Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
Gewoon even bellen om te rellen 28 februari 2005
Afgelopen weekend was het weer raak: twee rivaliserende supportersgroepen spraken af om een potje te gaan knokken in de frisse buitenlucht. Hooligans van FC Groningen reden naar Breda om daar hun Brabantse collega's te treffen. De politie van Breda kon nog net voorkomen dat het op een veldslag uitliep. Steeds vaker spreken groepen af om te knokken. En dus neemt het aantal combiregelingen ook weer toe.

Hoe zou zo'n afgesproken rel eigenlijk in z'n werk gaan? Iets als:

"Goedemorgen met het secretariaat van Vak-G, wat kan ik voor u doen?"
"Hallo, hier met de Z-side. We willen graag een afspraak maken."
"Prima meneer, en waar gaat het precies om?"
"Een vette rel in jullie binnenstad, met sirenes enzo."
"Wenst u dat met of zonder rondvliegend glas?"
"Met graag".
"Uitstekend, ik kijk even in de agenda... Schikt het op vrijdagavond om een uurtje of elf, café De Toerist?"
"Ja, is prima. Zie jullie daar. Moi!"
"Houdoe!"

Natuurlijk is bovenstaande behoorlijk gechargeerd, maar feit is dat er onderling contact is geweest om de boel in Breda eens flink op z'n kop te zetten. Je kunt je afvragen wat dit nog met de wedstrijd NAC Breda - FC Groningen te maken heeft, want geen van de (Groningse) relschoppers werd de dag erna bij de wedstrijd aangetroffen. Deze rel had op elk willekeurig moment en op elke willekeurige plaats kunnen gebeuren. Toch blijkt de nacht voor de wedstrijd in de stad van de wedstrijd veruit favoriet te zijn.

Vroeger reisden hooligans vaak de nacht voor de wedstrijd al naar de stad van de wedstrijd, gingen de hele nacht door in het uitgaansleven en begaven zich op zondagmiddag naar het stadion om de wedstrijd te volgen. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Door strengere maatregelen bevinden hooligans zich vaker buiten dan binnen het stadion.

En daarmee is ook het (ontbreken van) nut van de combiregeling (naar in dit geval Breda) bewezen: er wordt een compleet andere groep supporters van FC Groningen met allerlei beperkende maatregelen opgescheept, die ook niet eens voor hun bedoeld zijn. Want zij hebben zich niet misdragen en zij zorgen niet voor overlast. Rellen worden er ook niet mee voorkomen, want die vinden nu gewoon de dag voor de wedstrijd plaats.

Een combiregeling is alleen lekker gemakkelijk voor de politie en dus vindt men altijd wel een reden om zo'n regeling op te leggen. Helaas dus wel aan de verkeerde personen. Voor uitsupporters is de combiregeling een ramp, want je wordt gewoon een paar uur opgesloten in een bus en je mag dus lekker vroeg van huis. Om bij de ingang van het uitvak vaak als een crimineel behandeld te worden. Terwijl je verdomme veel geld en tijd opoffert om je favoriete club te zien voetballen. En als je niet in Groningen zelf woont wordt het allemaal nog lastiger. Dan moet je nog vroeger weg van huis en dan moet je maar weer zien hoe je diep in de nacht naar huis komt.

Gevolg: er gaat geen hond heen en de uitvakken zijn soms belachelijk leeg. Want wie gaat er nu voor een flinke smak geld nog vrijwillig een paar uur in de bus zitten en zich in allerlei bochten wringen om een voetbalwedstrijd te kunnen zien? Dat groepje wordt in ieder geval steeds kleiner...
Printversie »
 

 
Webhosting: Flexwebhosting.nl