Forum | Prikbord | Info | Links
 
Reisverslag Hibs-tour 2010 (26 februari - 1 maart 2010)
Reisverslag Foto's Edinburgh Foto's Sunderland

Friday

Op vrijdag 26 februari vertrekken er 26 Groningers naar Schotland voor de uitwisseling met de voetbalvrienden van Hibernian uit Edinburgh. Ditmaal wordt op de zaterdag de wedstrijd Hibernian - St. Johnstone bezocht. Voor de wedstrijd zullen de Groningers een rondleiding door Easter Road krijgen. Het is tevens de laatste wedstrijd van de oude East Stand, die zal worden vervangen door een nieuwere en grotere tribune. Het belooft dus weer een bijzonder weekend te worden.


Tegen de klok van 14.30 uur vertrekken we op vrijdagmiddag vanuit Groningen richting vliegveld Bremen. Voor slechts 60 euro kon vanaf hier een retourtje Edinburgh worden geboekt met Ryanair. Vliegveld Bremen is sowieso wel relaxt, lekker overzichtelijk en op een paar honderd meter nog gratis parkeren ook. Wat wil je nog meer? Ok, we hebben dan wel een klein uurtje vertraging, maar dat mag de pret niet drukken. Bovendien is er in de terminal gewoon eten en drinken verkrijgbaar, dus de tijd komen we wel door.

Na een vlucht van zo'n anderhalf uur bereiken we Edinburgh en pakken we de taxi naar het Cairn Hotel, de inmiddels vaste uitvalsbasis bij de Schotland-tripjes. De spullen worden op de kamers gedumpt en daarna waaiert iedereen uit over de stad.

Saturday

Op zaterdagochtend besluiten we het Continental Breakfast in het hotel te laten voor wat het is en gaan we naar de Royal Mile voor een onvervalst Full Scottish Breakfast, met haggis, black pudding, worstjes, champignons, scrambled eggs, gebakken spek, witte bonen in tomatensaus, een tomaat en toast. Dat gaat er prima in, zeker in combinatie met een kop koffie bij de Starbucks.

Daarna gaan we richting Easter Road. De reisleiding heeft hier een rondleiding voor de groep Groningers geregeld. Via de twee kleedkamers belanden we via de spelerstunnel aan de rand van het veld, waar we een mooi zicht op de East Stand hebben, de tribune die vandaag voor het laatst dienst doet. We zullen straks ook de wedstrijd vanaf die tribune gaan bekijken.


East Stand

Zover is het nog niet, want we gaan eerst naar het onderkomen van de Hibernian FC Supporters Club. In het fraaie clubhuis zijn een aantal ruimtes ingericht, waar de fans met elkaar kunnen praten, eten, drinken en samen naar voetbal op tv kunnen kijken. We drinken wat en kletsen bij met enkele Schotten.

Anderhalf uur later is het tijd om naar het stadion te gaan. Het is druk voor de smalle toegangshekjes, maar we komen toch redelijk snel binnen. Net voor de poortjes worden we gescand met een metaaldetector. De club is bang dat fans schroevendraaiers en tangen mee hebben genomen om souvenirs van de East Stand mee te nemen.

De East Stand is redelijk gevuld, als de spelers het veld betreden. In de afgelopen week zijn twee oud-Hibernian-spelers overleden: Alan Gordon en Bobby Smith. Voor hen wordt geen minuut stilte gehouden, maar een applausminuut. Een minuut lang klappen alle toeschouwers op Easter Road voor de verdiensten van deze twee spelers.

Daarna wordt er afgetrapt. Hibernian kent een droomstart, want al na twee minuten gaat de bal op de stip. Spits Stokes laat zich dit buitenkansje niet ontnemen en schiet de thuisclub naar de voorsprong: 1-0. Daarna ontspint zich een matig, maar toch wel vermakelijk duel. Beide teams werken had om de bal naar voren te werken, maar daarna ontbreekt het vaak aan scherpte. In de tweede helft krijgt Hibernian wel een aantal kansen om de wedstrijd definitief te beslissen, maar die kansen worden om zeep geholpen. En dan weet je het wel: dan gaat ie er aan de andere kant in. Zes minuten voor tijd krijgt St. Johnston een penalty, die wordt benut. De wedstrijd eindigt in 1-1 en Hibernian laat twee dure punten liggen in de achtervolging op de tweede plaats.

Als het laatste fluitsignaal heeft geklonken, kunnen de fans op de East Stand op zoek naar hun souvenirs. Kuipstoeltjes worden afgebroken en bordjes, prullenbakken en andere gebruiksvoorwerpen veranderen van eigenaar. De oude East Stand, hij zal gemist worden.

Wij lopen naar The Harp & Castle, een pub waar de meeste Groningers en Hibees zich inmiddels verzameld hebben. Het is er gezellig druk en het bier en de cider vloeien rijkelijk. Tegen een uur of acht verlaten we de tent om even een hapje te eten. Bij het hotel worden wat overbodige zaken gedumpt en vervolgens gaan we terug naar The Harp & Castle, waar het inmiddels wel een stuk minder druk is geworden. We drinken nog een aantal glazen, maar langzaam gaan bij de meeste de lampjes steeds minder hard branden. Terug naar het hotel, waar nog even wordt gezeten en gedronken en daarna naar bed: morgen weer een matchday.

Sunday

De volgende ochtend staan we redelijk vroeg op, want we gaan vandaag naar Sunderland voor de wedstrijd Sunderland tegen Fulham. De entreekaartjes hebben we ruim van tevoren al besteld en ook de plaatsen in de trein zijn gereserveerd. We hoeven in de stationshal alleen nog maar even het boekingsnummer in de automaat in te vullen en de kaartjes rollen eruit. Nog even wat koffie en een broodje en we kunnen naar de trein.

We reizen eerst naar Newcastle, een reis van zo'n anderhalf uur langs de kust van Schotland en Engeland. De uitzichten zijn fraai en de reis verloopt voorspoedig. In Newcastle pakken we de metro naar Sunderland en we stappen uit bij de halte 'Stadium of Light'. We besluiten eerst een kijkje te nemen op de plaats waar ooit het fameuze Roker Park stond, het oude stadion van Sunderland. Helaas herinnert nog maar weinig aan het oude stadion, slechts een aantal straatnamen zijn een verwijzing naar het historische stadion in de wijk waar nu nieuwe huizen zijn gebouwd.


Hier stond ooit Roker Park

In de naastgelegen 'New Derby'-pub pakken we een biertje en gaan dan richting het centrum van Sunderland. Daar is helaas niet zo heel veel te doen. Nog een biertje in de pub en daarna lopen we door naar het 'Stadium of Light', dat er inmiddels al weer ruim 12 jaar staat. Eenmaal door de toegangspoortjes belanden we op een omloop, waar het smoordruk is. Nog even wat eten en drinken en dan zoeken we een plaatsje op de tribune.

Een weerzien met Erik Nevland zit er vandaag niet in, hij zit niet eens bij de selectie. De wedstrijd zelf is rommelig. Er wordt wederom hard gewerkt en snel gespeeld, maar het ontbreekt aan de eindpass en al snel is duidelijk dat de doelpunten duur zijn vandaag. Te duur, want gescoord wordt er helemaal niet. Na afloop van de wedstrijd lopen we rond het stadion en brengen een bezoek aan de fanshop. Daarna reizen we door naar Newcastle, waar we een hapje gaan eten.

Tegen 20.00 uur pakken we de trein terug naar Edinburgh, waar we even voor 22.00 uur weer in het hotel aankomen. Daar volgt een hereniging met een groot deel van de rest van de groep en wordt de wedstrijd van FC Groningen tegen Feyenoord uitvoerig besproken. Sommigen gaan daarna nog even de stad in, voor anderen blijkt de vermoeidheid te groot.

Monday

Op maandag vliegen we pas aan het eind van de middag en dus is er nog volop gelegenheid om Edinburgh in te trekken. Een bezoek aan het kasteel wordt natuurlijk niet overgeslagen en in Princes Street worden inkopen gedaan.


Edinburgh

Tegen 15.00 uur pakken we een taxi richting het vliegveld. Daar worden de laatste ponden uitgegeven aan eten, drinken en souvenirs en gaan we langzaamaan naar de gate. De terugvlucht verloopt prima en rond de klok van 20.00 uur zijn we weer terug in Bremen. Twee uur later zijn we weer terug in Groningen. Het was weer een legendarisch Schotland-weekend, waarvan er hopelijk nog vele zullen volgen.

Reisverslag Foto's Edinburgh Foto's Sunderland

terug Verslag: Harris


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl