Forum | Prikbord | Info | Links
 
VfB Lübeck - SV Wilhelmshaven, 17 oktober 2009, Regionalliga Nord (3-0)
In de eerste helft zijn de ploegen redelijk aan elkaar gewaagd. Na 13 minuten neemt Richter namens de thuisploeg de bal van zo'n 25 meter op de pantoffel en jaagt de bal in de kruising. Net na de rust verdubbelt Richter de voorsprong en lijkt de wedstrijd beslist, zeker als Fiore rood krijgt voor een schandalige overtreding. Sachs weet daarna de bal nog fraai om de keeper in de uiterste hoek te schieten: 3-0.

Stadion an der Lohmühle - Lübeck


Het "Stadion an der Lohmühle", soms ook simpelweg "Lohmühle" genoemd, is sinds 1924 de thuishaven van voetbalclub VfB Lübeck. Na de sloop van de oude tribune en de bouw van de nieuwe hoofdtribune halverwege de jaren '90 heeft het stadion een capaciteit 17.869 plaatsen, waarvan 11.250 staanplaatsen en 5.048 zitplaatsen. Verder zijn er 22 loges voor elk 10 gasten en zijn er ook nog 315 business-seats. Met deze capaciteit is Lohmühle het grootste stadion in Schleswig-Holstein.


VfB Lübeck


De grootste successen van VfB Lübeck zijn het bereiken van de Bundesliga-promotieronde in het seizoen 1968-1969 en het bereiken van de halve finale van de DFB Pokal in seizoen 2003-2004. Tussen 1995-1997 en tussen 2002-2004 kwam de club uit in de 2. Bundesliga. Na de degradatie naar het derde niveau kon de club zich in het seizoen 2007-2008 niet plaatsen voor de 3. Liga en kwam terecht in de Regionalliga Nord. In 2008 kwam de club in financiele problemen. De licentie voor de Regionalliga kon echter gered worden.

(Lü)beck houden en bier drinken


Op zaterdag 17 oktober 2009 besluiten 9 Fußballjunkies af te reizen naar Lübeck voor het duel VfB Lübeck - SV Wilhelmshaven in de Regionalliga Nord. Bij de club uit Lübeck speelt sinds dit seizoen een oude bekende: Rolf Landerl, die tussen 2002 en 2004 in totaal 52 wedstrijden voor FC Groningen speelde. Uiteraard gaan de junkies proberen hem even aan z'n jasje te trekken.


Tussen Leer en Bremen met de sneltrein

Tegen 7.00 uur verzamelen de junkies zich in de stationshal van Groningen. Het is nog donker buiten, maar de eerste junkies hebben al een blik bier voor de snufferd. Bij de Arriva-shop worden de benodigde treinkaartjes gekocht en stappen de junkies in de trein naar Leer, waar de trein ruim een uur later arriveert. Er worden alvast twee Schönes Wochenendetickets gekocht, hoewel we die voor de eerste etappe naar Bremen niet kunnen gebruiken. Voor dat stuk moeten we voor de verandering de sneltrein, omdat we anders niet op tijd in Lübeck arriveren. Het is namelijk wel een eindje rijden: vanaf Leer duurt de reis, met overstappen in Bremen en Hamburg een kleine 4,5 uur.

De reis verloopt echter prima, mede dankzij de prima catering. Uiteraard bier, maar de cateringpiet heeft ook gezorgd voor kleine flesjes Cointreau en om te eten zijn er weer diverse vleeswaren meegenomen. Tegen 12.50 uur bereiken we de Hanzestad Lübeck, een historische vestingstad met ruim 200.000 inwoners. De spullen worden in de kluis gelegd en met de stadsbus gaan we richting het "Stadion an der Lohmühle". We zijn ruim op tijd voor de wedstrijd en maken een rondje om het stadion. Uiteindelijk kopen we voor 7 euro een kaartje voor Block A, één van de twee staantribunes achter de goals. Erg druk is het vandaag niet in het stadion, er zijn ongeveer 2.500 man, terwijl er zo'n 17.000 toeschouwers in de Lohmühle passen.


Met de bus naar het stadion

Hoewel Rolf Landerl dit seizoen wel een basisspeler is bij VfB Lübeck, blijkt hij vandaag niet bij de selectie te zitten. Hij ontving in de vorige wedstrijd tegen VfL Wolfsburg II in de allerlaatste minuut zijn tweede gele kaart en is vandaag dus geschorst. Dat is jammer, maar dat betekent wel dat we hem waarschijnlijk ergens op de tribune kunnen spotten.

De wedstrijd is redelijk. De ploegen zijn in de eerste helft redelijk aan elkaar gewaagd en het spel golft op en neer. In de 13e minuut neemt Richter de bal van zo'n 25 meter vol op de pantoffel en jaagt de bal op fraaie wijze in de kruising: 1-0 voor VfB Lübeck. SV Wilhelmshaven krijgt daarna iets meer controle over de wedstrijd, maar tot kansen leidt dat nauwelijks.

In de rust besluiten we rond te gaan struinen door het stadion. Bij het verlaten van het vak krijgen we een zogenaamde 'Pausekarte', een kaartje dat we bij terugkomst in het vak weer in moeten leveren. Wij gaan eens proberen om de VIP-ruimte binnen te komen. Aan weerszijden van de hoofdtribune bevinden zich een brandtrap, waar we vrij gemakkelijk op kunnen komen. Helaas blijkt de deuren naar de VIP-ruimte vanaf de buitenkant niet te openen. Naar beneden dus maar weer.

De tweede helft is nog maar net onderweg als wederom Richter de bal in het doel werkt: 2-0 en de wedstrijd lijkt gelopen. Zeker als een klein kwartier later Fiore van SV Wilhelmshaven de rode kaart krijgt voor een smerige overtreding. Hij gaat op zijn op de grond liggende tegenstander staan en kan volledig terecht inrukken. Ondertussen komt er een sms-je binnen dat het twee junkies gelukt is een plaatsje in de VIP-ruimte te bemachtigen, zij volgen de tweede helft van achter het glas. De thuisploeg controleert de rest van het duel en Sachs weet na een afgeslagen corner de bal nog fraai om de keeper in de uiterste hoek te schieten: 3-0 voor VfB Lübeck. Dat is ook de eindstand.

Wij bevinden ons inmiddels op de hoofdtribune, waar we op zoek gaan naar Rolf Landerl. Op de tribune zelf zien we hem niet, maar bij het verlaten van de tribune wel en wenken hem. "Was ist los?", zegt Rolf. "We komen uit Groningen om jou op te zoeken," zeggen we. Dat vindt Rolf leuk en hij schakelt probleemloos over in het Nederlands. Het bevalt hem in Lübeck, waar hij aan het eind van vorig seizoen een tweejarig contract tekende. Hij komt af en toe nog in Groningen, waar hij enkele vrienden heeft en hij is ook al een aantal malen in de Euroborg geweest. We lopen de hoofdtribune weer op en maken een gezamenlijke groepsfoto. Daarna spreken we af een biertje te gaan drinken in het Vereinsheim achter de oude hoofdtribune.

De twee VIP-junkies zitten op dat moment nog steeds in de businessruimte en houden heel attent de deur even open voor de rest van de groep. Er wordt even een biertje gedronken en genoten van het uitzicht op het veld. Daarna gaan we door naar het Vereinsheim, waar we ook even een biertje drinken. Helaas geen Rolf Landerl. Hij smst later dat hij niet meer langs kan komen vanwege sponsorverplichtingen. Dan hadden we dus beter gewoon in de VIP-ruimte kunnen blijven.

Inmiddels zitten we al in de binnenstad want er moet ook een hapje gegeten worden. De keuze valt op de Potter's restaurant, want de magische keuken van Harry Potter willen de junkies uiteraard niet missen. De schnitzels, spare-ribs en steaks vliegen in het rond en ze smaken ook nog. Die Harry kan best aardig koken.


Goedkoop in de trein met een Schönes Wochenendeticket

Dan is het tijd om aan de terugweg te beginnen. We pakken de trein van 20.10 uur uit Lübeck en via een overstap in Hamburg, belanden we tegen 22.30 uur in Bremen. Daar hebben we een kleine tegenslag. De trein naar Leer blijkt vertraging te hebben. Eerst maar een kwartier, maar uiteindelijk blijkt dat een half uur te worden. Nu wordt het wel lastig om in Leer via een taxi Nieuweschans op tijd te bereiken om daar de laatste trein naar Groningen te pakken.

Uiteindelijk komen we zelfs drie kwartier later dan gepland in Leer aan en is het duidelijk dat we op een andere manier naar Groningen moeten zien te komen. Dan maar met de taxi. We splitsen de groep op. Vier junkies pakken de taxi naar de omgeving Delfzijl, terwijl de vijf andere junkies met een busje richting de stad rijden. Daar moet wel even voor in de buidel worden getast, maar voor zo'n 25 euro per persoon bereikt iedere junkie toch weer z'n eigen bedje. Dat is geen overbodige luxe, want het was al met al een fantastisch, maar slopend dagje.

Zaterdagochtend om 7 uur op het station in Groningen. Het Peerd van Ome Loeks slaapt nog.

Om 7.20 uur wordt de trein naar Leer gepakt.

Cateringpiet heeft weer zijn best gedaan. Jupiler, Cointreau en tompoezen.

En diverse vleeswaren, waaronder gehaktballetjes.

Af en toe wordt er geknoeid, maar gelukkig liggen er doekjes in de trein.

Overstappen in Bremen.

Overstappen in Hamburg.

Tegen 12.50 uur bereiken we de eindbestemming.

Hauptbahnhof Lübeck.

Met de bus naar het stadion.

We komen in de buurt.

In de verte ligt het stadion.

De kassa.

De Fanshop.

De oude hoofdtribune.

Met een groot logo van de club erop.

Het verkooppunt van de ultras.

'Lübeck Ultra'.

'Nur der VfB!'.

Nog meer graffiti.

Stadion an der Lohmühle.

Stadion an der Lohmühle.

Stadion an der Lohmühle.

De nieuwe hoofdtribune.

De oude hoofdtribune.

Twee Lübecker Freaks.

Het vak met ultras, met links steward Obelix.

Spandoeken en zwaaivlaggen.

Er zijn twintig man uit Wilhelmshaven meegereisd.

De staantribune achter de goal.

De staantribune achter de andere goal.

Tore, de rendier-mascotte van VfB Lübeck, ziet er behoorlijk lullig uit.

Daar komen de spelers het veld op.

Veel banners en zwaaivlaggen.

De spelers begroeten het publiek.

De thuisploeg trapt af.

En daar zijn we onderweg.

Na 13 minuten komt de thuisploeg op voorsprong door een fraai afstandsschot vanaf 25 meter.

1-0 dus.

Af en toe harde duels.

Corner voor SV Wilhelmshaven.

Twee blessures en een kort opstootje.

Marcus is een reisbureau begonnen.

De staantribune achter het doel.

Een blik op het veld.

We nemen even een kijkje achter de hoofdtribune.

Doorkijkje.

De Familienkiosk.

Aan de andere kant van het stadion.

Aan de andere kant van het stadion.

De spelersbus van SV Wilhelmshaven.

SV Wilhelmshaven on Tour dus.

Het begin van de tweede helft.

Al snel komt de thuisploeg op 2-0.

Tumult alom, want Fiore van SV Wilhelmshaven heeft een schandalige overtreding begaan.

Hij mag eerder gaan douchen.

Een kwartier voor tijd zorgt Sachs voor de eindstand.

3-0.

Wij gaan Rolf Landerl maar eens opzoeken.

We nemen een kijkje op de hoofdtribune.

Kaarsrechte lijnen.

De wedstrijd zit er op.

Achter de tribune komen we Landerl tegen en maken een praatje.

Rolf heeft het naar z'n zin in Lübeck en komt ook af en toe nog wel in Groningen.

Even een gezamenlijke groepsfoto.

Terwijl op het veld de Humba wordt ingezet.

We belanden in de VIP-ruimte.

Uitzicht op het veld.

Daarna brengen we nog een bezoekje aan het Vereinsheim Alte Holze.

Binnen in het Vereinsheim.

Dan is het tijd om een hapje te gaan eten en we gaan de historische binnenstad van Lübeck in.

We belanden bij restaurant Potters.

Wat zullen we eens nemen?

Die maar een Zigeunerschnitzel. Smaakt prima, maar is wel behoorlijk aan de pittige kant.

Vervolgens gaan we weer in de trein terug.

In Bremen heeft de trein een vertraging van bijna een half uur, waardoor we de laatste trein naar Groningen gaan missen. In Leer wordt voor de verandering dus maar een taxi richting Groningen gepakt. Tegen 2.00 uur wordt Groningen bereikt.

terug Verslag: Harris


Reacties:
#1 Mooi verslag. Scorebord een drama, niks voor Duitsers zou je zegen.
chucky | 20 oktober 2009, 22:14:22
#2 was weer een mooi dagje. mooi verslag! gr catering piet
bosscher | 21 oktober 2009, 09:36:28
#3 mooi uitgebreid geinig verslag Harris.
Stond Landerl in z'n Grunn tijd al niet bekend als talenwonder?
graftakunited | 22 oktober 2009, 15:52:53


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl