Forum | Prikbord | Info | Links
 
Fans NAC en FC Groningen zoeken elkaar op, 26 februari 2005

Fans NAC en FC Groningen zoeken elkaar op

Een stuk of zestig, zeventig, veelal met knuppels gewapende Groningen-supporters hebben gisteravond geprobeerd een confrontatie aan te gaan met een even grote groep NAC-aanhangers; de politie moest 35 mensen inzetten en charges uitvoeren om de groepen uit elkaar te houden. Een agent raakte daarbij gewond.


Rond half tien verzamelde een groep NAC-supporters zich op het station om vandaaruit naar het Brabantplein te trekken. Op dat moment had een groep Groningers post gevat op de Teteringsedijk. Ze waren doelbewust op zoek naar NAC-supporters. (Vanavond wordt de wedstrijd NAC-Groningen gespeeld.)

Met auto's verplaatsten de groepen zich vervolgens, zo tegen elven, richting de Beverweg. Er ontstond een bizarre, ongrijpbare situatie, met politiemensen die bij vlagen supporters achterna zaten, met een lege auto omgeven door politieauto's in een berm en een samenscholing voor café De Toerist aan de Teteringsedijk. De sfeer was dreigend, supporters hielden elkaar via mobieltjes op de hoogte, waarbij het strijdtoneel zich in luttele minuten kon verplaatsen. Slechts een enkele buurtbewoner waagde zich op straat.

De politie zette even over elven twee kruispunten af: de Beverweg met de Teteringsedijk en de Teteringsedijk met de Sint Ignatiusstraat. Daar tussenin, op pakweg honderdvijftig meter, bevond zich een harde kern van Groningers. Om kwart over twaalf had de politie, die met een twaalftal wagens en busjes paraat was, inclusief een hondenteam, de zaak onder controle.

Na een gesprek met de Groningers, waarbij over en weer harde klappen vielen, werd een wapenstilstand afgesproken. "We hebben een harde confrontatie net weten te voorkomen", aldus politiewoordvoerster Manon Ostendorf vannacht. De politie trok zich terug op het Chasséveld, bij het bureau centrum, een paar honderd meter verderop.

Een groep van enkele tientallen Groningen-supporters is met eigen wagens en onder politie-begeleiding teruggereden naar Groningen. "We staan in contact met de politie daar. Of de groep wordt vastgezet, en over de afhandeling daar kan ik nog niets zeggen. Het was eerst de bedoeling de groep uit de stad te krijgen", aldus politiewoordvoerster Ostendorf.

Een agent raakte gewond in de nek. "Hij bloedde vrij hevig aan zijn nek, hij is geraakt met een bierflesje en is overgebracht naar het ziekenhuis voor een paar hechtingen. Daarna zou hij het ziekenhuis weer kunnen verlaten." Over gewonden onder supporters was bij het ter perse gaan van deze krant nog niets bekend. Er zijn vier aanhoudingen verricht. (BN De Stem, 26 februari 2005, Palko Peeters)


Politie voorkomt knokpartij tussen voetbalsupporters

BREDA: Ongeveer 35 politiemensen hebben vrijdagavond diverse charges moeten uitvoeren om een knokpartij te voorkomen tussen een groep van 60 à 70 supporters van NAC en een ongeveer even grote groep supporters van FC Groningen.

Omstreeks 21.30 uur constateerde de politie dat zich nabij het NS-station een groep NAC-supporters aan het verzamelen was. Kort na 23.00 uur vertrok deze groep plotseling in de richting van het Brabantplein. De politie constateerde daar dat velen van hen gewapend waren met wapentuig als knuppels en takken. Kort daarna bleek dat zich op de kruising Teteringsedijk/Doornboslaan zo'n 60 à 70 supporters van FC Groningen bevonden en dat de beide groepen duidelijk op een onderlinge confrontatie uit waren.

De politie wist door adequaat optreden op tijd tussen beiden te komen en op deze wijze te voorkomen dat het tot een treffen tussen de beide groepen zou komen. De inspanningen van de politie richtten zich allereerst op het verwijderen van de NAC-supporters. Toen deze weg waren, was het de beurt aan de Groningse supporters, die echter duidelijk uit waren op een confrontatie en de nodige weerstand boden. Hierbij kwam het tot een treffen tussen de politie en de Groningse supporters.

Uiteindelijk wist de politie toch met de supporters in gesprek te komen en hen te overtuigen de stad te verlaten, hetgeen rond middernacht daadwerkelijk gebeurde. Omdat de mannen met eigen vervoer naar Breda waren gekomen, zijn de Groningers in hun eigen auto's onder politie-escorte in de richting van Groningen begeleid.

De politie heeft een viertal aanhoudingen verricht. Een 24-jarige man uit Groningen werd, net als een 36-jarige Bredanaar, aangehouden omdat hij niet voldeed aan een bevel of vordering. Een 35-jarige Bredanaar werd aangehouden voor opruiing en een 23-jarige Bredanaar werd elders in de stad aangehouden, toen hij werd herkend door een politieman, die eerder die avond tijdens een van de charges door de verdachte bijna met een stoeptegel was geslagen.

Eén politieman raakte bij de actie gewond toen hij met een fles in zijn nek werd geslagen. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis en moest diverse hechtingen laten aanbrengen. Hij heeft na behandeling vannacht het ziekenhuis weer mogen verlaten. (bron: Politie Midden en West Brabant, 26 februari 2005, Manon Ostendorf)


Politie voorkomt veldslag fans FC Groningen en NAC

BREDA - De Bredase politie heeft vrijdagavond laat kunnen voorkomen dat twee groepen van circa zeventig aanhangers van NAC Breda en FC Groningen elkaar te lijf gingen met knuppels en andere slagwapens. De politie moest met 35 man meerdere charges uitvoeren om de Groningen-aanhang de stad uit te krijgen. Een agent raakte tijdens de schermutselingen lichtgewond. Vier mannen zijn aangehouden, zo maakte de politie zaterdag bekend. Zaterdagavond voetballen NAC Breda en FC Groningen tegen elkaar in Breda.

De confrontatie tussen de twee groepen was kennelijk afgesproken. Rond elf uur zochten de NAC-fans hun tegenstanders op in de omgeving van het Brabantplein. De politie wist de groepen uit elkaar te houden door twee kruispunten en een straat af te zetten. Daarna lukte het de NAC-aanhang weg te krijgen.

Volgens een politiewoordvoerder lieten de Groningers zich pas na de nodige charges overreden tot een gesprek. Dat leidde tot een wapenstilstand en uiteindelijk het vertrek van de Groningers uit Breda. De Groningers zijn onder politiebegeleiding in hun eigen auto's naar Groningen teruggereden. (bron: Telegraaf, 26 februari 2005)


Fans FC Groningen slaags in Breda

BREDA - De politie in Breda heeft vrijdagavond een veldslag tussen aanhangers van NAC en FC Groningen kunnen voorkomen. Twee groepen van circa zeventig fans wilden elkaar te lijf gaan met knuppels en andere slagwapens. De politie zette 35 man in en moest meerdere charges uitvoeren om de Groningen-aanhang Breda uit te krijgen. Er zijn vier mannen aangehouden. Tijdens de schermutselingen raakte een agent lichtgewond. NAC en FC Groningen spelen zaterdagavond tegen elkaar in Breda.

De confrontatie tussen beide groepen was kennelijk afgesproken, en rond 23.00 uur zochten de NAC-fans de confrontatie met de Groningers. De politie slaagde er in de groepen uit elkaar te houden door twee kruispunten en een straat af te zetten. Vervolgens lukte het de NAC-aanhang weg te krijgen.

De aanhangers van FC Groningen lieten zich pas de nodige charges overreden tot een gesprek. Dat leidde tot een wapenstilstand en uiteindelijk tot het vertrek van de Groningers uit Breda. Ze zijn onder politie begeleiding in hun eigen auto''s terug naar Groningen gereden. (bron: RTV Noord, 26 februari 2005)


Zware veiligheidsmaatregelen rond rechtzaken tegen supporters in Breda

Rond de marathonzitting tegen voetbalsupporters van FC Groningen en NAC zijn zware veiligheidsmaatregelen genomen. Bij de rechtbank in Breda staan dranghekken en er is veel politie op de been.

Vandaag t/m woensdag staan de Groningers terecht, die voor de rellen van de avond voor NAC-FC Groningen opgepakt werden. Op 5 en 17 oktober komen dan de NAC-supporters aan de beurt die voor die vrijdag en voor de zaterdag van de wedstrijd zelf opgepakt werden.

Waarom er besloten is tot deze mafia-achtige beveiligingsmaatregelen is niet helemaal duidelijk. Blijkbaar denkt men dat de Groningse en Bredase supporters elkaar nog maar een keer gaan opzoeken in de rechtbank ofzo... (bron: B-side Rats, 26 september 2005)


Een goed voorbereide reltrip naar Breda

BREDA – De één ging 'voor de kick' mee, de ander 'voor de gezelligheid' en een derde beweerde er geen idee van te hebben dat het bezoek van zeventig Groningse voetbalsupporters aan Breda wel eens uit zou kunnen draaien op een vechtpartij. 'Ik dacht dat we een biertje gingen drinken.'

De Bredase rechtbank stond gisteren grotendeels in het teken van voetbalhooligans. Van de 22 gedaagde Groningers kwamen er 19 opdraven. Opnieuw bezorgden zij de Bredase politie veel werk. Ongeveer vijftien agenten waren opgetrommeld om er op toe te zien dat de vijf zittingen ordelijk verliepen.

Hoe groot was het contrast met die vrijdagavond 25 februari, toen deze groep twintigers samen met vijftig medesupporters op de Teteringsedijk een linie van agenten bestormde. De hooligans hadden zich bewapend met stokken, staven, biljartkeus en -ballen, stenen en paraplu's. De bestorming werd vooraf gegaan door een massaal ingezette verbale countdown '10, 9, 8, 7, 6...'. Bij 0 vielen ze aan. Dat slechts één agent een gapende hoofdwond opliep, mag eigenlijk een wonder heten.


Knokpartij

Wonderlijk is het óók dat zeventig voetbalsupporters op de dag voordat hun club in Breda speelt 540 kilometer op en neer naar Brabant rijden voor een knokpartij. Het had een 'hit and run-actie' moeten worden, zo was afgesproken: vechten en wegwezen.

"Belachelijk", vond officier van justitie mr. Bos. "Vechten met dit soort wapens is bovendien levensgevaarlijk. Eén verkeerde klap en iedereen huilt weer tranen met tuiten over degene die niet meer opstaat. Denk maar aan Beverwijk", zo refereerde hij aan de veldslag tussen Ajax- en Feyenoord-hooligans waarbij in 1998 een Ajax-supporter om het leven kwam.

De Groningers hoorden het allemaal kalmpjes aan, de een gespannen en zenuwachtig, de ander met een aan minachting grenzende desinteresse. De groep vormde een bont gezelschap van lassers, bouwvakkers, studenten, werklozen en schoonmakers. Opvallend was dat flink wat relschoppers niet eens fanatiek supporter van FC Groningen bleken te zijn.


Harde kern

In onvervalst noordelijk accent kwam er weinig verstandigs over de Groningse lippen. De economie-student 'wilde het wel eens meemaken, zo'n voetbalrel' en kwam tot de conclusie dat het hem slecht beviel. Een lid van de harde kern zei eigenlijk liever niet te vechten, maar 'als het moet dan moet het.' De grote meerderheid hield het bij weinig overtuigende ontkenningen als 'ik heb niks gedaan', 'ik kan het me niet meer herinneren' en 'ik dacht dat we in Breda gingen stappen.'

De reltrip naar Breda was echter goed voorbereid. Al wekenlang gonsde het in de Groningse cafés dat er een confrontatie zou komen. De relschoppers hadden busjes gehuurd en kratten bier ingeslagen. De groep verzamelde zich op een parkeerplaats in Gorinchem, om na telefonisch contact met de rivalen van NAC in een colonne naar Breda te rijden. Tot een treffen kwam het niet. De politie wist met gevaar voor lijf en leden te voorkomen dat beide goedbewapende groepen met elkaar een veldslag aangingen.

Aan de zijde van de politie ging daarbij van alles verkeerd, zo bleek later uit een onderzoek van het landelijke auditteam voetbalvandalisme. Eén van de raadslieden bracht het rapport nog in stelling door te beweren dat de politie het geweld zou hebben aangejaagd.

Politierechter mr Peters wilde er niets van weten. Evenmin hechtte hij geloof aan de verweren dat de Groningers niet van plan waren geweest om te vechten en dat het onmogelijk was om voortijdig afstand te nemen van het geweld. "U wist dat de reis bedoeld was om te vechten met de aanhang van NAC. Er waren voldoende gelegenheden om u hiervan te distantiëren. Als je je aansluit bij een groep waarvan je weet dat die gaat vechten, dan ben je medeverantwoordelijk." De rechter deelde straffen uit die variëren van vier maanden gevangenis tot tachtig uur werkstraf.

De vijf zittingen waren de eerste in een serie waarin hooligans zich moeten verantwoorden voor hun aandeel in de gewelddadigheden rond de wedstrijd NAC-Groningen. Woensdag zijn 23 andere supporters van Groningen aan de beurt. Vijftien NAC-hooligans staan in oktober voor de rechter. (bron: BN De Stem, 27 februari 2005, Bas Kock)


Forse straffen voor Groningers

De politierechter in Breda heeft twee aanhangers van FC Groningen veroordeeld tot drie en vier maanden cel waarvan een maand voorwaardelijk. Een derde kreeg 2,5 maand en nog twee andere Groningers kregen honderd uur werkstraf.

De supporters bestormden op 25 februari op de Teteringsedijk in Breda een politiekordon, die tussen aanhangers van NAC Breda en FC Groningen stond. De rechter liet vooral meewegen dat de ongeveer honderd FC Groningenfans speciaal naar Breda waren gekomen om met NAC-supporters te vechten.

Twee agenten die door knuppels, stenen of bierglazen gewond raakten, kregen in totaal negenhonderd euro smartengeld toegewezen. De meeste supporters die nu terecht staan, moeten nog veroordeeld worden. (bron: B-side Rats, 26 september 2005)


Forse straffen voor hooligans Groningen

BREDA – Voor hun aandeel in de confrontatie die zich op 25 februari afspeelde in de omgeving van de Teteringsedijk in Breda hebben negentien supporters van FC Groningen gisteren forse straffen gekregen, variërend van vier maanden gevangenis tot 80 uur werkstraf.

Ongeacht wat precies hun individuele aandeel in de ongeregeldheden was, hield de politierechter in Breda de Groningers als groep verantwoordelijk voor openlijke geweldpleging tegen de politie. Op vijf zittingen waar meerdere relschoppers tegelijk terecht stonden, veroordeelde de rechter de hooligans in vrijwel alle gevallen conform de eis.

Twee hardnekkige recidivisten kregen vier maanden gevangenisstraf waarvan één voorwaardelijk en vijf kregen er drie maanden waarvan eveneens één voorwaardelijk.

De overige relschoppers kwamen er met werkstraffen van 80 tot 100 uur en voorwaardelijke gevangenisstraffen van af. Eén man werd (conform de eis) wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. De hooligans, vrijwel allemaal twintigers, maakten deel uit van een groep van ongeveer zeventig relschoppers die op de avond voor de wedstrijd NAC-Groningen naar Breda afreisde om de confrontatie te zoeken met aanhangers van NAC.

De Groningers verzamelden zich in café De Toerist aan de Teteringsedijk. Ze hadden vooraf telefonisch contact gehad met een groep van ongeveer evenveel NAC-supporters, die zich in café De Pint bij het station hadden verzameld. In de omgeving van de Teteringsedijk wist de politie ternauwernood te voorkomen dat beide groepen elkaar troffen.

De Groningse hooligans richtten hun agressie vervolgens op de politie. Agenten werden geschopt, geslagen, geduwd en met glazen en flessen bekogeld. Dat nam officier van justitie mr. Bos hen bijzonder kwalijk. "Juist de mensen die onze maatschappij vraagt om de orde te handhaven werden het mikpunt", zei Bos. Met zijn forse strafeisen wilde hij 'een duidelijk signaal afgeven dat dit soort groepsgeweld tegen agenten niet wordt getolereerd.'

Omdat zij het aandeel van hun cliënten in het geweld niet bewezen achtte, mikte een aantal raadslieden van de verdachten op vrijspraak. Politierechter Peters was echter onverbiddelijk: "Als je je aansluit bij een groep waarvan je weet dat die uit is op vechten, dan ben je allemaal medeverantwoordelijk." (bron: BN De Stem, 27 februari 2005, Bas Kock)


'Voetbalclub smoes voor agressie'

BREDA – Breda mag als een gezellige stad te boek staan, dat geldt ook voor Groningen. Dat supporters van FC Groningen daags vóór een wedstrijd tegen NAC naar Breda komen louter om er 'een paar biertjes' te drinken, gelooft officier van justitie W. Bos dan ook allerminst. Hij vindt hen maar 'raddraaiers'.

De Bredase politierechter M. Breeman is dat in het overgrote deel van de gevallen met de officier eens. Hij legde in een tweede strafzitting in drie dagen andermaal twintig supporters van FC Groningen gevangenis- en werkstraffen op. De straffen lopen uiteen van werkstraffen van honderd uur tot celstraffen van drie maanden onvoorwaardelijk.

De zes gevangenisstraffen die de rechter oplegde vielen vooral ten deel aan hooligans die al een strafblad hebben op het gebied van openlijke geweldpleging. Twee zaken werden aangehouden tot medio oktober, één verdachte werd vrijgesproken.

Evenals op de zitting eerder in de week hechtten officier en rechter geen geloof aan het verweer dat de supporters op vrijdag 25 februari, de dag vóór de wedstrijd NAC-FC Groningen, voor de gezelligheid naar Breda gekomen waren. "Daar ga je geen honderden kilometers voor reizen", vond de officier.

Ook de suggestie dat ze met die vroegtijdige trip naar Breda wilden protesteren tegen de combi-regeling voor supporters die naar uitwedstrijden reizen. ging er bij officier en rechter niet in. Dat het geweld van de Groningen-supporters zich uiteindelijk richtte tegen de onvoorbereide politiemacht, die een confrontatie met de NAC-fans probeerde te voorkomen, maakt het er in de ogen van de officier alleen maar erger op. „Het waren enkele tientallen opgefokte raddraaiers, voor wie de band met hun club niets anders is dan een smoes om hun agressie te botvieren."

Dat de rellen geen ernstige slachtoffers hebben opgeleverd doet daaraan niet af, overweegt mr. Bos. "Als er wel een dode gevallen was, zoals Ajax-supporter Picornie bij de rellen in Beverwijk, zou iedereen tranen met tuiten gehuild hebben."

De rechter veroordeelde de supporters om twee politieagenten tot een bedrag van in totaal 900 euro schadeloos te stellen. In de loop van oktober staan vijftien bij de rellen betrokken NAC-supporters terecht. (bron: BN De Stem, 29 september 2005, Jan Reijnders)


Weer 20 Groningen-hooligans bestraft

BREDA - De politierechter in Breda heeft woensdag straffen uitgedeeld aan twintig FC Groningen-hooligans. Hun straffen variëren van tachtig uur werkstraf tot drie maanden cel. Op 25 februari, een dag voor de wedstrijd NAC Breda - FC Groningen, gingen ze in Breda de politie te lijf met stenen, bierglazen en biljartballen. De relschoppers van beide partijen hadden vooraf afgesproken om in Breda met elkaar te knokken.

Ook maandag stond een groep supporters uit Groningen terecht voor de rechtbank in Breda. In totaal zijn 39 voetbalvandalen uit Groningen veroordeeld, waarvan er twaalf celstraf kregen. Twee van hen zijn vrijgesproken. (bron: Omroep Brabant, 29 september 2005)


Weer forse straffen voor aanhangers FC Groningen

BREDA - De rechtbank in Breda heeft woensdag opnieuw enkele forse straffen uitgedeeld aan aanhangers van FC Groningen. De fans waren in februari betrokken bij vechtpartijen in Breda aan de vooravond van NAC - FC Groningen.

Afgelopen maandag werd ook al een groep veroordeeld. Eén van hen kreeg de hoogste straf, die bedroeg vier maanden cel. Maandag en woensdag werden veertig Groningen-fans veroordeeld tot in totaal 28 maanden gevangenisstraf en werkstraffen van in totaal drieduizend uur. Twee Groningen-supporters werden vrijgesproken. (bron: RTV Noord, 29 september 2005)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl