Forum | Prikbord | Info | Links
 
Preußen Münster - BV Cloppenburg, 27 september 2008, Regionalliga West (3-2)
In het Preußenstadion ontspint zich vandaag een boeiend potje. De thuisclub heeft het eerste halfuur een licht overwicht en drukt dat na 34 minuut uit in de openingstreffer. Vijf minuten later leidt BV Cloppenburg echter met 1-2. Als de uitploeg in de tweede helft verzuimt verder afstand te nemen, komt Preußen in de 68e minuut langszij en maakt Loose 12 minuten tijd zelfs de winnende treffer.

Preußenstadion - Münster


Het "Preußenstadion" is sinds 1924 de thuishaven van voetbalclub Preußen Münster. Het stadion is, net als zijn bespeler, vernoemd naar het voormalige land Pruisen, dat grofweg het huidige Noord- en Midden-Duitsland, Polen en de Baltische Staten omvatte en met name in de achttiende en negentiende eeuw een grote rol in de Europese geschiedenis speelde. Bij de bouw had het Preußenstadion een capaciteit van maar liefst 40.000 plaatsen en was het eerste stadion in Duitsland met een eigen station dat tegenwoordig overigens niet meer bestaat.


Preußen Münster

De club werd in 1906 opgericht als FC Preussen. In 1921 veranderde men de clubnaam in Preußen Münster en sinds 2006 heet de club officiëel Preußen 06 e.V. Münster. Vanaf 1933 speelde de club in de Gauliga waaruit het twee keer degradeerde. In 1948 keerde de club terug naar de Oberliga en was het de eerste Duitse club die spelers aankocht. Een investering die loonde, want twee jaar later bereikten "Die Adler" de finale om het nationaal kampioenschap, die echter werd verloren van 1. FC Kaiserslautern.

In 1963 werd de Bundesliga gevormd en Preußen Münster was een van de vijf teams uit de Oberliga West die deel mochten nemen op het hoogste niveau. Bij de eerste thuiswedstrijd tegen Hamburger SV was het Preußenstadion het eerste en enige stadion in de Bundesliga dat compleet uitverkocht was. Sportief ging het niet zo goed, want de club degradeerde meteen en keerde ook nooit meer terug op het hoogste niveau. In de jaren '60 en '70 speelde de club in de tweede klasse. Op een kort avontuur in de 2. Bundesliga (1990-1991) na speelde de club daarna in de derde klasse. In 2006 degradeerde de club naar het vierde niveau in Duitsland waar het tot op dit moment nog steeds actief is.

Wegens bouwvalligheid is de capaciteit in de loop der jaren steeds verder geslonken. Tegenwoordig heeft het stadion een capaciteit van 15.050 plaatsen, waarvan 1.562 overdekte zitplaatsen en 13.488 onoverdekte staanplaatsen. Er zijn inmiddels concrete plannen om het stadion te renoveren. Daarbij is het de bedoeling om de hoofdtribune op te knappen en wordt de tegenoverliggende lange zijde overdekt.

Schienenersatzverkehr


Op zaterdagmorgen rond 9 uur verzamelen zich drie Fußballjunkies op het station van Groningen voor een bezoekje aan Münster. Voor 15 euro wordt bij de Arriva Store een retourtje Groningen - Leer gekocht, maar daar horen we dat de trein vandaag niet verder rijdt dat Nieuweschans. Vanwege de reis van het mega-cruiseschip Celebrity Solstice van de Meyer Werf in Papenburg naar de Eemshaven ligt de spoorbrug bij Leer er uit en dus rijden er op dat traject geen treinen. Tussen Nieuweschans en Leer zullen we met de bus moeten.


Voor 15 euro een retourtje Groningen - Leer

We stappen in de trein en trekken wat biertjes open. In Nieuweschans aangekomen zien we al twee Duitse stadsbussen die ons onder de noemer 'Schienenersatzverkehr' naar Leer gaan brengen. Na een tochtje door het Duitse platteland via onder andere Weener bereiken we een half uurtje later het station van Leer. Daar wordt een Schönes Wochenende-ticket aangeschaft en arriveert al snel de trein die ons naar Münster brengt. De reis verloopt voorspoedig en tegen 13.00 uur rollen we het stadion van Münster binnen. We stoppen onze overbodige spullen in een kluisje en charteren een taxi naar het stadion, want lopen is tever.

Aangekomen bij het stadion kopen we voor 7,50 euro een kaartje bij het fraaie kassagebouwtje en lopen het stadion binnen. Meteen na de ingang bevindt zich de merchandisekraam, waar als aandenken een sjaal wordt gekocht. We lopen verder richting het veld. Het Preußenstadion is een traditioneel ovaal stadion, gelegen in de kuil. We kijken even rond en kopen een Bratwurst. Dat gaat er prima in. Even later komen de spelers van beide ploegen het veld op voor de warming-up. In de opstelling ontdekken we een bekende naam: Maarten Schops, oud-speler van onder meer Roda JC en RKC Waalwijk, blijkt tegenwoordig bij BV Cloppenburg te spelen.

In het stadion begint het inmiddels redelijk druk te worden. Er blijken uiteindelijk bijna 3200 toeschouwers op het duel afgekomen te zijn, zo ongeveer de vaste opkomst hier. Het lijken er trouwens veel meer en zoveel toeschouwers op het vierde niveau in Duitsland, dat is toch een respectabel aantal. Er zijn niet veel clubs die dat voor elkaar krijgen. BV Cloppenburg in elk geval niet en ook vandaag reizen uit Cloppenburg slechts enkele tientallen fans mee.

De Ultras van Preußen Münster beginnen te zingen en te klappen als de spelers het veld op komen. Na de gebruikelijke plichtplegingen trapt de thuisclub af voor de wedstrijd. Het weer is heerlijk en met een biertje in de hand wordt dit ongetwijfeld een lekker potje voetbal. Dat blijkt, want na ruim een half uur komt de thuisploeg op voorsprong en is de vreugde groot. Vijf minuten later is het echter 1-2 voor BV Cloppenburg. De wedstrijd is los. Er ontspint zich een leuke open wedstrijd met kansjes aan beide kanten. Net na rust krijgt BV Cloppenburg een opgelegde kans, maar de totaal vrijstaande speler schiet oog in oog met de keeper de bal naast. Preußen Münster blijft in de wedstrijd en komt na 64 minuten langszij. Als vervolgens ook Koitka van BV Cloppenburg geloven de groen-zwart-witten er in en maken vijf minuten later al de winnende treffer. De wedstrijd eindigt zodoende in 3-2 waarmee Preußen Münster naar een zesde plaats op de ranglijst stijgt, terwijl BV Cloppenburg na dit weekend op de 14e plek terug te vinden is.

Nadat we nog even rondgewandeld hebben in het stadion en traditiegetrouw ook nog even het veld hebben betreden, is het tijd om de binnenstad van Münster in te trekken. Er wordt weer een taxi aangehouden, die ons naar de Rosenplatz brengt. Op dit gezellige pleintje staat een terras voor de locale brouwerij Pinkus, dus laten we maar eens zo'n lokaal biertje proberen. Prima bier, dat Pinkus. Ook prima is de pepersteak die we hebben besteld. Dat gaat er wel even in aan het einde van de dag.


Goedkoop reizen met een Schönes Wochenende-ticket

Tegen 18.30 uur lopen we verder het centrum in en belanden in een typisch Duitse kroeg. We drinken er wat biertjes om vervolgens tegen 21.00 uur op de weg te gaan richting de Bahnhof. Daar worden bij diverse gelegenheden nog wat te eten en te drinken gehaald en om 22.00 uur verlaten we Münster weer. Tegen middernacht bereiken we Leer, waar we voor 40 euro een taxi pakken richting Nieuweschans. We zijn ruim op tijd voor de trein van 1.08 uur, iets te ruim, want we moeten zo'n drie kwartier op het perron wachten. Daar komen we nog iemand tegen beroepsmatig betrokken is bij de ijkdijk in Bellingwolde die toevallig die dag volgens verwachting is bezweken. Als we tegen 2 uur Groningen weer binnen rijden zijn ook de junkies het instorten nabij, maar het bezoekje aan Münster was zeker de moeite waard.

Tegen 9.00 uur verzamelen zich drie Fußballjunkies op het station van Groningen.

Om 9.20 uur wordt de trein naar Leer gepakt. Nou ja, tot Nieuweschans eigenlijk, want vanwege de reis van het mega-cruiseschip Celebrity Solstice van de Meyer Werf in Papenburg naar de Eemshaven ligt de spoorbrug bij Leer er uit en is het treinverkeer dus gestremd.

In Nieuweschans pakken we de bus naar Leer. De junkies brengen de gemiddelde leeftijd in de bus met enkele decennia naar beneden.

Schienenersatzverkehr, oftewel vervangend vervoer.

Om 10.45 uur bereiken we het schilderachtige station van Leer.

Daar vertrekt om 11.06 uur de trein naar Münster.

Om 13.00 uur bereiken we Hauptbahnhof Münster.

Münster.

We pakken de taxi richting het Preußenstadion.

Op de achtergrond zien we het stadion al liggen.

Eerst nog even een staanplaats voor 7,50 euro scoren bij dit fantastische kassagebouwtje.

"Herzlich Willkommen".

De merchandisekraam.

"Nur der SCP".

De Curvashop die vandaag helaas gesloten.

We lopen verder richting het speelveld dat in een kuil ligt.

Het Preußenstadion.

Het Preußenstadion.

Het Preußenstadion.

Het Preußenstadion.

Deze constructie is bedoeld voor de tv-camera.

Fraaie staantribunes.

De hoofdtribune.

Block 4.

"PREUSSEN".

Ook aan onze kant veel graffiti: "Preussen...

Münster".

Hier zal ooit een sintelbaan hebben gelegen.

Die Polizei is ook aanwezig.

We gaan maar eens een Bratwurst halen. Die smaakt prima.

De spelers zijn begonnen met de warming-up.

Het affichte van vandaag.

De thuisclub.

Preußen bist du!

De materiaalkeet van de fanatieke sjaken.

Lichtmasten.

Lichtmast.

Het uitvak, met enkele tientallen fans van BV Cloppenburg.

De Ultras van Preußen Münster zingen en klappen.

Want daar komen de spelers het veld op.

De spelers begroeten het publiek.

Preußen Münster gaat aftrappen.

Een moment tijdens de wedstrijd.

Lekker in het zonnetje met een biertje erbij.

Er zijn vandaag bijna 3200 toeschouwers, maar het lijkt drukker.

Lekker in het zonnetje.

Hé wat is dat nou? Het protestdoek tegen stadionverboden hangt niet goed.

En dus komt deze vrouwelijke Ultra de boel even weer rechthangen.

Een moment tijdens de wedstrijd.

Stewards voor het gedeelte waar de harde kern van Preußen Münster staat.

Hij heeft een rolstoel met Preußen Münster-wielen. Even later zal hij zich ook als capo opwerpen door de Ultras achter hem aan te sporen.

Preußen Münster komt na ruim een half uur op voorsprong en de vreugde is groot.

De vreugde is echter ook van korte duur, want binnen vijf minuten scoort BV Cloppenburg twee keer door een kopbal en een afstandsschot van de in Nederland ook nog wel bekende Maarten Schops.

We gaan rusten met 1-2 op de borden.

Rust in Münster.

Rust in Münster.

Een moment tijdens de tweede helft.

BV Cloppenburg in de aanval. De gasten laten een enorme kans op de 1-3 liggen.

Daar gaan de spelers van Preußen Münster er vandoor.

2-2.

BV Cloppenburg moet met tien man verder.

Twaalf minuten voor tijd scoort Loose de winnende treffer voor de thuisclub.

Feest in Münster.

Dan zit de wedstrijd er op.

De spelers bedanken het publiek.

Blije Ultras.

Ook met de harde kern wordt de overwinning gevierd.

Het stadion stroomt leeg.

"Curva".

Hé, een bekende kreet: "Viola Merda".

We lopen nog even de hoofdtribune op.

Zicht vanaf de hoofdtribune.

De hekken staan open, dus gaan de junkies traditiegetrouw nog even het veld op.

Zicht vanaf het veld.

BV Cloppenburg gaat nog even uitlopen.

De dug-out van Preußen Münster.

De VIP-uitgang.

Een paar meter verderop staat namelijk de VIP-tent met bijbehorend balkon.

VIP's.

De plee.

We gaan het stadion maar eens verlaten.

Op naar de uitgang.

Per taxi gaat het naar de binnenstad van Münster.

We belanden op de gezellige Rosenplatz.

Bij Brauerei Pinkus Müller.

Pinkus is het locale bier van Münster.

Nou, doe daar dan maar eentje van.

Er vindt volop integratie plaats als twee Duitsers graag met de zojuist aangeschafte sjaal van een junkie op de foto willen.

Er kan op het terras ook een hapje gegeten worden en hoe! Deze overheerlijke pepersteak met gebakken aardappeltjes, spek, uien en salade blijkt een schot in de roos.

Münster heeft een historische binnenstad.

Uit Nieuweschans kenden we al de 'Kiepkerel' en dit is de Duitse tegenhanger.

We belanden in een café in de binnenstad waar we uiteindelijk 2,5 uur blijven hangen.

Tegen 22.00 uur wordt het tijd om de trein richting Leer te pakken.

Na een taxiritje uit Leer arriveren we tegen 0.30 uur in Nieuweschans.

Bij de junkies begint het lampje langzaam uit gaan, maar het bezoekje aan Münster is zeker de moeite waard geweest.

terug Verslag: Harris


Reacties:
#1 Deze keer toch maar niet op het eind van de dag in het bagagerek van een trein gaan liggen? ;)

Cool verslag weer natuurlijk, het blijft mooi om jullie de Duitse horizon steeds verder te zien verleggen. Complimenten!
Vak_M | 30 september 2008, 23:47:54
#2 Pinkus Alt, das Richtige!
Wat ziet dat bier er lekker uit.
Leuk dat Andy Granqvist mee was.
Bass | 1 oktober 2008, 21:10:34
#3 oeh, das ist sehr schon! aber ich bleibe ein Groningen-Supporter! :P
runselpink | 3 oktober 2008, 16:45:52


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl