Forum | Prikbord | Info | Links
 
Feyenoord - FC Groningen, 2 mei 2004, HC Eredivisie (1-2), reisverslag
Reisverslag Foto's deel 1 Foto's deel 2

Daar staan we dan: zondagochtend, een uur of 9, de slaap nog in de ogen en eigenlijk knettergek. Gek van FC Groningen, dat wel, maar toch...

We hebben vandaag de uitwedstrijd tegen Feyenoord op het programma en zoals in het verleden al vaker is gebleken bij diverse wedstrijden, zijn de treintripjes naar Rotterdam vrijwel altijd een groot succes. Dus waarom vandaag dan niet? Dat zal wel de drijfveer zijn waarom de 30 Groningers zich bij de stationshal hebben verzameld.

Als we naar de trein lopen, komen de eerste 'stillen' ons al tegemoet. Vriendelijk wordt er gegroet en hetzelfde gebeurt als een groepje van 4 agenten in uniform passeert. 30 gezellige gekken in een trein, en daar worden in half Nederland een aanzienlijk aantal manuren van de politie ingestoken, zo zal later blijken.

We stappen in de trein en bezetten een coupé. Het duurt niet lang of twee andere 'stillen' nemen ook plaats in de coupé om een oogje in het zeil te houden. Eigenlijk onnodig, maar goed... aan de andere kant zo gek nog niet, want als het gewoon beregezellig blijft, hebben we in elk geval twee man van de politie 'mee' om te verklaren dat al die politie-inzet wel een beetje overdreven is.

De eerste blikken bier worden opengemaakt en het is gezellig in de trein. In Zwolle moeten we overstappen vanwege werkzaamheden aan het spoor. En aangezien Ajax later die dag in Zwolle langskomt en ook nog kampioen kan worden, verwachten we een enigszins gespannen politie van Zwolle. De vrees blijkt mee te vallen, al staat men op het perron wel klaar met een hond en is de tunnel onder het spoor afgesloten door een peloton ME.

In de trein naar Deventer staat de bovenste coupé van de dubbeldekker binnen de korste keren blauw van de rook. Maar omdat je blijkbaar niet mag roken in de trein, komt de conductrice van middelbare leeftijd stampvoetend de coupé binnen: "Er wordt hier niet gerookt!", foetert ze. "Nou, het lijkt er anders op dat er hier juist wel gerookt wordt", is de reactie vanuit de coupé. Ze beent kwaad weg, met in haar kielzog Oom Agent, die voor de nodige back-up moest zorgen tijdens haar donderpreekje.

In Deventer staat ons alweer een groepje platte petten op te wachten, want stel je voor dat we nog even de stad in gaan voor een stuk Deventer Koek. Je moet er bijna niet aan denken wat de rampzalige gevolgen zouden kunnen zijn...

In Deventer pakken we de rechtstreekse trein naar Rotterdam. In die trein zitten ook veel Feyenoorders en het duurt niet lang of de eerste Feyenoorders melden zich bij ons in de coupé. Voetbalsupporters herkennen elkaar gewoon, al zal het geschreeuw ook wel meegespeeld hebben. Er wordt geproost met blikken bier en er worden verhalen uitgewisseld. Het blijkt een groep zeer relaxte Feyenoorders te zijn en de sfeer in de coupé is prima. Op passerende stations worden de ramen opengedraaid en worden er gezamenlijk diverse liederen en spreekkoren ten gehore gebracht. Ook in Amersfoort en Utrecht blijkt men bij de plaatselijke politie nog wat agenten over te hebben om zinloos in te zetten.

We naderen Rotterdam en het is al vrij snel duidelijk dat we 'opgevangen' gaan worden door de Rotterdamse ME. Men wil ons het liefst zo snel mogelijk in een trein naar het stadion pleuren, maar dat lijkt ons niet zo'n goed idee, want het is pas 12.30 uur. We gaan liever even wat drinken en een hapje eten. En dus wordt het sein 'verspreiden' gegeven en ontstaat er een kleine volksverhuizing in de trein. Een enkele Groninger leent een sjaal van een Feyenoorder en hangt deze om z'n nek. De verspreiding in de trein blijkt te werken, want we komen nu precies achter de ME uit en kunnen gewoon de tunnel in lopen, richting de uitgang.

Daar pakken we een pilsje op het terras. Het duurt echter niet lang of de Groningse politie staat ook op het terras. Zoals gezegd relaxte lui, dus het is zeer gezellig op het terras. Dan gaan we maar eens een hapje eten. De zoektocht naar een McDonald's duurt even en voert onder andere langs een Holland Casino, maar uiteindelijk hebben we er dan toch eentje gevonden.

De Big Mac's en franse frietjes worden naar binnen gewerkt, maar dan is er opeens telefoon: de Groningse politie. "Of we al bijna klaar zijn met eten, en we op willen schieten, want de Rotterdamse politie wil ons graag snel in de trein naar het stadion hebben". Tja, de Rotterdamse politie kan wel meer willen, maar volgens ons zijn we toch echt met vrij vervoer naar Rotterdam gekomen en kunnen we gaan en staan waar we willen, al lijkt het daar niet echt op met alle begeleiding onderweg.

De hamburgers en patat zijn inmiddels op en we lopen terug naar het station. Daar staat de politie inmiddels inderdaad klaar om ons naar de trein te leiden. Wederom bijna de gehele coupé voor Groningers. Aangekomen bij de Kuip kunnen we redelijk vlot doorlopen naar het uitvak en dit keer komt zelfs de camera zonder problemen mee naar binnen. Dat was vorig seizoen wel anders.

Binnen zijn uiteindelijk zo'n 300 Groningers FC Groningen achterna gereist. De Groningers weren zich kranig tegen de nummer 3 van Nederland, al lukt het Feyenoord wel om via een van richting veranderd schot te scoren. Het is frusterend om te zien dat FC Groningen de betere kansen krijgt, maar dat Feyenoord aan de leiding komt. Tien minuten voor tijd zet het uitvak massaal 'Alles of niets, olé olé' in, wat door een groep Feyenoorders naast het uitvak pesterig wordt beantwoord met 'Helemaal niets, olé olé'. Misschien bedoelen ze daar trouwens wel het spel van hun eigen ploeg mee.

Dan valt Martin Drent in en dat blijkt een gouden greep. Want Drent kopt eerst de 1-1 tussen de palen, en het uitvak wordt helemaal gek. Er wordt op het plexiglas geslagen naar de Feyenoorders die zojuist nog het hoogste woord voeren met hun 'Helemaal niets'. Ze zijn inmiddels wat stiller geworden. Drie minuten later lobt Drent FC Groningen ook naar de 1-2, maar dat maken veel Feyenoorders al niet meer mee, omdat de Kuip massaal leeg aan het stromen is. De scheidsrechter af en boekt FC Groningen een historische overwinning, want nooit eerder won FC Groningen in De Kuip.

Het is groot feest in het uitvak en Martin Drent is de eregast. Vanaf de perstribune dirigeert hij het uitvak en host hij mee met de liederen, terwijl hij ook nog een interview moet afgeven. We moeten twintig minuten wachten in het uitvak, maar niemand die het erg vindt. De drie punten zijn immers voor ons.

Als de deuren eindelijk open gaan, zoekt iedereen zijn vervoersmiddel op. Wij lopen richting het station, waar al weer de nodige ME staat, die zich tegen een enkeling nogal vervelend opstelt. Ach ja, voor de Calimero's is het ook een dagje uit en je moet natuurlijk wel even laten zien dat je daar niet voor lul staat met een knuppel in je hand. Of was het nou voor knuppel met een lul in je hand?

De trein is afgeladen, maar we komen bij de deur 'oude' bekenden tegen: de groep Feyenoorders die we ook al op een heenweg hadden getroffen. Sportief als men is, feliciteren ze de FC Groningen-supporters met de overwinning. Op Rotterdam CS moeten we overstappen, en ook dat leidt uiteraard weer tot paniek bij de plaatselijke blauwe petten-brigade. Op het perron staat men al weer klaar met ME en hond. We stappen in en besluiten in Utrecht er nog even uit te gaan om bier in te slaan. Het blijkt mooi uit te komen, want de trein staat toch een kwartier stil.

De plaatselijke kiosk kan het bier niet aanslepen en doet goeie zaken. Terug in de trein maar weer en op naar Zwolle. Ook daar weer - hoe kan het ook anders - politie, de rode draad in dit verhaal, om vooral te voorkomen dat er Groningers het perron verlaten. Is het nou vrij vervoer, of hoe zit dat eigenlijk? Ja, je mag je eigen vervoermiddel kiezen, maar voor de rest kan je geen kant op. Wat een overdreven onzin om zoveel belastingcenten te verspillen door op elk station enkele agenten neer te zetten.

Na Zwolle wordt de groep kleiner. In Zwolle zijn een paar man aan het eten en zij pakken een trein later. Wij zijn rond de klok van 20.15 uur weer terug in Groningen. Moe, maar zeker voldaan, want dit was al met al een perfecte dag?

Zie onderstaande website(s) voor een fotoverslag van 'de andere kant':

Lunatic News

Ego2.nl::Feyenoord Foto Fansite

Vakkie W

Reisverslag Foto's deel 1 Foto's deel 2

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl