Forum | Prikbord | Info | Links
 
SV Meppen - SC Langenhagen, 12 oktober 2008, OL Niedersachsen West (3-4)
SV Meppen begint prima aan de wedstrijd, want na 19 minuten staat het al 2-0. Daarna vat de thuisploeg het duel te lichtvaardig op en staan de gasten na een uur spelen op 2-3. In blessuretijd maakt SV Meppen nog de 3-3, maar nog dieper in blessuretijd wordt het uiteindelijk 3-4 voor SC Langenhagen.

vivaris Arena Emsland - Meppen


De "vivaris Arena Emsland", sinds 2005 de commerciële naam van het "Emslandstadion", is sinds 1924 de thuishaven van voetbalclub SV Meppen. Het stadion werd in 1924 ingewijd met een wedstrijd tegen Union Münster. In 1927 kreeg het stadion de naam "Hindenburgstadion", die het tot 1992 zou dragen. Daarna werd de naam van het stadion veranderd in Emslandstadion. Het stadion heeft een capaciteit van 16.500 plaatsen.


SV Meppen

Sinds 1962 beschikt het stadion over een overdekte tribune. Toen werd de oude Westtribune vernieuwd, overdekt en van kleedkamers voorzien. In 1969 kreeg het stadion een lichtinstallatie, bestaande uit 6 masten van 17 meter hoog. De tand des tijds knaagde echter sneller dan verwacht en halverwege de jaren '70 moesten deze lichtmasten uit veiligheidsoverwegingen alweer worden afgebroken. In 1985 werd aan de zuidzijde van het stadion een nieuw gebouwencomplex neergezet. De laatste grote renovatie van het stadion dateert uit 1993, toen onder meer de sintelbaan rond het veld plaats maakte voor tribunes. Uit hetzelfde jaar dateert de Hoofdtribune aan de oostzijde, ook wel de 'nieuwe tribune' genoemd. In 1996 tenslotte kreeg het stadion weer een nieuwe lichtinstallatie.

SV Meppen werd op 29 november 1912 opgericht als Amisia Meppen. In 1920 fuseerde de club met de toenmalige Männer-Turnverein Meppen en ging verder als TuS Meppen 1912. In 1921 werd de voetbalafdeling een zelfstandige vereniging met de naam SV Meppen 1912. De glorietijd van SV Meppen ligt tussen 1987 en 1998, toen de club in de 2. Bundesliga speelde. In 1995 was men de club dichtbij promotie naar de 1. Bundesliga, maar kwam op het laatste moment 2 punten tekort. Na 1998 volgde degradatie naar de Regionalliga en zelfs naar de Oberliga, waar de club nog steeds speelt.

Joop Gallimarkt


Er is dit weekend weer eens zo'n gallig interlandweekend en dus is er geen competitievoetbal in Nederland. Dit keer wordt ook in Duitsland in de bovenste vier divisies niet gevoetbald, maar gelukkig is er op het vijfde niveau dan altijd nog de Oberliga Niedersachsen West. Vandaag gaan de junkies op pad naar de thuiswedstrijd van SV Meppen tegen SC Langenhagen. SV Meppen is typisch zo'n club waar je gewoon een keertje geweest moet zijn. De club heeft een leuk en gezellig stadion, een fanatieke aanhang en zeker op dit niveau respectabele toeschouwersaantallen. Vaak komen er minimaal 2000 toeschouwers en vandaag zullen er zelfs zo'n 2500 toeschouwers op het duel af komen, wat ongetwijfeld ook met het lekkere voetbalweertje te maken heeft. Bovendien is SV Meppen de trotse koploper in de Oberliga Niedersachsen West en wonnen de Meppenaren hun vorige thuiswedstrijd met 6-0 van Arminia Hannover.


Voor 15 euro een retourtje Groningen - Leer

Rond 11.00 uur verzamelen zich vier junkies op het station van Groningen. In Winschoten zal er nog een vijfde junkie aansluiten bij het gezelschap. Vanuit Groningen is Meppen niet zo heel ver. Per trein is het eerst een uur naar Leer en vanuit Leer is het nog zo'n drie kwartier naar Meppen. De wedstrijd begint om 15.00 uur en dus kunnen we vandaag met de trein van 11.20 uur naar Leer vertrekken. Zo laat zijn de junkies nog nooit vertrokken. De trein zit behoorlijk vol, want in Leer wordt deze week de "Gallimarkt" (door de junkies al snel omgedoopt tot "Joop Gallimarkt") gehouden. De Gallimarkt, van oorsprong een veemarkt en daarna uitgegroeid tot een volksfeest (vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Zuidlaardermarkt) viert dit jaar zelfs zijn 500-jarig jubileum en er is onder andere een gigantische kermis georganiseerd. De junkies besluiten om zich op de terugweg nog even in het Leerse feestgedruis te storten, mocht de tijd het toelaten.

Aan proviand is gelukkig gedacht. Er is een tray met 24 halve literblikken Jupiler aan boord en daarnaast blijkt er ook flink wat kaas en worst ingepakt te zijn. Dat gaat er allemaal prima in op de zondagochtend, ook bij de conductrice die zich de droge metworst goed laat smaken. Aangekomen in Leer hebben we ruim een half uur overstaptijd en benutten die tijd in de restauratie voor koffie en broodjes. Omdat de treinreis vandaag beperkt blijft tot binnen het Bundesland Niedersachsen, kunnen we volstaan met een Niedersachsen-ticket: met 5 man reizen voor slechts 27 euro. Dat scheelt toch weer 8 euro ten opzichte van een Schönes Wochenende-ticket, al kost die met zijn 35 euro natuurlijk ook geen rochel.


Goedkoop reizen met een Niedersachsen-ticket

De reis verloopt voorspoedig en tegen 13.50 uur bereiken het Bahnhof Meppen. We proberen een taxi te regelen voor naar het stadion omdat het op de kaart nog wel een eindje lijkt, maar de taxichauffeuse verklaart ons bijna voor gek. "Kannst du ja laufen, ist nur zehn Minuten". Nou prima, dan gaan we wel lopen door het nogal doodse Meppen. Ver blijkt het stadion inderdaad niet te zijn. Bij de kassa blijkt op vertoon van een collegekaart een euro korting te gelden en dus krijgen sommige junkies hun oversized kaartje van voor 5 in plaats van voor 6 euro. We lopen het Emslandstadion binnen en staan bovenaan de staantribune aan de korte zijde. Hier is een soort plein met een eettent, een biertent, de fanshop en ook de ingang van een Kartoffelrestaurant. Gegeten kan er op wedstrijddagen niet, maar gedronken des te meer. We gaan eerst naar de Fanshop, drinken daarna een biertje op de zitjes voor het restaurant en lopen daarna richting de tribune, want de wedstrijd staat op het punt van beginnen.

De wedstrijd begint voorspoedig voor de thuisclub. Binnen 19 minuten hebben Gerdes en Dogan er al 2-0 van gemaakt en lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Daarna denken de Meppenaren echter te gemakkelijk over de wedstrijd. Het loopt opeens niet meer zo flitsend en de meeste duels gaan verloren. Tot echt grote kansen voor de gasten leidt dat niet meteen, maar zes minuten voor rust is de eerste de beste kans wél raak en is SC Langenhagen terug in de wedstrijd. De vijf fans in het uitvak springen in de hekken en zijn uitgelaten.

Ook in de tweede helft rommelt SV Meppen maar wat aan. De gasten uit Langenhagen gaan steeds meer geloven in hun kansen en scoren na een kwartier speeltijd meteen twee keer. Eerst schiet Hiber een vrije trap over de muur in de kruising en een minuut later scoort Hiber alweer. Het handjevol fans uit Langenhagen gelooft z'n ogen niet. Hun club staat op winst in de uitwedstrijd tegen de koploper. In het laatste half uur rommelt SV Meppen zich wanhopig richting de goal, maar het ontbreekt telkens aan de afwerking. Tot een minuut in de blessuretijd, als Gerdes de bal eindelijk tegen de touwen weet te knallen. Het Emslandstadion ontploft van vreugde door de late gelijkmaker. Des te groter is de deceptie als drie minuten later, het is inmiddels de 94e minuut, verdediger Assinouko bij de achterlijn een speler van SC Langenhagen uit wil kappen, maar de bal verliest aan zijn opponent. De bal belandt voor de goal en Jansen knalt het cadeautje binnen. SV Meppen verliest na meer dan een jaar weer eens een thuiswedstrijd.

Traditiegetrouw wordt weer geprobeerd het veld op te komen en ook in Meppen lukt dat weer vrij eenvoudig, want aan de lange zijde staat een hek open. Na een korte veldbezichtiging tussen de cooling-down van beide ploegen, besluiten we de binnenstad van Meppen in te trekken. Voor het stadion komt Taxi Günter net aanrijden met een busje, komt dat even goed uit. Günter brengt ons naar de binnenstad en we gaan op zoek naar een restaurant. We belanden bij het Griekse restaurant Delphi dat een verrassend ruime keuze aan gerechten op de kaart heeft staan, waaronder steaks. De junkies laten zich het eten prima smaken.

Omdat in Meppen eigenlijk niet zo heel veel te doen is, besluiten we een trein eerder te pakken dan gepland en terug te keren naar Leer. Daar is het immers feest. Het blijkt vanaf het station in Leer nog wel een eindje lopen naar de "Joop Gallimarkt" en dus gaat de reis per taxi. We maken een rondje langs de diverse attracties, waarbij onder meer met ballen wordt gegooid en ook de 'Kop van Jut' nog even wordt uitgetest. Drie kwartier later pakken we de taxi terug naar het station, waarbij er nog even een pitstop wordt gemaakt bij een benzinepomp om bier voor onderweg in te slaan. De keuze valt op een 5-literblik Becks.


Een bekend gezicht op de terugweg

Om 21.44 uur vertrekt de trein naar Nieuweschans. Conducteur van dienst is dezelfde man die al eens een gele kaart uitdeelde aan één van de junkies bij de trip van vorig jaar naar Rot-Weiss Ahlen. Hij blijkt zich die ontmoeting ook nog wel te kunnen herinneren en heeft de bewuste foto van de uitreiking van de gele kaart zelfs bij zich. Toch mooi dat de trips van de junkies ook bij Arriva niet onopgemerkt blijven. Tegen 23.00 uur rolt de trein het station van Groningen weer binnen. Moe maar voldaan stappen de junkies uit en gaan richting huis. Het shotje Fußball is weer binnen, we kunnen er weer even tegenaan.

Vandaag wordt in Groningen de 4 Mijl gehouden en dus is de binnenstad op zondagmorgen het toneel van veel dranghekken.

De junkies gaan echter op weg naar het station.

Om 11.20 uur vertrekt de trein naar Leer.

Gelukkig is er genoeg proviand aan boord in de vorm van broodjes, blokjes kaas en plakjes worst.

Ow ja, er is ook nog een tray Jupiler aanwezig.

Na ruim een uur bereiken we Leer.

Hier halen we nog even wat te eten en pakken een half uur later de trein naar Meppen.

Tegen 13.50 uur bereiken we Hauptbahnhof Meppen.

Te voet gaat het richting het Emslandstadion.

Ultras Meppen.

Szene Meppen.

Du komt doch auch, oder?

Tuurlijk, daar zijn we al bij het stadion ja.

Het Emslandstadion, ook wel de vivaris Arena Emsland genoemd.

We kopen een kaartje bij de kassa. Sommige junkies krijgen op vertoon van hun collegekaart zelfs nog een euro korting.

Terwijl de entreeprijzen al niet echt hoog liggen.

We gaan naar binnen.

Het Emslandstadion.

Het Emslandstadion.

Het Emslandstadion.

Het Emslandstadion.

De spelerstunnel.

Szene Meppen.

De vv Hellendoorn is ook aanwezig.

Hij legt de laatste hand aan de vlaggen en spandoeken.

We nemen een kijkje in de Fanshop die zich aan de zuidkant van het stadion bevindt.

Veel producten.

Tevens veel opnaai-emblemen.

Het Emslandstadion is behoorlijk tof ingericht. Bovenaan de staantribune aan de zuidkant heb je een soort plein met een grote biertent...

Je hebt er ook zitjes.

Bij Kartoffelhaus Anno Pomm!

Even verderop is nog een eettent.

Tijd voor een biertje op de zitjes bij het Kartoffelhaus.

Het scorebord heeft z'n beste tijd wel gehad.

Vlagvertoon in het Fanblock.

Want daar komen de spelers het veld op onder de klanken van "He's A Pirate". Nummertje 11 bij SV Meppen is Kristian Westerveld, die in 2004 nog een competitiewedstrijd in het eerste elftal van FC Groningen speelde.

De spelers komen het veld op.

De spelers begroeten het publiek.

Tossen.

Nog even huddelen

SC Langenhagen trapt af.

En daar zijn we onderweg.

Er reizen vandaag precies 5 supporters van SC Langenhagen mee.

De nieuwe tribune zit lang niet vol.

Terwijl het aan de overkant juist wel behoorlijk druk is.

Dit is Charles Akonnor, 48-voudig Ghanees international en tegenwoordig spelend voor SC Langenhagen.

Andreas Gerdes heeft zojuist gescoord.

Vreugde bij de fans van SV Meppen.

1-0.

Corner voor SC Langenhagen.

Zo wordt het bier op de tribunes verkocht.

Tooor!

Jawel, na 19 minuten staat SV Meppen al met 2-0 voor door een goal van Hüseyin Dogan.

Deze meneer neemt een loopje met het begrip staantribune.

Een moment tijdens de wedstrijd. SV Meppen raakt steeds meer de controle kwijt.

Net voor rust komen de gasten terug in de wedstrijd door een goal van Nikolaos Zervas.

2-1 met rust.

De Zuidtribune.

Het Fanblock.

De oude tribune en de Noordtribune.

De nieuwe tribune.

Lichtmast.

Imperium Meppia.

In de tweede helft gaan we maar eens bij de fanatieke supporters van SV Meppen staan.

Een moment tijdens de wedstrijd.

Na een uur spelen krijgt SC Langenhagen een vrije trap.

Patrick Hiber krult de bal feilloos over de muur het doel in.

Een minuut later scoort diezelfde Patrick Hiber zelfs nog een keer en leiden de gasten met 2-3.

Zij weten niet wat hun overkomt.

SV Meppen gaat wanhopig op zoek naar de gelijkmaker.

Af en toe ontstaan er wat opstootjes door frustratie.

In de 91e minuut valt dan eindelijk de gelijkmaker door Andreas Gerdes.

3-3.

Maar nog dieper in blessuretijd straft SC Langenhagen een fout in de verdediging af en komt op 3-4. De hele bank rent van vreugde het veld in. De scheidsrechter fluit vrijwel meteen voor het einde.

Wat een deceptie voor SV Meppen.

Zij vieren feest.

En zij ook.

De spelers van SV Meppen bedanken het publiek.

En gaan richting de kleedkamer.

Wij lopen de inmiddels lege tribune op.

En lopen nog even het veld op.

De oude tribune met daarvoor de dug-outs.

Daarna is het tijd om naar het centrum van Meppen te gaan. Gelukkig komt Taxi Günter net aanrijden.

Recht zo die gaat.

Het centrum van Meppen.

We gaan een hapje eten bij het Griechische Spezialitäten- & Steakhaus Delphi.

De Schweinsteak Helena smaakt prima.

Ook de Rhodos-Teller mag er zijn.

Daarna gaat we tegen 19.00 uur terug naar Bahnhof Meppen, want we gaan nog even naar de Joop Gallimarkt in Leer.

Op de Joop Gallimarkt is het een drukte van belang.

Er is een grote braderie, waar je onder meer planten kunt winnen.

En er is een gigantische kermis.

We kunnen wel een biertje bestellen, maar als we er mee rond willen lopen, krijgen we het goudgele vocht in een koffiebekertje geserveerd. De prijs van 1 euro is wel dik in orde.

Voor de terugweg wordt nog even wat bier ingeslagen.

Om 21.44 uur pakken we de laatste trein naar Groningen.

Onderweg smaakt de Beck's prima.

De terugreis verloopt redelijk probleemloos en tegen 23.00 uur bereiken we Groningen weer.

terug Verslag: Harris


Reacties:
#1 het stadion doet me toch wel weer denken aan het oosterpark
ruben17 | 14 oktober 2008, 22:00:06
#2 was weer een erg schier dagje!! op naar de volgende. en een schier verslag
bosscher | 15 oktober 2008, 12:56:22


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl