Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
Zondag blijft de vaste speeldag 4 februari 2005
Ook in de Euroborg blijft zondag de vaste speeldag van FC Groningen. De clubleiding ziet naar aanleiding van een onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) geen aanleiding om te verhuizen naar de zaterdagavond. In een enquête onder 3000 supporters van FC Groningen werd de voorkeur voor de zaterdag of zondag gepeild. Daaruit blijkt de animo voor de zaterdag en de zondag even groot. En dus verandert er voorlopig niks.

Het aantal supporters dat voor spelen op zondag kiest is nagenoeg net zo groot als het aantal dat voor zaterdag kiest, in percentages 47% om 47%.

Onderverdeeld in vaste supporters (seizoenkaarthouders) en incidentele bezoekers van thuiswedstrijden is er wel sprake van een duidelijk verschil. Van de mensen die zo nu en dan een thuiswedstrijd bezoeken gaat ruim 55% het liefst op zaterdagavond naar het stadion, 39% gaat liever op zondag. De seizoenkaarthouders kiezen overwegend voor zondag, 52% tegen 42%.

Mensen die zeggen in de toekomst wel eens naar FC Groningen te willen gaan kijken, doen dat het liefst op zaterdag. Overigens zeggen de RUG-onderzoekers Karel Jan Alsem en Simon Rozendal dat de voorkeuren niet heel zwaarwegend zijn. "De mensen die kiezen voor zaterdagavond zouden ook wel komen als er op zondag wordt gespeeld, andersom geldt eigenlijk hetzelfde", aldus Rozendal. Beide onderzoekers zijn wel verrast door het uiteindelijke gelijkspel.

FC Groningen zelf heeft nooit een duidelijke voorkeur voor de speeldag gehad. De club gaf destijds opdracht tot onderzoek omdat ze wilde zien of verandering van speeldag de club winst op zou leveren. "Maar in de uitkomsten van dit onderzoek zien wij geen aanleiding van speeldag te veranderen", zegt directeur Hans Nijland. Temeer omdat de sponsors van de club het liefst zondagwedstrijden willen. Bijna 50 procent kiest voor die dag, 28 procent wil op zaterdag spelen. Toch is de zondag niet helemaal heilig. Mocht er in de toekomst aanleiding zijn toch naar de zaterdag te gaan, dan zal de club niet aarzelen dat opnieuw te onderzoeken.

Aan de enquête van FC Groningen hebben bijna 3000 supporters meegedaan en 125 sponsors. De argumenten voor de speeldagkeuze zijn grofweg in tweeën te verdelen. Mensen die voor zaterdagavond kozen, deden dat omdat ze dan een ideaal avondje stappen voor ogen hadden. De mensen die voor zondag kozen, kozen voor traditie. De FC heeft namelijk altijd op zondag gespeeld.

Bron: FC Groningen, Dagblad van het Noorden
Printversie »
 

 
Webhosting: Flexwebhosting.nl