Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
Terechte zege op landskampioen PSV 18 september 2005
FC Groningen heeft vanmiddag een oververwachte maar daarom niet minder verdiende zege geboekt tegen landskampioen PSV. FC Groningen speelde fel en gedreven en kwam aan het eind van de eerste helft terecht op voorsprong door een prachtig schot van Yuri Cornelisse. In de tweede helft bleef FC Groningen op de been en liet de thuisploeg het Oosterpark uiteindelijk ontploffen van vreugde: 1-0.

Niet zelden komt een ommekeer totaal onverwacht. Na de slechte wedstrijden tegen promovendi Heracles Almelo en Sparta Rotterdam leek FC Groningen de draad totaal kwijt en was het vertrouwen in het elftal tot een dieptepunt gezakt. Maar tegen PSV blijkt de ploeg wel weer sterk genoeg om de landskampioen op de knieën te krijgen. Het kan verkeren.

De zege is verdiend en op de sterke teamprestatie van FC Groningen valt niks af te dingen. De thuisploeg voetbalt om te winnen en het spel is een verademing in vergelijking met eerdere wedstrijden. PSV oogt lamlendig en wekt de indruk niet al te veel energie te willen verspillen in het collecteren van de drie punten.

Veel kansen zijn er de eerste helft niet. FC Groningen beperkt zich tot een aantal afstandsschoten, terwijl PSV helemaal niet tot een schot op doel komt. In de 21e minuut krijgt Yuri Cornelisse op aangeven van Danny Buijs een levensgrote kans, maar zijn schot gaat hoog over. Net voor rust in Cornelisse wel succesvol. Vanaf de rand van het strafschopgebied wordt zijn schot nog lichtjes aangeraakt en draait de zwabberbal fraai via de binnenkant van de paal binnen: 1-0 voor FC Groningen en de voorsprong is verdiend.

In de tweede helft verwacht het publiek een strijdbaar PSV aan te treffen dat vol voor de gelijkmaker zal gaan, maar PSV gaat niet veel anders spelen dan in de eerste helft. FC Groningen stoort bovendien goed en jaagt de Eindhovenaren op, waardoor die nooit in hun spel kunnen komen.

FC Groningen heeft ook eens een keer het geluk aan de zijde als Farfan in de 66e minuut een bal voor het inschuiven heeft. De Peruaan mikt tot opluchting van de Groningers echter een halve meter rechts naast de rechterpaal. Zo bleef een treffer uit in een fase dat FC Groningen iets te gehaast voetbalt. Een tweede mogelijkheid voor PSV doet zich voor bij een corner van Farfan, die het hoofd van Vennegoor of Hesselink schampt, maar waarna de bal van de doellijn wordt gewerkt door Stefano Seedrof die goed staat opgesteld.

Het wordt nog een spannend laatste kwartier, maar mede door het inbrengen van vers bloed in de ploeg, kan FC Groningen overeind blijven. Het enige gevaar is nog een vrije trap in de laatste minuut van de reguliere speeltijd. De vrije trap van Farfan wordt echter stijlvol door Bas Roorda uit de rechterbovenhoek gestompt.

Daarmee keert de sfeer, die eigenlijk de hele wedstrijd al prima was, in alle hevigheid terug. De drie minuten extra tijd worden zingend en springend door de elfduizend fans doorgebracht. Na het laatste fluitsignaal barst een oorverdovend applaus los, waarbij de spelers nog minutenlang worden bedankt voor de sensationele overwinning op PSV.

Opstelling FC Groningen: Roorda; Silva (82' Sankoh), Luirink, Kruiswijk, Florén; (C) Matthijs, Buijs (78' Lindgren), Levchenko, Seedorf; Salmon (85' Nevland), Cornelisse

Opstelling PSV: Gomes; Lucius, Ooijer, Reiziger (17' Beasley), Ball (35' Lamey); Simons, (C) Cocu, Afellay (67' Robert); Farfán, Vennegoor of Hesselink, Koné

Scoreverloop: 45' Cornelisse 1-0

Scheidsrechter: Wegereef

Toeschouwers: 11.310
Printversie »
Fotoverslag »

 
Webhosting: Flexwebhosting.nl