Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
FC Groningen verliest in Wolfsburg 17 januari 2005
FC Groningen heeft vanavond de oefenwedstrijd tegen VfL Wolfsburg verloren. In de Volkswagen Arena waren de Groningers onmachtig en won de nummer vier van de Bundesliga koeltjes met 2-0. Een kleine vijftig supporters volgden de FC per touringcar en ondanks de wedstrijd werd het een geslaagde trip.

Om een uur of 12.00 uur staan de eerste supporters bij de hoofdpoort te blauwbekken. Zij wachten op de touringcar die hen vandaag naar Wolfsburg zal brengen. "Was sagen Sie, Wolfsburg?" Tja, je moet wat als je FC Groningen fanatiek steunt en men besluit om op een maandagavond een oefenwedstrijd te spelen, een kleine 400 kilometer verderop. Twee omstandigheden die het er allemaal niet aantrekkelijker op machen. Dat er bij deze wedstrijd sowieso nauwelijks om de supporters wordt gedacht, zal vanavond ook nog wel blijken.

De wedstrijd wordt echter wél in de VOLKSWAGEN ARENA van Wolfsburg wordt gespeeld en dan wordt het al een stuk interessanter. Niet op een of ander bijveld van een lokale amateurclub, maar in een echt stadion. En dus zijn er uiteindelijk wel zo'n 45 man bereid om vrije dagen op te offeren en een lange reis te ondernemen. Want dat is toch een unieke kans om FC Groningen te onderstützen én ook nog eens in een mooi stadion. Echte Groundhoppers worden 'riesengeil' van zulke wedstrijden. En een eigen bus zonder kinderachtige regeltjes is natuurlijk ook wel een aansprekend idee.

Als de bus arriveert wordt het bier ingeladen en nemen de supporters hun plaats in. Chauffeur Henk van der Heide is vandaag weliswaar jarig, maar niettemin stuurt hij de bus vanavond gewoon naar Wolfsburg. Henk is dan ook een FC Groningen-clubman in hart en nieren. Er volgt nog een tussenstop op het station en dan rijden we door naar de Sontweg, waar om 13.00 uur de laatste mensen worden opgepikt. Und dann gehts los! Het bier vloeit rijkelijk. Uiteraard is het daar nooit om te doen geweest, maar het is wel een leuke bijkomstigheid.

Het is uitermate gezellig in de bus. Er zijn nog wat lege plekken over en dus kunnen prima benut worden om van zitplaats te rouleren. Zo kom je ook in gesprek met andere supporters en kun je ook heel handig bierblikken uitwisselen. Door de boxen schallen onvervalste Duitse klassiekers als "Das sind nicht 20 centimeter, nie im Leben kleiner Peter" en "Weil ich ein Mädchen bin". DJ Stinisro heeft namelijk even stemmige Deutsche CD samengesteld. Even later wordt nog geprobeerd een concert van Franz Bauer aan de man te brengen via de TV in de bus, maar dat kan niet op echt op veel enthousiasme rekenen.

Onderweg worden twee Raststättes aangedaan, waar respectievelijk het toilet van de bus wordt geleegd en er geshopt wordt bij de Tankstelle. 'Riesenbratwurst mit Brödchen' is een absolute aanrader mocht je binnenkort nog über die Grenze gehen.

Na een reis van ongeveer iets meer dan 5 uur komen we dan om ongeveer 18.00 uur aan bij de VOLKSWAGEN ARENA. Het stadion is groen verlicht is aan de buitenkant bezet met glas. De bijnaam van het stadion luidt 'das Wolfsburger Schmuckkästchen', een toonkast voor sieraden dus. Henk zet de bus pal voor het uitvak. Eerst maar eens een kaartje kopen dan. Daar volgt een zeer positieve verrassing, want een kaartje blijkt hier slechts 3 Euro te kosten. Des te meer geld over voor de catering, want die is in Duitsland over het algemeen prima in orde. Geef die Duitsers een bakplaat en ze toveren de sappigste Bratwursten en knapperigste Schnitzels uit hun mouw.

Bagger heeft nog een korte flirt met de bejaarde achter de kassa, maar weet haar af te wimpelen. Nog even langs de Fanshop om een sjaal of andere prullaria te kopen en dan gaan we ook maar eens naar binnen. Na de gründliche fouillerung betreten we dan het uitvak. De al eerder genoemde Schnitzels en Bratwursten vinden gretig aftrek en ook de Currywurst blijkt een verkoophit. Het blijkt overigens één van de weinige snacktenten te zijn die open is, dus in de rust komen de freundliche Duitsers lekker snacken in de 'Holländische Imbißstube'.

Het nieuwe stadion van FC Groningen, de Euroborg, heeft in veel opzichten wel wat weg van dit stadion. De omloop boven de eerste ring is daar een goed voorbeeld van. Het is alleen wel te hopen dat de buitenkant in Groninger dichter zit, want nu vriest die '20 centimeter' er bijna af door de koude lucht die door het uitvak waait.

De wedstrijd zelf is redelijk kut. FC Groningen kan in het begin nog wel eventjes mee, maar komt er daarna niet echt meer aan te pas. Niet dat de Duitsers nou zo goed zijn, maar ze zijn net wat feller in de duels en laten het balletje ietsje makkelijker rondgaan. In de 27e minuut opent Klimowicz de score. En het is dat Roorda een zeer goeie wedstrijd speelt, want anders had FC Groningen in de rust al verder achter gestaan.

Ook in de tweede helft speelt hij uitstekend, maar kan nog een tegentreffer niet voorkomen. In de slotfase ontstaat er nog een incidentje tussen Buijs en Schnoor. De verdediger van VfL Wolfsburg wordt door het uitvak voor 'Schwule' uitgemaakt na een lompe actie. Vrolijk zwaait de kale nicht terug, tot groot vermaak van de Groningers. En zo eindigt het duel in 2-0.

Voor de meeste spelers is eventjes naar het uitvak lopen en de supporters bedanken teveel gevraagd. Schnell lopen ze naar de kleedkamer, want ze zijn uiteraard zeer teleurgesteld over dit resultaat in een oefenpot en bovendien hebben ze natuurlijk ook nog eens ontzettend veel haast.

Terug in de bus maar weer voor de lange terugreis. Gelukkig is er genoeg vermaak, onder andere door een speciale DVD over het leven en werk van Sylvie Meis. Wat een vakvrouw is dat. Maar na drei kwartier gaat dat ook wel vervelen en dus wordt de muziek maar weer eens opgezet. Er wordt nog even ingezameld voor de jarige chauffeur en dan rijden we Nederland ook al weer binnen. Op het station en de Sontweg worden er mensen afgezet en dan gaan we naar de laatste halte, het Oosterparkstadion. Het is inmiddels een uur of 3 en iedereen is behoorlijk gaar. Maar het was al met al een zeer geslaagde trip die hinderlijk werd onderbroken door een voetbalwedstrijd.

Opstelling VfL Wolfsburg: Jentzsch; Rytter, Hofland (71' Biliskov), Quiroga (71' Franz), Weiser (46' Schnoor); Karhan (58' Fischer), Thiam (58' Sarpei); Menseguez (58' D'Alessandro); Brdaric (46' Topic), Klimowicz (77' Maric), Petrov

Opstelling FC Groningen: (c) Roorda; Buijs, Matthijs, Van der Linden, Florén; Krstev (61' Fledderus), Seedorf, (C) Van Gessel (79' Sedoc), Hugo (71' Luiz); Tuyp (46' Bizimana), Nevland (61' Pinas)

Scoreverloop: 27' Klimowicz 1-0; 78' Maric 2-0

Scheidsrechter: Gagellmann

Toeschouwers: 2.150
Printversie »
Fotoverslag »

 
Webhosting: Flexwebhosting.nl