Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
FC verspeelt winst in laatste minuut 28 juli 2005
Op het Maritiem Toernooi in Den Helder heeft FC Groningen vanavond met 1-1 gelijk gespeeld tegen het Belgische KAA Gent. Kiran Bechan scoorde na ruim een uur spelen de 1-0. In de allerlaatste minuut maakten de Belgen echter van elf meter gelijk. In de extra penaltyserie die volgde benutte FC Groningen alle vijf strafschoppen en sleepte daarmee een extra punt binnen.

De wedstrijd komt wat moeizaam op gang, ook al door de behoudende speelwijze van de ex-bondscoach van het Belgische Nationale Elftal George Leekens. In het eerste kwartier gaan de handen van de toeschouwers driemaal op elkaar. Allereerst gebeurt dat na een schotpoging van Nevland die door doelman Runje gekeerd werd. Ook een één-tweetje tussen Bruno Silva en Matthijs kan de goedkeuring van de Heldenaren wegdragen. Een minuut nadat Levchenko een volley gekeerd zag door de Gent-goalie, is Mladenovic de eerste Gentenaar die Bas Roorda op de proef stelt.

In het verloop van de eerste helft heeft Groningen een veldoverwicht. Veel kansen en mogelijkheden worden er niet gecreëerd. Erik Nevland dwingt de doelman na een slalom nog eens tot het afgeven van een corner en waagt ook nog een schot, dat hoog over het doel verdwijnt. Ook krult Paul Matthijs een vrije trap nog eens net naast de linkerkruising. Het schot van Mladenovic blijft de enige kans van de Belgen in de eerste helft. In de slotfase slingert arbiter Roelof Luinge een Groninger op de bon: Gijs Luirink.

Na de pauze worden Gijs Luirink en Danny Buijs afgelost door Tieme Klompe en Kiran Bechan. De eerste kans voor groen-wit komt op naam van Evgeniy Levchenko, die van dichtbij in de handen van de keeper kopt. Vervolgens wordt Paul Matthijs afgelost door Mark-Jan Fledderus, waardoor Levchenko de rol van controleur op het middenveld op zich kan nemen. In de 61e minuut staat diezelfde Oekraïner aan de basis van de openingstreffer. Hij geeft de voor-assist op Koen van de Laak, die op zijn beurt Kiran Bechan aanspeelt. De rechtshalf schuift de bal van iets buiten de zestien in de linkerbenedenhoek: 1-0.

Lange tijd lijkt KAA Gent niet in staat om de gelijkmaker af te dwingen. De grootste kans is in de 73e minuut voor invaller Diop, die Kruiswijk te slim af is. Op dat moment Antoine van der Linden de plaats van Mathias Florén reeds ingenomen en is ook een Belg op de bon geslingerd. Twee minuten later schiet Fledderus op aangeven van Van de Laak naast het Gent-doel. Van de Laak krijgt de tweede gele FC-prent in de 78e minuut. In de slotfase wordt ook nog een tweede blauwhemd in het boekje van Luinge genoteerd. Werkelijk in de allerlaatste seconde van de wedstrijd gaat Laybutt binnen de zestien van FC Groningen over de knie bij Arnold Kruiswijk. Luinge geeft een strafschop, die door Smoje wordt benut: 1-1.

Zo verspeelt FC Groningen in de laatste minuut twee winstpunten en worden de punten gedeeld. Na de wedstrijd wordt nog een penaltyreeks afgewerkt voor een bonuspunt. Verder verdienen de teams ook nog eens een punt per gemaakt doelpunt in de reguliere wedstrijd. Met de 1-1 tussen FC Groningen en KAA Gent zijn beide ploegen dus reeds verzekerd van twee punten. Het derde punt wordt tenslotte binnengehaald door een feilloze reeks, waarin Van de Laak, Cornelisse, Silva, Fledderus en Levchenko van elf meter raak schieten. De eerste Belgische penalty wordt door Bas Roorda gekeerd. Zaterdagavond om 19.30 uur treedt FC Groningen aan tegen het Helders Elftal.

Bron: FC Groningen

Opstelling FC Groningen: (c) Roorda; Silva, Luirink (46' Klompe), Kruiswijk, Florén (69' Van der Linden); (C) Matthijs (58' Fledderus), Buijs (46' Bechan), Levchenko, Van de Laak; Nevland (64' Salmon), Cornelisse

Opstelling KAA Gent: Runje; De Beule (79' Thompson), Smoje, Laybutt, Lombaerts (75' Hakonsen); Mirvic, Trajcev, Zoko (28' Mamouni), (C) Vrancken; Boussoufa (28' Datti), Mladenovic (69' Diop)

Scoreverloop: 61' Bechan (Van de Laak) 1-0, 90' Smoje (strafschop) 1-1; Penaltyserie: Van de Laak 1-0, Mamouni: redding Roorda, Cornelisse 2-0, Hakonsen 2-1, Silva 3-1, Trajcev 3-2, Fledderus 4-2, Vrancken 4-3, Levchenko 5-3, Smoje niet genomen

Scheidsrechter: Luinge

Toeschouwers: 2.000
Printversie »
Fotoverslag »

 
Webhosting: Flexwebhosting.nl