Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Groningen - Telstar, 10 juni 1979, nacompetitie

Messenwerper in Oosterpark; duel gestaakt

Een door een toeschouwer in het veld geworpen mes, dat vlak langs het hoofd van Telstar-linksback Fred Bischot vloog, maakte gisteravond in de 33e minuut van de eerste helft een einde aan de wedstrijd FC Groningen - Telstar. Volledig overstuur begaven Bischot en zijn ploeggenoten zich meteen naar de kleedkamer en na overleg met enkele bestuursleden werd scheidsrechter Thomas verteld dat de spelers van Telstar niet in staat waren het duel voor de nacompetitie van de eerste divisie te hervatten.

Fred Bischot

De tuchtcommissie van de KNVB beslist op korte termijn over de gevolgen van het door Telstar gestaakte duel. Op het moment dat de strijd werd beëindigd had FC Groningen een 2-0 voorsprong. De messenwerper, die zich op de staantribune bevond en het op Bischot gemunt had toen deze voor een ingooi naar de zijkant van het veld liep, kon niet door de politie worden aangehouden. Hij was onvindbaar toen agenten zich op de tribune begaven. Om de dader te kunnen identificeren heeft de politie de NOS om de televisiebeelden gevraagd, die gisteravond werden uitgezonden.


De politie begeeft zich naar de tribune waar de dader moet staan


Voorzitter Renze de Vries van FC Groningen bij het hek van de staantribune

Nadat de spelers in de kleedkamer waren verdwenen, gaf scheidsrechter Thomas Telstar vijftien minuten de tijd om te kalmeren. Thomas: "Toen ben ik naar binnen gegaan om Telstar te vragen of het de wedstrijd wilde voortzetten, maar de ploeg weigerde. Verder spelen was toen natuurlijk onmogelijk. Ik kan voor die houding van Telstar wel begrip opbrengen. Bischot zat apatisch en spierwit op de bank en vier andere spelers waren ook helemaal van de kaart. Ik zal de weigering van Telstar rapporteren aan de KNVB en die zoekt het verder wel uit".


Emoties

Ook buiten de kleedkamers laaiden de emoties hoog op toen duidelijk werd dat er niet meer gevoetbald zou worden. Nadat de 11.000 toeschouwers was verzocht het terrein te verlaten bleef het lange tijd onrustig in de omgeving van het Oosterparkstadion. Spreekkoren scandeerden "Telstar dood, Thomas dood" en een kassier, die bezig was een deel van de recette te tellen, liep snijwonden op in het gezicht toen een woedende bezoeker de ruit van zijn kassa insloeg. De dader, de 29-jarige Groninger K.R. werd gearresteerd.

De 42-jarige Groninger J.H. liep door de emoties rond de wedstrijd een hartstilstand op en moest in het ziekenhuis worden opgenomen. De politie sloot het stadion volledig af en riep de hulp in van de Mobiele Eenheid. Deze zorgde voor een veilige aftocht van Telstar. De spelers werden in twee overvalwagens met grote snelheid naar Haren vervoerd. Daar was intussen de bus naar toe gedirigeerd waarmee de spelers terugreisden naar Velsen.

FC Groningen zat met de uiterst nare gebeurtenissen in zijn maag. Een geschokte manager De Vries: "Dit is een blamage voor ons. Ik schaam me diep en heb Telstar mijn verontschuldigingen aangeboden voor het gedrag van een deel van ons publiek. Maar wij als vereniging waren machteloos. Wat kun je ertegen doen als mensen zich zo verschrikkelijk gedragen? Het was de eerste keer dat we hier zulke toestanden hebben meegemaakt. We hebben nooit eerder problemen gehad door ons het publiek".

De KNVB kan nog niets zeggen over de gevolgen van het gestaakte duel. Competitieleider Jan Huybregts van de sectie betaald voetbal: "Aan de hand van de rapporten van de scheidsrechter zal de tuchtcommissie moeten onderzoeken, welke partij schuld heeft aan het staken van deze wedstrijd. Dan pas zal de KNVB maatregelen kunnen nemen. (bron: NvhN, 11 juni 1979)
Scheidsrechter Bep Thomas met het mes. Trainer Martin
van Vianen houdt Fred Bischot in bedwang

Telstar staakt duel in Oosterpark na aanslag op Bischot

Messenwerper in macabere rol

Fred Bischot was afgelopen woensdag het feestvarken in een vrolijk gestemde Telstar-familie, toen hij gehuldigd werd voor zijn 250e wedstrijd. De jubilaris ondervond gisteren bijna aan den lijve dat voetbal beangstigend dicht in de nabijheid is beland van een jungle waar iedereen vogelvrij is. Weliswaar liggen velen al niet meer wakker van de verruwing op het veld en de misdragingen van supporters, maar de messenwerper die het in het Oosterparkstadion op Fred Bischot gemunt bleek te hebben, heeft met zijn macabere actie de meest favoriete volkssport wel in een zeer misdadig daglicht gesteld.

"Het moest er eens van komen," merkte één van de 11.000 aanwezigen, de Groninger arbiter Bouke Draaisma, op. Voor hem heeft het altijd vast gestaan dat de chaos rond de velden eens tot een catastrofale gebeurtenis zou leiden. "We hebben hier in feite een paar jaar op zitten wachten, want het gedrag van een deel van het voetbalpubliek is steeds dreigender geworden. Iedere toeschouwer bij de ingang te fouilleren is volgens mij de enige oplossing. Maar ik ben benieuwd wat de KNVB nu gaat ondernemen."

Voor FC Groningen en Telstar is het minstens zo belangrijk wat de tuchtcommissie en eventueel de KNVB nu gaan uitbroeden. De Groningers, die nooit eerder wegens wanordelijkheden van het publiek door de bond op de vingers zijn getikt, klampen zich hoe dan ook vast aan de 2-0 voorsprong die ze op het moment van het abrupte einde hadden. Trainer Theo Verlangen: "Die stand kán ons niet worden ontnomen en de resterende twaalf minuten van de eerste en de volledige helft zullen volgens mij normaal uitgespeeld moeten worden."

Toch vreest FC Groningen dat het niet vrijuit zal gaan aangezien de thuisclub aansprakelijk is voor de gedragingen van het publiek, al beroept manager De Vries zich op overmacht. Ook Telstars trainer Martin van Vianen vroeg om begrip, want hij besefte wel degelijk dat zijn elftal door te weigeren de wedstrijd te hervatten een groot risico loopt als de regels stipt worden nageleefd door de tuchtcommissie.


Fred Bischot na afloop, stijf van de valium


Pillen

Van Vianen: "Sommige spelers waren zo erg van de kaart, dat ik doodeenvoudig niet aan hen kon vragen of ze verder wilden spelen. Bischot was volledig over zijn toeren. Hij heeft pillen gekregen om te kalmeren. Vier andere spelers zaten er bij te huilen. Als het programma normaal wordt afgewerkt, moeten we woensdag naar Fortuna SC, maar ik houd mijn hart vast voor die wedstrijd, want deze klap is niemand zo snel te boven. Ik hoop maar dat er rekening wordt gehouden met de gevoelens van de spelers na wat er met Bischot gebeurde. Niemand was in staat om weer het veld in te gaan."


Trainer Van Vianen en Bischot stappen in een politiewagen

Tweeëneenhalf uur hield het ontredderde Telstar zich op onder de hoofdtribune. Omdat een joelende menigte zich in de laan erachter had verzameld, durfde niemand naar buiten te komen. Pas nadat de Mobiele Eenheid was verschenen en alle toeschouwers van het stadioncomplex waren verdreven, kon aan de terugreis worden begonnen. Nog steeds versuft stapte Fred Bischot in één van de twee overvalwagens, die het gezelschap de stad uit loodsten. Het enige wat over zijn lippen kwam, was: "Dit is iets verschrikkelijks. Het scheelde maar weinig of ik was geraakt."


De Telstar-spelers worden met gepantserde politiewagens weggevoerdRaadsel

Waarom Fred Bischot het had moeten ontgelden bleef voor iedereen een raadsel. Van Vianen: "Er was geen enkele aanleiding in de wedstrijd voor zo'n agressieve reactie. Een paar ongelukkige botsingen, dat was alles. Maar voor FC Groningen viel er niets te mopperen, het stond immers met 2-0 voor".

Buitensporig ruw waren de ruim 32 minuten, die het duel duurde, inderdaad niet verlopen. Wel erg rommelig door enkele vrij langdurige onderbrekingen voor blessure-behandelingen en omdat liefst drie spelers vervangen moesten worden. Dat waren bij FC Groningen Romijn en Veldmate, terwijl Knoop van Telstar eerder dan zijn ploeggenoten in de kleedkamer belandde.

Veldmate en Knoop kwamen in de tweede minuut met elkaars hoofden in botsing. De Groninger middenvelder stopte de bal in het strafschopgebied alvorens in buitenspelpositie te blijven liggen. Bakker schoot ogenblikkelijk toe om raak te knallen. Het duurde even voordat Veldmate en Knoop enigszins waren opgelapt. Het tweetal werd tien minuten later toch naar de kant gehaald, maar in die tussentijd had Veldmate's hoofdpijn hem niet belet met een knappe kopbal voor 2-0 te zorgen.

Een minuut na zijn vertrek kwam voor Romijn het einde van de wedstrijd. Telstar-doelman Nederburgh mepte bij een hoge voorzet niet alleen de bal weg, maar raakte met dezelfde vuistslag ook de neus van de Groninger centrumspits. Hevig bloedend verliet hij het veld. De vrees voor een gebroken neusbeen bleek in het ziekenhuis ongegrond. Teruggekeerd in het Oosterpark hoorde Romijn dat de wedstrijd een kwartier na zijn vertrek was beëindigd.

Trainer Verlangen verwacht dat Veldmate en Romijn in de volgende wedstrijd al weer van de partij kunnen zijn. Tevens constateerde hij dat het tweetal in de resterende speeltijd tegen Telstar kan worden opgesteld, want de reglementen staan zoiets toe. Alleen heeft FC Groningen dan wel het maximale aantal van zijn twee wisselspelers gebruikt, zodat er geen invallers meer zijn toegestaan.


Onrust

Dat was trouwens het enige lichtpuntje van een bewogen en dieptreurige voetbalavond. De veranderingen hadden de Groninger ploeg namelijk nogal onrustig gemaakt. De agressie, waarmee FC Groningen vanaf de eerste helft liet zien dat het in de nacompetitie wel degelijk wil meetellen, resulteerde dan wel in twee doelpunten in acht minuten, toen Mulder en Venema als vervangers binnen de lijnen waren verschenen, kostte het zichtbaar moeite het ritme terug te vinden. Maar alles werd tenslotte bedorven door de onbekende messenwerper en de morele schade kon niet met die twee goals worden vergoed. (bron: NvhN, 11 juni 1979, Harry Hesseling)


De spelers van FC Groningen verlaten opgewekt het veld, nog in de
veronderstelling dat de wedstrijd hervat gaat worden

Commentaar

Jarenlang is er door betaald voetbal en overheid gesproken over gezondmaking, over sanering van deze bedrijfstak. Een rel als gisteren in het Oosterpark van FC Groningen maakt duidelijk dat er óók wel wat aan de 'gezondmaking' van het voetbalpubliek mag gebeuren. Een toeschouwer gooit een mes, een speler wordt gelukkig net niet geraakt, de wedstrijd vindt in ieder geval een vroegtijdig eind. De rotzooi na afloop duurt langer, een deel van het FC Groningen-legioen mag zich daaraan schuldig achten.

En de verdere gevolgen? Straf, waarschijnlijk voor FC Groningen, dat toch verantwoordelijk is voor de gang van zaken in het eigen stadion, straf wellicht voor Telstar, dat begrijpelijk niet meer in het veld wenste te verschijnen. In beide gevallen lijkt wat clementie van de kant van de KNVB op z'n plaats. Die KNVB zou zich nu trouwens zélf geroepen moeten voelen eindelijk wat meer aandacht en geld aan de 'opvoeding' van het voetbalpubliek te besteden. (bron: NvhN Commentaar, 11 juni 1979)


Politie denkt messenwerper FC Groningen te kennen

De Groninger politie meent zeker te weten wie de man is die zondagavond een mes op het veld gooide tijdens de voetbalwedstrijd FC Groningen - Telstar voor de nacompetitie in het Oosterparkstadion in Groningen. Het is een Groninger, die vaste bezoeker is van de wedstrijden van FC Groningen. De man is nog niet aangehouden, omdat de politie eerst definitieve bewijzen in handen wil hebben.

Gisteren bekeken enkele Groninger rechercheurs in Hilversum de televisiebeelden van NOS-sport van het moment waarop het mes gegooid werd. Die beelden geven echter minder zekerheid over de identiteit van de dader dan werd gehoopt. De politie gaat vandaag of morgen nog eens terug naar Hilversum en reist dan ook door naar Velsen om de officiële aangifte op te nemen van Telstar-speler Fred Bischot en van de voetbalclub Telstar zelf. Bischot en Telstar lieten de Groninger politie vanmorgen weten, dat na enige aarzeling nu toch aangifte wordt gedaan. Bischot blijft op zijn standpunt staan dat het mes naar hem werd gegooid en dat het wapen hem op een haar miste. Telstar doet aangifte omdat de club zich ook benadeeld voelt.

De enige aanwijzingen, waarover de Groninger politie voorlopig beschikt, is een aantal vage getuigenverklaringen. Men beschikt uiteraard ook over het mes dat centraal staat in de affaire. Maar een mes als het gebruikte is overal te koop. Burgemeester H.G. Buiter van Groningen ontkent dat hij speciaal naar aanleiding van dit geval overleg heeft gehad met officier van Justitie mr. P.H. Schenkenberg van Mierop. Ook zou Buiter als hoofd van de politie geen extra maatregelen hebben verordonneerd voor de wedstrijd FC Groningen - Willem II. "Dat is een zaak van FC Groningen en de politie. Misschien dat er wat meer politie achter de hand wordt gehouden, maar dat gebeurt bij dit soort wedstrijden wel vaker," aldus Buiter. (bron: NvhN, 12 juni 1979)


"Als een ander het had gedaan, greep ik hem in de kladden"

Messenwerper bekent na arrestatie

De Groninger politie heeft gisteravond de man gearresteerd, die afgelopen zondagavond tijdens de voetbalwedstrijd FC Groningen - Telstar een mes wierp naar Telstar-speler Fred Bischot. De 41-jarige Jacob R. uit Groningen werd in zijn woning aangehouden. De man bekende zijn daad, die hij pleegde omdat volgens hem de Velsense ploeg veel te hard speelde en met name aanvoerder Fred Bischot. R. werd ingesloten op beschuldiging van poging tot doodslag. Hij is vanmorgen weer vrijgelaten.

De man kon worden aangehouden op grond van een stijgend aantal getuigenverklaringen, een persfoto waarop de verdachte duidelijk is te zien en de videobeelden van de televisie-opnamen van de wedstrijd. De politie was zondagavond al bij R. aan de deur geweest om hem te polsen, hoewel de bewijzen toen nog niet rond waren. Er werd echter niet open gedaan. Vervolgens wilde de politie eerst harde bewijzen in handen hebben, voordat tot arrestatie werd overgegaan.

Een team van ongeveer zeven man werkte aan de zaak. "We waren er op gebrand om alles rond te krijgen voor de wedstrijd FC Groningen - Willem II van vanavond om de rust te doen weerkeren. We zijn twee keer naar Hilversum geweest en hebben verklaringen opgenomen van getuigen in plaatsen als Veendam, Ter Apel en Hoogezand. Inmiddels is ook de officiële aangifte van Bischot en van Telstar in Velsen opgenomen," zei adjudant A. Otjes van de Groninger recherche vanmorgen.

R. is een vaste bezoeker van FC Groningen. Inmiddels heeft de KNVB besloten de gestaakte wedstrijd volgende week woensdag 20 juni te hervatten in de 33e minuut bij de stand 2-0 (het moment van staken). De nacompetitie schuift daardoor enkele dagen op. (bron: NvhN, 13 juni 1979)


Messenwerper: "Ik ga nooit meer naar FC Groningen"

Een mes vloog op de grasmat van het Oosterparkstadion zondagavond tijdens FC Groningen - Telstar. Het had tot gevolg een enorme heisa en het betekent nu ook het einde van het ouderwetse voetbalsupporterschap. Jacob R. (41) uit Groningen gooide dat mes van 19 centimeter. "In een vlaag van verstandsverbijstering," vertelde hij vanmiddag, nadat hij op vrije voeten was gesteld uit het hoofdbureau van politie. "Ik ben een groot voetballiefhebber. Als ik iemand anders dit had zien doen, had ik hem beetgepakt en niet meer losgelaten. Wat ik heb gedaan is verschrikkelijk, al is het in feite nog goed afgelopen. Het staken van zo'n wedstrijd is niets in vergelijking met wat zo'n speler had kunnen overkomen. Naar FC Groningen ga ik nooit meer," kondigde een nog zichtbaar emotionele Jacob R. vanmiddag aan.

De man, die met het gooien van dat mes voor een opwindende gebeurtenis zorgde in het Nederlands betaald voetbal, volgt al 23 jaar het wel en wee van FC Groningen (het vroegere GVAV) letterlijk op de voet. Geen thuiswedstrijd slaat hij over, onderaan in dat middenvak van de lange staantribune. Ook bij vele uitwedstrijden is hij onder de trouwe supporters. Hij praat over zeventien bussen jaren geleden bij een uitwedstrijd van GVAV naar Vitesse, over de legendarische en wijlen Tonny van Leeuwen, over tijden van Fottner en Seemann, over spelers op de schouders bij winst in uitwedstrijden op Ajax en Feijenoord.

"In die jaren heb ik nooit iets verkeerds gedaan, want ik ben een echte voetbalsupporter. Ik kan ook best tegen mijn verlies als er voor FC Groningen niet meer in zit in zo'n wedstrijd. Slechts één keer heb ik iets gehad. Dat was in een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. We kregen ruzie met enkele vervelende FC Utrecht-supporters. Plotseling kreeg ik een staaf ijzer in het gezicht. Ik werd toen naar de overkant onder de tribune gebracht. Na verzorging door de GGD mocht ik de wedstrijd uitzien op de spelersbank naast de wisselspelers."

De uren en dagen na het gebeurde in het Oosterparkstadion betekenden voor Jacob R. nauwelijks slapen en haast nog minder eten. "Toen ik dat mes gegooid had was ik twee minuten verdwaasd. Ik hoorde iemand achter me zeggen: wie hem aangeeft is nogniet klaar met ons. Ik bleef rustig wachten op de plek waar ik stond. Het dronk allemaal nauwelijks tot me door. Aan de mensen achter mij vroeg ik later nog, hoe ik dat in godsnaam toch gedaan kon hebben. Na een kwartier kwam het bericht, dat de wedstrijd was gestaakt. Bij het verlaten van het stadion zag ik hoe er nog iemand werd weggevoerd, die een kassier bedreigde. Ik ging direct naar huis en was spierwit. Mijn vrouw schrok, maar ik vertelde het haar pas maandagavond. We wisten eigenlijk niet wat te doen. Gisteravond waren we net thuis na een ziekenbezoek, toen de politie kwam."

Jacob R. had maar weinig tijd nodig om alles te bekennen. Hij wilde zijn last graag kwijt. Omdat hij bekend staat als voetballiefhebber, klamten velen hem aan wat hij ervan vond. "Ik ging dan snel op een ander onderwerp over. Ik begrijp trouwens niet, waarom er zoveel gepraat is over de reactie van Telstar nu die ploeg achter stond. Dat was toch niet meer terzake. Die messengooierij, dát is het einde. Dat de wedstrijd gestaakt is kan ik me nu enkele dagen later heel goed voorstellen. Als je praat over de bijkomende dingen, dan ga je om het eigenlijke feit heen."

Als R. zo'n geweldige voetbalsupporter is en goed tegen z'n verlies kan, waarom gaat hij dan met een mes in z'n zak naar het voetbalstadion? "Dat mes heb ik twee weken geleden gevonden op de Oosterhamrikkade na de wedstrijd tegen Heracles. Ik stopte het in m'n zak en ben het hele ding vergeten. Toen ik me zondagavond verschrikkelijk boos maakte over de harde speelwijze van Telstar, vloog m'n hand naar beneden en ging dat ding al door de lucht. Ik had beslist niet de bedoeling om een speler te treffen. Het was een reactie, die je niet kunt beredeneren."

Geen FC Groningen meer, zegt Jacob R. Hij vindt dat na 23 jaar verschrikkelijk. Als hij voor een belangrijke thuiswedstrijd geen kaartje kon bemachtigen, werd het per uitzondering wel eens zo geregeld, dat hij tóch op de lange staantribune kon, onderin het vertrouwde middenvak. Vanavond volgt Jacob R. de wedstrijd FC Groningen - Willem II op de radio. FC Groningen is door deze toestanden een trouwe supporter kwijt. Of een gesprek met FC Groningen-manager Renze de Vries brengt verandering in deze ontwikkeling. Want dat gesprek, dat wil Jacob R. heel graag. "Later eens misschien. Want nu moet je ze niet lastig vallen, want FC Groningen moet de nacompetitie winnen. FC Groningen hoort in de eredivisie thuis." (bron: NvhN, 13 juni 1979)


Uitspraak in mes-incident

Tuchtcommissie: FC Groningen geen schuld

FC Groningen gaat vrijuit in de zaak van de staking van de wedstrijd tegen Telstar, afgelopen zondagavond. Ook de Velsense ploeg treft geen schuld. Aldus de uitspraak van de tuchtcommissie van de KNVB na intern beraad. Zoals gemeld is de voetbalontmoeting gestaakt, nadat een Groninger toeschouwer een mes op het veld van het Oosterparkstadion had geworpen.

De tuchtcommissie heeft de zaak terugverwezen naar de sectie betaald voetbal. Deze uitspraak betekent dat het vrijwel zeker is, dat de wedstrijd komende woensdagavond in Groningen wordt uitgespeeld, te beginnen in de 32e minuut bij de stand 2-0. In een reactie op de uitspraak zegt bestuurslid Wubbo de Boer van FC Groningen dat de Groninger club nu verder geen stappen zal ondernemen en zich zal houden aan deze beslissing. "Wij blijven het ongelukkig vonden dat we het restant al op 20 juni spelen, maar verder zijn we niet ontevreden." Mensen die hun kaartjes van de gestaakte wedstrijd nog hebben, kunnen deze begin volgende week inwisselen.

Telstar maakt er ernstig bezwaar tegen dat er met geen woord wordt gerept over de mogelijkheid de wedstrijd zonder publiek uit te spelen. Telstar wenst geen toeschouwers, aldus bestuurslid Groen. De club zal dit aan de sectie betaald voetbal kenbaar maken. Bovendien is men bij Telstar verbaasd dat de vereniging niet in de gelegenheid is gesteld een mondelinge toelichting te geven.

A. van Zon, secretaris van de tuchtcommissie: "Telstar heeft alleen gezegd dat het bereid is een mondelinge toelichting te geven. Men heeft dit niet geëist. Aangezien wij aan de officiële rapporten voldoende hadden, hebben wij geen behoefte gevoeld aan een mondelinge verklaring." (bron: NvhN, 14 juni 1979)


En verder...

Telstar wil de wedstrijd in Groningen alleen zonder publiek uitspelen, maar de KNVB tuchtcommissie bepaalt anders. Mét publiek loopt Telstar uiteindelijk tegen een 3-0 nederlaag aan. Enkele Groningers roepen tijdens deze wedstrijd diverse malen 'Bischot dood'. Als reactie hierop gooien supporters van Telstar tijdens de wedstrijd Telstar - FC Groningen in Velsen bij wijze van vreedzaam protest een plastic mesje naar doelman Johan Tukker van FC Groningen met de tekst: 'Vreedzaam protest, moordenaars'.


De nasleep van Het Mes: een door doelman Tukker getoond
plastic mesje dat de Telstar-aanhang op het veld gooide

Tegen de dader Jacob R. is uiteindelijk nooit aangifte gedaan uit angst voor represailles. Het is onbekend of hij ooit weer een wedstrijd van FC Groningen heeft bezocht. Bischot, postbode in Heemskerk, heeft nog lang psychische problemen gehad. Zijn naam zal voor eeuwig verbonden blijven aan het mesincident.

terug Met dank aan: Claus (Langs de Lijnen)


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl