Forum | Prikbord | Info | Links
 
Xamax Neuch‚tel - FC Groningen, 5 november 1986

Een FC Groningen als nooit tevoren

Het voorspelde schoolreisje naar Zwitserland kreeg een ongekende ommezwaai toen Jan van Dijk op slag van rust de gelijkmaker liet aantekenen in het dolgedraaide stadion van Neuch√Ętel. Zelden of nooit heeft een trainer zo nauwkeurig zijn strategie weten te bepalen als Rob Jacobs, een aantal uren voor de wedstrijd legde hij de pers exact uit wat hij van plan was en waarom.


Tot in de kleinste details kwam zijn tactiek voor het voetlicht. FC Groningen weigerde om in het spelletje van de Zwitsers te trappen. Het hoofd bleef koel en de bal bleef rustig in de ploeg. Als FC Groningen in de nationale competitie net zo zou spelen als dat ze in Zwitserland hebben laten zien, dan was de beoogde derde plaats allang een feit.

De honderden supporters, die met bussen, auto's, trein en vliegtuig mee waren gekomen zagen een FC Groningen zoals ze alleen in hun stoutste dromen zouden voetballen. Maar het was werkelijkheid. Na dertien uur reizen, een nacht geen slaap en een dag pierewaaien hadden de supporters nog energie genoeg om hun FC Groningen anderhalf uur aan te moedigen en de duizenden Zwitsers te overstemmen.


Wij, van de Tribune, waren op uitnodiging van de O.A.D. (Reisbureau de Slingerij) ingestapt in 'bus 6'. Ook voor ons werd het een belevenis die niet snel zal worden vergeten. Onze chauffeurs, Hans en Andre, ontpopten zich als geweldige gastheren en wisten de feestvierders keurig onder controle te houden. Voor een chauffeur zijn dergelijke reizen een kwestie van hard werken en opletten.

Sommige van de uitgelaten supporters hebben af en toe moeite om de grenzen van het toelaatbare in het oog te houden. In deze 'special' zult u middels de fotoreportage kunnen zien hoe leuk sommige supporters het kunnen doen en ook hoe stom sommige supporters het kunnen doen voor hun zelf en ook voor de anderen. Het blijkt maar al te vaak dat een paar mensen in staat zijn om de pret van anderen te bederven.

Gelukkig bleef het deze keer beperkt tot een paar lullige zaken. Maar het had niet gehoeven. Een groot compliment aan Reisbureau de Slingerij is zeker op z'n plaats. Alles was perfect geregeld. Prima bussen, en uitstekende chauffeurs, die er alles aan gelegen waren om de reizigers het naar de zin te maken. (De Tribune, 15 november 1986)

Een grote rubber opblaaspop moest luister bijzetten aan de bedoelingen van deze supporters. Op deze manier begon de reis naar Neuch√Ętel.

Voor een aantal supporters was het bier in Groningen al behoorlijk best.

Onderweg in Duitsland werd een stop gemaakt en kon iedereen zich even verpozen.

"Laat ons weer eens juichen en "Olé" scandeerde twee keer dertien uur door de bus (slaapbus).

Chauffeur Hans, gewapend met FC pet, kreeg geen rust. Er waren inderdaad reizigers die koffie dronken.

Veel liever hadden wij deze foto niet gemaakt. De supporter in kwestie weer wel wat we bedoelen.

Met de 'kop' uit de bus arriveerden we in Zwitserland en het gezang bleef onafgebroken aanhouden.

De √©√©n dronk pils en de andere bier. In de middaguren voor de wedstrijd troffen wij deze meute aan in hotel Theatre in Neuch√Ętel.

Ook in hotel Theatre dit beeld. De bal moest nog rollen, dus het was nog steeds 0-0.

Ook Renze de Vries kwam even binnen wippen om de smaak van de supporters te proeven.

Twee vrouwelijke agenten maakten een carnavaleske dans met de uitgelaten Groningers.

Links: een half uur voor de wedstrijd verschenen de "Aegon-boys"op het veld om de supporters te begroeten.

Rechts: de Zwitserse politie had enige moeite met de meegebrachte spandoeken en scheurde er een aantal af.

Hoe komt men toch aan de uitspraak dat Groningers zulke stille en stugge mensen zijn? Met vlag en wimpel de Zwitserse supportersschare overstemd.

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl