Forum | Prikbord | Info | Links
 
Hannover 96 - Energie Cottbus, 17 mei 2008, Bundesliga (4-0)
De laatste wedstrijd van het seizoen tussen Hannover 96 en Energie Cottbus gaat eigenlijk nergens meer om, want de thuisclub kan geen Europees voetbal meer halen en de gasten kunnen niet meer degraderen. Het wordt 4-0 voor Hannover 96, maar de grote schare meegereisde fans uit Cottbus is allang bij dat hun club er in blijft en feest de hele tijd door.

AWD-Arena - Hannover


De "AWD-Arena", sinds 2002 de commerciële naam van het befaamde "Niedersachsenstadion", is sinds 1959 de thuishaven van voetbalclub Hannover 96. Daarvoor speelde de club in het "Eilenriedestadion".


Hannover 96

Het Niedersachsenstadion werd gebouwd tussen 1952 en 1954. Bij de bouw werd puin uit de Tweede Wereldoorlog gebruikt om het stadion op te hogen. Oorspronkelijk had het stadion een capaciteit van 86.000 plaatsen en de totale bouw kostte zo'n 4 miljoen Duitse Mark. Voor het wereldkampioenschap in 1974 werd het stadion voor 26 miljoen Duitse Mark verbouwd en werd het aantal zitplaatsen naar 38.000 gebracht. De totale capaciteit daalde daarmee tot 60.400. In 1988 en 1998 volgden wederom verbouwingen waarmee de capaciteit daalde naar respectievelijk 55.000 en 50.000 plaatsen.

De grootste verbouwing vond plaats in 2003 voor het WK in 2006. Alleen de Westtribune bleef grotendeels staan, de rest van het stadion werd gesloopt en later weer opgebouwd. De tweede ring werd in het gehele stadion doorgetrokken en de tribunes werden allemaal overdekt met een lichtdoorlatend dak. De veldverlichting werd in het dak verwerkt en de schuine lichtmasten verdwenen. De verbouwing kostte in totaal 65 miljoen euro. Tijdens het WK heette het stadion "FIFA WM-Stadion Hannover".

Tegenwoordig heeft het stadion een capaciteit van 49.000 plaatsen. Bij internationale wedstrijden wordt de capaciteit teruggebracht naar 45.000 plaatsen.

"Im Osten geht die Sonne auf!"


Op 17 mei 2008 staat de jaarlijkse medewerkersreis van de Supportersvereniging FC Groningen op het programma. Normaal gaat deze reis naar een uitwedstrijd van FC Groningen, maar dit jaar is besloten om een wedstrijd bij onze Oosterburen te gaan bezoeken, want im Osten geht die Sonne auf! Er wordt gekozen voor de laatste speeldag, omdat de wedstrijden op die datum (in tegenstelling tot de meeste competitierondes in Duitsland) al in een vroegtijdig vast staan: net als in Nederland worden ook de wedstrijden van de laatste twee competitierondes namelijk allemaal op hetzelfde moment afgewerkt. Bovendien worden er op 17 mei in Nederland geen play-offwedstrijden afgewerkt. Want mocht FC Groningen het eventueel ver gaan schoppen in de play-offs, dan moeten beide wedstrijden natuurlijk niet samen vallen.

Op zaterdagochtend rond 9.15 uur verzamelen 75 vrijwilligers van de Supportersvereniging zich bij de Euroborg. Met een dubbeldekker zullen we vandaag afreizen naar Hannover, waar de wedstrijd Hannover 96 tegen Energie Cottbus wordt gespeeld. Voor beide partijen staat helaas niks meer op het spel: Hannover 96 kan geen Europees voetbal meer halen en Energie Cottbus kan niet meer degraderen. Toch hoeft dat natuurlijk niet te betekenen dat de wedstrijd tegen zal vallen.

Als tegen 9.30 uur iedereen aanwezig is, wordt de motor gestart en vertrekken we richting Die Heimat. Tussen Oldenburg en Bremen houden we een pauze bij Raststätte Hasbruch. Hier kunnen de rokers op het terras een sigaret of een sigaar opsteken, terwijl binnen broodjes en snacks te krijgen zijn. De eerste Bratwursten vliegen over de toonbank. Een klein half uur later vervolgen we onze reis. Een paar kilometer verder komen we bij Delmenhorst in de file. Dit is een berucht knelpunt. Men is al jaren bezig om deze aansluiting op de snelweg richting Bremen te verbeteren, maar tot op heden ontstaat hier nog vaak een verkeerschaos. Nadat we het knelpunt voorbij zijn, verloopt de reis echter weer voorspoedig en tegen 13.30 uur komen we in de buurt van Hannover. Op een gegeven moment staat ook de AWD-Arena al op de borden, maar op een cruciaal punt wordt door meerdere navigatoren een bordje gemist, waardoor we even verkeerd rijden. Maar geen nood, er is ook een TomTom aan boord. Er wordt omgekeerd en we vervolgen onze weg naar het stadion.

Net na 14.00 uur bereiken we het stadion en kunnen we de bus redelijk in de buurt parkeren. Ook de spelersbus van Energie Cottbus staat hier. Op de zijkant prijkt de tekst: "Im Osten geht die Sonne auf!". Iedereen moet echter nog even geduld hebben, want eerst moeten de entreekaarten worden opgehaald. Het afhaalpunt blijkt aan de andere kant van het stadion te zitten, maar daar blijkt de rij gelukkig niet lang en liggen de kaarten keurig klaar. Terug naar de bus waar iedereen zijn entreekaart krijgt en vervolgens zijn eigen weg kan gaan. Rondom het stadion zijn in elk geval genoeg bier- en bratwursttentjes. Het regent echter, dus de meesten besluiten snel het stadion binnen te gaan. Zelfs de camera komt, ondanks een eerdere negatieve ervaring, ditmaal zonder al te veel moeite het stadion in.


Betalen met een oplaadbare AWD-Arena-karte

Het is ongeveer een uur voor de wedstrijd en het stadion oogt nog redelijk leeg. Eerst maar eens wat te eten halen. Het betalen moet in Hannover met een oplaadbare kaart. Bij de aankoop moet even rekening gehouden met 3 euro statiegeld, dus we besluiten de kaart voor 15 euro op te laten laden. Minus het statiegeld houden we dan 12 euro over. Dat moet voorlopig wel genoeg zijn. De keuze valt op de weekaanbieding: een Currywurst mit Brötchen. Er wordt vervolgens een kartonnen bakje vol met curry geserveerd, met daarin enkele stukken Currywurst. Het geheel is bepoederd met kerriepoeder. Prima te eten, al druppelt er flink wat overvloedige currysaus op de omloop. Een en ander wordt weggespoeld met een flinke beker cola.

Op naar de tribune dan maar. We hebben kaarten voor de familietribune, aan de zuidzijde van het stadion, achter een van de goals. Veel gezinnen met kinderen dus. De beide ploegen beëindigen net hun warming-up. Aan de overkant zwaaien de fanatieke supporters van Hannover 96 met zwaaivlaggen en als het clublied wordt gespeeld, gaan massaal de sjaaltjes de lucht in. Niet alleen op de Noordtribune trouwens, in het gehele stadion wordt het lied uit volle borst meegezongen en worden de clubkleuren getoond. Opvallend is ook dat het uitvak met Energie Cottbus-supporters bomvol is, hoewel er dus niks meer op het spel staat en Cottbus niet bepaald om de hoek ligt. Maar de Oost-Duitsers zijn dolblij dat hun ploeg ook volgend seizoen in de Bundesliga speelt en zingen voor de wedstrijd al: "Wir sind nur zum feiern hier". En gefeest gaat er worden, ook al gaat Energie Cottbus een kansloze nederlaag lijden.

De spelers komen het veld op en begroeten het publiek. Toch duurt het nog even voordat er wordt afgetrapt, want eerst wordt er door de thuisclub afscheid genomen van enkele spelers. Enkele minuten later rolt de bal dan wel. Het wordt een eenzijdige wedstrijd. Hannover 96 is beter dan de gasten en drukt het verschil na 22 minuten ook in de score uit. De eerste goal wordt gescoord door Arnold Bruggink, ook in Nederland wel bekend. Net voor rust komen de Hannoveraner zelfs op 2-0. Door het goede resultaat is de stemming bij het thuispubliek natuurlijk goed, maar de show wordt toch echt gestolen door het uitvak. Na elke tegengoal lijken de Cottbus-supporters alleen maar harder te gaan zingen. Het "Zweite Liga nie mehr, nie mehr, nie mehr," schalt onder meer van de tribunes.

In de rust wordt onze fotocamera alsnog ingenomen door een over(w)ijverige steward, omdat er een te grote lens op zit. De beste man vindt de regel zelf ook belachelijk en wijst met zijn wijsvinger op zijn voorhoofd, maar voert het beleid vervolgens wel lijdzaam uit. Laten we daar verder maar geen vervelende opmerkingen aan wijden. Het is ook niet de moeite om in discussie te gaan, want we waren al een beetje voorbereid op een dergelijk intermezzo en hebben ook een kleinere camera bij ons.

Aan het begin van de tweede helft is het nog steeds feest in het uitvak. Enkele supporters besluiten zelfs te gaan crowdsurfen in het steile vak. Het oogt gevaarlijk, maar de supporters worden door hun medefans hoog de tribune op gedragen. Wij besluiten eens te kijken of we ook op de Nordkurve kunnen komen. Bij het hek naar Westtribune (de lange zijde) verwachten we tegengehouden te worden, maar de steward laat ons vriendelijk door. Aangekomen aan de noordzijde van het stadion zien we de Fanshop, een ruime en moderne winkel. Helaas is ie dicht tijdens de wedstrijd. Op zich ook wel logisch natuurlijk.

We lopen naar de tweede ring en begeven ons in het vak met fanatieke Hannover-fans. De sfeer is uiteraard prima, want Hannover 96 neemt op fraaie wijze afscheid van het seizoen. Het staat inmiddels al 3-0. Het bier vloeit rijkelijk en er wordt volop met vlaggen gezwaaid. Zo'n tien minuten voor het eind lopen we via de lange zijde weer dezelfde route terug, maar de vriendelijke steward heeft nu het hek dichtgedaan en laat ons onder geen beding door. Dat ging op de heenweg toch heel anders.

Er zit niks anders op dan de wedstrijd uit te kijken vanaf de lange zijde en te wachten totdat het hek weer open gaat. Dat gaat volgens de steward pas gebeuren als het hele uitvak leeg is. Als de wedstrijd is afgelopen, lopen de spelers van Energie Cottbus naar het uitvak en bedanken de supporters voor hun komst. Ondanks de zware nederlaag van vandaag wordt de handhaving uitgebreid gevierd en werpen de spelers hun shirts naar de fans. De Energie Cottbus-supporters zijn nog lang niet van plan om richting huis te gaan en blijven feest vieren in het uitvak. Wij besluiten weer terug te lopen naar de Noordtribune en dan maar via de andere lange zijde (de businesstribune) terug naar ons oorspronkelijke vak te lopen. Dat lukt. De ingenomen camera wordt weer opgepikt bij de uitgang en we lopen terug naar de bus.

Iets na 18.00 uur is ons gezelschap weer compleet en wordt met de terugreis begonnen. Zo'n twee uur later stoppen we nog weer even bij een raststatte, op dezelfde plek als op de heenweg, maar dan dus aan de andere kant van de snelweg. Er wordt nog wat eten en drinken ingeslagen voor de laatste etappe naar Groningen. Daar arriveren we om 22.00 uur. Een beetje moe, maar wel voldaan. Want ondanks het tegenvallende weer, viel de wedstrijd en de sfeer juist enorm mee en verliep ook de busreis prima. Zeker voor herhaling vatbaar in elk geval.

Om 9.15 uur verzamelen 75 man zich bij de Euroborg voor de trip naar Hannover.

Op weg naar Duitsland. Het weer zit vandaag niet mee.

De voorzitter van de Supportersvereniging neemt het woord en bedankt de vrijwilligers voor hun inzet het afgelopen jaar.

Er gaat een schaal met kaas en worst rond door de bus.

Tussen Oldenburg en Bremen stoppen we bij Raststätte Hasbruch.

Jetzt geht's looos!

Buiten kan er overdekt gerookt worden.

Binnen kan eten en drinken gehaald worden.

Waaronder broodjes worst.

Tegen 14.00 uur bereiken we Hannover.

In de verte de AWD-Arena, het oude Niedersachsenstadion.

We parkeren de bus op de busparkeerplaats waar ook de spelersbus van Energie Cottbus staat. "Im Osten geht die Sonne auf!".

We hebben kaarten voor de Zuidtribune.

In de rij.

De AWD-Arena.

Heimat von 96!

Steward.

De AWD-Arena van binnen. De beide teams zijn bezig met hun warming-up.

De AWD-Arena.

De AWD-Arena.

Het uitvak is bomvol, ondanks dat er voor Energie Cottbus niks meer op het spel staat.

We gaan even snacken.

Het aanbod.

De keuze valt op de weekaanbieding: Currywurst mit Brötchen.

En mocht je dat nog niet genoeg saus vinden, dan kun je bij de saus-unit nog meer halen.

Er worden ook Brezels verkocht.

Er worden t-shirts en sjaals het publiek in geschoten.

Kabouter Piggelmee is een Energie Cottbus-fan.

Er worden ook opblaasklappers uitgedeeld.

Energie Cottbus speelt ook volgend seizoen in de Bundesliga.

Voor de wedstrijd nog een optreden van een band.

Voor de wedstrijd nog een optreden van een band.

Op de Nordkurve staat de fanatieke aanhang van Hannover 96.

De Nordkurve.

De Nordkurve.

Sjaaltjes.

Sjaaltjes.

"Samstags 15:30 - Fussballzeit!".

De scheidsrechter van vandaag is de heer Seemann.

Daar komen de spelers het veld op.

De spelers begroeten het publiek.

Handjes in de lucht in het uitvak.

Handjes in de lucht in het uitvak.

De Oost-Duitsers hebben een afzichtelijk uittenue.

Opblaasklapper.

De keeper van Hannover 96.

De thuisploeg trapt af.

En daar zijn we onderweg.

Het stadion is met 46.632 toeschouwers bijna uitverkocht.

Het speciale lichtdoorlatende dak.

"Ein Opfer, Zwei Täter, aber wem nutzt eine leere Kurve in Bochum?". Geen idee waar dit op slaat, maar misschien komen we daar nog wel achter.

Hannover 96 komt na 22 minuten op voorsprong.

1-0.

De doelpuntenmaker is Arnold Bruggink.

Een moment tijdens de wedstrijd.

We hebben kaarten voor het Langnese Familienblock...

maar halverwege de eerste helft verhuizen we richting het uitvak.

Het uitvak.

Net voor rust wordt het 2-0.

In de rust wordt de fotocamera ingenomen omdat de lens te groot is. Dat gebeurde een half jaar geleden in Hannover ook al.

Geen nood dus: we hadden er al rekening mee gehouden en dus wordt fotocamera nr. 2 erbij gepakt.

Ondanks de achterstand blijft het uitvak feesten en wordt er zelfs gecrowdsurft.

Wij gaan maar eens kijken hoever we het stadion in kunnen lopen. Zonder problemen lopen we de Westtribune op.

En belanden bij de fanatieke aanhang van Hannover 96 op de Noordtribune.

Zwaaivlaggen.

Nou, dan gaan we ook maar eens een kijkje op de tweede ring nemen.

Het zicht vanaf de Noordtribune.

Een zwaaivlag, Hannover 96 staat inmiddels op 3-0.

De AWD-Arena.

Veel ultra-stickers.

Het laatste gedeelte van de wedstrijd bekijken we op de Westtribune.

De thuisploeg komt net voor tijd zelfs op 4-0.

Dan zit de wedstrijd er op.

De spelers van Energie Cottbus bedanken de meegereisde aanhang.

En vieren de handhaving.

De selectie van Hannover 96 bedankt de supporters via de videoschermen.

Het stadion stroomt weer leeg.

Het stadion stroomt weer leeg.

Auf wiedersehen.

Und gute Heimreise.

Een arrestantenbusje van de Duitse Polizei.

Wij pakken onze eigen bus terug naar Groningen. Tussen Bremen en Oldenburg stoppen we weer even bij Raststätte Hasbruch, maar dan dus aan de overkant.

Even de benen strekken.

Helaas is de Meister Schnitzel even niet voorradig.

De opbrengst van een dagje Duitsland.

terug Verslag: Harris


Reacties:
#1 Weer een mooi verslag Harris. Het was een geweldige dag en zeker voor herhaling vatbaar. Toch wel iets speciaals hoor, zo'n bundesliga wedstrijd.
Beloji | 18 mei 2008, 12:16:40
#2 Mooi verslag Harris ook mooi dat ze hebben gewonnen.
050Groningen050 | 18 mei 2008, 12:19:54
#3 Jammergenoeg kon ik er niet bij zijn, maar als ik 't zo zie, hebben jullie een aardig tripje gehad. Fantastich dat je ook aan reservemateriaal hebt gedacht, Harris: chapeau! Bedankt voor je geweldige verslaggeving van het afgelopen seizoen. Inmiddels kijkt m'n echtgenote ook (de dag) na de iedere wedstrijd even op je pagina! Eenieder een goede zomerstop/vakantie toegewenst en het nieuwe seizoen er weer met volle moed tegenaan, zou ik zo zeggen!
Lelystad | 18 mei 2008, 13:46:22
#4 Prima verslag! Je kunt er wel gemakkelijk overal heen in het stadion zonder dat ze je pakken.
Keep up the good work!
michel | 18 mei 2008, 14:02:31
#5 Heerlijk verslag Harris! Iedereen bedankt, mooi tripje :-)
Malachi | 18 mei 2008, 16:06:48
#6 Iedereen bedankt voor de mooie reis! Heerlijke sfeer van Cottbus! Heb een super dag gehad!!
Tijn_GF | 18 mei 2008, 16:47:27
#7 Frankfurt/Main (RPO). Die Fans des VfL Bochum müssen im letzten Heimspiel der Saison am 17. Mai gegen Hansa Rostock auf die Sitzplatztribüne umziehen. Der Stehplatzbereich wurde gesperrt. Diese Strafe verhängte der DFB für die Krawalle beim Spiel in Rostock.

erin Ordner einen Schädel- und beidseitigen Kieferbruch. Der 34 Jahre alte Ordner wollte eingreifen, nachdem Bochumer Rowdys Feuerwerkskörper gezündet hatten, und war daraufhin massiv von zwei Hooligans attackiert worden.

Das DFB-Sportgericht verzichtete auf die Verhängung einer Geldstrafe für die Bochumer, da sich der Verein vorab bereiterklärt hatte, einen Betrag von 30.000 Euro an den verletzten Bielefelder Ordner und dessen Angehörige zu zahlen. Die Arminia wurde als gastgebender Verein wegen der Vorkommnisse wegen nicht ausreichenden Ordnungsdienstes mit einer Geldstrafe von 20.000 Euro belegt. Beide Urteile sind rechtskräftig.

Die Bielefelder Polizei hatte wegen der Vorkommnisse am 3. Mai 2008 ein Strafverfahren wegen "Landfriedensbruch", "gefährlicher Körperverletzung" und "Verstoß gegen das Sprengstoffgesetz" eingeleitet.
---

bovenstaand de reden waarom de tribune in bochum leeg moest blijven
er waren onlangs uit tegen bielefeld rellen waarbij een steward zwaargewond raakte
waarom | 18 mei 2008, 17:10:44
#8 Mooi verslag weer :). ik kon er helaas niet bij zijn maar zo te zien is het super gezellig enzo geweest :). Volgend jaar beter.
Eggie | 19 mei 2008, 10:36:15
#9 Was een superdag! Kon het ook maar zo in NL.

Jammer dat Cottbus verloor, wat een publiek, echt gaaf, hopenlijk: Zweite liga nie mehr, nie mehr!
Met 3.000 toeschouwers bij een uitwedstrijd waar er niks meer op het spel staat moet dat lukken!

Maar ach Wir waren nur zum feiern da!
bloem | 19 mei 2008, 15:55:20
#10 Te gek verslag weer Harris. Zoals gewoonlijk moet ik er bij zeggen. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer genieten van je verslagen en de prestaties van onze FC! Aber die Fussbaljunkies ist auch immer schon zu lesen!!
Ga zo door Harris!!! Tot volgend seizoen!
willem | 19 mei 2008, 16:30:25
#11 Zozo, tweede keer AWD-Arena alweer in korte tijd! Toe maar! Prachtig verslag weer, nu maar hopen dat wij hier ook uiteindelijk ons stadion gaan uitbreiden naar Bundesliga-maatstaven..
Vak_M | 19 mei 2008, 17:17:15


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl