Forum | Prikbord | Info | Links
 
Fußballjunkies Totalwochenende IV (20 - 22 november 2009), reisverslag
Reisverslag Foto's Lier Foto's Gelsenkirchen Foto's Koblenz


Fußballjunkies Totalwochenende IV


De voorbereidingen voor het Fußballjunkies Totalwochenende IV beginnen al in de zomer. Een blik op het speelschema van FC Groningen leert dat een combinatie van een aantal buitenlandse wedstrijden met de uitwedstrijd van FC Groningen tegen Roda JC of VVV-Venlo helaas te vroeg komt, want die beide wedstrijden worden al in augustus gespeeld. De junkies besluiten uit te wijken naar de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk, in het weekend van 20-22 november.

Het weekend staat vast, nu de invulling nog. Als eerste wordt de invulling van de zaterdagmiddag bepaald. Die wedstrijd mag niet tever uit de buurt van Nederland zijn, want we moeten daarna nog door kunnen reizen naar Waalwijk. Schalke 04 - Hannover 96 is een geschikt duel, maar het regelen van entreekaarten blijkt nog niet zo eenvoudig. De kaartjes voor de thuistribunes zijn niet beschikbaar, dus proberen we de aloude indianentruc maar weer: kaarten regelen voor het uitvak. Na wat gemail met de administratie van Hannover 96 doen ze iets wat ze eigenlijk nooit doen: kaarten opsturen naar het buitenland. En inderdaad: twee weken na de bevestiging ploffen de kaarten voor het uitvak van de Veltins-Arena keurig op de deurmat.

Voor de zondagmiddag is inmiddels ook al een mogelijkheid gevonden. In Koblenz staat het duel TuS Koblenz - Alemannia Aachen op het programma, een fraai affiche om het Totalwochenende mee te besluiten en daarna naar Groningen te karren. Een wedstrijd op de vrijdagavond blijkt wat lastiger te vinden. Er zijn niet heel veel mogelijkheden. De meeste wedstrijden in België worden op zaterdagavond gespeeld, maar dan zitten wij al in Waalwijk. Besloten wordt om het Wochenende af te trappen in Mannheim, waar de wedstrijd SV Waldhof Mannheim - Rot-Weiss Essen wordt gespeeld. Mannheim ligt een kleine 600 kilometer van Groningen, dus dat is een pokkeneind rijden, maar dat moet dan maar.

Een week voor het begin van het Wochenende IV wordt echter bekend dat de thuiswedstrijd van Lierse SK tegen AFC Tubize is verplaatst naar vrijdagavond. Dat komt prima uit. Het scheelt een flink aantal kilometers rijden en het is bovendien veel leuker om een wedstrijd in België in het programma te betrekken. Dat gaan we dus doen.

Freitag (Lier)Vrijdagmorgen tegen 10.00 uur verzamelen acht Fußballjunkies zich op het station van Groningen. Het busje is afgeladen met slaapspullen, bier en een koelbox vol met vleeswaren. Genoeg voor hele weekend. Er wordt eerst koers gezet naar Maastricht, waar de laatste junkie aan het gezelschap zal worden toegevoegd. Na een korte stop nabij Apeldoorn bereiken we tegen 13.00 uur het AC-restaurant in Venray, waar een hapje gegeten wordt. Enkele junkies kiezen de Schnitzel XXL en van die naam is geen letter gelogen. Er wordt een flinke lap vlees opgediend, zo groot dat sommigen hun bord niet leeg krijgen.

Rond 15.30 uur bereiken we het junkiehotel in Maastricht. De slaapspullen worden uitgeladen en op hun plek gelegd en de gastheer wordt uitbundig begroet. Daarna gaat de reis verder naar Lier, op ruim 100 kilometer van Maastricht, waar we net voor 18.00 uur arriveren. Tot grote tevredenheid van iedereen kan het busje op ongeveer 30 meter van de poort geparkeerd worden, zo hoort dat! Even verderop zit café Waregem, een typisch Belgisch café met de bekende bedrijfskantine-achtige uitstraling. Het is nog rustig als we binnen komen, maar het aantal bezoekers stijgt snel. De gemiddelde leeftijd trouwens ook, het lijkt wel een bejaardensoos.

Daarna gaan we langs de Frituur voor een bak patat met wat lekkers. Net als in Genk blijkt men ook hier de 'piknikker' te kennen, een soort spies van stukken kabeljauw. Als de magen zijn gevuld, gaat het naar de overkant van de straat. Dit is de Voetbalstraat, de straat waaraan het Herman Vanderpoortenstadion is gelegen. Voor slechts 12,50 euro kopen we een kaartje en lopen het stadion binnen. We zoeken uiteindelijk een plekje op "Den Berg", de tribune aan de lange zijde waar zich veel fanatieke supporters van Lierse SK bevinden.

De wedstrijd is van matig niveau, maar zeer amusant. Lierse SK komt al na twee minuten op voorsprong en na een kwartier wordt de voorsprong verdubbeld: 2-0. Daarna komt er echter wat zand in de Lierse motor. Tegenstander AFC Tubize komt binnen het half uur terug tot 2-1 en blijft in de wedstrijd. Na rust komt Tubize prima uit de kleedkamers en binnen tien minuten hebben de gasten al twee keer gescoord: 2-3 inmiddels en dat vindt het thuispubliek niet leuk. "Shame on you" klinkt het vanaf Den Berg. In de 64e minuut schopt Tubize-verdediger Brouckaert de Lierse-spits Radzinski snoeihard van achteren onderuit. Donkerrood, dat weet iedereen, en dat gebeurt dan ook. Zelfs Brouckaert zelf is het volledig eens met deze beslissing en geeft de scheidsrechter een hand.

Lierse is tegen tien tegenstanders echter niet bij machte om de gelijkmaker te forceren. Tot steeds toenemende frustratie van de Lierse-supporters en -spelers tikt de tijd weg. Tubize weet de overwinning over de streep te trekken en viert uitgebreid feest met de meegereisde supporters. De spelers van Lierse SK weten zich geen houding te geven, bedanken het publiek nog wel, maar krijgen een "Shame on you" terug.

Wij lopen terug naar het busje, waar één van de junkies nog even wordt gehuldigd voor het behalen van de groundhop-mijlpaal 100e stadion met wedstrijd. Hij ontvangt een mooie ingelijste foto en er wordt champagne gedronken op dit heugelijke feit. Daarna rijden we terug naar Maastricht. In café D'n Avanceur, waar we vorig jaar nog twee avonden hebben doorgebracht, willen we gaan dobbelen, maar echt welkom zijn de junkies niet. Na één rondje worden de junkies alweer uit de tent gezet. Wat een klotentent. Dan maar naar de buren van Kaffee Noavenant, daar is de ontvangt een stuk beter. Tot sluitingstijd (2.00 uur) wordt er flink gedobbeld. Daarna wordt nog een kijkje genomen in Café Printemps. Vorig jaar heette dit nog Kaffee de Krök en daarvoor weer café "De Nachtwacht", het gaat snel met die namen in Maastricht. Tegen 4.00 uur rollen de junkies op bed.

Samstag (Gelsenkirchen + Waalwijk)Op zaterdagmiddag staat eerst het duel Schalke 04 - Hannover 96 op het programma. We arriveren ruim op tijd in Gelsenkirchen en parkeren de auto in een woonwijk, op loopafstand van het stadion. We komen eerst langs het oude stadion van Schalke 04, het Parkstadion, dat pal naast het nieuwe stadion ligt. Helaas is van het stadion weinig meer over, de meeste tribunes zijn gesloopt. Ook staan er nog maar twee lichtmasten. Zonde. We lopen verder richting de Arena AufSchalke, tegenwoordig de Veltins Arena geheten. Om bij het uitvak te komen, moeten we helemaal rondlopen. We zijn ruim op tijd en gaan alvast naar binnen. Het stadion oogt niet zo groot als de capaciteit van 60.000 doet vermoeden.

Het is de eerste competitiewedstrijd van Hannover 96 na de dood van Robert Enke. Dat is te merken in het uitvak, maar ook in de thuisvakken. Hier en daar hangen R.I.P. Robert-doekjes. Ook bij de spelersopkomst komen er steunbetuigingen vanaf de thuisvakken. Er wordt voor de wedstrijd ook een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de keeper. De wedstrijd zelf is erg matig. Het begint hoopvol, maar beide ploegen rommelen de eerste helft maar wat aan. Dat beeld zet zich voort in de tweede helft. Het is eigenlijk een typische 0-0-wedstrijd, maar toch kopt Jefferson Farfan namens Schalke de bal na 70 minuten in de goal. Dat is ook het moment waarop de junkies besluiten te vertrekken. We moeten nog naar Waalwijk en dat is nog wel een eindje rijden. Als we al een tijdje buiten lopen horen we het stadion in de laatste minuut nog een keer juichen, de wedstrijd eindigt in 2-0.

Met het gaspedaal op de plank rijden we naar Waalwijk, waar we net voor 19.30 uur arriveren. We hebben kaarten voor een thuisvak en lopen enigszins verspreid naar het stadion om niet op te vallen. Dat gaat redelijk goed en zes junkies lopen zonder problemen naar binnen, maar dan wordt bij de rand van het uitvak en de toegang tot 'ons' vak een auto met FC Groningen-supporters aangehouden. Wij worden door een steward aangesproken dat we even moeten wachten en niet mogen doorlopen 'omdat de politie even bezig is met aanhoudingen'. Er staat ook Groningse politie bij om de boel in de gaten te houden, dat maakt het helemaal jammer.

We besluiten maar even een blokje om te maken en richting de kroeg te gaan. We belanden in café Het Spijkerke en zien al snel dat we aan de wedstrijd erg weinig missen. FC Groningen staat na 10 minuten al met een man minder op het veld en ook voetballend is het slap. De Waalwijkers komen na een half uur op 2-0 en de wedstrijd lijkt dan al gespeeld. Matavz brengt de spanning nog eventjes terug, maar in de tweede helft wordt de eindstand al snel op 3-1 bepaald. Een kwartier voor tijd hebben we het wel gezien en lopen weer terug naar het stadion voor een hereniging met de andere junkies. We rijden terug naar Maastricht en gaan weer dobbelen in Kaffee Noavenant. Daarna brengen we nog een bezoek aan een erg volle kroeg, maar dat is geen succes. We lopen nog even door de stad, maar eem echt goed alternatief vinden we niet, dus we pakken de taxi terug naar het junkiehotel. Het is bijna 5.00 uur.

Sonntag (Koblenz)Op zondag gaan we naar Koblenz, op zo'n 180 kilometer van Maastricht. De wedstrijd begint al om 13.30 uur, dus we moeten wel een beetje op tijd weg. Om 10.45 uur wordt de junkiemobiel in beweging gezet en tegen 12.30 uur bereiken we Koblenz. Nu nog zien te parkeren, want dat is echt een drama in de buurt van het stadion. Uiteindelijk zetten we de auto ergens in een wijk en lopen daarna een klein half uur naar het stadion.

We gaan op zoek naar een geschikt thuisvak, maar worden al snel aangesproken door twee Duitse stillen. Wie we zijn en wat we hier komen doen? Nou ja, wij zijn dus de Fußballjunkies, aangenaam. We komen een shotje Fußball halen en zijn dit keer in Koblenz beland. De reactie van de stille is bizar. Wij komen uit Nederland, dus wij zijn Aken-sjaken en dus moeten we naar het uitvak. We proberen daar nog een speld tussen te krijgen, maar meneer der Polizist wil er niks van weten: we moeten verplicht in het uitvak plaatsnemen. Er gaan enkele tussenhekken open en we worden richting het uitvak begeleid. Nou ja, eigenlijk boeit het ons ook niet echt waar we precies in het stadion staan, maar dit is toch wel wat een vreemde situatie.

Het uitvak staat bomvol. We veroveren een plekje aan de rechterzijde van het uitvak, vanaf waar één doel niet eens te zien is. Dat is toevallig het doel waar Aachen moet scoren. Alemannia is beter dan TuS, maar gescoord wordt er niet in de eerste helft. In de tweede helft passen de gasten zich aan aan het niveau van de thuisploeg, zodat de wedstrijd alleen maar rommeliger wordt. Maar opeens wordt er wel gescoord, door TuS Koblenz: 1-0. Alemannia komt deze klap niet meer te boven en één momentje van de thuisploeg blijkt drie punten waard te zijn.

Na afloop van de wedstrijd moeten we verplicht de route van de Aken-sjaken volgen en dat betekent dat we niet meer langs de fanshop van TuS Koblenz kunnen. Dat is jammer. Na een flinke wandeling bereiken we ons busje en rijden via Limburg terug naar Groningen. In Düren maken we nog een eetstop en belanden bij bistro Christian, waar we een prima maaltijd naar binnen werken. Vervolgens zetten we onze gastheer op de trein naar Maastricht en rijden zelf terug naar Groningen. Tegen 23.15 uur bereiken we Groningen CS weer. Het was weer een Wochenende om niet snel te vergeten.

Reisverslag Foto's Lier Foto's Gelsenkirchen Foto's Koblenz

terug Verslag: Harris


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl