Forum | Prikbord | Info | Links
 
Schwarz-Weiß Essen - Alemannia Aachen, 15 augustus 2010, DFB-Pokal (1-2)
In het bekerduel is tweededivisionist Alemannia Aachen sterker dan vijfdedivisionist Schwarz-Weiß Essen. De ploeg komt voor rust op 0-2 door goals van Höger en Junglas. Ook na rust dwingen de gasten legio grote kansen af, maar als Westerhoff tien minuten voor tijd de aansluitingstreffer maakt, is het toch nog even billenknijpen voor Alemannia.

Stadion Uhlenkrug


"Stadion Uhlenkrug" is sinds 1922 de thuishaven van voetbalclub ETB Schwarz-Weiß Essen. Destijds had het stadion een capaciteit van 35.000 toeschouwers, waarvan 2.000 op een ijzeren tribune, wat in die tijd zeer opmerkelijk was, aangezien vrijwel alle clubs over een houten tribune beschikten. Wegens de successen van de club werd het stadion in 1939 zelfs uitgebreid tot 45.000 plaatsen. Dat maximale aantal werd één keer gehaald, bij een interland tussen Duitsland en Luxemburg in 1951 (4-1) en is het bezoekersrecord.

Sportief ging het toen al wat minder met Schwarz-Weiß Essen. Na de Tweede Wereldoorlog was stadgenoot Rot-Weiss Essen de zwartwitten in sportief opzicht inmiddels voorbij gegaan en Stadion Uhlenkrug werd steeds minder belangrijk. Het raakte in de decennia daarna in verval, totdat het in 1975 gesloten moest worden, omdat het niet meer aan de eisen voldeed. Schwarz-Weiß Essen moest uitwijken naar het Grugastadion in Essen.


Schwarz-Weiß Essen

Tegenwoordig is het stadion weer opgeknapt. De hoofdtribune staat er nog steeds, maar van de onoverdekte staantribunes is na een recente sanering nog weinig overeind. Enkel de Unterrang achter één van beide doelen en langs een deel van de lange zijde van het veld staat er nog. Gelukkig viel de legendarische stadionklok achter één van beide doelen niet ten prooi aan de saneringsdrang. Deze vierzijdige klok wijst aan elk van de vier zijden een ander uur aan.

In 1959 behaalde Schwarz-Weiß Essen zijn grootste sportieve succes ooit, door de DFB-Pokal te winnen, de Duitse beker. Tegenwoordig acteert de club in de NRW-Liga, het vijfde niveau in Duitsland. Saillant detail is, dat rivaal Rot-Weiss Essen door sportieve en financiële problemen de laatste jaren inmiddels ook is afgezakt naar dezelfde liga.

Herrlich Essen


Op zondagochtend om 8.19 uur vertrekken zes junkies met de trein vanuit Groningen om in Essen het bekerduel Schwarz-Weiß Essen tegen Alemannia Aachen te bezoeken. Vijfdedivisionist Schwarz-Weiß Essen heeft de Niederrhein-Pokal gewonnen en mag daarom meedoen aan de DFB-Pokal. Tegenstander Alemannia Aachen komt uit in de 2. Bundesliga. Een pittige loting dus voor de zwartwitten, en voor de junkies een prima gelegenheid om eens een kijkje te nemen in Stadion Uhlenkrug.

Vanuit Leer is het zo'n drie uur reizen naar Essen. Eerst ongeveer twee uur in de trein naar Münster en vervolgens nog een uur naar Essen. Daar arriveren we rond de klok van 13.15 uur. De tassen en andere spullen worden in een kluisje gezet en daarna gaat het per taxi naar het stadion. Rond het stadion is het al behoorlijk druk, zeker relatief gezien, want normaal komen op wedstrijden van Schwarz-Weiß Essen zo'n 200 toeschouwers af. Vandaag zullen er zo'n 4.000 mensen de toegangspoort passeren.

Nadat we een kaartje hebben gekocht, zoeken we snel een plaatsje in de kantine van het stadion, de Uhlenkroeg zeg maar. De regen komt namelijk met bakken uit de hemel. Eerst even opdrogen en een biertje. Een vervelende fan van Alemannia krijgt het aan de stok met enkele supporters van de thuisploeg en hij gooit Essen naar het groepje, maar wordt door een medesupporter naar buiten gedirigeerd. Niet met Essen gooien!

Tegen 14.20 uur zoeken we een plaats op de tribune op. Van de vriendelijke uitbater van de Uhlenkroeg mogen we enkele paraplu's lenen, zodat we niet zeiknat regenen. Paraplu's bepalen het beeld van de staantribune achter de goal, en het ziet er ook niet naar uit dat het snel ophoudt met regenen. Links van ons is de hoofdtribune volledig uitverkocht, terwijl rechts van ons het uitvak met zo'n 1.500 Aachenaren is gevuld. Ook op de heuvels rond het stadion willen mensen de wedstrijd volgen.

Om 14.30 uur begint het spannende bekerduel voor Schwarz-Weiß Essen dan echt. De thuisploeg begint fel, maar Alemannia Aachen is wel iets sterker en creëert de meeste kansen. De gasten krijgen na 25 minuten een penalty, die door Höger wordt benut. Net voor rust vergroot Junglas de marge naar twee doelpunten. Ook in de tweede helft, die begint met een enorme hoosbui, is hetzelfde spelbeeld te zien. De Aachenaren weten echter een flink aantal grote kansen om zeep te helpen, mede dankzij de uitblinkende doelman van de thuisploeg.

En dan weet je het wel: als je ze zelf niet maakt, dan doet de tegenstander het wel. Tien minuten voor tijd scoort Westerhoff de aansluitingstreffer en is het voor Alemannia nog onnodig billenknijpen. Schwarz-Weiß krijgt nog een aantal mogelijkheden, maar weet de gelijkmaker echter niet meer te scoren. Ook Alemannia krijgt nog een aantal grote kansen, maar verzuimt wederom de wedstrijd te beslissen. De tweededivisionist wint wel, maar heeft het zichzelf erg lastig gemaakt.

Na de wedstrijd pakken we de taxi naar het centrum en belanden daar bij het Mexicaanse restaurant Sausalitos om een hapje te gaan Essen. Dat blijkt een goede keuze te zijn geweest, want het Essen ist herrlich. De Bistec con Chili, de Barbeque Heaven en de Fajitas, de junkies likken hun vingers erbij af. Het restaurant valt complimenten en een flinke fooi ten deel.

Dan is het tijd om op huis aan te gaan. Via Münster wordt tegen 22.00 uur Leer weer bereikt. De laatste trein naar Nederland is al weg en dus pakken we een taxi naar Nieuweschans, waar we samen met een sterrenkundige de trein naar Groningen pakken. Tot onze blijde verrassing blijkt ook de gele kaarten-conducteur van Arriva aan boord te zijn, die we nu al voor de vierde keer tegenkomen. Je zou bijna gaan denken dat ie het erom doet, maar de ontmoeting is een waardige afsluiting van een fraaie trip.

Om 8.19 uur vertrekken zes junkies uit Groningen.

In Leer stappen we op de trein naar Münster.

Een ruime privé-coupé.

Kaasblokjes!

Vanaf Münster is het nog een uur naar Essen.

Tegen 13.15 uur bereiken we Essen.

De tassen gaan in een kluisje.

Daarna in de taxi naar het stadion.

We zijn inmiddels aangekomen bij Stadion Uhlenkrug.

Het huis van ETB Schwarz-Weiß Essen, dat inmiddels alweer 110 jaar bestaat.

We gaan eerst een biertje drinken in de Uhlenkroeg en daarna naar binnen.

Stadion Uhlenkrug.

Stadion Uhlenkrug.

Stadion Uhlenkrug, met op de achtergrond het goedgevulde uitvak.

Stadion Uhlenkrug, de staantribune achter de goal. Het is klotenweer trouwens.

De karakteristieke klok op de staantribune achter de goal. Hadden we al gezegd dat het klotenweer is?

Fanatieke sjaken van Schwarz-Weiß Essen.

Het duel wordt door Sky vastgelegd. Er staat vandaag ook boarding rond het veld, die er anders niet staat.

Daar komen de spelers het veld op.

De spelers komen het veld op.

Zwaaivlaggen in het uitvak.

De spelers begroeten het publiek.

Alemannia Aachen trapt af.

En daar zijn we onderweg.

De capo van Alemannia.

Tijd voor een Bratwurst. Prima te eten.

Na 25 minuten krijgt Alemannia een penalty, die wordt benut.

Feest in het uitvak.

Er zijn vandaag ongeveer 4.000 toeschouwers.

Normaalgesproken trekt Schwarz-Weiß Essen zo'n 200 supporters.

Wer Biene's Bratwurst kennt, geht nicht fremd!

Het zicht vanaf de hoofdtribune.

Net voor rust komt Alemannia op 0-2, tot vreugde van de ongeveer 1500 meegereisde Alemannia-fans op de achtergrond.

De paraplu's blijven nodig in Essen.

De hoofdtribune.

De tweede helft is inmiddels begonnen.

Het blijft enorm klotenweer in Essen.

Vrije trap voor Alemannia.

De gasten krijgen een aantal behoorlijk grote kansen, maar de keeper van Schwarz-Weiß Essen houdt zijn ploeg in de race.

Lichtmast.

Tien minuten voor tijd maakt Schwarz-Weiß Essen en dus moet Alemannia aftrappen.

De supporters van Schwarz-Weiß Essen geloven er nog in.

Het is nog even billenknijpen, maar de stand blijft 1-2.

De spelers van de thuisploeg bedanken het publiek.

En andersom.

Wij pakken de taxi naar het centrum.

We belanden in Sausalitos om een hapje te gaan Essen.

Er wordt een keuze gemaakt van de menukaart.

Bier natuurlijk.

Het Essen is hier werkelijk prima, een aanrader.

Zie bijvoorbeeld deze Bistec con Chili. De junkies likken hun vingers erbij af.

Daarna is het tijd om aan de terugreis te beginnen. Via Münster en Leer...

... pakken we de taxi naar Nieuweschans.

Daar pakken we om 23.20 uur de trein naar Groningen.

De bagagerekken worden weer even beklommen.

En wie treffen we alweer? De gele kaarten-conducteur, die we inmiddels al voor de vierde keer tegenkomen. Een waardige afsluiting van deze trip.

terug Verslag: Harris


Reacties:
#1 altijd mooi om in Duitsland te wezen, kan er helemaal in komen dat je het zovaak bezoekt, daar word voetbal anders beleeft. ook het eten daar is: voor de mensen die van vlees houden, goed te doen.
G_town | 16 augustus 2010, 20:49:29
#2 mooie verslagen van footballjunkies!
FcgRuben | 17 augustus 2010, 11:10:24
#3 afgezien van het weer wederom een leuke trip zo te zien. wij willen misschien nog naar Mechelen gaan op 5/9 , of al een hotel pakken op de zaterdag, kan ook Antwerpen worden. zijn er al meer met plannen?
Almere | 17 augustus 2010, 13:51:50
#4 Leuk verslag! lachen met jullie!!!!
Joxer | 17 augustus 2010, 13:58:34
#5 Heej Boys da's in ieder geval beter dan met die klote combi's die wij opgelegd krijgen....gewoon ff lekker treinen kaartje 10 euri's en een hoop lol zo te zien....ga zo door met de fussball junkies on tour.....
GrunnRulez | 23 augustus 2010, 23:11:32


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl