Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Vlaardingen - FC Groningen, 15 mei 1980

Dol legioen bejubelt FC Groningen

Zes jaar en twee dagen heeft het Groningse supporterslegioen smachtend uitgezien naar de dag van gisteren. Die voor de noordelijke voetbalfans onvergetelijke Hemelvaartsdag 1980, waarop men dan eindelijk voluit kon jubelen om de terugkeer van FC Groningen in de eredivisie, die op 13 mei 1974 op slot ging. In Vlaardingen waren er ruim 3000 Groningse supporters getuige van hoe hun favorieten in het tweede bedrijf een constant en voortreffelijk seizoen dankzij een ruime 1-4 zege met het kampioenschap bekroonden. En dat vormde uiteraard aanleiding om onder toeziend oog van Groningens meegereisde burgervader Buiter de equipe van Theo Verlangen uitgebreid toe te juichen.


Een grote menigte op de Grote Markt

Zo lang had men op een - ditmaal dikverdiende - plaats in het voetbalwalhalla moeten wachten, dat de hospartijen tot diep in de nacht werden gepronlongeerd. Vlaardingen had wat dat betreft de primeur, het vervolg was er voor de massa 'thuisblijvers' op de Grote Markt en tot besluit zocht men de Veemarkthallen op om andermaal 'Azing-Azing' en 'Groningen is kampioen' te scanderen. De mateloos populaire 34- jarige doelman kon zijn geluk niet op. Na de champagnefuif in de Vlaardingse kleedhokken riep de minst gepasseerde doelman uit het betaalde voetbal: "Dit is een onvoorstelbare ervaring. Zalig om dit mee te maken. Dit is het resultaat van 3 seizoenen hard werken. FC Groningen is rijp voor de eredivisie!" (NvhN, 16 mei 1980)


Groningen huldigt zijn kampioenen

FC Groningen's felbegeerde terugkeer in de eredivisie werd een feit in Vlaardingen, waar de noordelijken met een glanzende 1-4 zege op de plaatselijke FC het kampioenschap gestalte gaven. De Groninger voetbalstichting heeft daarmee een punt gezet achter het zesjarig verblijf in de eerste divisie. Hoe blij de stadjers met het heroveren van een plaat op het hoogste niveau zijn, bleek gisteravond toen ze FC Groningen een indrukwekkend onthaal bereidden.


De supporters zijn massaal toegestroomd

Duizenden mensen waren op de been om de spelers een gedenkwaardige triomftocht te bezorgen. Het begon bij de gemeentegrens aan de voet van de Esserberg, een plek waar een flink stuk Groninger voetbaltraditie uit het grijze verleden ligt. "Ik word hier koud van. Zo'n grandioze intocht had ik niet verwacht", merkte rechterspits Eddy Bakker op.

De spelersbus was het middelpunt van een stroom supporters die de reis naar Vlaardingen had meegemaakt. Liefst 2500 supporters steunden het kampioenselftal tijdens het beslissende duel in de Rijnmond. Voor hen die per spoor waren gereisd had de NS op de terugweg een extra trein ingezet, bevreesd als men was voor uitspattingen. De FC Groningen-aanhang gedroeg zich evenwel voorbeeldig.


De spelers van FC Groningen slaan de schare gade

Burgemeester H.G. Buiter behoorde tot het legioen dat FC Groningen in Vlaardingen moreel bijstond. Onmiddellijk na afloop stond hij in de kleedkamer klaar met zijn felicitaties. "En nu Europees voetbal", liet hij opgetogen weten. In het stadhuis nam Lammers Westerhof de honneurs van Buiter waar in zijn hoedanigheid als loco-burgemeester van sportzaken. Een imponerende en luidruchtig zingende massa op de Grote Markt begeleidde de kampioenen naar binnen.

Vervolgens ging het naar de geïmproviseerde feesttent aan de Sontweg. Evenals tijdens de tocht van de gemeentegrens naar het stadhuis hadden veel uitgelaten spelers op het dak plaatsgenomen. In de Groningenhal werd het kampioenschap gevierd met de uitzinnige aanhang, aan paar duizend in getal. (Winschoter Courant, 16 mei 1980)


Uitzinnige vreugdetonelen op geannexeerd Vlaardings grondgebied

Olé Olé - FC Groningen Oké!

't Peerd van Ome Loeks is helemaal niet dood, zoals het aloude versje ons wil doen geloven. Hemelvaartsdag 1980 om kwart over vier 's middags hinnikte het stenen ros van blijdschap, precies op hetzelfde tijdstip dat zo'n slordige 3000 Groningse voetbalsupporters uitzinnig van vreugde het terrein van FC Vlaardingen tijdelijk tot Gronings grondgebied annexeerden. Om de uitgebreide festiviteiten rond het glanzende kampioenschap van FC Groningen in te zetten met de dolgelukkige favorieten op de schouders.


Van jong tot oud, iedereen viert feest

"Groningen is kampioen", zong het groenwitte legioen mee met de plaat, die al twee minuten voor het eindsignaal van arbiter Thomas gestart was. De Vlaardingse accomodatie verwerkte dit vredelievende noordelijke geweld maar nauwelijks en de thuisclub zal met een zucht van opluchting geconstateerd hebben dat het feestgedruis zich al gauw via bus en trein gin verplaatsen naar de stad waar men al jaren achtereen naar dit historische moment had gesnakt.

En terwijl de supporters vooruitsnelden naar de Martinistad, alwaar de 'achterblijvers' de voorbereidingen troffen voor een grootse ontvangst van de kersverse eredivisionisten, gaven de van alle druk bevrijde voetbalhelden de kleedhokjes van Vlaardingen een extra schoonmaakbeurt met champagne. Olé Olé - FC Groningen Oké! Slechts gehuld in badlakens, om de vrouwelijke felicitanten niet al te zeer te shockeren, gaven de krijgers van trainer Theo Verlangen zich nog eenmaal volledig in een wilde victoriedans met de tot in zijn diepste vezels geëmotioneerde Azing Griever als totempaal.

De 34-jarige doelverdediger, die tot laat op de avond intens bleef genieten van de triomf, kon zijn gevoelens toch aardig onder woorden brengen. "Dit is voor mij een onvoorstelbare ervaring. Nee, we hebben er geen moment over gepiekerd om dit kampioenschap tot zondag uit te stellen met het oog op een volle bak in het Oosterparkstadion. Daar hebben wij geen ploeg voor, bovendien, je kunt het toch niet maken om die duizenden supporters, die hier naartoe zijn gereisd, teleur te stellen? Dit kampioenschap is het resultaat van drie seizoen hard werken en bouwen. FC Groningen is nu rijp voor de eredivisie, maar deze groep is nog lang niet aan zijn plafond, dat groeiproces gaat volgend seizoen verder. (NvhN, 16 mei 1980)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl