Forum | Prikbord | Info | Links
 
SC Paderborn 07 - Fortuna Düsseldorf, 20 december 2008, 3. Liga (0-0)
De topper in de 3. Liga tussen SC Paderborn 07 en Fortuna Düsseldorf komt eigenlijk nooit echt los. Spannend blijft het wel, want één goal is al genoeg voor de overwinning. Gescoord wordt er vandaag echter niet en dus worden de punten gedeeld.

paragon arena - Paderborn


De "paragon arena" is sinds 20 juli 2008 de thuishaven van voetbalclub SC Paderborn 07. Daarvoor speelde de club in het "Hermann-Löns-Stadion". Het stadion werd gebouwd tussen november 2005 en juni 2008 en is vernoemd naar de toeleverancier van electronica- en automobielonderdelen paragon AG uit Delbrück.


SC Paderborn 07

De bouw van een nieuw stadion in Paderborn was nodig, omdat het oude "Hermann-Löns-Stadion" niet meer aan de huidige eisen voldeed. Al in januari 2001 ontwikkelde SC Paderborn plannen voor de bouw van een compleet nieuw stadion en in mei 2003 werden deze plannen door de gemeente bekrachtigd. Op 12 juli 2005 werd begonnen met de bouw. Aanvankelijk werd gerekend op een bouwtijd van een half jaar, zodat het stadion in de winterstop van seizoen 2005-2006 al in gebruik zou kunnen worden genomen. Door bezwaren van omwoners werd de bouwvergunning in november 2005 echter ingetrokken en lag de bouw bijna twee jaar stil.

Pas in november 2007 werd de bouw weer hervat, maar twee maanden later lag de bouw alweer stil wegens het niet nagekomen financiële verplichtingen richting de aannemer. Pas in maart 2008 waren alle hindernissen overwonnen en kon het stadion definitief afgebouwd worden. De bouwkosten waren aanvankelijk geschat op 9 miljoen euro, maar door alle problemen vielen de werkelijke bouwkosten uiteindelijk meer dan twee maal zo hoog uit.

Het stadion werd op 16 juli 2008 geopend met een vriendschappelijk duel tegen Galatasaray (1-1). Het officiële openingsfeest vond op 20 juli 2008 plaats met aansluitend een vriendschappelijk duel tegen Borussia Dortmund (1-2) in een volledig uitverkocht stadion. Het stadion heeft een capaciteit van 15.000 plaatsen, waarvan 9.200 staanplaatsen en 5.800 zitplaatsen, waaronder 730 VIP-plaatsen. Alle tribunes zijn volledig overdekt. Het stadion is zo gebouwd, dat de capaciteit redelijk eenvoudig verhoogd kan worden naar 23.000 plaatsen.

Hochspannungsleitung


Op zaterdagavond 20 december staat de uitwedstrijd tegen Roda JC op het programma en dat geeft ons de gelegenheid om 's middags nog even langs Duitsland te rijden om een potje voetbal mee te pikken. De keuze is niet reuze, want de winterstop is in de meeste competities in Duitsland al begonnen, maar gelukkig staat er vandaag in de 3. Liga een topduel op het programma: nummer 1 SC Paderborn neemt het thuis op tegen de nummer 4 Fortuna Düsseldorf. Op naar Paderborn dus.

We huren een busje en vertrekken om 9 uur uit de stad. In Kolham en Zuidbroek worden nog wat mensen opgepikt en daarna gaat het via Nieuweschans en de A31 richting het zuiden. Tegen 12.30 uur bereiken we Paderborn. Sinds het begin van dit seizoen speelt SC Paderborn in de gloednieuwe "paragon arena". We willen vooraf ook nog even een kijkje nemen in hun oude stadion van SC Paderborn, maar omdat we gehoord hebben dat de kaartverkoop best hard gaat, besluiten we eerst alvast entreekaarten te halen. Dat blijkt achteraf geen slecht plan. Als de kaarten binnen zijn, rijden we door naar het Hermann-Löns-Stadion, zo'n 5 kilometer verderop. Het Hermann-Löns-Stadion zelf is op zich niet een bijzonder stadion, maar het heeft wel een unieke eigenschap: de 'Hochspannungsleitung' die recht over het speelveld loopt. Een bijzonder gezicht dat vrijwel nergens anders wordt vertoond.

Er blijkt een buitenhek open te staan en een hek naar veld staat ook open, zodat er zonder klauterwerk een potje gevoetbald kan worden op het heilige gras, want de voetbal is niet vergeten. Daarna gaat het terug naar de andere kant van Paderborn. We parkeren het busje op de parkeerplaats en pakken de pendelbus naar het stadion. Op diverse loketten prijkt nu het bordje 'ausverkauft'. Maar goed dat we al kaarten hebben, voor het uitvak nog wel. De supporters uit Düsseldorf zijn trouwens behoorlijk massaal afgereisd. Er zijn meer dan 3000 kaarten verkocht en in het bomvolle uitvak staan we als haringen in een ton.


Het affiche van vandaag

De wedstrijd zelf is niet zo bijzonder. Beide ploegen proberen het hartstochtelijk en de spanning van het op-en-neer-gaande duel vergoedt veel, maar het niveau is bedroevend laag en gescoord wordt er vandaag niet. Ook de scheidsrechter past zich moeiteloos aan aan het niveau. De sfeer in het stadion is zo af en toe best ok. Het thuis- en het uitpubliek laten geregeld van zich horen. De Fortuna-fans wijzen trots op hun grote meegereisde legioen met liederen als "Ohne Fortuna was hier gar nichts los" en "Heimspiel, Heimspiel". Na 90 minuten en 2 seconden zit de wedstrijd er op.

We lopen het uitvak uit en willen nog even langs de fanshop van Paderborn, maar dat blijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. We moeten eerst de grote parkeerplaats naar het uitvak aflopen en daarna nog een flinke omweg maken, voordat we weer op 'Paderborn-grondgebied' zijn. Dan blijkt de fanshop ook nog aan de andere kant van het stadion te zitten, dus onze lichaamsbeweging zit er voor vandaag wel weer op. In de fanshop kopen we wat prullaria en gaan op weg naar de pendelbus richting de parkeerplaats. We moeten immers nog naar Kerkrade voor het duel Roda JC - FC Groningen...

Om 9.00 uur vertrekken we per busje uit Groningen.

Tegen 11.00 uur houden we een korte stop.

Tevens een pispauze, als de deur van de wc tenminste open gaat.

Tegen 13.00 uur bereiken we het oude stadion van SC Paderborn, het Hermann-Löns-Stadion. Gelukkig staat er een hek open.

De kassahokjes. Tot vorig seizoen speelde SC Paderborn in dit stadion.

Sinds dit seizoen speelt de club in de paragon arena.

Het hek naar het veld staat gelukkig ook open.

Het Hermann-Löns-Stadion.

Het Hermann-Löns-Stadion, met de hoogspanningskabels die recht over het speelveld lopen.

Voetballen op de grasmat van het Hermann-Löns-Stadion.

Het Hermann-Löns-Stadion.

De lichtmasten zijn deels ontmanteld.

Een soort sintelbaan rond het veld.

Het Hermann-Löns-Stadion.

Het Hermann-Löns-Stadion.

De hoofdtribune.

De hoofdtribune.

Skyboxen.

De hoogspanningskabels lopen recht over het veld. Let ook op de aparte spelerstunnel links onder.

De hoogspanningskabels lopen recht over het veld.

We parkeren het busje en stappen in de pendelbus.

Naar de paragon arena.

We zijn aangekomen bij het stadion.

De paragon arena.

Toegangscontrole.

Sommige kassa's zijn al ausverkauft. Wij hebben gelukkig al kaarten gekocht.

Bij de kassa van het uitvak.

Knolsmeris.

Er is sowieso veel Polizei op de been.

Op naar het uitvak.

Herzlich willkommen.

We halen even een slice pizza.

Ultras Düsseldorf.

De paragon arena.

De paragon arena.

De paragon arena.

Lichten aan de dakrand.

Vlagvertoon op de middenstip.

SG Druffel gratuliert euch zur Herbstmeisterschaft. SC Paderborn is namelijk Herbstmeister in de 3. Liga.

Het affiche van vandaag.

Daar komen de spelers het veld op.

Ook mascotte Holli geeft op de achtergrond acte de présence.

De line-up.

Tossen.

Keeper Melka van Fortuna begroet de fans uit Düsseldorf.

Fortuna trapt af.

De wedstrijd is begonnen.

Het uitvak is bomvol.

Corner voor Paderborn.

Paderborner Gold.

Met rust staat het nog steeds 0-0.

We gaan even wat te drinken halen.

Paderborn trapt af voor de tweede helft.

Fortuna in de aanval.

Aangemoedigd door het publiek proberen de gasten te scoren.

Mascotte Holli kondigt op de schermen een spelerswissel aan.

En een gele kaart.

Een moment tijdens de wedstrijd.

Een moment tijdens de wedstrijd.

Een laatste vrije trap voor Fortuna.

Dan zit de tijd er op en de scheidsrechter trekt ook geen tijd bij.

De wedstrijd zit er op.

De spelers van Fortuna bedanken de meegereisde fans.

Na een flinke omweg zijn we weer op 'Paderborn-grondgebied'.

Het lege stadion gezien vanaf de andere kant.

Het lege stadion gezien vanaf de andere kant.

Het lege stadion gezien vanaf de andere kant.

In de gracht wordt nagepraat en -geborreld.

We bezoeken de kleine fashop.

Met als topstuk een echt Paderborn-varken voor slechts 60 euro.

Daarna pakken we de pendelbus naar de parkeerplaats en gaan op weg naar Kerkrade.

FC Groningen speelt 's avonds immers de uitwedstrijd tegen Roda JC.

terug Verslag: Harris


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl