Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Groningen - MVV, 5 oktober 1980

Rellen in Groningen

Stenen voor Maastrichtse supporters

GRONINGEN - Een groep FC Groningen-supporters heeft gistermiddag bij het Groninger hoofdstation een vertrekkende trein, met daarin onder andere MVV-supporters, met stenen bekogeld. Eén van de passagiers, een 15-jarige jongen uit Maastricht, raakte daarbij aan het hoofd gewond. Hij werd in Assen uit de trein gehaald en in het Asser Wilhelminaziekenhuis behandeld. Voor en na de eredivisiewedstrijd kwam het tot ongeregeldheden, waarbij de politie de wapenstok hanteerde.

Bij aankomst in Groningen werden de MVV-supporters onder politiebegeleiding en in een bus van het gemeentelijk vervoersbedrijf naar het Oosterparkstadion gebracht. In de bus werden vernielingen aangericht. Direct na afloop van de (door FC Groningen verloren) wedstrijd, toen vier agenten met de bus mee naar het station terugreden, koelde een aantal jeugdige FC Groningen-aanhangers zijn woede op het voertuig. De politie voerde een charge uit.

De politie moest op het station andermaal in actie komen om een groep Groningers van het perron te verwijderen. Deze jongeren hergroepeerden zich later in de omgeving van het Hereweg-viaduct, waar met stenen naar vertrekkende treinen werd gegooid. Eén relschopper werd aangehouden, maar later vrijgelaten, omdat niet vaststond dat hij aan de rellen had meegedaan. (bron: NvhN, 6 oktober 1980)

Bij aankomst van een grote groep MVV-fans (foto) op het station in Groningen staat er al een welkomstcomité klaar. Het komt voor de wedstrijd al tot ongeregeldheden tussen supporters van Groningen en MVV. Nadat de MVV-fans met bussen naar het stadion zijn vervoerd, blijkt dat er vernielingen zijn aangericht in deze bussen.
Een jonge raddraaier heeft er blijkbaar plezier in dat hij door de politie op het viaduct aan de Hereweg in Groningen in de kraag wordt gevat.


FC Groningen-supporters bekogelen trein met stenen

Een groepje zeer jonge FC Groningen-supporters heeft zondagmiddag bij het station van Groningen een vertrekkende trein met daarin MVV-supporters met stenen bekogeld. Eén van de passagiers raakte daarbij zo gewond, dat hij is Assen naar een ziekenhuis gebracht moest worden.

Het is nog niet bekend of er in de trein, waarvan een aantal ruiten sneuvelden, nog meer gewonden zijn gevallen. De Groninger politie heeft één jongen aangehouden die op een viaduct waar de trein onder door kwam, stenen stond te gooien. De meeste jongelui die bij het gooien waren betrokken stonden echter in een straat nabij het viaduct.

Bij aankomst in Groningen eerder op de dag, waren supporters uit Maastricht door bemiddeling van de politie met een gemeentebus naar het Oosterparkstadion gebracht. Bij aankomst daar bleek dat de bekleding van de bus enigszins was beschadigd.


Woede

Direct na afloop van de wedstrijd, toen vier agenten met de bus mee naar het station terugreden, koelden een aantal FC Groningen-supporters hun woede op het voertuig, waartegen werd geschopt en geslagen. Nadat de politie had ingegrepen kon de bus ongehinderd vertrekken.

Bij aankomst op het station moest de politie andermaal in actie komen om Groningers van de perrons te verwijderen. Het merendeel van de jongeren hergroepeerde zich op het viaduct, waar de politie ze nogmaals uiteendreef. Toen de trein echter langs de Lodewijkstraat reed, bleken daar voornamelijk twaalf à dertienjarige jongetjes te staan, die de trein met stenen bekogelden. (bron: Winschoter Courant, 6 oktober 1980)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl