Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
FC Groningen verslaat Superboeren 30 januari 2005
FC Groningen heeft vanmiddag goede zaken gedaan. Na een indrukwekkende laatste groet aan twee overleden supporters, werden in het eigen Oosterparkstadion de Superboeren van De Graafschap verslagen: 1-0.

Het is 14.22 uur. De spelers hebben net na hun warming-up het publiek begroet en begeven zich naar de kleedkamer. Stadionspeaker Jan Wildeman vraagt even de aandacht van het publiek omdat er afgelopen maand twee fanatieke supporters van FC Groningen zijn overleden. Het nummer "You'll Never Walk Alone" wordt gestart en dan gebeurt het: Op vak ZI worden enkele fakkels afgestoken en worden vier doeken ontvouwen die samen een gedicht vormen:

Tot de sterren toegetreden,
houd je boven ons de wacht.
En ben jij soms de reden,
Van hun groen-wit licht bij nacht?


Het aantal fakkels op ZI staat echter in geen verhouding met de vuurzee die op West zal ontstaan. Onophoudelijk klinkt het 'ploep, 'ploep', 'ploep' als de ene na de andere fakkel wordt afgestoken. Een vuurpijl kiest het luchtruim. In de rook en de rode gloed hangen supporters in de hekken. Gedurende twee minuten is het gehele stadion getuige van een indrukwekkend eerbetoon aan twee trouwe supporters. Voor velen een kippenvelmoment.

Dan de wedstrijd. FC Groningen heeft in het eerste kwartier een groot overwicht, dat resulteert in enkele schotkansen van afstand. Hugo en Seedorf probe. Erik Nevland kopt in die fase op de bovenkant van het doelnet achter de iets te ver uit zijn doel staande Van Fessem.

Op het moment dat De Graafschap er in geslaagd lijkt te zijn om FC Groningen in slaap te sussen, blijkt de ploeg zelf ook even de opperste concentratie te zijn verloren. De man die op dat moment nog wel scherp is luistert naar de naam Erik Nevland. Hij krijgt de bal aangespeeld door Kurt Elshot, neemt de bal vervolgens met enig geluk mee en haalt tenslotte uit met links. De bal krult netjes in de linkerbovenhoek: 1-0. En 5 uit 5 voor de Noor. Er volgen nog wat kleine kansjes, maar 1-0 is ook de ruststand.

In de tweede helft begint FC Groningen fel. Seedorf krijgt een voorzet van Fledderus, neemt de bal in de lucht maar ziet hoe Van Fessem het schot van twintig meter nog net over de lat kon tillen. Uit een corner van Fledderus kopt Van Gessel bij de eerste paal nipt naast. Maar langzamerhand raakt FC Groningen de controle over de wedstrijd wel kwijt en dan is de marge van één goal niet groot. De Graafschap dringt meer en meer aan en dat levert een aantal hachelijke situaties op. Zo kopt Zongo op de lat. Aan de andere kant krijgen Krstev en Nevland twee levensgrote kansen op de 2-0, maar oog in oog met het doel falen zij.

In de slotfase deelt Van Egmond nog een aantal gele kaarten uit, omdat de strijd binnen de lijnen feller wordt en met name De Graafschap er hier en daar raak op losschopt. , maar de 1-0 blijft op de borden staan en zo pakt FC Groningen weer drie hele belangrijke punten. Op naar Waalwijk volgende week, en waarom zou daar niet ook een resultaat te behalen zijn? FC Groningen draait in elk geval prima.

Opstelling FC Groningen: Roorda; Elshot, Matthijs, Van der Linden, Florén; Krstev, Seedorf, (C) Van Gessel, Fledderus; Nevland (85' Drent), Hugo (62' Salmon)

Opstelling De Graafschap: Van Fessem; (C) Bot, Van der Kruis, Kalezic (57' Zongo), Bus; Vandenbroeck, Magno, Robbemond; Van Leerdam (85' Haklander), Van Beukering, De Graef (31' Berck Beelenkamp)

Scoreverloop: 35' Nevland (Elshot) 1-0

Scheidsrechter: Van Egmond

Toeschouwers: 12.175 (uitverkocht)
Printversie »
Fotoverslag »

 
Webhosting: Flexwebhosting.nl