Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Groningen temt supporters, 3 december 1981

IJzeren kooi moet geweld Z-side remmen

FC Groningen temt supporters

FC Groningen treft maatregelen om in de naaste toekomst geweld op zijn voetbalveld tegen te gaan. Rond het veld van het Oosterparkstadion wordt momenteen een 'kooi' geïnstalleerd, die agressieve Groninger supporters van het speelveld moet weren. De kooi bestaat uit een drie meter hoog, getralied hek.

Tijdens een persconferentie gaf het bestuur van FC Groningen verder te kennen voortaan de jeugdige supporters bij het binnenkomen te fouilleren. Een particulier bewakingsbedrijf zal zich met die opdracht bezighouden. De fouilleringsmaatregel geldt slechts de harde kern van de FC Groningen-aanhang, bekend onder de naam Z-side. Volgens het bestuur van FC Groningen zijn deze jongeren te herkennen aan hun specifieke kleding. (bron: GG, 3 december 1981)


Maatregelen tegen wangedrag supporters

Het was in feite aan Go Ahead Eagles-doelman Jan Endeman te danken dat de 90 minuten bij FC Groningen - Go Ahead Eagles werden volgemaakt. Want toen vlak achter zijn hoofd voor de tweede keer vuurwerk tot ontploffing kwam, had scheidsrechter Van Swieten het duel kunnen staken. De Go Ahead-doelman vond dát waarschijnlijk te ver gaan en liet de arbiter weten zijn werk 'normaal' te kunnen doen.

Maar één ding was voor het bestuur van FC Groningen duidelijk, dit mag niet weer gebeuren, vandaar dat het bestuur, in overleg met de gemeente en de politie, besloten heeft tot een aantal ingrijpende maatregelen. "De supporters van de Z-side zijn die middag duidelijk over de schreef gegaan", aldus voorzitter Renze de Vries. "Er is met vuurwerk gegooid, er zijn andere dingen in het doelgebied geworpen. Dit kunnen wij niet langer tolereren. Wij zijn van mening dat het eventuuel staken van een wedstrijd door wangedrag niet is te verkopen aan de goedwillende mensen, die komen voor een fijne voetbalmiddag. Naar aanleiding van het gebeuren bij die wedstrijd heb ik ook ettelijke telefoontjes en brieven van mensen gehad of daar niet tegen opgetreden kon worden".


Een ondankbare taak voor de aanvoerder: het kalmeren van
supporters, die blijkbaar toch niet willen luisteren ...

Direct de maandag na de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles is het FC Groningen-bestuur met vertegenwoordigers van de gemeente en politie om de tafel gaan zitten om passende maatregelen te treffen: de staantribune achter het doel is over de gehele breedte inmiddels voorzien van een nieuw hekwerk. Een verandering die overigens ook zonder deze problemen zou zijn doorgevoerd in het kader van de stadionverbetering van het BBI.

De supporters van de Z-side krijgen overigens niet de kans dit nieuwe hekwerk op hun stevigheid te testen. Voor hen is voortaan een aparte 'kooi' ingeruimd in de hoek van het stadion, aan de Zaagmuldersweg-kant. In dit vak zullen voortaan ook de bezitters van een jongenskaart (t/m 14 jaar) moeten plaatsnemen, tenzij ze met een oudere begeleider de wedstrijd bezoeken. Het 'Z-side-gedeelte' midden achter het doel aan de Zaagmulderswegkant zal in het vervolg leeg blijven. Alleen bij drukbezochte wedstrijden zal dit deel van het stadion nog gebruikt worden, maar dan wordt er alleen een selectief publiek toegelaten.

Vanaf vandaag zullen ook de supporters bij een bezoek aan het Oosterparkstadion gefouilleerd worden. "Met name aan de Zaagmulderswegzijde zullen bezoekers gefouilleerd worden", aldus voorzitter De Vries, "maar mogelijk ook op andere plaatsen. We zullen niks nalaten om de veiligheid en gezelligheid in het Oosterparkstadion te herstellen".

"Door borden bij de kassa worden de bezoekers hierop attent gemaakt. Verder zal de politie, die de fouillering overigens niet uitvoert, nog een aantal extra mensen inzetten om toezicht te houden. Met deze maatregelen hopen we een stuk irritatie weg te nemen bij de mensen die in het verleden door deze raddraaiers werden lastig gevallen". (bron: F.C. Groningen Sportief, 6 december 1981)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl