Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
Slappe vertoning in Schoenlapperslaand 6 februari 2005
FC Groningen heeft de goede lijn van na de winterstop niet voort kunnen zetten. In de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk werden de Groningers supporters op een hele slappe vertoning getrakteerd en daar RKC Waalwijk wel raad mee: 3-0

Zondagochtend, 9.00 uur. Er staat een groep van zo'n 20 Groningers klaar op het Hoofdstation voor de uitwedstrijd naar RKC Waalwijk. Onder hen veel 'Groningen Fanatics'. De treinreis wordt al gauw de 'GF On Tour Treincombi' genoemd. Het is Carnaval en Waalwijk wordt tijdens de carnavalsdagen 'Schoenlapperslaand' genoemd. In Brabant feesten ze er dan op los en de kroegen zullen al vroeg open zijn. De ideale ingrediënten dus voor een leuke trip.

Er wordt een coupé geclaimd en tot FC Groningen-grondgebied gebombardeerd. In de trein zitten even verderop wat meeloop-Ajacieden die hun grote arrogante bek even willen demonstreren. Na een klein Gronings spreekkoren-offensiefje houden ze zich verder maar stil. In Utrecht moeten we overstappen. We hebben 20 minuten, dus er kan in de stationshal nog wel een en ander te eten en te drinken gehaald worden. Daarna in de trein naar Den Bosch.

Omdat het zo teringdruk is besluit het Groningse gezelschap de eerste klas in te nemen. Daar is tenminste genoeg ruimte voor iedereen. De conductrice is het echter niet helemaal eens met dit plan en sommeert de groep om elders te gaan zitten. En waar kom je dan terecht? Precies, tussen het carnavalspubliek. Gekke pruiken, rare maskers, altijd leuk op zondagmorgen.

In Den Bosch aangekomen blijkt dat Carnaval enorm leeft in Brabant. Zover het oog reikt zijn er carnavalsoutfits te zien. De plaatselijke dienders zijn zelfs verkleed. Er wordt even snel sfeer geproefd, maar dan is het al tijd om naar de bus te gaan die ons naar Waalwijk zal brengen.

In Waalwijk stappen we in de buurt van het stadion uit, maar het is pas 12.40 uur en dus veel te vroeg om al naar binnen te gaan. We gaan eerst even langs de kroeg. Al gauw is er een RKC-kroeg gevonden, die geheel in de carnavalsversiering gestoken is. Het is er gezellig, en hier vindt blijkbaar ook het startpunt van de optocht plaats, want het wordt er steeds drukker. Nadat we wat gegeten hebben en in het zonnetje van een biertje hebben genoten, gaan we maar eens op weg naar het stadion.

Daar is het in het uitvak al behoorlijk druk. Er zijn zo'n 200 supporters meegereisd naar Schoenlapperslaand, dus over publieke belangstelling heeft FC Groningen niet te klagen. Het zonnetje schijnt in het Mandemakersstadion en het publiek wacht in spanning af. Er is veel vlagvertoon meegenomen, zoals zwaaivlaggen en banners. Dat is altijd een mooi gezicht bij de opkomst van de spelers. Verder is er voor de gelegenheid ook een vuilniszak confetti meegenomen, want ook in het uitvak kan er best een beetje Carnaval gevierd worden. Dat is echter het voornemen van de uitsupporters.

Het loopt allemaal wat anders. FC Groningen speelt een uiterst zwakke wedstrijd. De wedstrijdmentaliteit is ver te zoeken en duels worden nauwelijks aangegaan. Misschien ook wel omdat de Groningers steeds net een stapje te laat zijn. RKC Waalwijk weet wel raad met deze collectieve offday van FC Groningen en leidt na 22 minuten al met 3-0, tot grote woede van de uitsupporters, die willen dat hun ploeg gaat voetballen met 'Bloed, zweet en tranen'.

Maar ook deze aansporingen sorteren weinig effect. Ook in de tweede helft laat FC Groningen dramatisch weinig zien en mogen we blij zijn dat RKC Waalwijk het ook wel gelooft, want anders had de score nog wel dramatischer uit kunnen pakken. Ron Jans verklaart de collectieve offday op de persconferentie als volgt: "Het is duidelijk dat een noorderling zich in de tijd van carnaval niet echt thuis voelt in het zuiden."

Tja, dat je verliest kan uiteraard gebeuren, maar de manier waarop is onthutsend. Teleurgesteld begeven we ons naar de uitgang. Onder politiebegeleiding gaan we naar de bushalte en stappen op de bus naar Den Bosch. Daar is voor velen het carnaval inmiddels al weer afgelopen en dus is het druk in de trein.

Als we een half uur later Utrecht binnenrijden, hebben we 20 minuten voor de overstap. Er wordt gesnackt bij de Burger King, want zo'n lange dag maakt best hongerig. Daarna is het nog 2 uur treinen. Rond de klok van half 9 komen we weer aan in Groningen. En dan zijn we dus zo'n 12 uur onderweg geweest voor 1,5 uur teleurstellend voetbal. Altijd leuk!

Opstelling RKC Waalwijk: Sinouh; (C) Van Diemen (54' Rustenberg), Vermaelen (79' Klompe), Teixeira (20' Promes), Van Hintum; Oost, Putter, Molhoek, Fuchs; Hoogendorp, Vasconcelos

Opstelling FC Groningen: Roorda; Buijs, Matthijs, Van der Linden, Florén; Seedorf, Krstev (35' Sankoh), Hugo, (C) Van Gessel, Fledderus (35' Salmon; 81' blessure); Nevland (62' Pinas)

Scoreverloop: 9' Hoogendorp (Fuchs) 1-0, 22' Molhoek (Oost) 2-0, 23' Oost 3-0

Scheidsrechter: Koopman

Toeschouwers: 4.500
Printversie »
Fotoverslag »

 
Webhosting: Flexwebhosting.nl