Forum | Prikbord | Info | Links
 
Rot-Weiß Oberhausen - Rot-Weiß Erfurt, 24 mei 2008, Regionalliga Nord (0-0)
Als Rot-Weiß Oberhausen de wedstrijd weet te winnen, is het zeker van promotie naar de 2. Bundesliga. De thuisclub is sterker dan Rot-Weiß Erfurt en krijgt enkele opgelegde kansen, maar de bal wil er niet in. Zodoende geen promotiefeest in Oberhausen, maar Rot-Weiß Oberhausen heeft alles nog steeds in eigen hand. Net als vandaag dus...

Stadion Niederrhein - Oberhausen


"Stadion Niederrhein" is sinds de jaren '30 de thuishaven van voetbalclub Rot-Weiß Oberhausen. Het stadion is gelegen op een eilandje tussen het riviertje de Emscher en het Rhein-Herne-kanaal. Het stadion werd in 1926 gebouwd als middelpunt voor meerdere sporten, waaronder het in die tijd zeer populaire turnen.


Rot-Weiß Oberhausen

Als goede oefening voor de officiële opening van het stadion werden er twee voetbalwedstrijden in de strijd om het West-Duitse kampioenschap georganiseerd: op 28 februari 1926 speelde Duisburger Spielverein een voorronde tegen Arminia Bielefeld en op 2 mei 1926 speelde Duisburger Spielverein de finale tegen Schwarz-Weiß Essen. Duisburger Spielverein won met 3-2 en speelde verder om het algehele landskampioenschap. Officieel werd het stadion ingewijd op 24 mei 1926 met toespraken van hoogwaardigheidsbekleders en demonstraties van sporten als turnen, atletiek en boksen. Hoogtepunt van de dag was een voetbalwedstrijd tussen een stadselftal uit Oberhausen en landskampioen 1. FC Nürnberg. Het werd 0-6 voor de gasten.

Rot-Weiß Oberhausen speelde in die tijd eerst nog enkele jaren op de "Sportplatz an der Lothringer Straße". In de loop der jaren weken "Die Kleeblätter" echter steeds vaker uit naar Stadion Niederrhein, omdat de bezoekersaantallen flink toenamen. In 1946 boekte de club haar eerste succes door in de wedstrijd tegen VfL Benrath voor 30.000 toeschouwers het 'Niederrheinmeisterschaft' te veroveren. Vier jaar later werd het absolute bezoekersrecord gevestigd, toen de finale om het algehele Duitse landskampioenschap tussen Kickers Offenbach en Preußen Dellbrück (3-0) in Oberhausen werd gespeeld voor 45.617 toeschouwers. Dat aantal werd nooit meer geëvenaard, ook niet in de periode van 1969 tot en met 1973 toen Rot-Weiß Oberhausen in de 1. Bundesliga speelde. Op enkele uitschieters na, zaten er per wedstrijd gemiddeld rond de 12.000 toeschouwers.

In 1970 kreeg het stadion een lichtinstallatie. Vier masten met elk 55 halogeenlampen met een gezamenlijk vermogen van 800 Kilowatt maakten ook avondwedstrijden mogelijk. In 1982 werd er een sintelbaan rond het veld gelegd met zes 400-meterbanen en acht 100-meterbanen en 1996 kreeg het stadion van Bayer Leverkusen het oude scorebord uit het Ulrich-Haberland-Stadion cadeau. Na een grondige renovatie, waarbij de staantribunes vernieuwd werden, de tribune op de lange zijde overdekt werd en de hoofdtribune vernieuwd was, werd het stadion aan het begin van het seizoen 1998/1999 weer heropend.

In 2004 werd het stadion verder aangepast aan de strenger geworden veiligheidsregels. De huidige capaciteit van het stadion bedraagt 21.318 plaatsen, waarvan 17.279 staanplaatsen en 4.039 zitplaatsen. Er zijn inmiddels verregaande plannen van de gemeente Oberhausen om het gebied rondom het stadion verder te gaan ontwikkelen, waarbij het stadion zelf zal worden omgebouwd tot een moderne arena met ruim 15.000 plaatsen.

"Der Wahnsinn nimmt kein Ende"


Terwijl in Nederland de competitie al weer maanden geleden lijkt te zijn beëindigd, wordt er in de Regionalliga in Duitsland nog volop gevoetbald. En hoe. Het is al maanden erg spannend. Met nog twee competitieronden te gaan woedt de strijd om een plaats bij de eerste 10 (van belang voor de volgend jaar op te richten 3. Bundesliga) nog in alle hevigheid, maar ook in de top is het nog steeds niet definitief beslist. De nummers 1 en 2 promoveren naar de 2. Bundesliga en de beste kansen om te promoveren hebben Rot-Weiss Ahlen (6 punten voor op de nummer 3) en Rot-Weiß Oberhausen (4 punten voor op de nummer 3). Als de ploegen deze competitieronde winnen, is de promotie een feit. Wij besluiten naar Oberhausen af te reizen om hopelijk mee te delen in de feestvreugde als Rot-Weiß Oberhausen weet te winnen van Rot-Weiß Erfurt. Want feestvreugde in Duitsland betekent tevens een veldbestorming.


Voor 15 euro een retourtje Groningen - Leer

Tegen 7.00 uur verzamelen 7 junkies zich op het station van Groningen. Er wordt een retourtje Groningen - Leer gekocht en we stappen in de Arriva-trein. Helaas wel in het verkeerde gedeelte, zodat we in Nieuweschans alsnog moeten overstappen in het voorste gedeelte van de trein. Ongeveer een uur later zijn we in Leer. Daar hebben we zo'n drie kwartier de tijd voordat de trein naar Münster zal vertrekken, dus in de tussentijd wordt er koffie en ontbijt gescoord bij de plaatselijke bakkerij. De treinreis naar Münster verloopt voorspoedig en tegen 11.00 uur rollen we het station binnen. Hier moeten we overstappen op de trein naar Gelsenkirchen. Eén van de junkies besluit de wachttijd te doden door zich nuttig te maken als bordenwasser.

In de trein naar Gelsenkirchen worden we gecontroleerd door een conducteur die tevens een wagentje met drinken en snoepgoed voor zich uitduwt. Dat is nog eens handig. Tegen het middaguur bereiken we Gelsenkirchen. Er worden in de stationshal broodjes met ei en frikadel gekocht. Het laatste stuk naar Oberhausen duurt niet lang meer en rond 12.45 uur zijn we op de plaats van bestemming. Er rijden speciale bussen naar het stadion en nadat er wat flessen bier zijn gekocht bij de plaatselijke snacktent, pakken we de pendelbus naar Stadion Niederrhein.

Daar is het al een drukte van belang. Waar er normaal gemiddeld zo'n 4.500 toeschouwers op wedstrijden van de thuisclub afkomen, zullen er vandaag ruim 15.000 toeschouwers aanwezig zijn in het stadion. Daar is het stadion eigenlijk ook niet op berekend, zo zullen we later merken. We lopen naar het plein voor de hoofdtribune van het stadion. Daar kunnen we onze reserveerde kaarten afhalen en tevens nog even wat te eten en te drinken halen.

Tegen 13.30 uur besluiten we een plaatsje op de tribune op te zoeken. Dat blijkt moeilijker dan gedacht, want het is echt enorm druk in het stadion. Boven aan de Emschercurve is er bijna geen doorkomen aan, omdat iedereen bovenaan blijft staan, terwijl er onder op de tribunes nog wel wat ruimte is. Na een kwartier dringen vinden we dan eindelijk een gaatje in de menigte en duiken we de curve op.

Rechts van ons zien we een tof spandoek hangen met de tekst: "Der Wahnsinn nimmt kein Ende". Erg treffend, zal later blijken. We vragen aan de steward aan de andere kant van het hek of ie wel een sleutel van het hek heeft, want de Platzsturm willen we wel mee maken natuurlijk. Hij verzekert ons dat op een teken van de stadionspeaker alle hekken geopend zullen worden, tenminste: als Rot-Weiß Oberhausen vandaag promoveert tenminste...

Het is de bedoeling dat er voor de wedstrijd twee parachutisten gaan landen in de middencirkel, die het nieuwe tenue van Rot-Weiß Oberhausen voor volgend seizoen presenteren. Vol verwachting klopt ons hart, maar even later blijkt het feest vanwege de wind niet door te kunnen gaan. Als de opstellingen van de beide teams zijn omgeroepen, komen de spelers het veld op en gaat de wave inmiddels door het stadion. Als de wedstrijd even later onderweg is, zakt de sfeer op de Emscherkurve echter behoorlijk in. Er staat hier natuurlijk veel volk dat doorgaans niet naar het stadion komt.

In de eerste helft is Rot-Weiß Oberhausen weliswaar de betere ploeg, maar gescoord wordt er niet en we gaan dus rusten met 0-0 op het grote scorebord. Wij besluiten naar de tribune op de lange zijde te trekken. Niet alleen staan daar de fanatieke supporters van Rot-Weiß Oberhausen, maar de tribune is ook overdekt en dat is wel zo prettig, want we hebben de hele eerste helft in de brandende zon gestaan. Bovendien zijn hier de wachtrijen voor de snacktoko een stuk minder lang. Zoals gezegd: het stadion is, in elk geval op de Emschercurve, nauwelijks berekend op veel toeschouwers. De rijen bij de snacktent en bij de plees zijn enorm lang en er is nauwelijks doorheen te komen.

Rot-Weiß Oberhausen krijgt een aantal flinke kansen om de score te openen. Een speler heeft zelfs de keeper van Rot- Weiß Erfurt al omspeeld en kan de bal zo inschieten, maar hij schiet niet nauwkeurig en hard genoeg, waardoor een toegesnelde verdediger de bal nog van de lijn kan keren. Even later wordt het houtwerk nog eens getest, maar de bal wil er vandaag kennelijk niet in. De fans van Rot-Weiß Oberhausen proberen hun spelers in de slotfase nog tot een doelpunt te schreeuwen, maar dan fluit de scheidsrechter af. Omdat de naaste belagers vandaag wel winnen, is het gat met de nummer 3 geslonken tot 2 punten. Rot-Weiß Oberhausen heeft de promotie nog in eigen hand, maar de spanning stijgt. Vandaag is er helaas nog geen reden tot feest en dus blijven ook de hekken naar het veld voor de veldbestorming helaas gesloten. Dat is een domper.

We lopen het stadion uit en gaan weer richting het plein voor de hoofdtribune. We proberen het hoofdgebouw naar binnen te lopen, maar daar wordt ons de toegang ontzegd. Geen probleem, we lopen even om en staan vervolgens op de hoofdtribune. Enkele junkies springen even over het hek voor hun eigen veldbestorming en voor een interview op het veld. Daarna gaat het via de spelerstunnel of via de perstribune toch het hoofdgebouw in. Daar valt echter niet heel veel te beleven en dus lopen we via de voorkant weer naar buiten. Een enkele junkie deelt zelfs nog een handtekening uit aan een gereedstaande handtekeningenjager.

Daarna gaat het per taxi richting het centrum. Er is in Oberhausen een boulevard met vrijwel alleen maar cafe's en restaurants. Ideaal kortom om de inwendige mens te gaan verzorgen. Bij restaurant Franziskaner wordt eerst een bier besteld en daarna wordt een keuze gemaakt uit de menukaart. De keuze valt op twee Schnitzels, een Haxenpfanne (een soort stoofpotje) en 4 maal de Schweinehaxe. Dat klinkt namelijk als een varkenshaas en daar hebben enkele junkies wel zin in. De Schweinehaxe blijkt echter allerminst een malse varkenshaas te zijn, maar een soort vleesknots van geroosterd varkensvlees. Met kunst en vliegwerk wordt het bestek in de klomp vlees gezet en wordt het vlees van het bot gekloven. Toch is iedereen aan tafel het er wel over eens dat dit niet een hele gelukkige keuze bleek te zijn. Volgende keer maar weer gewoon de Bratkartoffeln mit Spiegelei of gewoon een Wiener Schnitzel.


Goedkoop reizen met een Schönes Wochenende-ticket

Vervolgens wordt nog een bezoek gebracht aan een cocktailbar en daarna gaat het nog naar de Irish Pub, die over een strand blijkt te beschikken. De junkies vleien zich neer in een strandstoel en bestellen een ijskoud biertje. Tegen 19.30 uur is het tijd om met de terugreis te beginnen. Er wordt nog even een aantal flessen bier voor de terugreis ingeslagen en we pakken onze spullen weer uit het kluisje. Via Essen en Munster belanden we tegen 0.00 uur weer in Leer. Daar wordt vrij vlot een taxibusje geregeld, dat ons naar Nieuweschans brengt.

Als we op het perron staan, horen we in de verte harde Nederlandstalige muziek. Aangezien we toch nog bijna drie kwartier moeten wachten op de trein, besluiten we maar even een kijkje te nemen. Er blijkt in De Oude Remise een besloten feestje aan de gang te zijn met een optreden van Theo Driessen en band. Dat is nog eens gezellig. Dat het een besloten feest is, weten we bij binnenkomst echter niet, want de deur is immers gewoon open. Maar als er bij het bestellen van bier niet betaald hoeft te worden, beginnen we wel iets te vermoeden. We worden aangesproken door iemand van de organisatie dat het eigenlijk een besloten feest is, maar hij doet niet heel moeilijk en we mogen ons biertje wel opdrinken als we daarna weg gaan. Tof. We moeten toch de trein halen, dus een kwartiertje later staan we weer buiten. We pakken de trein van 1.08 uur en tegen 2.00 uur rollen we station Groningen weer binnen. Al met al een prima afsluiting van het Junkieseizoen. Bis nächsten Saison!

Om 7.20 uur vertrekken we uit Groningen.

Langs de pittoreske watertoren van Weener.

Tegen 8.30 uur zijn we in Leer, waar we de plaatselijke bakkerij met een bezoekje vereren.

Ontbijt.

Tegen 11.00 uur bereiken we Münster. Er wordt wat vrijwilligerswerk verricht voor de Deutsche Bahn.

De trein lijkt wel erg veel vertraging te hebben...

In de trein treffen we de conducteur, die tevens iedereen van een hapje en een drankje kan voorzien.

We razen verder in de trein.

Om 12.45 uur bereiken we Oberhausen.

De Hauptbahnhof van Oberhausen.

We pakken de pendelbus richting het stadion.

Tegen 13.15 uur bereiken Stadion Niederrhein.

We lopen richting de hoofdtribune.

"Stadion Niederrhein Oberhausen".

We halen onze gereserveerde kaart op bij de Abholkasse.

Nog even wat te eten.

En dan gaan we richting de Emscherkurve.

We zijn bepaald niet de enige die op dat idee is gekomen. Je kunt hier over de hoofden lopen, terwijl er normaal slechts zo'n 4.500 toeschouwers de wedstrijden bezoeken.

"Emschercoast".

We lijken een plekje gevonden te hebben.

De Emscherkurve.

De Emscherkurve.

De Emscherkurve.

"Wir sind stolz auf euch, egal was passiert".

De Hoofdtribune.

De lange zijde.

Lichtmast.

Het mega-scorebord.

Handjes de lucht in.

"Der Wahnsinn nimmt kein Ende".

Net als vorige week in Hannover worden er goodies het publiek in geschoten.

De warming-up van de spelers.

Und jetzt... de opstelling van de beide ploegen.

De broer van Arjen speelt bij Rot-Weiß Oberhausen.

Scheidsrechter van vandaag is Tobias Christ.

Doekje over het publiek.

Sfeeractie van de fanatieke supporters van RWO.

Daar komen de spelers het veld op.

Vlagvertoon.

Huddelen, ziet ook de ME op de achtergrond.

De mascotte van RWO.

De capo van RWO.

Corner voor Rot-Weiß Oberhausen.

Maar er wordt in de eerste helft niet gescoord.

Wij besluiten de Emscherkurve achter ons te laten.

En richting de lange zijde te lopen.

Hier is de boel overdekt en hebben we geen last van de brandende zon.

Magic Flip is er ook.

Een blik vanaf de lange zijde.

Een blik vanaf de lange zijde.

Een blik vanaf de lange zijde.

Een blik vanaf de lange zijde.

De Emscherkurve.

De broer van Koen van de Laak is capo bij RWO.

Een moment tijdens de wedstrijd.

Er zijn zo'n 150 fans uit Erfurt meegereisd.

Handjes de lucht in.

De fans sporen de spelers aan.

Maar de brilstand blijft maar op het bord staan.

Vlaggen er bij.

Dan fluit de scheidsrechter af.

Teleurstelling bij de spelers van Rot-Weiß Oberhausen.

Zwaaivlag.

De spelers bedanken het publiek.

Pappas staat de pers te woord.

We lopen naar buiten: het scorebord.

Knolsmeris.

En we lopen het stadion via de hoofdtribune weer naar binnen.

Vuilniswagentje.

De stadionklok op de lange zijde.

Het stadion is inmiddels leeg.

Drie junkies houden nog een kleine persconferentie.

De spelerstunnel.

De kleedkamer.

We pakken een taxi naar het centrum en belanden al snel op de horeca-boulevard.

We pakken een terrasje aan het water.

Becks.

Er wordt ook eten besteld: de Schnitzel.

De Schweinehaxe. Geen varkenshaas dus, maar een varkensknots.

Haxenpfanne, een stoofpotje.

Katrin gaat trouwen en viert haar vrijgezellenfeest.

Ze moet kleine flesjes Schnapps verkopen.

Daarna drinken we nog een biertje in de cocktailbar.

En we belanden op het strand van de Irish Pub.

Tegen 19.30 uur gaan we met de tram terug naar het station.

De terugreis verloopt voorspoedig.

Tegen 0.30 uur zijn we in Nieuweschans. In de verte horen we harde Nederlandstalige muziek.

Er blijkt een besloten feest te zijn met een optreden van Theo Driessen, maar de junkies mogen een biertje meedrinken.

Vervolgens wordt de terugreis naar Groningen begonnen, waar we tegen 2.00 uur arriveren.

terug Verslag: Harris


Reacties:
#1 Altijd leuk om te zien zo'n fotoverslag als het seizoen is afgelopen! Goed gedaan Harris ;)

Mazzel!
Grootegast | 27 mei 2008, 06:51:05
#2 Ik zeg schier fotoverslag!!!
Tijn_GF | 27 mei 2008, 09:26:16
#3 Zeer tof reis- en fotoverslag weer! :) Alleen jammer dat ze nog niet zijn gepromoveerd.
Jeroen | 27 mei 2008, 12:53:39
#4 ik vind het een saai verslag sorry maar volgende keer beter harris.
050Groningen050 | 27 mei 2008, 13:48:37
#5 Mooi verslag Harris, jammer dat het 0-0 bleef.
Jammer genoeg zaten jullie niet bij mij in de trein. Ik was net een uur voor jullie aan uit Nieuweschans.
Beloji | 28 mei 2008, 13:07:24


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl