Forum | Prikbord | Info | Links
 
Z-side blij met onderkomen, 17 december 1981

"Wij willen de mensen laten zien dat we zelf een clubhuis kunnen runnen"

Z-side blij met onderkomen

Eén kreet schreeuwt je tegemoet wanneer je de binnenplaats waaraan zich het pand bevindt, dat door de leden van de groep fanatieke FC Groningen-aanhangers, de zogeheten Z-side, is gekraakt. Via een tot spandoek omgetoverd tweepersoons-laken wenden de Z-siders zich tot voorzitter Renze de Vries van de Groningse voetbalstichting. "Renzo is een swien", staat er met grote letters. "Die kan hier maar beter niet komen", is de eerste gedachte die je door het hoofd flitst. De uiterlijke schijn bedriegt echter, zo blijkt later.

Kraakpand Z-side

In het schamele onderkomen, maar daar malen de circa vijftien jongeren niet om, brandt, ter bestrijding van de hevige kou, een petroleumkachel. Bovendien hebben de bewoners gezorgd voor anderszins warmende zaken. "Hier", biedt eentje joviaal aan, "whisky, echte whisky. De fles is reeds voorzien van de tekst 'Super Z-side', hoewel hij pas moet zijn verworven, gezien de nog achtenswaardige inhoud.


Organisatie

Er blijkt een verrassende mate van organisatie binnen de groep in het pand te zijn. Er staan algemene gedragslijnen en verordeningen op de muur, hoewel er wel meer op de wanden is geschreven, dat van minder vredelievende bedoelingen getuigt. Hoe het ook zij, de ontvangst is buitengewoon vriendelijk, voor een rondleiding wordt gezorgd. Er is een 'echte bar' waar dranken tegen een zachte prijs kunnen worden aangeschaft. Het mag de titel 'kroeg' dragen: er is een 'lat', waarin al enkele 'siders' een kerf of meer hebben staan.

Het gaat er vreedzaam aan toe en de leden van de groep voetbalkrakers verzekert ons van de goedwillendheid. "Wij proberen", legt 'Skinny' uit, "de mensen te laten zien dat we echt een clubhuis, een eigen ruimte willen en dat wij er ook eentje kunnen hebben." Hij is er zeer wel van overtuigd, dat iedere vernieling nu een rampzalige uitwerking kan hebben op de toekomst van de groep, in die zin, dat de gemeente helemaal niet meer geneigd zal zijn naar een oplossing te zoeken.

"Wij gaat met iedere wedstrijd van FC Groningen mee, wij zijn er altijd bij en dat is bijvoorbeeld zeker bij Feyenoord zeker geen pretje, dan vinden we dat de club ook wel eens aan ons mag denken", stelt de Z-side zich op. Aan de andere kant is de groep overigens best bereid wat minder strijdlustig de zaak te bekijken. En dan blijkt dat Renze de Vries weliswaar beroepsmatig als handelaar met varkens te maken heeft, maar in de ogen van de Z-siders als 'onderhandelingspartner' zeker mogelijk is. "Wij zijn nu bezig te laten zien, dat we ons kunnen gedragen, we willen ook best met De Vries praten, maar zij willen zelf niet", aldus 'Skinny'.

Kraakpand Z-side


Welwillend

De verhouding met de buurt waarin het kraakpand staat is goed. Met gepaste trots stelt een kraker dat er, nu de waterleiding bevroren is, water bij de omwonenden te halen is. Bovendien is de wijkagent al geweest en die heeft zich onwelwillend opgesteld. Een aantal collega's van hem kwam ook kijken en oogstten slechts hilariteit toen één van hen van de trap gleed, de sneeuw in.

Aangenaam hebben de makkers het zich, ook door het vrouwelijk gezelschap en de hond Sam (getooid met een Z-sidesjaal) zeker gemaakt. Van enige agressiviteit is slechts een vleug op te vangen als er geposeerd moet worden voor de foto. Met kettingen gewapend en de nazi-groet brengend hoopt de groep zich op in de hoek. En toch is er ontzag voor te veel geweld of te gortig worden optreden.

Aan de wand hangt opgeprikt een foto uit een weekblad waarop Engelse supporters zijn te zien, die een groepje Zwitserse soortgenoten onder de voet lopen. Eén van de Engelsen steekt duidelijk zichtbaar in het onderlichaam van een Zwitser. "Het mes erin", heeft de Z-side boven de foto op de wand geschreven. Een lid van de groep zegt, relativerend: "Dat is erg hè, dát is heavy...." (bron: NvhN, 17 december 1981, Henk Mulder)

Kraakpand Z-side

Z-side op kraaktoer

Z-side supporters van FC Groningen hebben voorlopig het door hen al enige tijd begeerde clubhuis. De Z-side was het wachten kennelijk beu en men kraakte een leegstaand pand aan de Nieuweweg. De 19-jarige student Wouter, die steeds als woordvoerder van de jeugdige voetbalsupporters optreedt, was overigens niet op de hoogte van deze kraakactie. (bron: GG, 18 december 1981)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl