Forum | Prikbord | Info | Links
 
Fußballjunkies Totalwochenende III (5 - 7 december 2008), reisverslag
Reisverslag Foto's Aachen Foto's Düsseldorf Foto's Krefeld Foto's Köln


Fußballjunkies Totalwochenende III


De voorbereidingen voor het Fußballjunkies Totalwochenende III beginnen al in september. Een blik op het speelschema van FC Groningen leert dat er na de winterstop weinig geschikte mogelijkheden zijn om een uitwedstrijd van FC Groningen met een aantal buitenlandse wedstrijdjes te combineren en dus moeten de junkies hun heil voor de winterstop zoeken. De keuze valt op het weekend van 5 t/m 7 december, als FC Groningen op zaterdagavond in Eindhoven tegen PSV aan moet treden.

Het weekend staat vast, nu de invulling ervan nog. Alemannia Aachen speelt in elk geval thuis, dat is mooi. Het is nog niet bekend of de wedstrijd op de vrijdagavond of de zondagmiddag gespeeld zal worden, maar beide dagen zijn prima. Een bezoek aan Tivoli, het stadion van Alemannia, staat hoog op de wensenlijst van de junkies en een bezoek aan het stadion heeft dit seizoen de hoogste prioriteit, want Alemannia gaat het oude sfeervolle stadion verlaten. Een paar honderd meter verderop is men inmiddels gestart met de bouw van een nieuw Tivoli waar de club vanaf volgend seizoen gaat spelen. Via de website van Alemannia Aachen bestellen we kaarten voor het duel.


De bevestigingsbrief van Alemannia Aachen

Op zaterdagmiddag speelt Fortuna Düsseldorf thuis en dat is prima te combineren met de avondwedstrijd van FC Groningen tegen PSV. Een aantal jaren geleden hebben de junkies deze club al een keer bezocht, maar dat was destijds in het Paul Janes Stadion. Het eigenlijke stadion van Fortuna Düsseldorf, de LTU Arena, kon op die dag niet worden gebruikt waardoor er moest worden uitgeweken naar het krakkemikkige oude stadion van de club. Ditmaal zal er echter wél worden gespeeld in het megalomane nieuwe stadion.

Half oktober wordt bekend dat de thuiswedstrijd van Alemannia Aachen op vrijdagavond gespeeld zal gaan worden en dus gaan we op zoek naar een geschikt programma op de zondag. Aan het eind van de zondagmiddag om 17.00 uur blijkt 1. FC Köln tegen HSV te spelen. Kaarten voor een thuisvak blijken helaas lastig te regelen, maar dan biedt het uitvak altijd nog uitkomst. Via de website van HSV worden 9 kaarten voor het uitvak besteld: de junkies sind dabei! Een aantrekkelijk affiche en ook een aantrekkelijke begintijd, want dat biedt ons de kans om op zondagmiddag nog een duel in de buurt te bezoeken.


We bestellen kaarten voor het uitvak van Hamburger SV

Zo speelt KFC Uerdingen 05 om 14.30 uur een thuiswedstrijd in het Grotenburg-Stadion in Krefeld en laat dat stadion nou ook op de shortlist van de junkies staan. Of we vanuit Groningen speciaal naar Krefeld zouden afreizen is nog maar de vraag, maar nu we toch in de buurt zijn... KFC Uerdingen is een gevallen club. De club speelde 12 seizoenen geleden nog in de 1. Bundesliga, maar is inmiddels teruggezakt naar het zesde (!) niveau in Duitsland en heeft al drie keer aan de financiële afgrond gestaan. Het stadion biedt officieel plaats aan meer dan 35.000 toeschouwers, maar tegenwoordig worden de wedstrijden door ongeveer 1000 toeschouwers bezocht.

Nu het aantrekkelijke programma inmiddels rond is, wordt het tijd om andere voorbereidingen te treffen. Het junkieshotel in Maastricht is uiteraard weer geopend en blijkt deze keer over nog meer slaapfaciliteiten te beschikken. Om de junkies te vervoeren wordt weer een busje gehuurd bij Drenthe Tours en drankenhandel Robertus en Co uit Delfzijl zorgt voor de catering. Verder worden ook de kaasboer en de slager in Delfzijl betrokken bij de voorbereidingen, want kaas en worst doet het altijd goed bij een biertje. Ook zijn er speciale T-shirts gemaakt voor alle Fußballjunkies. De voorbereidingen zijn gereed, laat het Totalwochenende III maar beginnen.

Freitag (Aachen)


Op vrijdagmorgen 5 december om 10.00 wordt er verzameld in Groningen. In het busje zullen vandaag vijf junkies naar Maastricht afreizen, terwijl een zesde junkie later op de dag per trein af zal reizen en zich in Aachen bij de junkies zal voegen. Op zaterdagmorgen zullen er vervolgens nog twee junkies per trein afreizen. We hebben een fraai busje gehuurd met daarin ook een elektrische koelbox die op de sigarettenaansteker in het busje kan worden aangesloten, met daarin bier, kaas en worst. De reis verloopt soepeltjes en tegen 15.00 uur melden we ons bij het appartement van de Fußballjunkie uit de afdeling Zuid. De slaapspullen worden naar binnen gebracht en er wordt een biertje opengetrokken op de aankomst in Maastricht. We besluiten het laatste eindje naar Aachen per openbaar vervoer te ondernemen, zodat vanavond niemand de BOB hoeft te zijn.

Tegen 16.00 uur pakken we de bus naar Aachen. We blijken bepaald niet de enige te zijn, de bus zit bomvol. Met het nodige propwerk is tenslotte iedere junkie wel aan boord, maar vraag niet hoe. De reis naar Aachen duurt ongeveer een uur en vanaf het station in Aachen pakken we een taxi naar het stadion van Alemannia Aachen. Het is druk in de stad en het ritje schiet niet echt op. Op een gegeven moment worden we door de taxichauffeur in de buurt van het stadion afgezet en lopen we het laatste eindje door de miezerregen. Vijf minuten voor het begin van de wedstrijd zijn we binnen. We beklimmen de trappen achter de tribune en staan bovenaan de Würselener Wall vanwaar we Tivoli mooi kunnen overzien. We zoeken een plaatsje onderaan de tribune, want de wedstrijd begint. En hoe. Al na 56 seconden knalt Milchraum de bal tegen de touwen en staat Alemannia Aachen al op voorsprong. Een mooie aftrap van het wedstrijdgedeelte van dit weekend. Even later meldt zich ook de junkie die per trein naar Aachen is afgereisd en is de groep voor vanavond compleet.

Het blijft de hele wedstrijd miezeren, maar Tivoli is een sfeervol stadion en de junkies genieten van de ambiance. De wedstrijd zelf is niet echt goed, maar er wordt wel geploeterd op het natte veld. Even lijkt 1860 München op gelijke hoogte te komen, maar de goal wordt om onduidelijke redenen afgekeurd. Vijf minuten voor tijd schiet Holtby de 2-0 binnen en is de wedstrijd gespeeld. Na het laatste fluitsignaal komen we op weg naar de uitgang nog langs het businessgedeelte, maar daar blijkt weinig te beleven te zijn. Bovendien moet er natuurlijk nog een bezoek gebracht worden aan de fanshop. Nadat de nodige sjaals en andere prullaria zijn aangeschaft, gaat het te voet naar het centrum van Aachen waar we een hapje gaan eten.


Direct na de wedstrijd krijgen we al een matchreport

De voetreis duurt langer dan verwacht, maar uiteindelijk vinden we een Italiaans restaurant waar men naast pizza's en pasta's ook schnitzels en steaks serveert. We laten ons de maaltijd goed smaken en gaan daarna weer op weg naar Maastricht. Via station Heerlen, waar we rapper Def Rhymz tegen het lijf lopen, bereiken we tegen 0.00 uur Maastricht weer. Op naar de kroeg dan maar. Na een biertje in de Irish Pub belanden we in Kaffee D'n Avanceur, waar een pak kaarten tevoorschijn wordt getoverd en tot een uurtje of 3.00 wordt geëenendertigd. Dan wil de kroegbaas toch wel graag sluiten. Per taxi volgt vervolgens de reis naar het junkiehotel, waar tegen 3.30 uur wordt geprobeerd de slaap te vatten.

Samstag (Düsseldorf + Eindhoven)


Op zaterdagmorgen staat het vertrek rond 10.00 uur gepland, omdat we tegen 11.00 uur nog twee junkies in Roermond op moeten pikken. Als iedereen na wat moeizame momenten toch op tijd klaar staat voor vertrek, wacht een onaangename verrassing: de accu van het busje blijkt leeg te zijn, omdat de koelbox de hele nacht heeft staan blazen. Koud bier in overvloed dus, maar geen startend busje. Er wordt nog een dappere poging ondernomen om het busje aan te duwen, maar bij een diesel schijnt dat wel wat lastiger te zijn. De ANWB wordt gebeld om te informeren hoe lang het duurt voordat er een wegenwachtsjaak paraat is, maar dat blijkt minimaal een uur te gaan duren. Dat is te lang, we zoeken wel een andere oplossing. Gelukkig lopen we twee buurtbewoners met startkabels tegen het lijf en draait de motor van de bus binnen tien minuten. De hulpverleners wordt hartelijk bedankt en zullen binnenkort als extra bedankje nog bezoek krijgen van een lokale taartenbakker.

Ondanks de panne bereiken we strak om 11.00 uur het station van Roermond, waar de twee andere junkies net zijn gearriveerd. Prima getimed dus eigenlijk. Door naar Düsseldorf daarna, waar tegen 13.00 uur bij de LTU Arena bereiken. We lopen om het lompe lelijke stadion naar de andere kant, waar de kaartverkoop plaatsvindt. We blijken op één collegekaart meerdere kaarten met korting te kunnen kopen, dat scheelt weer. Daarna door naar de fouillering, waar in eerste instantie de fotocamera niet door de controle komt. Er mogen volgens de man "nur digitale Kameras" naar binnen, waarop wordt uitgelegd dat het hier inderdaad een digitale camera betreft, dus "was ist eigentlich das Problem?" De steward blijft echter onverbiddelijk en de camera moet volgens hem per se verderop ingeleverd worden. Wij hebben nog een beter plan: we proberen het gewoon bij een andere poort en ja hoor: hier komt de camera zonder problemen naar binnen, sterker nog: er wordt niet eens op gecontroleerd.


We parkeren dicht bij de LTU Arena

Aan de buitenkant van het stadion blijkt zich een bijzonder ruime omloop te bevinden, met veel verkooppunten voor eten, drinken en merchandise. Een speciaal klimaatsysteem zorgt ervoor dat er binnen het stadion altijd een temperatuur heerst van minimaal 15 graden. We eten en drinken wat en gaan daarna naar binnen. Het gigantische stadion kan plaats bieden aan zo'n 50.000 mensen, maar zo groot is de fanbase van Fortuna Düsseldorf bij lange na niet. Vandaag zullen zo'n 9800 toeschouwers de poorten passeren en dat is voor de thuisclub een redelijk gemiddeld toeschouwersaantal.

De wedstrijd tegen VfR Aalen komt traag op gang. Net voor rust komen de gasten terecht op voorsprong en besluiten op een wel hele speciale manier te gaan juichen. Doelpuntenmaker Sailer gaat met zijn ploeggenoten rond de cornervlag staan en doet of hij op de 'green' staat. Vervolgens slaat hij de bal met een golfbeweging in de 'hole' bij de cornervlag en wordt de succesvolle 'putt' luid bejubeld. Voor de neutrale toeschouwers zoals de junkies een bijzonder amusant schouwspel, maar het vindt precies plaats in de hoek waar ook de Ultras van Fortuna Düsseldorf staan, die het tafereel als een regelrechte provocatie opvatten. Wat het waarschijnlijk ook is.

In de tweede helft gaat het fletse Fortuna Düsseldorf hartstochtelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar de verdediging van VfR Aalen staat lange tijd te goed. Toch valt de gelijkmaker zeven minuten voor tijd als Jovanovic de bal na een rommelige situatie in het goed werkt. Het gelijkspel wordt gevierd alsof het landskampioenschap is behaald. In de resterende minuten probeert de thuisclub nog de volle buit te pakken tegen de plotseling gedesoriënteerde gasten, maar het blijft bij 1-1.

Wij gaan vrijwel direct terug naar ons busje, want we moeten nog naar het omwisselpunt voor de wedstrijd van vanavond en qua tijd houdt het niet over. We bereiken omwisselpunt 'Kabeljauw' echter gewoon op tijd en met de routebeschrijving in de hand rijden we door naar de speciale parkeerplaats in Eindhoven. Daar wordt nog even een balletje getrapt en daarna gaan we richting het uitvak. Er zijn zo'n 350 supporters meegereisd, wat op zich best aardig is. De wedstrijd die we te zien krijgen, wordt de meest memorabele van het weekend. FC Groningen is in de eerste helft oppermachtig en speelt PSV van het veld. Bij rust staat het 0-2, maar het had ook wel meer kunnen zijn. In de tweede helft zijn de zaken echter precies andersom. PSV schiet uit de startblokken en de verdediging van FC Groningen wankelt voordurend. Binnen 25 minuten heeft PSV vier keer gescoord en staat de eindstand van 4-2 op het bord. De resterende 20 minuten hadden ook wel schriftelijk afgedaan kunnen worden.

Veel tijd om te treuren hebben we echter niet. Er moet eerst een balletje getrapt worden op de parkeerplaats en daarna gaan we weer terug naar Maastricht. Kaffee D'n Avanceur wordt weer volop geëenendertigd, maar om 2.00 uur vindt de eigenaar het welletjes en doet de verlichting aan. We gaan door richting Kaffee de Krök, voormalig café "De Nachtwacht" waar we het tot 4.00 uur uithouden. Daarna is het tijd om de taxi naar het junkieshotel te pakken en een paar uurtjes slaap mee te pikken.

Sonntag (Krefeld + Köln)


Ook op zondag is de agenda van de junkies weer volgeboekt. Om 14.30 uur speelt KFC Uerdingen een thuiswedstrijd. Van die wedstrijd gaan we maar één helft meepikken, want om 17.00 uur staat in Köln de wedstrijd 1. FC Köln - Hamburger SV op het programma. Ditmaal hebben we geen opstartproblemen met het busje en tegen 12.30 uur bereiken we Krefeld. We parkeren de bus in de buurt van het stadion. Het tweede elftal van KFC Uerdingen speelt daar net een thuiswedstrijd op een modderig veld. We besluiten even een kijkje te nemen. Na enige tijd worden we aangesproken door twee stillen die onze "Ausweis" willen zien. Kennelijk is het verdacht dat een groepje van 9 man 'zomaar' een kijkje komt nemen in dit desolate oord. Volgens de agenten is dit slechts een routinecontrole, het zal allemaal wel. Men noteert onze gegevens en wij besluiten dat het tijd is om naar het stadion te gaan.

De tijd lijkt te hebben stilgestaan in Krefeld. Ooit speelde de club in de Bundesliga en trok men tienduizenden toeschouwers, maar na het vertrek van sponsor Bayer is het alleen maar bergafwaarts gegaan. Inmiddels acteert men op het zesde niveau en zullen er vandaag 919 toeschouwers naar het Grotenburg-Stadion komen. We bestellen een mega-Bratwurst, kopen wat merchandise bij de Fanshop, ondertekenen nog een petitie voor een nieuw Home, gaan nog even buurten bij de Fanshop van de Ultras en maken daar ook nog een praatje met "Grotifant", de mascotte van de club. Daarna zoeken we een plekje op de grote staantribune achter de goal.

Hoewel het niveau waarop clubs spelen niks hoeft te zeggen over de amusementswaarde van een duel, is dat vandaag helaas wel het geval. We zien 45 minuten goedbedoeld geploeter, maar met goed of leuk voetbal heeft het weinig te maken. Als de scheidsrechter voor de rust fluit, gaan wij op weg naar ons busje en rijden naar Köln. We parkeren op een grote parkeerplaats in de buurt van het stadion en te voet op weg naar het uitvak. We zijn precies op tijd binnen, want de spelers moeten het veld nog op komen. We zoeken een plaatsje in het grote uitvak. Er zijn vandaag een paar duizend fans uit Hamburg meegereisd naar Köln.


Het programma van 1. FC Köln - Hamburger SV

Na een kwartier komen de gasten op voorsprong door een goal van Petric. Het uitvak ontploft van vreugde. Na een half uur maakt Petric zelfs zijn tweede goal en leiden de Hamburgers riant. Wij proberen op dat moment het vak van fanatieke fans van 1. FC Köln te bereiken. De tribune lukt nog wel, maar bij de ingang van het vak staat maar liefst een dubbele kaartcontrole en we komen niet binnen. Terug naar 'onze' tribune maar weer. De thuisploeg probeert men man en macht tegen te scoren, maar Hamburger SV krijgt de grootste kansen, die echter stuk voor stuk om zeep worden geholpen. Zeven minuten voor tijd is het dan toch raak voor 1. FC Köln en lijkt het nog even spannend te worden. 'Die Rothosen' blijven echter op de been en het uitvak zingt luid: "Auswärtssieg, Auswärtssieg!"

Wij lopen terug naar ons busje en kopen nog wat sjaals bij de diverse aanbieders. Na een kleine omweg door de stad, het is behoorlijk druk hier en daar, rijden we de snelweg op en besluiten bij het eerste restaurant te stoppen. Daar eten we een hapje voor de lange terugreis. In Heerlen zetten we onze Maastrichtse Fußballjunkie op de trein en rijden terug naar Groningen. Tegen 2.00 uur arriveren we weer in Groningen na een bomvol weekend voetbal. Jammer van de smadelijke nederlaag in Eindhoven, maar voor de rest was het Totalwochenende III meer dan geslaagd.

Reisverslag Foto's Aachen Foto's Düsseldorf Foto's Krefeld Foto's Köln

terug Verslag: Harris


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl