekbaar, 15 maart 1982

FC Groningen-voorzitter tijdens gesprek:

"Weghalen kooi van de Z-side bespreekbaar"

"Als wij de garantie krijgen dat het niet meer uit de klauw loopt is het weghalen van de kooi bespreekbaar." Dat zei FC Groningen-voorzitter Renze de Vries gisteravond op een bijeenkomst van Z-siders, gemeenteraadsleden, straathoekwerkers, politiemensen, anti-fascisten en FC Groningen-bestuurders in clubhuis De Holm in Groningen. De Vries doelde op het hekwerk waartussen het roerige clubje supporters zich bij thuiswedstrijden in het Oosterpark bevindt en waar ze zo'n gloeiende hekel aan hebben.

Het was het enige concrete resultaat dat de Z-side bereikte op de bijeenkomst, die bedoeld was om de lucht tussen politie en FC Groningen enerzijds en de merendeels kaalgeschoren aanhang anderzijds te zuiveren en te komen tot verheldering van de wederzijdse verlangens. Onder het motto 'praten kan nooit geen kwaad' wilde de Z-side, op een moment dat de zaak volgens de politie dreigt te escaleren, graag nogmaals uiteen zetten wat er zoals schort aan de bejegening door politie, FC Groningen en gemeente.

Er is teveel politie, die bij het fouilleren zelfs viltstiften in beslag neemt, er wordt kinderachtig gereageerd op het gooien van vuurwerk en de 'kleintjes' mogen niet eens op de hekken staan. Verder staat de videocamera opvallend vaak gericht op het Z-side-vak. En als ze dan proberen om verandering in de situatie te brengen, dan worden ze van het kastje naar de muur gestuurd: de FC verwijst naar de politie en andersom. "Kijk, wat wij willen is terug naar ons oude vak, nu zien we niks."

Daar is volgens voorzitter De Vries wel over te praten, maar een feit blijft dat sinds de kooi er staat, het geweld is afgenomen. "Ik weet niet," aldus De Vries, "of we terug moeten naar de oude situatie. We kunnen ons niet permitteren om de bezoekers van de tribunes te laten jagen."

De politie zei, bij monde van adjudant Wouwenaar, dat er geen sprake van is dat zij provoceert. "Wij reageren slechts op gebeurtenissen." Zo zou een agent geslagen zijn, werden hekken vernield en is er met vuurwerk gegooid. De Z-siders vinden het middel erger dan de kwaal. "We zijn laatst nog meegeweest op een uitwedstrijd waar we geen politie gezien hebbeb, ja misschien twee, en waar geen problemen waren. We werden bij het vertrek nog bedankt voor de prettige samenwerking," aldus een Z-sider.

Volgens adjudant Wouwenaar is lang genoeg geprobeerd om minder agenten in te zetten. "En natuurlijk, met de mensen die hier zitten kun je best afspraken maken, maar ze zijn met meer. Er komen, dat wordt mij door de jongens van de Z-side ook zelf verteld, ook mensen om rotzooi te schoppen."

Een ander onderwerp is een eigen clubhuis voor deze groep supporters. "Het moet een flink stevig gebouw zijn. De Bunker (de Z-side heeft een mislukte kraakactie op het gebouw uitgevoerd - red.) is ver van het Oosterpark, maar wel geschikt," vinden de Z-siders. In een volgend gesprek komt de kwestie van het clubhuis aan de orde.

FC Groningen-trainer Theo Verlangen maakt tenslotte van de gelegenheid gebruik om zijn fans op te roepen tot kalmte wanneer aanstaande zondag De Graafschap wordt bezocht. "Ik vraag jullie, gedraag he als een goed supporter. Onze jongens zullen onder een bepaalde druk spelen, dus gebruiken jullie je kans en steun als één groep de FC". (bron: NvhN, 15 maart 1982)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl