Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
Teleurstellende laatste thuiswedstrijd 15 mei 2005
FC Groningen is er vanmiddag niet in geslaagd om de laatste thuiswedstrijd van het seizoen winnend af te sluiten. Tegen sc Heerenveen werd er door de Groningers genoeg strijd geleverd, maar dat bleek niet genoeg: 1-2. Belangrijker dan de uitslag was echter het afscheid van de vertrekkende spelers na afloop van de wedstrijd. Zij kregen een waardig afscheid, zowel op het veld als in het Supportershome.

Na het optreden van de Groningse André Hazes, Jan Ottens, was het bomvolle en zonovergoten Oosterpark goed opgewarmd voor 'de wedstrijd van het jaar' tegen aartsvijand sc Heerenveen. Dat de Friezen de toss wonnen en daarna kozen om Boy Waterman met de zon in de rug te laten beginnen was op zich niet zo vreemd. Wel het feit dat de doelman luisterde naar de naam Waterman. Het was pas de vijfde competitiewedstrijd die de doelman dit seizoen speelde. Eerste doelman Vandenbussche had de andere 28 duels voor zijn rekening genomen.

Tijdens de opkomst had men boven op de overdekte West-tribune een aardige choreografie geproduceerd om de bezoekers in het uitvak op scherp te zetten. Het leek alsof de Friezen er door gemotiveerd werd, want in hun jacht op Europees voetbal produceerden de paar honderd bezoekers meer geluid dan er normaal gesproken in het eigen Abe Lenstra Stadion te horen is. Het eerste halfuur van de wedstrijd verliep vervolgens zoals dat van een derby verwacht mag worden: vol strijd en 'op het randje'.

Het eerste gevaar voor één van de doelen werd geproduceerd in de zestiende minuut. Het was een afstandsschot dat door Waterman niet in één keer klem gepakt, kwam weer terug in de rebound, maar de bal kon vervolgens net niet vroeg genoeg worden bereikt door één van de Groningers en werd in de scrimage weggewerkt. Een minuut later kreeg Elshot een vrije bal -waarvan de FC er door de aanwezigheid van Yildirim zo weinig mogelijk van wilde veroorzaken- tegen op de rand van de zestien. De bal werd door Yildirim echter vol in de muur geschoten.

Bij een Groningen-Heerenveen zijn opstootjes haast onvermijdelijk en zo ook vanmiddag was het weer raak. In de zestien van de Friezen moest Martin Drent het uiteindelijk bekopen met de eerste gele kaart van arbiter René Temmink. Even tevoren was Buijs na voorbereiding van Fledderus en Van Gessel gevaarlijk geweest. Vlak voordat Bruggink gewisseld werd, probeerde hij Kurt Elshot nog een gele kaart 'aan te naaien' door kermend op de grond te gaan liggen alsof hij was geraakt door de FC-rechtsback bij een afgeslagen aanval. Temmink trapte er niet in en zag Daniël Hestad als invaller binnen de lijnen komen.

Even nadat Roorda een inzet van Huntelaar onschadelijk had gemaakt, kwamen de Friezen op voorsprong. Een voorzet van Yildirim vanaf rechts kon door Hestad worden ingekopt in de verre hoek: 0-1. Daarna liet Heerenveen zich van een vervelende kant zien. Bij bijna elke aanraking met een tegenstander gingen de Heerenveen-spelers naar de grond. Wellicht dat de 's' van 'sc' dan ook wel voor 'schwalbe' staat. Väyrenen, Nilsson, Huntelaar en Hestad. Ze soliciteerde allemaal naar een hoofdrol in 'de Stervende Zwaan', of 'Stervende Zwaluw' zo u wilt.

De stand in gele kaarten kwam op één tegen één toen Hestad zichzelf te buiten ging bij een charge op Danny Buijs. Bij de volgende aanval kreeg de FC de beste kans van de eerste helft. Paul Matthijs legde de bal op het hoofd van Drent, die op zijn beurt terugkopte. Naast hem stond Van Gessel klaar om te schieten, maar hij zocht het doel te ver naar rechts. In de laatste fase was een blessurebehandeling van Väyrynen het enige noemenswaardige feit.

In de tweede helft kwam de FC het gevaarlijkst uit de startblokken. Een vrije-trapvariant van Matthijs en Fledderus mondde uit in een voorzet die onderschept werd door Waterman. Een minuut later kwam Nevland een teentje te kort na een voorzet van Fledderus. Na een uur spelen leek de wedstrijd te worden beslist. Roorda raakte geblesseerd in een luchtduel met Breuer, Temmink liet wel doorspelen waarna Huntelaar kon inkoppen. Vlak voor de doellijn was het echter Nilsson die zijn 16e seizoenstreffer ontnam en zelf scoorde: 0-2.

Huntelaar werd ingewisseld voor Samaras die in het resterende halfuur voor behoorlijk wat meer gevaar zorgde dan zijn collega. Maar dat had ook vooral alles te maken met het feit dat Groningen in de slotfase alle risico's nam om nog tot scoren te komen. Bechan werd afgelost door de afscheid nemende Krstev en zo begon het laatste kwart van de laatste thuiswedstrijd in het seizoen 2004/2005. Buijs pakte toch nog een kaartje mee na een overtreding op Radomski en zal net als Drent volgende week niet binnen de lijnen staan in de ArenA.

Een kwartier voor tijd kwam het Oosterpark weer een beetje tot leven na een stillere fase. Mark-Jan Fledderus bracht de bal in de zestien, waar Danny Buijs klaar stond om de aansluitingstreffer binnen te koppen: 1-2. Arnold Kruiswijk werd meteen daarna ingewisseld voor Mathias Florén en zo had Groningen kunnen beginnen aan een slotoffensief van vijftien minuten. De Friezen hielden de defensie daarna echter goed gesloten. Ook Hugo, die nog tien minuten mocht invallen voor Fledderus, kon niets meer aan de score veranderen.

Zo eindigde de wedstrijd in een 1-2 nederlaag, ook al omdat Samaras en Yildirim weigerden de score nog naar een marge van twee op te voeren. Door de zege van Willem II op FC Utrecht zakt de FC een plekje en staat het nu twaalfde op de ranglijst. Op de virtuele ranglijst van thuiswedstrijden staat de FC 14e met 20 punten uit 17 duels. In de uitranglijst heeft FC Groningen zich een plaats in het linkerrijtje veroverd met 20 punten uit 16 duels. Volgende week speelt FC Groningen de laatste wedstrijd van het seizoen, uit tegen Ajax.

Bron: FC Groningen

Opstelling FC Groningen: Roorda; Elshot, Matthijs, Kruiswijk (76' Florén), Van der Linden; Buijs, Bechan (63' Krstev), (C) Van Gessel, Fledderus (82' Hugo); Drent, Nevland

Opstelling sc Heerenveen: Waterman; Seip, Hansson, Breuer, Drost; (C) Radomski, Väyrynen, Bruggink (23 Hestad); Yildirim, Huntelaar (61' Samaras), Nilsson

Scoreverloop: 26' Hestad (Yildirim) 0-1, 60' Nilsson (Huntelaar) 0-2, 75' Buijs (Fledderus) 1-2

Scheidsrechter: Temmink

Toeschouwers: 12.500 (uitverkocht)
Printversie »
Fotoverslag »

Reacties:
#1 goed verslag
fries | 16-05-2005, 15:33:23
#2 Die friese sukkels hebben zelf blijkbaar geen site...ze komen wel erg vaak hiero..en dan nog op zijn pik getrapt dat die naam van die fin verkeerd gespeld is :P Bioscoopbubliek uit het buitenland
kut vriez | 16-05-2005, 18:25:51
#3 Hey groningers!! Leuk verslag, maar het is wel duidelijk dat het door groningers is geschreven. ;)
het is wel weer duidelijk wie de trots van het noorden is, heerenveen op eenzame hoogte :p
Fryslan Boppe | 16-05-2005, 22:04:22
#4 Typerend dat er zoveel vriezen hier komen..dan blijk twel wie DE TROTS VAN HET NOORDEN IS..FCFRUN NUMBER 1
| 16-05-2005, 22:20:10


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl