Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
Het dappere varkentje 17 februari 2005
FC Groningen - FC Twente staat komend weekend weer op het programma en vooral buiten de lijnen is dat een beladen duel. Het zal weer de nodige ME-inzet vergen om beide supportersgroepen gescheiden te houden. Op de tribunes proberen de supporters elkaar in de zeik te nemen met ludieke grappen. Twentenaren zijn paardenneukers en Groningers zijn varkentjes, knor knor. Leuk? Tuurlijk, voetbalhumor is leuk.

Groningers zijn varkens, volgens onze Twentse vrienden. Toen varkenshandelaar Renze de Vries de scepter zwaaide in het Oosterpark (dat deed ie overigens al weer ruim 15 jaar geleden voor het laatst), bedachten de Tukkers de bijnaam 'varkens' voor de rivaliserende supporters uit Groningen. De laatste jaren komt het varkensthema ook terug in de ludieke Tifo-acties die de Tukkers organiseren. Zo blies men eens een gigantisch varken op met daarbij de tekst: "Ook dit zwijn krijgen wij klein". En ja hoor, het ventiel werd opengezet en daar was het varkentje klein.

Een kijkje op de FC Twente-forums de week voorafgaand aan het onderlinge duel levert halfjaarlijks vrijwel hetzelfde resultaat op. "De tukkers zullen de varkentjes uit Groningen wel even afslachten" en het 'knorren' wordt even tot regionale sport verheven. Dat FC Twente hier al jaaaaaaren niet meer gewonnen heeft wordt voor het gemak even vergeten. Een clubsupporter moet immers altijd positief blijven over zijn cluppie.

De ene lolbroek na de andere rolt over elkaar heen van het lachen, want nú hebben ze bij Google Images op het zoekwoord 'varken' toch een leuk plaatje gevonden! Veel leuker dan al die voorgaande plaatjes. Kortom: lachen, gieren, brullen.

Toch is het deze keer een beetje anders. Want eerder dit seizoen kregen de Tukkers een gevoelige nederlaag te verwerken in hun varkentjesdrang. Er was wekenlang gewerkt aan mooie grote doeken met daarop een strip hoe de slager van VAK-P een weerloos varkentje te grazen nam. "Deze week aanbieding Z-peklappen" viel er te lezen. De Tukkers schuddebuikten van het lachen, want wat hadden ze die Groningers toch weer te pakken!

Al snel kwam er in het uitvak echter een megabanner omhoog met daarop een vrijwel identieke dode VAK-P slager die gewurgd bleek te zijn door de slang, het symbool van de Groningen Fanatics. Daarbij een spandoek: "Vandaag wordt alleen Twente geslacht". Een pijnlijk antwoord, omdat de Tukkers zo dom waren geweest om hun actie te laten 'lekken'. Dan krijg je dus het deksel op je neus.

In het veld werd het allemaal nog pijnlijker, want FC Groningen versloeg de Tukkers in eigen huis met 1-2. Het werd stil aan de kant van VAK-P. In het uitvak niet. "Twente wordt geslacht, olé olé" klonk het vrijwel onophoudelijk.

Het dappere varkentje verslaat de slager, het lijkt een sprookje van Hans Christian Andersen. Het varkentje is sinds die gedenkwaardige middag een soort Gronings overwinningssymbool geworden. Elke Twentse varkensgrap doet automatisch terugdenken aan die legendarische overwinning in Enschede. De term 'varken' zou pijnlijk zijn voor Groningers? Integendeel! Het is nu eerder pijnlijk voor de Tukkers, die daarmee de gedachte aan hun gevoelige nederlaag springlevend houden.

Ook zondag zullen de Tukkers wel weer komen met een variatie op het inmiddels toch wel een beetje uitgemolken varkensthema. Ze zullen van goede huize moeten komen, want ze hebben behoorlijk wat goed te maken. Laten we hopen dat niet steeds het gniffelende Groningse varkentje door hun hoofd spookt bij elke big die ze op het doek toveren.
Printversie »
 

 
Webhosting: Flexwebhosting.nl