Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
FC Groningen kan niet stunten in ArenA 22 mei 2005
Het is FC Groningen vanmiddag niet gelukt om voor een stuntje te zorgen in de uitwedstrijd tegen Ajax. Lange tijd stonden de Groningers voor en leek Ajax totaal geen zin meer te hebben in de laatste wedstrijd van het seizoen, maar uiteindelijk scoorden de Amsterdammers wel en stond er na 90 minuten 2-1 op het scorebord.

Het eerste doelgevaar in de wedstrijd viel in de vijfde minuut te noteren, toen Rafaël van der Vaart van twintig meter schuin voor het doel heel ruim over en naast het doel van Roorda. Hij was bij Ajax de enige basisspeler waarvan inmiddels bekend is dat hij volgend seizoen een nieuwe club heeft: Hamburger SV. Bij FC Groningen was het duel voor toekomstige NAC'ers Elshot en Van Gessel dan echt de laatste officiële wedstrijd in het groenwit. De afscheid nemende Luizinho, Hugo, Krstev en Bizimana begonnen op de bank, terwijl Drent geschorst op de tribune toekeek. Naast hem zat Danny Buijs, die vorige week zijn zevende gele kaart van het seizoen pakte. Ook over Luirink en Salmon kon Jans niet beschikken.

In de zevende minuut gingen de handen van de circa 45.000 aanwezigen voor het eerst op elkaar toen Paul Matthijs een vrije trap van zo'n 25 meter richting de linkerkruising stuurde. Stekelenburg wist de bal echter met een fraaie snoekduik uit de lucht te plukken. Rond de vijftiende minuut kreeg Ajax de eerste twee corners van de wedstrijd te nemen. Vier minuten later probeerde Charisteas het eens van afstand. Het publiek vermaakte zich ondertussen met het gooien van papierproppen, en leefde in de 28e minuut even op toen Maduro vlak naast kopte uit een vrije trap van Van der Vaart.

De ruim 100 meegereisde lieten zich bij het ingaan van het laatste kwartier duidelijk horen in een voor de rest stille ArenA. Na een blessurebehandeling van Nevland loste FC Groningen een heus waarschuwingsschot. Van Gessel legde een bal breed op Fledderus, die op zijn beurt met zijn uithaal de buitenkant van de linkerpaal raakte. In de laatste vijf minuten liet het thuispubliek haar ongenoegen blijken over het veel te lage tempo waarin de nummer 2 van de Eredivisie speelde. Applaus was er voor weer te horen voor een niet voetbal-actie, toen een papieren vliegtuig vanaf de F-side de middencirkel bereikte...

Met een 0-0 ruststand leek Ajax wel tevreden te zijn, maar FC Groningen dacht daar duidelijk anders over. Na een poort van Nevland tussen de benen van Grygera, kreeg Fledderus de bal. Die liep door tot vijf meter voor de achterlijn, legde de bal breed tot bij de tweede, rechterpaal en daar stond Erik Nevland klaar op zeer 'cool' diagonaal zijn zestiende treffer van het seizoen aan te tekenen: 0-1. In de ene minuut extra tijd loste Grygera nog eens een ongevaarlijk afstandsschot dat vrijwel meteen werd gevolgd door het laatste fluitsignaal van Van Sichem en een oorverdovend fluitconcert van de Ajax-supporters.

Drie minuten na de rust liet FC Groningen Ajax nog eens flink schrikken. Opnieuw was het Fledderus die Nevland in de gelegenheid stelde om te schieten, ditmaal van afstand. Het schot werd gekeerd door Stekelenburg en in de rebound binnengeschoten door Stefano Seedorf. Grensrechter Buiting stond echter al met de vlag in de lucht wegens buitenspel. De thuisploeg drong daarna iets meer aan, resulterend in een afstandsschot van De Jong dat klemvast werd gepakt door Roorda en een slap schotje van Charisteas dat eveneens een prooi was voor de FC-goalie. Hilarisch was vervolgens het moment dat in de zestien meter van Roorda de sproei-installatie aan sprong. Blijkbaar had het systeem al een kwartier lang geen activiteit meer in het strafschopgebied gedetecteerd.

Bij het ingaan van het laatste halfuur bracht Ron Jans de eerste wissel in: Brian Pinas voor Mark-Jan Fledderus, de maker aangever van de FC-treffer. Ook Danny Blind wisselde, drie minuten later. Mitea kwam in de ploeg voor de tegenvallende Charisteas die dan ook met een fluitconcert het veld verlies. De invaller bij Ajax stond nog geen minuut binnen het veld of van der Vaart rondde een aanval door het centrum af: 1-1. Twee minuten later kreeg Nevland aan de overkant van het veld een bal aangegeven van Van Gessel. De Noor kon zijn teen echter net niet op tijd bij de bal krijgen om het Stekelenburg moeilijk te maken.

De grootste kans bij een 1-1 stand kwam om naam van Pinas en Bechan. Zij wisten een aanval met twee Groningers tegen één Ajax-verdediger niet goed uit te spelen. Nadat Bechan de keeper had omspeeld, gaf hij de bal breed op Pinas. Ondertussen hadden ze echter al teveel tijd verspeeld dat er meer Ajacieden te hulp konden schieten. Bovendien liet Pinas de pass nog lopen, omdat hij dacht dat Seedorf in zijn rug was gekomen om te schieten. Sneijder en Krstev werden vervolgens de vervangers van Galasek en Bechan. Met nog een klein kwartier op de klok kwam Ajax op voorsprong. Goed voorbereidend werk van invaller Mitea leverde rechtsbuiten De Ridder een schotkans op: 2-1.

Met die score leek de wedstrijd gespeeld. FC Groningen kon niet meer en Ajax vond de 2-1 voorsprong wel prima in de laatste thuiswedstrijd van het seizoenen. Nevland en Seedorf probeerden het nog van afstand, maar misten kracht en precizie in hun schoten. Krstev lokte nog eens een vrije trap uit, die door Matthijs in de Amsterdamse muur werd geschoten. Maar echt gevaarlijk werden beide ploegen niet meer. Drie minuten voor het einde van de wedstrijd kreeg Van der Vaart de verwachte publiekswissel en nam hij als Man of the Match met een staande ovatie afscheid. Daarna kabbelde de wedstrijd naar het einde. FC Groningen besluit het seizoen als twaalfde met 40 punten. Daarvan werd precies de helft in uitwedstrijden gehaald.

Bron: FC Groningen

Opstelling Ajax: Stekelenburg; Trabelsi, Maduro, Grygera, Emanuelson; De Jong, (C) Galasek (71' Sneijder), Van der Vaart (88' Heitinga); De Ridder, Charisteas (64' Mitea), Babel

Opstelling FC Groningen: Roorda; Elshot, Sankoh, Kruiswijk, Florén; Matthijs, (C) Van Gessel; Bechan (74' Krstev), Fledderus (61' Pinas), Seedorf; Nevland

Scoreverloop: 44' Nevland (Fledderus) 0-1, 64' Van der Vaart 1-1, 76' De Ridder (Mitea) 2-1

Scheidsrechter: Van Sichem

Toeschouwers: 49.147
Printversie »
Fotoverslag »

 
Webhosting: Flexwebhosting.nl