Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Groningen

Clubgegevens:


Opgericht: 16 juni 1971, als voortzetting van
GVAV (26 januari 1926)
Stadion: Stadion Euroborg
Capaciteit: 20.000 plaatsen
Adres: Boumaboulevard 41
Postadres: 9723 ZS Groningen
Telefoon: 050-5878787
Email: info@fcgroningen.nl
Website: www.fcgroningen.nl


Stadion:


Stadion Euroborg

In de tweede helft van de jaren '90 ontstaat in Groningen het plan om een nieuw stadion voor plaatselijk betaald voetbalclub FC Groningen te bouwen.

Het Oosterparkstadion voldoet niet meer aan de moderne eisen en men ziet het niet meer zitten om het Oosterpark op te knappen, omdat er op die locatie te weinig mogelijkheden voor structurele groei zijn.

Daarom besluit men om een compleet nieuwe wijk te bouwen op het terrein waar eerst de oude Hunzecentrale stond. Het nieuwe stadion moet daarvan deel uit gaan maken. De Limburgse architect Wiel Arets wordt gevraagd om het nieuwe stadion te ontwerpen.


Het plan

In de loop der jaren sleutelt men nogal wat aan het ontwerp van de Euroborg vanwege financiële redenen. Zo had Wiel Arets eerst 'vingers' in het ontwerp opgenomen die in noordelijke richting zouden komen te staan zodat ze als het ware naar de Groninger binnenstad zouden 'wuiven', en zou er een hefdak komen. Door te weinig financiële middelen wordt het ontwerp op een aantal plekken flink versoberd en wordt er een ontwerp gemaakt dat de overeenkomt met de huidige Euroborg. Buiten het voetbalstadion, werd ook een bioscoop geïntegreerd.

De naam Euroborg is een samensmelting van Bouwborg (nu BAM) en de naam die het industrieterrein heeft; namelijk Europapark. De projectleider van dit stadion bedacht de naam Euroborg en won daarmee een wedstrijd die door de komst van dit stadion was uitgeschreven.

Problemen tijdens de bouw

In oktober 2004 werd bekend gemaakt dat de geplande opleverdatum niet gehaald zou worden waardoor FC Groningen niet met ingang van het seizoen 2005/2006 in het stadion kon gaan spelen. De geschrokken club meldde dat hen dit vele miljoenen zou gaan kosten. De vertraging werd veroorzaakt door meerdere oorzaken, zo werd in oktober 2004 de fabricage van betonelementen stilgelegd omdat de software die de betonmachines aanstuurt niet deugde. Daardoor klopten de maten van de betonelementen niet, waardoor deze niet goed pasten.

Beschrijving

In de Euroborg is plaats voor 20.000 mensen (waarvan 500 plaatsen in de skyboxen). De tribunes zijn verdeeld in twee ringen die het veld volledig omsluiten. In en om het stadion is niet alleen plaats voor voetbal, ook komt er in het complex een bioscoop, een school, een casino, een supermarkt, een sportschool, horecagelegenheden en kantoorruimte.

De Euroborg heeft al vrij snel na de opening een bijnaam verworven. Vanwege de overheersende groene kleur en de thuisresultaten van FC Groningen wordt het stadion door fans inmiddels aangeduid als de 'Groene Hel'.

Omdat het stadion sinds de opening iedere wedstrijd was uitverkocht worden er plannen gemaakt om de capaciteit uit te breiden. Daarbij zou in eerste instantie het speelveld verlaagd kunnen worden. De eerste ring kan dan een aantal extra rijen krijgen. De capaciteit zou op deze wijze met 3000 á 4000 kunnen toenemen. Voor de toekomst wordt ook bekeken of een derde ring geplaatst kan worden.

Opening en eerste wedstrijden

Het stadion werd officieel geopend op 13 januari 2006 door Arjen Robben voorafgaand aan het openingsduel tegen aartsrivaal SC Heerenveen.

Deze eerste officiële competitiewedstrijd werd door FC Groningen gewonnen met 2-0. Het eerste doelpunt werd gescoord door de Noor Erik Nevland.

Zes dagen daarvoor, op zaterdag 7 januari 2006, werd, bij wijze van try-out een wedstrijd gespeeld tegen BV Veendam. Ook deze werd door FC Groningen gewonnen en wel met 5-0. Ook hier was de eerste doelpuntenmaker Erik Nevland die vervolgens meteen een hattrick maakte.

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl