Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
Expositie over het Oosterparkstadion? 13 juni 2005
Zomaar een achteloos klein berichtje in de Groninger Stadskrant van afgelopen donderdag: Oosterparkstadion - t/m 31/8: expositie met herinneringen aan het Oosterparkstadion in galerie Beukema (Kerklaan). Een expositie over het Oosterparkstadion? Dat klinkt best wel interessant. Laten we daar dus maar eens even een kijkje gaan nemen.

Stond het nou in 'De Groninger Stadskrant' of in 'Dé Krant van Groningen'? Beide bokkenblaadjes zijn nauwelijks uit elkaar te houden, maar na goed speurwerk zien we het berichtje staan. Een expositie over het Oosterparkstadion, daar moeten we natuurlijk naar toe! Op naar galerie Beukema aan de Kerklaan. Het is zaterdagmiddag, dus het zal wel druk zijn.

Eenmaal aangekomen oogt de galerie echter niet bepaald druk. De deur zit dicht en binnen is geen teken van leven te bekennen. We drukken op de deurbel, en verdomd: na een halve minuut klinkt er wat gerommel. Een ongeschoren vijftiger met een verwilderd kapsel opent de deur. Het blijkt kunstenaar Christof Beukema, in een ietwat verwarde toestand.


"We komen voor de expositie over het Oosterparkstadion", proberen we. Beukema heeft geen idee waar we het over hebben. "Ja, er stond in de krant een stukje dat hier een expositie zou zijn over herinneringen aan het stadion". Het kwartje valt nog niet echt bij Beukema, maar we worden in de galerie uitgenodigd. We zien een gebundeld boekje liggen met daarop de tekst: 'Herinneringen aan het Oosterparkstadion'. Daar is het blijkbaar allemaal om te doen.

Opeens herinnert Beukema zich wat. Samen met voorzitter Gerrit Kamstra van 'Stichting Het Spoor Niet Bijster' heeft hij het idee opgevat om een totaalkunstwerk te maken als monument voor het Oosterparkstadion. Als het aan deze stichting ligt, wordt er in de Euroborg een plaats ingeruimd voor allerlei nostalgische attributen van het oude voetbalbolwerk.

Een totaalkunstwerk als monument voor het Oosterparkstadion dus. Hoe het kunstwerk er uit moet zien, daar hebben Kamstra en Beukema uitgesproken ideeën over. "In het Oosterpark heb je zo verschrikkelijk veel dat te gebruiken is. Neem alleen de toiletten en de frikadellentent. Ziet er niet uit, maar prachtig om te hergebruiken. Zo'n oud kaartjesloket als videoruimte, stoeltjes van de tribune, de graffiti op de muren, op zich al een kunstwerk."

Keus te over aan de meest aftandse onderdelen, zo blijkt uit de foto's die Beukema heeft gemaakt. Onbegrijpelijk ook voor een buitenstaander dat de voetballiefhebber met pijn in zijn hart afscheid neemt van deze armoe, want eerlijk is eerlijk, het ziet er niet uit. Wasruimte, het spelershome, de ontvangstruimte, niet direct een omgeving passend bij de status van topvoetballers. "Het gaat om de sfeer, het was voetbal, voetbal en nog eens voetbal en al die emoties moeten voor het nageslacht bewaard blijven."

Zijn ideeën heeft Beukema gebundeld in het eerder gememoreerde boekje met grotendeels schetsen van een drietal steeds terugkerende ideeën. Het geheel biedt wat dat betreft weinig variatie. Ook is er nog een inscand artikel uit het Dagblad van het Noorden toegevoegd en dat is het dan. Dat is blijkbaar de expositie waar over wordt gerept. We weten genoeg en besluiten enigszins teleurgesteld weer huiswaarts te keren.

Beukema vertelt op de weg naar buiten nog het pakketje aan te zullen bieden aan burgemeester Wallage in de hoop dat men in de Euroborg straks kassahokjes als videocabine gaat plaatsen, een gedeelte van de tribune achter het doel gaat gebruiken als zitgelegenheid in een conferentiezaaltje en een ander gedeelte van deze tribune gaat gebruiken als platform voor een fototentoonstelling van het Oosterparkstadion.

Op zich is het idee om een blijvende herinnering aan het Oosterparkstadion te houden in de Euroborg natuurlijk niet slecht, maar het is nog maar de vraag in hoeverre men bij Euroborg NV warmloopt voor het idee om dit soort afgesleten attributen een plaatsje te geven in de gloednieuwe Euroborg. Het overplaatsen van kassahokjes en tribunedelen zal de Euroborg NV vermoedelijk niet echt aanspreken.


Verder dan het overplaatsen van het bord 'Stadion Oosterpark' boven de hoofdingang zal men wel niet willen gaan (wat vreemd genoeg nergens in de plannen van Beukema terugkomt). Maar het meenemen van dat bord is ook een must. Dat aandenken moet absoluut in de Euroborg komen te hangen! Hopelijk is men daar bij FC Groningen en de Euroborg NV ook van overtuigd.
Printversie »
 

Reacties:
#1 leuk kom ook wel ff kijken dan
hoelaat is dat

Heb je het stuk wel gelezen?
raymon | 13-06-2005, 16:27:51
#2 Ga je ook nog wat op de site zetten als je op vakantie bent..?
Asserboer | 13-06-2005, 17:13:51
#3 droog
Jeroen | 13-06-2005, 17:48:13
#4 Idee: stoeltjes e.d. verkopen en voor opbrengst supportershome inrichten, herinneringsboek uitbrengen (ben je al mee bezig) en TIFO actie van houden. Wellicht en het nieuwe supportershome wandhoge plots neerhangen met foto's uit het oude oosterpark.

kijk maar!
Jos | 13-06-2005, 20:47:17
#5 Grappig stukje!
Anneke | 13-06-2005, 23:04:15
#6 Wat voor videohokje worden het wel niet? á là video 3000 zeker ;-)
Remko | 14-06-2005, 12:51:07
#7 van http://www.az-plaza.nl/index.php?id=16

De authentieke pisbakken moeten volgens Dirk Scheringa meeverhuizen naar het nieuwe stadion om zoveel mogelijk van de sfeer te bewaren. Of dit nu zo'n goed idee is…. Het heien is inmiddels klaar en nu wordt de fundering gelegd.
rickyrick | 17-06-2005, 11:15:00
#8 @rickyrick

Nou en?!
DickieDick | 17-06-2005, 11:28:28


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl