Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
FC Groningen onderzoekt 'bestorming' 2 februari 2005
FC Groningen gaat onderzoek doen naar een incident bij de poorten van de Westtribune, voorafgaande aan de wedstrijd FC Groningen - De Graafschap. Een groep van 80 supporters zou de poort hebben bestormd en zich met enig geweld toegang hebben verschaft tot het stadion. FC Groningen beraadt zich over stappen tegen de groep. Maar is de zaak niet iets genuanceerder?

Om 14.10 uur, 20 minuten voor het begin van de wedstrijd, loopt een stoet van zo'n 80 man vanaf café De Aftrap naar het stadion, een tocht van zo'n 200 meter. Zij doen dit als eerbetoon aan twee FC Groningen-supporters die op jonge leeftijd zijn overleden. Ze willen als één groep naar binnen, want ze hebben fakkels bij zich zo'n 5 minuten voor de wedstrijd massaal zullen worden afgestoken als laatste groet aan de overledenen. Als groep hebben ze namelijk meer kans om de fakkels naar binnen te krijgen.

De groep wordt onder zware politie-begeleiding naar het stadion gebracht. Bij de hekken van West staan maar liefst 4 knolsmerissen en een legertje stewards om de boel in de gaten te houden. Dan gaat het mis: er ontstaat op een gegeven moment duw- en trekwerk en een grote groep baant zich een weg naar binnen. Bij het incident raken twee stewards gewond waarvan er eentje een vinger heeft gebroken. FC Groningen spreekt van een (georganiseerde) bestorming, maar veel betrokken supporters vertellen later dat ze alleen maar proberen te ontkomen aan de logge politieknollen die inmiddels in de menigte staan en de boel opdrukken. Daardoor zou het duw- en trekwerk zijn ontstaan.

Het eerbetoon aan de overledenen is indrukwekkend. Veel mensen krijgen kippenvel van deze actie. De stadionspeaker is even uit z'n doen en ook algemeen directeur Hans Nijland vertelt later dat hij zeer onder de indruk was van het eerbetoon.

Groot is dan ook de verontwaardiging als twee dagen later bekend wordt dat FC Groningen overweegt om stadionverboden uit te delen aan supporters die bij het eerbetoon betrokken zijn geweest. FC Groningen benadrukt nog dat het uitdrukkelijk gaat om de 'bestorming' en niet om de fakkels in het stadion. Maar supporters zien deze twee zaken niet gescheiden van elkaar. De 'bestorming' en de fakkelactie staan in namelijk in rechtstreeks verband met elkaar. "Totaal respectloos ten opzichte van de twee overleden supporters. Het is schandalig om hiervoor stadionverboden uit te delen", is een veelgehoorde mening.

Er zitten enkele kanten aan deze zaak. Vanuit FC Groningen is het te begrijpen dat men het in z'n algemeenheid niet over z'n kant wil laten gaan dat een georganiseerde groep het stadion bestormt en zich met geweld de toegang verschaft en daarbij medewerkers van FC Groningen verwondt. "Dat kan niet bij de bioscoop, niet bij het theater en ook niet bij ons," aldus Hans Nijland. Een standpunt wat op zich prima te verdedigen is. Bovendien moet FC Groningen richting de KNVB natuurlijk laten zien dat ze dit hebben proberen te voorkomen en nu ook gaan proberen om daders te zoeken.

Toch is de essentiële vraag of deze 'bestorming' wel de intentie van de groep was. Er is duw- en trekwerk ontstaan omdat er volgens de betrokkenen van achteren is geduwd door mensen die wilden ontkomen aan de vier politieknollen die kwijlend en schijtend bij de poort stonden.

Ook de gekozen 'strategie' van de groep speelt natuurlijk een rol. Men heeft ervoor gekozen om als groep naar binnen te gaan om te voorkomen dat de fakkels zouden worden afgepakt. Want de KNVB heeft in al haar wijsheid besloten dat fakkels verboden zijn in de stadions. Het afsteken van een fakkel levert een stadionverbod voor de dader en een boete voor de club. Want dan had de club maar meer moeten toen om de fakkel te onderscheppen. Fakkels zijn echter behoorlijk sfeervol en iedereen erkent de toegevoegde waarde van fakkels bij een wedstrijd.

Waarom dan toch die truttige regeltjes van de KNVB en nog meer: waarom komen de clubs niet in opstand tegen deze kutregeltjes? Want de forse boetes en straffen staan in geen enkele verhouding met het 'gepleegde' feit, zeker niet gezien het feit dat iedereen het gebruik van fakkels mooi vindt. Het afschaffen van de belachelijke regeltjes met betrekking tot voornamelijk fakkels had een 'bestorming' in elk geval voorkomen. Want dan was er geen aanleiding geweest om als één grote groep naar binnen te gaan en had de situatie zich waarschijnlijk niet voorgedaan.

Het onderzoek zal moeten uitwijzen wat er precies is gebeurd en wie er gelijk heeft. Supporters zien de 'bestorming' als onderdeel van het eerbetoon en daar dient gevoelig mee omgegaan te worden. Daarbij is het wapperen met stadionverboden wel erg wrang. FC Groningen vindt de 'bestorming' onacceptabel en zal eventuele daders willen straffen.

Het incident heeft in elk geval een flinke kloof geslagen tussen supporters en de club en een oplossing om beide partijen tot elkaar te krijgen lijkt erg ver weg.
Printversie »
 

 
Webhosting: Flexwebhosting.nl