Forum | Prikbord | Info | Links
 
VfB Oldenburg - Germania Leer, 28 maart 2009, OL Niedersachsen West (4-2)
De kraker in de Oberliga tussen VfB Oldenburg en Germania Leer is al na de eerste helft gespeeld. Baal zet de thuisploeg op voorsprong, waarna Sandersfeld er nog 1-1 van maakt, maar nog voor rust loopt VfB Oldenburg uit naar 4-1. Na de rust krijgt de thuisploeg een rode kaart, maar verder dan een tegengoal komt Germania Leer niet: 4-2.

Marschweg-Stadion - Oldenburg


Het "Marschweg-Stadion" is sinds 1991 de thuishaven van voetbalclub VfB Oldenburg. Het stadion is vernoemd naar de straat waaraan het stadion gelegen is, de Marschweg. Tot 1991 speelde VfB Oldenburg in het oude "Donnerschweer Stadion". Vanwege een toenemende schuldenlast was de club echter genoodzaakt dit stadion te verkopen en definitief uit te wijken naar het Marschweg-Stadion, waar het in het verleden ook al een aantal drukbezochte wedstrijden tegen onder meer Hamburger SV en Borussia Mönchengladbach had afgewerkt.

VfB Oldenburg

Met de bouw van het stadion werd begonnen in 1948 en in 1951 werd het stadion officieel ingewijd. In 1960 kreeg het stadion een gedeeltelijk overdekte tribune met een capaciteit van 2.000 plaatsen, waarmee het stadion in totaal 25.000 toeschouwers kon herbergen. In 1960 speelde VfB Oldenburg voor het eerst aan de Marschweg. De wedstrijd tegen Hamburger SV werd bezocht door maar liefst 32.000 toeschouwers en dat is nog steeds een record. Dat aantal werd overigens ook in 1974 behaald bij de wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach.

In 1996 werd de hoofdtribune vernieuwd en daarmee kreeg het stadion zijn huidige gezicht. Er is al jaren een discussie over het aanleggen van een lichtinstallatie, maar tot op heden is die niet gerealiseerd. De capaciteit van het stadion is tegenwoordig 15.200, waarvan 4.500 overdekte zitplaatsen en 10.700 niet-overdekte staanplaatsen.

VfB Oldenburg werd op 17 oktober 1897 opgericht als FC 1897 Oldenburg. In 1919 fuseerde de club met FV Germania 1903 Oldenburg en de fusieclub kreeg de huidige naam VfB Oldenburg. De club heeft wat merkwaardige sprongen door de diverse voetballiga's gemaakt. De club speelde in zijn historie veelal in de Oberliga, maar speelde ook geregeld in de Regionallia en in de jaren '90 speelde de club zelfs een aantal seizoenen in de 2. Bundesliga. In het seizoen 1996-1997 gebeurde dat voor het laatst, waarna de club langzaam afgleed en zelfs degradeerde naar de Niedersachsenliga. In 2007 werd VfB Oldenburg echter kampioen van de Niedersachsenliga en promoveerde weer naar de Oberliga.

Die Wahrheit liegt auf dem Platz


Er is weer eens zo'n suf interlandweekend en dus besluiten de junkies hun heil in die Heimat te gaan zoeken. In Oldenburg speelt de plaatselijke VfB een thuiswedstrijd tegen Germania Leer. Aanvankelijk staat op dezelfde dag ook een thuiswedstrijd van stads- en divisiegenoot VfL Oldenburg gepland en de junkies hopen natuurlijk op een 'dubbel'. Helaas wordt de wedstrijd van VfL verplaatst naar de dinsdag en blijft er vandaag maar één wedstrijd over. Maar wel een kraker. VfB Oldenburg is koploper in de Oberliga en Germania Leer staat vierde.

Om 9 uur verzamelen zich maar liefst 9 junkies op het station van Groningen. In Nieuweschans voegt zich nog een junkie bij de groep. Niet alleen kwantitatief maar ook kwalitatief reist er vandaag een fraai gezelschap af. Bij het instappen in de trein worden onze vervoersbewijzen gecontroleerd door een oude bekende, de conducteur met de gele kaarten. Die man begint inmiddels een rode draad te vormen in de junkietripjes. Na een uitbundige begroeting en blikken van herkenning, wordt het zo langzamerhand tijd voor andere blikken: Jupiler. De cateringpiet heeft zijn best gedaan, want er zijn ook droge worst, blokjes kaas, gehaktballetjes en Javaanse driehoeken aan boord. Helaas halen de gehaktballetjes Oldenburg niet, omdat die na een wild armgebaar op de vloer van de trein belanden.


Bij het instappen zien we een oude bekende

Tegen 11.30 uur bereiken we Oldenburg. De wedstrijd begint pas om 15.00 uur, dus we hebben alle tijd om de binnenstad te verkennen. We belanden eerst bij restaurant Rondell, een Mexicaans restaurant waar we een biertje gaan drinken en tevens een hapje gaan eten. Vooral de Big Burger Hollywood vindt gretig aftrek. Daarna is het tijd voor een biertje op het terras van Bar Celona.

Een uur voor de wedstrijd gaan we te voet naar het Marschweg-Stadion. Via een omtrekkende beweging bereiken we de bestemming na een klein half uur en we kopen een kaartje bij de kassa. Uiteraard allemaal met studentenkorting, toch handig dat je meerdere kaarten kunt kopen op één collegekaart. Er wordt een bezoek gebracht aan de 'fanshop' en vervolgens zoeken we een plaatsje op de staantribune aan de lange zijde, naast de fanatieke sjaken van VfB Oldenburg.

De eerste helft is vrij aardig. Al na 12 minuten neemt de thuisploeg de leiding door een fraaie boogbal van Alex Baal. Germania Leer komt na 27 minuten echter terug in de wedstrijd door een goal van Sandersfeld. Lang duurt de vreugde van de gasten niet, want een aantal minuten later scoort Baal wederom en nog voor rust zet Ghasemi-Nobakht met twee goals de thuisploeg op een wel erg comfortabele 4-1 voorsprong.

Voor de tweede helft verhuizen wij naar de hoofdtribune, want het begint licht te regenen. Zoals eigenlijk al verwacht, valt de tweede helft tegen. De wedstrijd is immers gespeeld. Wangler pakt namens de thuisploeg nog wel zijn tweede gele en dus rode kaart, en Sandersveld scoort nog een keer namens de gasten, maar spannend wordt het niet meer. Enkele junkies wagen zich nog aan de gebruikelijke Platzsturm, maar ze worden al snel weer van het veld gestuurd door de plaatselijke terreinknecht. Dat is ook niet sympathiek!

Lopend en per taxi gaat het weer terug naar het centrum van de stad. Daar wordt al snel een plaatsje gevonden in restaurant Chianti Classico en worden er tien bier besteld. Een hapje eten in het gezellige Italiaanse restaurant blijkt ook een goed idee, want de gerechten smaken prima. Nog een biertje dan maar, al krijgt niet iedereen de halve liter meer soepeltjes weg. Om 19.45 uur is het tijd om richting het station te lopen. Via de toeristische route bereiken we half uur later de Bahnhof en pakken onze spullen uit het kluisje.

Nog even wat inkopen doen voor de terugreis en dan in onze privé-coupé op naar Leer. Nou ja, helemaal privé is de coupé niet, want al snel komt zwerver Manfred om een biertje schooien. Dat hebben we helaas al vaker meegemaakt. Pech voor de Manfred, maar hij krijgt niks. Tegen 21.15 uur bereiken we Leer. Daar moeten we een klein half uur wachten, voordat de trein naar Groningen vertrekt. Het laatste uurtje in de trein is bijzonder gezellig. Medereizigers worden vermaakt met diverse optredens en ook worden de bagagerekken weer gebruikt als ligplaats. Om 23.00 uur zijn we weer in Groningen. Dit was het dagje wel weer.

De dag begint op het station van Groningen met een verse lading urinevangers.

Daarna wordt de trein van 9.20 uur richting Leer gepakt.

Tien junkies op weg naar Oldenburg.

Via het pittoreske Weener.

Ai, daar vliegen de meegebrachte gehaktballetjes over de grond.

Gelukkig zijn er ook nog kaasblokjes, droge worst en Javaanse driekhoekjes.

En Jupiler.

Tegen 11.30 bereiken we Oldenburg.

Eerst even onze Fahrausweis entwerten.

En daarna de spullen in een kluisje.

Bahnhof Oldenburg.

De jeugdkelder slaan we vandaag over.

We beginnen wel wat Nadorst te krijgen.

Op naar de Mexicaan dus maar.

Eerst een biertje.

En daarna een Big Burger Hollywood.

Nog een biertje bij Bar Celona.

En dan door naar het Marschweg-Stadion.

We kopen een kaartje.

Het Marschweg-Stadion.

De plattegrond van het stadion.

Eerst even langs de fanshop.

Een vrij kleine fanshop.

De sjaal is binnen.

Het Marschweg-Stadion.

Het Marschweg-Stadion.

Het Marschweg-Stadion.

De spelers van Germania Leer zijn nog bezig met de warming-up.

De fanatieke sjaken van VfB Oldenburg.

"Blue Maniacs".

"Abgesperrten Bereich nicht betreten".

We lopen naar de andere kant van het stadion.

Het Marschweg-Stadion.

Het Marschweg-Stadion.

Het Marschweg-Stadion.

Het Marschweg-Stadion.

We staan op de lange zijde naast de fanatieke sjaken.

Vanuit Leer zijn toch al gauw een man of 20 afgereisd.

Daar komen de spelers het veld op.

Zwaaivlaggen.

VfB Oldenburg, met een sponsor op de kont.

Tossen.

Germania Leer trapt af.

En daar zijn we onderweg.

VfB Oldenburg in de aanval.

Na 12 minuten kunnen de thuissupporters in de hekken.

Alex Baal heeft er 1-0 van gemaakt.

Een kwartier later doet Germania Leer wat terug.

1-1.

Maar daarna kan VfB Oldenburg weer juichen.

En nog een keer.

En nog een keer.

4-1 en het is nog niet eens rust.

In de rust verhuizen we naar de hoofdtribune.

De fanatieke sjaken blijven staan waar ze staan.

Doelman Wilders van VfB Oldenburg.

In de tweede helft valt er helaas bar weinig te genieten.

Wangler krijgt twee keer geel en mag inrukken.

Een moment tijdens de wedstrijd.

Germania Leer scoort nog een keertje, maar de thuisploeg komt niet meer in de problemen.

Dan zit de wedstrijd er op.

De spelers van Germania Leer bedanken de meegereisde fans.

De spelers van VfB Oldenburg doen de H-U-M-B-A. Speler numero 23 hangt in de hekken.

Daarna worden er netjes handen geschud met de fans.

Wij gaan richting de binnenstad om een hapje te eten.

Tegen 20.30 pakken we de trein naar Leer.

Voor de zekerheid is er nog een kratje bier ingeslagen.

Ook in de trein naar Groningen is het nog steeds gezellig.

De bekende plekken worden weer opgezocht. Tegen 23.00 uur zijn we weer terug in Groningen.

terug Verslag: Harris


Reacties:
#1 mooi verslag van de dag Harris, toch altijd blij dat je dit doet, want ik was een aantal dingen van de film kwijt!!

Proost, en met dank aan Arr*va was ik 1:30 thuis

hehe
bosscher | 1 april 2009, 18:08:15
#2 Wordt er expliciet omgeroepen dat je stoelen niet bezet mag houden met bagage en ook je medereizigers een kans moet geven te zitten, ga jij op het rek liggen. Bedankt, bosscher...dan kan ik dat de volgende keer aandragen als een meneer of mevrouw van Arriva valt over mijn bagage op de stoel naast me!
Dirty Harry | 1 april 2009, 18:18:50
#3 Mooi verslag weer, keep up the good work!
Vak_M | 2 april 2009, 00:34:32
#4 Ik had al zo'n vermoeden dat jullie het waren. Ik zag jullie op mijn camera in de cabine en dacht, zouden dat de fussballjunkies zijn. Mooi verslag trouwens. Groetjes van jullie chauffeur van de heenweg.
Beloji | 2 april 2009, 09:32:46
#5 De kaartentrekkende conducteur zei al dat jij de machinist was. We moesten ons in Leer echter haasten om een kaartje te kopen en over te stappen, vandaar dat het niet meer tot een begroeting was gekomen. :)
Harris | 2 april 2009, 13:09:41


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl