Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
Het einde van een roemrucht stadion 22 december 2005
FC Groningen heeft vanavond definitief afscheid genomen van het Oosterpark. De Groningers waren in de bekerwedstrijd tegen FC Volendam veel te sterk voor de Palingboeren en boekten een eenvoudige 3-0 zege. Daarmee is het laatste duel in het Oosterpark gespeeld.

Stadion Oosterpark is niet meer. Om twaalf minuten voor tien blies arbiter Jack van Hulten voor de laatste keer op zijn fluit en daarmee kwam een eind aan 73 jaar voetbalgeschiedenis in het voetbalbolwerk aan de Zaagmuldersweg. De laatste officiële ontmoeting in het Oosterpark werd omgezet in een 3-0 zege op FC Volendam. Toch moest menigeen een traantje wegpinken. Ook de hemel boven het Oosterpark huilde tranen met tuiten.

Een uur voor de wedstrijd verzamelde een groep van zo'n tweeduizend supporters zich op de Grote Markt om in een lange mars naar de laatste wedstrijd in het Oosterpark te wandelen. Met gezang, fakkels en knalvuurwerk namen ze afscheid van de tradionele wandeling van de binnenstad naar de Zaagmuldersweg.

Voorafgaand aan de wedstrijd werden fakkels uitgedeeld aan een select gezelschap van tweehonderd supporters. Zij zorgden voor een sfeervolle ambiance. Vlak voordat de spelers opkwamen, verzamelden ze zich in de middencirkel om vervolgens hun plekje op de tribune voor de allerlaatste keer op te zoeken.

FC Groningen kende weinig moeite met FC Volendam. Binnen 17 minuten stond FC Groningen al met 2-0 voor door goals van Yuri Cornelisse en Danny Buijs. Daarna nam de thuisploeg wat gas terug en werd de rust zonder al te veel verdere kansen bereikt.

Na twaalf minuten in de tweede helft werd de eindstand van het duel bereikt. Na een prima voorzet van Danny Buijs was het Glen Salmon die van dichtbij de 3-0 tegen de touwen schoot en daarmee de allerlaatste goal in het Oosterpark liet aantekenen. Het had niet het laatste doelpunt hoeven zijn, als Erik Nevland en Stefano Seedorf hun vizier scherper hadden afgesteld, maar eigenlijk maalde niemand daar meer om. Het aftellen was begonnen.

De wave was tien minuten voor tijd al vele malen rondgegaan en zelfs de Volendamse fans in het uitvak deden sportief mee. Het 'jalala' klonk massaal nog één keer uit de kelen. Er werd gestaan voor FC Groningen en het laatste fluitsignaal ging gepaard met een spreekkoor voor het stadion: "Oosterpark, Oosterpark, Oosterpark, Ooster-pa-hark, OOS-TER-PARK".

De miezerige regen die nog één keer de onoverdekte tribunes besprenkelde en al die voorste rijen op de Tonny van Leeuwen-tribune. Die regen was even gestopt om plaats te maken voor de laatste ereronde van de spelers en Theo Driessen die nog één keer "Bedankt, mijn Oosterpark" ten gehore bracht. Niet veel later begon de hemel toch weer te huilen.

Nooit meer drommen duizenden mensen samen op de Zaagmuldersweg. Nooit meer zal de ontlading van een doelpunt of een overwinning de Oosterparkwijk inrollen. Het is voorbij. Oosterpark, mooi stadion, bedankt voor al die jaren!

Opstelling FC Groningen: Roorda; (c) Matthijs, Luirink, Kruiswijk, Van der Linden; Lindgren (46' Seedorf), Buijs, Levchenko (69' Florén), Van de Laak; Salmon (59' Nevland), Cornelisse

Opstelling FC Volendam: Verhoeven; Koning, (C) Wijker, Kwakman, Cruz Vicente; Woudenberg, Dissels, El Gaaouiri (46' Amanda); Chaiat (72' Quasten), Van Rooijen (61' Hemmen), Tuyp

Scoreverloop: 9' Cornelisse (Van de Laak) 1-0, 16' Buijs (Van de Laak) 2-0, 57' Salmon (Buijs) 3-0

Scheidsrechter: Van Hulten

Toeschouwers: 11.500

Printversie »
Fotoverslag »

 
Webhosting: Flexwebhosting.nl