Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
Rampenoefening Euroborg een ramp 9 december 2005
De eerste rampenoefening in de Euroborg is gisteravond een beetje in het water gevallen. De brandweer wilde namelijk niet meedoen aan de oefening, omdat ze op het moment protesteerden tegen een wijziging in hun CAO. Dan heb je dus meteen een probleem, want zeg nou zelf: een rampenoefening zonder een lekker fikkie, een paar flinke rookpluimen en gierende brandweersirenes stelt natuurlijk niet zoveel voor.

Hulpverleningsdiensten, politie, stewards en andere betrokkenen hadden hun uiterste best gedaan om een paar gevaarlijke situaties na te spelen. Zo men wilde men een brand op de tribunes simuleren en het vak zo snel mogelijk ontruimen met behulp van de brandweer en wilde men later op de avond nog even een vette rel tussen twee supportersgroepen naspelen. Hiervoor was een grote groep scholieren geregeld, die voor baldadige supporters mochten spelen.


De brandweer had echter andere plannen en greep de oefening om te protesteren tegen een wijziging van het functioneel leeftijdsontslag, waardoor ze langer door moeten werken. En dus hielden de brandweerlieden een sit-down-actie op de fraaie groene stoeltjes. Enkele creatieve spuitgasten hingen nog wat spandoeken op met teksten als 'Na 20 dienstjaren uitgeblust? Dacht het niet!!!' en 'Media zwart op wit, laat het volk weten hoe het écht zit'.

Het gevolg was dat de oefening meer dan een uur stil lag en uiteindelijk helemaal moest worden afgeblazen. Met name de scholieren waren teleurgesteld. "Er gebeurt hier helemaal niks", riep een aantal in koor. Dat was niet helemaal waas, want het oponthoud leidde volgens RTV Noord wel tot een kapot stoeltje en een aantal kapotte deuren. Duidelijk was dat de scholieren hun rol als hooligan serieus namen. Dat gold trouwens ook voor de ME, want één 'radddraaier' kreeg enkele flinke klappen met een gummiknuppel.


Uiteindelijk nogal een suffe bedoening dus in de Euroborg. De politie weigert desondanks te spreken van een compleet mislukte avond, maar dat was het natuurlijk wel.

"We hebben wel degelijk een aantal leerdoelstellingen bereikt", zei Jan Peter Alberts van de Groninger politie. "We hebben bijvoorbeeld geconstateerd dat het communicatiesysteem C2000 prima werkt. We hebben daarnaast de samenwerking met de stewards in de praktijk kunnen zien en de fouillering van uitsupporters voor het eerst getest. Ook ons commandocentrum hebben we naar tevredenheid kunnen uitproberen. Doel van de oefening was vooral de situatie in het stadion goed te doorgronden en de onderlinge samenwerking te testen. Die opzet is geslaagd, aldus Alberts."

Behalve dan de samenwerking met de brandweer...

Bron: Euroborg, RTV Noord
Printversie »
 

Reacties:
#1 Jammer had ook wel schoollier willen zijn voor de rellen na te spelen
Harwin | 09-12-2005, 17:04:00
#2 Mooie stunt, Ik hoop dat als er echt iets gebeurt de brandweer er wel bij is. Mooi verslag Harris!
michel | 09-12-2005, 17:06:00


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl