Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
FC Groningen speelt enerverend gelijk 8 mei 2005
FC Groningen heeft vanmiddag in eigen stadion gelijkgespeeld tegen Roda JC. In een enerverend duel dat eigenlijk nergens om ging werd vooral het doel veel geraakt en bereikte ook FC Groningen de doelstelling van 40 punten in het seizoen: 4-4.

Voorafgaand aan de wedstrijd wordt een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan Hana Melles, vriendin van Roda JC-speler Pa Modou Kah. Zij overleed afgelopen week aan de gevolgen van een verkeersongeluk waarbij ook Kah zelf betrokken was. De minuut stilte is zeer indrukwekkend.

Dan de wedstrijd zelf. FC Groningen schiet uit de startblokken en zet de Limburgers meteen onder druk. In de zesde minuut al volgt de beloning. Nevland kopt een hoekschop van Fledderus feilloos in. Roda JC laat zich keer op keer aftroeven en mag van geluk spreken dat Van der Linden (paal) en Nevland (lat) het vizier voor rust niet op scherp hebben staan. Koné slalomt ondertussen nog een keer op z'n gemak door de Groningse verdediging, maar stuit op Roorda.

Dan kantelt de wedstrijd als Roda JC binnen een paar minuten twee keer weet te scoren. Eerst helpt doelman Roorda Cissé in de 37e minuut een handje door van de grond slechts halfhoog uit te trappen. De Roda-speler heeft geen moeite om vervolgens de weg naar het doel te vinden en schuift de 1-1 over het gras. Twee minuten later wordt een Groningse ingooi onderschept en staat Roda JC binnen een mum van tijd weer met vijf aanvallend ingestelde spelers tegen een ondertal van FC Groningen. Koné zoekt zijn teamgenoot Sergio uit om te schieten en de Braziliaan knalt het projectiel keurig onder de lat. Bij beide doelpunten ziet Roorda er wat onbeholpen uit.

Seedorf blijft in de tweede helft in de kleedkamer achter om ruimte te maken voor Drent. Al in de eerste twee minuten dwingt FC Groningen drie hoekschoppen af, waarbij Van Gessel twee keer gevaarlijk kan worden. Een inzet van Nevland in de 53e minuut is veruit de mooiste gemiste kans van de middag. Kujovic heeft het nakijken bij een diagonaal schot van de punt van de zestien, maar de bal mist de linkerkruising op een haar na. De gelijkmaker lijkt in de lucht te hangen, maar een nieuwe uitbraak van Roda JC's uitblinker Kone belandt echter in het doel achter Roorda: 1-3. De wedstrijd zou daarmee normaal gesproken beslist zijn.

Maar 'Boeren geven nooit op' en FC Groningen gaat meteen op zoek naar de aansluitingstreffer. Een ingooi van Buijs wordt doorgeschampt bij de eerste paal en midden voor het doel staat vervolgens Nevland klaar om de 2-3 binnen te werken. Twee minuten later ligt ook de gelijkmaker er al in. Een vrije trap door Fledderus genomen wordt door Martin Drent in de rechterkruising geknikt: 3-3 en het hele Oosterpark staat op z'n kop.

In de 71e minuut komt FC Groningen ook nog op voorsprong in deze knotsgekke wedstrijd. De maker van de 4-3 kan haast niemand anders zijn dan, jawel: Erik Nevland. Nu op aangeven van Danny Buijs kopt de Noor de vierde treffer van de middag tegen de touwen. Zijn eerste hattrick in het groen-wit en de tiende hattrick van een FC Groningen-speler ooit in de Eredivisiehistorie.

Roda JC wil het er niet bij laten zitten en zet aan. Een afstandsschot van Bodnar kan maar net gekeerd worden door Roorda, maar even later is het wel raak. Cissé, die even daarvoor nog in de clinch lag met Buijs en volgens een groot deel van het Oosterpark met rood van het veld gestuurd had moeten worden, geeft de bal voor op Kone die de bal gemakkelijk binnentikt: 4-4.

Roda JC krijgt nog wat kleine kansjes op de winst, maar de wedstrijd eindigt in een gelijkspel en dat is een terechte uitslag. Het publiek heeft zich vanmiddag in elk geval weer eens vermaakt in het Oosterpark en dat was al een tijdje geleden. Volgende week wacht het altijd beladen duel tegen onze westerburen.

Opstelling FC Groningen: Roorda; Elshot, Matthijs, Van der Linden, Florén; Bechan, Buijs, Seedorf (46' Drent), (C) Van Gessel, Fledderus (86' Pinas); Nevland (78' Kruiswijk)

Opstelling Roda JC: Kujovic; Bodnar, Bodor, Brouwers (83' Sonko), Filipovic; (C) Van Dijk, Sergio, Colinet (66' Luijpers), Vicelich; Cissé, Kone

Scoreverloop: 7' Nevland (corner Fledderus) 1-0, 37' Cissé 1-1, 39' Sergio (Kone) 2-1, 64' Kone 1-3, 65' Nevland (ingooi Buijs) 2-3, 67' Drent (vrije trap Fledderus) 3-3, 71' Nevland (Buijs) 4-3, 82' Kone (Cissé) 4-4

Scheidsrechter: Kuipers

Toeschouwers: 10.720
Printversie »
Fotoverslag »

Reacties: 
Webhosting: Flexwebhosting.nl