Forum | Prikbord | Info | Links
 
FuŖballjunkies Totalwochenende II (22 - 24 februari 2008), reisverslag
Reisverslag Foto's Genk Foto's Frankfurt Foto's Lokeren


FuŖballjunkies Totalwochenende II


Het FuŖballjunkies Totalwochenende is vorig jaar erg goed bevallen en daarom worden er ook dit seizoen weer plannen gesmeed voor een Wochenende gevuld met FuŖball. Gekozen wordt voor het weekend van 22 tot en met 24 februari 2008, rondom de uitwedstrijd van FC Groningen tegen VVV-Venlo. Venlo ligt namelijk redelijk in de buurt van Maastricht, de residentie van een van de junkies en de uitvalsbasis van het weekend.

Vervolgens gaan we op zoek naar wedstrijden die we in dat weekend nog meer kunnen bezoeken. Het is dan begin december. We richten onze blik ditmaal ook op Noord-Frankrijk, omdat dat vanuit Maastricht prima te bereiken is. Het programma in Frankrijk staat bovendien al vast. Een bezoek aan CS Sedan - FC Nantes op vrijdag of aan Valenciennes - Le Mans op zaterdag behoort tot de mogelijkheden. De definitieve speeldata in BelgiŽ en Duitsland staan dan helaas nog niet vast. We moeten het doen met globale overzichtjes van de wedstrijden die dat weekend op het programma staan.

Begin januari wordt ook het programma in BelgiŽ definitief vastgesteld. We kunnen naar Racing Genk op vrijdag en voor de zondag prijkt opeens de wedstrijd KSC Lokeren - Club Brugge om 18.00 uur. Dat kunnen we nog wel halen na ons bezoek aan De Koel in Venlo en we besluiten die wedstrijd te gaan bezoeken. Het programma voor de zondag staat vast. Omdat er vanuit Lokeren totaal niet gereageerd wordt op onze herhaaldelijke verzoeken voor wat meer kaartverkoopinformatie, gaan we zelf maar op zoek naar de mogelijkheden. Via www.jupilerleague.be blijk je voor veel wedstrijden in BelgiŽ kaarten te kunnen reserveren met je creditcard. Erg handig. Binnen no-time hebben we twee vouchers in de mailbox waarmee we op de wedstrijddag de entreekaarten op kunnen gaan halen.


Een voucher voor de wedstrijd in Lokeren

Voor de vrijdagavond van het Totalwochenende moeten we nu kiezen tussen Sedan of Genk. Het wordt Sedan, ook omdat het nu bekend is dat we zondag al een wedstrijd in BelgiŽ gaan bezoeken. Voor de zaterdag hopen we nog steeds op een wedstrijd in Duitsland, maar de mogelijkheden zijn schaars. Alleen Bochum, Frankfurt en Leverkusen lijken enigszins haalbaar, maar de speeldata staat nog niet definitief vast en dus valt er nog niks te plannen. Pas op 18 januari wordt het programma in Duitsland bekend. De zaterdagse wedstrijd Eintracht Frankfurt - Werder Bremen is duidelijk de favoriet en dat zou tevens betekenen dat we vier wedstrijden in vier landen gaan bezoeken in ons weekend. Er is echter wel een probleem: als we op de website van Eintracht Frankfurt kijken, blijkt de wedstrijd al ruim voor de Kerst uitverkocht te zijn. Er is dus geen kaart meer te krijgen. Althans: niet in de thuisvakken. In het uitvak is misschien nog wťl plaats.

Een kijkje op de website van Werder Bremen leert ons dat we inderdaad nog kaarten kunnen bestellen voor het uitvak via een formulier op de website van Werder Bremen. We kunnen echter maar 2 kaarten per persoon bestellen. Snel worden er 4 mensen met een creditcard bij elkaar gezocht en op maandag 21 januari worden de bestellingen geplaatst. Op hoop van zegen. Op zaterdag 26 januari heeft een van de creditcardhouders, nota bene de laatste die besteld heeft, een brief van Werder Bremen in de bus: hij moet binnen 5 werkdagen naar Werder Bremen bellen om de bestelling te bevestigen. Dat klinkt omslachtig, via de website is de bestelling toch ook al bevestigd? Maar goed, er lijkt in elk geval schot in de zaak te zitten. De rest van de junkies heeft echter op maandag nog steeds geen brief en begint zich wat zorgen te maken. Zeker omdat de kaartverkoop via de website van Werder Bremen inmiddels gestaakt is. Op dinsdag valt er gelukkig bij nog een junkie een brief in de bus, maar bij de twee overgebleven junkies is er op donderdag nog steeds niks gearriveerd. Dit begint wel lang te duren en de onzekerheid neemt toe.

Besloten wordt om dan maar op eigen houtje te bellen naar Bremen om te vragen waar de brief blijft. Er blijkt een "Fehler gemacht zu sein" en de bestelling van de twee junkies is nooit in behandeling genomen. En die kan nu ook niet meer in behandeling worden genomen, want de online kaarten zijn immers al uitverkocht. Even wordt gevreesd voor het ergste, maar er blijken volgens de persoon aan de lijn nog wel losse kaarten verkrijgbaar te zijn bij de Geschšftsstelle van Werder Bremen. Die zouden we dan wel persoonlijk moeten ophalen. Nadat er in perfect steenkolen-Duits wordt uitgelegd dat de fout van deze situatie toch echt bij Werder Bremen ligt, kijkt de man nog even wat hij kan doen. En warempel: twee minuten later meldt ie dat de kaarten voor het uitvak zullen worden toegestuurd. Danke. Bitte.

De brief van Werder Bremen met de kaartjes

Op zaterdag 2 februari arriveren er in totaal 4 kaarten bij 2 junkies in de bus. Een paar dagen later vallen er nog 2 kaarten in de bus en hebben we in totaal al 6 benodigde kaarten binnen. En met die laatste 2 kaarten zal het ook allemaal wel goedkomen toch? Er zijn wel wat problemen met de creditcard, maar na een telefoontje met Werder Bremen kan er ook gewoon een internationale overboeking worden gedaan. Dat duurt wel een paar dagen, maar dan komt vast alles goed.

Op dinsdag 5 februari treedt er een kink in de kabel op. De wedstrijd van CS Sedan tegen FC Nantes is zomaar verplaatst van de vrijdag naar de maandag. Daar gaat onze Vierlandentoernee. In de derby Genk - St. Truiden hebben we natuurlijk wel een prima alternatief en dus richten we onze blik op Genk. We willen de kaarten op dezelfde manier bestellen als we eerder bij Lokeren hebben gedaan, maar de wedstrijd tegen St. Truiden blijkt er niet bij te staan. Een telefoontje naar Genk leert ons dat de online kaartverkoop voor deze derby pas een kleine twee weken voor het duel van start gaat. We zullen dus nog even een paar dagen geduld moeten hebben. Op maandag 11 februari zien we de wedstrijd inderdaad online verschijnen en net als bij Lokeren zijn de reserveringen in luttele minuten geplaatst. Voor 2 van de 3 buitenlandse wedstrijden zijn de kaarten nu helemaal rond.


Een voucher voor de wedstrijd in Genk

De volgende dag wacht een domper: er komt een e-mail binnen van Werder Bremen waarin de Duitsers aangeven dat de laatste bestelling van 2 kaarten voor de uitwedstrijd tegen Eintracht Frankfurt geannuleerd is. Men vindt dat het geld van de overschrijving te laat op de rekening stond. De Duitsers hadden na 3 dagen al besloten dat het geld te laat binnen was, terwijl een internationale overboeking over het algemeen 4 a 5 dagen duurt. Men annuleert de bestelling zomaar zonder een berichtje en stort het geld terug. Minus 25 euro administratiekosten. Wat een belachelijke actie! Los van de financiŽle tegenvaller, komen we nu dus precies 1 kaartje tekort voor ons bezoek aan Frankfurt.


Via Ebay wordt het aanbod bekeken voor deze wedstrijd. Vaak zijn de kaartjes dan wel iets duurder, maar die bijkomende kosten verdelen we dan wel weer over alle junkies. Er blijken hier en daar gelukkig wel wat kaartjes voorhanden te zijn en een week voor de wedstrijd lukt het om een kaartje te kopen. Het kaartje arriveert twee dagen voor vertrek keurig in de bus en alle kaarten zijn geregeld. Laat het weekend maar beginnen.

Freitag (Genk)


Het Totalwochenende begint op vrijdagmorgen, als drie junkies in de trein stappen naar Assen om daar het personenbusje op te halen bij Drenthe Tours. Tegen 10.30 uur stappen we in de trein en twintig minuten later zijn we in Assen. Daar worden we van het station gehaald en even later krijgen we de sleutel van het 8-persoonsbusje. Dat het busje ook wel eens op andere manieren wordt ingezet, zien we aan de aanduiding "Buurtbus 94" die nog voor het raam hangt. We laten het papier uiteraard mooi hangen. Het busje is van alle gemakken voorzien. Zo zijn er sneeuwkettingen, een scheerapparaat en een zwarte doos aan boord. We rijden terug naar Groningen om de andere junkies en de tassen op te pikken. Onderweg rijden we nog even langs de supermarkt voor een lading bier en andere levensmiddelen.

Net na 12.00 uur arriveren we bij het hoofdstation, waar de andere junkies al staan te wachten. De spullen worden ingeladen en er wordt koers gezet richting Maastricht, onze uitvalsbasis van dit weekend. Daar hopen we ongeveer tegen 17.00 uur te arriveren. Doordat er in de buurt van Arnhem een file staat, lukt dat plan niet helemaal, maar tegen 17.30 uur parkeren we de bus voor het huis van onze gastheerjunkie. De spullen worden uitgeladen en naar zijn appartement gebracht. Daarna is het eigenlijk ook alweer tijd om te vertrekken, want we moeten nog naar Genk en we willen vooraf ook nog even een hapje eten. Genk ligt op slechts 40 kilometer van Maastricht, dus een half uurtje later parkeren we de bus voor Frituur Withofs om een hapje te gaan eten. Hier kan men ook de "Piknikker" bestellen, een soort spies van vis. Het woord van de dag is daarmee bekend. We eten een patatje met stoofvlees en rijden daarna door richting het stadion.

Het is erg druk rond het stadion en we komen in de file. Omdat de tijd wel begint te dringen, besluiten we af te slaan en de woonwijk in te rijden. Binnen een paar honderd meter kunnen we de auto parkeren en vanaf daar blijkt het nog een kwartiertje lopen te zijn. Vervolgens is het even zoeken naar het punt waar we onze gereserveerde kaarten op kunnen halen. De afhaalbalie blijkt in het supporterscafť te zitten. De kaarten liggen keurig klaar en zonder al te veel oponthoud bereiken we ons vak: de grote staantribune achter het doel.

Het stadion zit redelijk vol voor de Limburse derby tussen Racing Genk en Sint Truiden. Voor beide ploegen is het een belangrijke wedstrijd. Sint Truiden staat eennalaatste en heeft de punten keihard nodig om degradatie te voorkomen. Racing Genk presteert dit seizoen behoorlijk ondermaats. De vicekampioen van vorig seizoen staat slechts zevende en de supporters beginnen te morren. Vooral trainer Hugo Broos ligt onder vuur. In het vak rechts van ons staat de harde kern van Genk, die met spandoeken ("Hugo Boos?") en gezang ("Hugo buiten!", "Wij hebben schijt aan het beleid!") het ontslag van de trainer eist.

De eerste helft is van een bedroevend niveau. Het spel golft op en neer, maar beide ploegen kunnen nauwelijks gevaarlijk worden en veel valt er niet te genieten. Ook de sfeer op de tribunes is nogal mat. Dat verandert pas na een uur spelen. Het publiek is het slechte spel behoorlijk zat en schaart zich opeens volledig achter de ploeg. De Genkenaars krijgen vleugels van de steun van de twaalfde man en de bezoekers zijn eveneens onder de indruk. Gedurende een minuut of tien zet Racing Genk de bezoekers met de rug tegen de muur. Gescoord wordt er in die periode echter niet. Door Racing Genk tenminste, want uit een counter van Sint Truiden is het Coulibaly die de bezoekers op 0-1 zet en daarmee het hele Fenix Stadion stil krijgt. Provocerend viert de spits zijn goal voor een thuistribune. In de twintig minuten die resteren kan Racing Genk geen moment meer aanspraak maken op de gelijkmaker. Racing Genk zakt verder weg op de ranglijst, terwijl de "Kanaries" geschiedenis schrijven, want voor het eerst in zijn bestaan wint Sint Truiden de Limburgse derby op Genkse bodem. De volgende dag wordt bekend dat trainer Hugo Broos is ontslagen.

Wij bezoeken na de wedstrijd nog even de Fanshop en eten een hamburgertje. Daarna stappen we weer in ons busje en rijden terug naar Maastricht, waar wordt begonnen met een bescheiden kroegentocht en eindigen we aan het eind van de avond bij Kaffee Naovenant, waar tot een uurtje of 3.30 uur wordt geŽenendertigd. Per taxi volgt de reis naar de slaapplekken. Nou ja, slaapplekken? Om 6.30 uur gaat de wekker alweer, want we gaan de volgende dag naar Frankfurt en dat is nog wel een eindje rijden.

Samstag (Frankfurt)


Na een voor sommigen korte en moeizame nacht staan de junkies om 7.45 uur bij de bushalte. Vandaag laten we ons busje staan en leggen we de reis naar Frankfurt met het openbaar vervoer af. De bus brengt ons eerst naar Aachen. Vanaf daar pakken we via een overstap in Siegen de trein richting Frankfurt. We hebben geluk dat de bus vandaag wťl naar Aken rijdt, want een dag eerder blijkt er in het Duitse busvervoer gestaakt te zijn. Op Hauptbahnhof Aachen is er gelukkig nog voldoende tijd om een bakkie koffie te scoren en proviand voor de lange treinreis in te slaan. Om 9.10 uur vertrekt de trein uit Aachen. Tegen de klok van 12.00 uur komen we aan op perron 54 (!) in Siegen. Hier pakken we de trein naar Frankfurt en tegen 14.00 uur rijden we het imposante stationsgebouw van Frankfurt binnen.


Op zaterdag gaan we met het openbaar vervoer

Snel worden de tassen in een kluisje gedaan, want de trein naar het stadion staat al klaar. Een kwartier later zet de bomvolle trein zich in beweging om zo'n 10 minuten later te arriveren bij het Waldstadion. Het staat op het station zwart van de mensen. Vanaf het station is het nog zo'n 10 minuten lopen naar en een grote colonne supporters trekt langs biertenten en stands met vooral niet-officiŽle merchandise.

Op de omloop van het stadion wordt nog even wat te eten en te drinken gescoord, maar helaas gaat dat niet met contant geld. Er wordt in Frankfurt betaald met het pay clever-systeem en dat houdt in dat er een oplaadbaar pasje gekocht dient te worden. Bij de rondlopende kaartverkopers wordt een pasje met 10 euro opgeladen en er wordt wat bij de snacktoko opgehaald. Dan is het tijd om de tribune op te gaan en we hebben zoals gezegd kaarten voor het uitvak. We hebben echter 6 zitplaatsen op de tweede ring en 1 staanplaats op de eerste ring, maar eigenlijk willen we allemaal in het staanvak plaatsnemen. Gelukkig wordt er bij de ingang van het staanvak slecht gecontroleerd op de juistheid van de kaartjes en zo belanden alle 7 junkies zonder noemenswaardige problemen in het staanvak tussen de fanatieke Werder Bremen-supporters in het uitverkochte Waldstadion.


Betalen met een oplaadbaar 'Pay Clever'-pasje

De wedstrijd is op zich best vermakelijk en er gebeurt veel. Werder Bremen oogt iets sterker, maar ook Frankfurt krijgt een aantal goede kansen. De beide keepers houden hun ploeg echter op de been. Scheidsrechter Fleischer uit Sigmertshausen fluit vandaag niet de beste wedstrijd uit zijn carriŤre. Geregeld zit de leidsman er met zijn beslissingen naast en hij strooit met gele kaarten, waarvan er een aantal overdreven zijn. De rode kaart voor Diego in de 40e minuut blijkt wťl terecht. De groen-witten zullen nog 50 minuten met 10 man moeten spelen.

In de tweede helft is van de overtalsituatie weinig te merken. Sterker nog: de 10 van Werder Bremen ogen sterker dan de 11 van Eintracht Frankfurt. Toch komt de thuisploeg wel op voorsprong na een gigantische blunder achterin bij Werder Bremen. Een te korte terugspeelbal op keeper Wiese wordt opgepikt door Amanatidis, die de bal langs de keeper schiet: 1-0. Het blijkt een van de weinig wapenfeiten van de thuisploeg te zijn in de tweede helft, want het is eigenlijk alleen Werder wat de klok slaat. De gasten krijgen ook een flink aantal opgelegde kansen, maar het zit de ploeg vandaag niet mee. De Frankfurters weten uiteindelijk de 1-0 over de streep te trekken en de drie punten te pakken.

Na afloop willen we nog even een bezoekje brengen aan de Fanshop, maar daar blijkt een rij voor te staan. Besloten wordt om de souvenirs bij de stands op de weg naar het station te kopen. Op het station aangekomen, blijken we bepaald niet de enige. Als de trein arriveert moet er flink strijd geleverd worden om Łberhaupt aan boord te kunnen komen. Terug op Hauptbahnhof Frankfurt halen we de tassen op en gaan nog even een hapje eten bij de lokale Chinees. Voor slechts 4 euro krijgen we een flink bord, waarmee we even een bodem kunnen slaan voor de rest van de avond. De eerste etappe voert naar GieŖen. Gelukkig duurt dat ritje maar drie kwartier, want de trein is afgeladen. In GieŖen pakken we de trein naar KŲln, waar we tegen half 11 arriveren. Hier hebben we zo'n drie kwartier voordat de trein naar Aachen vertrekt, dus we besluiten nog even een biertje te pakken in een cafť op het station. In de trein naar Aachen komen we nog een dronkenlap tegen die met een zielig verhaal een biertje komt bietsen. Dat biertje is geen probleem, alleen jammer dat ie ons vervolgens lastig blijft vangen met niet zulke interessante verhalen. Tegen 0.10 uur arriveren we in Aachen en vanaf daar pakken we de taxi naar Maastricht. We besluiten nog even een biertje te pakken in Kaffee Naovenant en natuurlijk wordt er ook weer geŽenendertigd. Tegen half 3 wordt de taxi naar huis gepakt en wordt er nu door alle junkies een redelijke nachtrust gepakt.

Sonntag (Venlo + Lokeren)


Om half 10 worden alle logeerspullen weer in het busje geladen en zetten de junkies koers naar Venlo. Hier speelt FC Groningen al om 12.30 uur de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo. Tegen 10.45 uur bereiken we het omwisselpunt in Venray, waar op dat moment al tientallen FC Groningen-supporters staan te wachten. We wisselen onze kaart om en rijden door naar Venlo. Onderweg komen we langs Stadion De Kraal, het oude stadion van VVV, en we besluiten even een kijkje te nemen. Het stadion is al zo'n 35 jaar aan zijn lot overgelaten en dat is te zien. De tribunes zijn overwoekerd met gras, mos, klimop en zelfs hele bomen. Toch zijn ook vervallen stadions best mooi en dat is bij De Kraal niet anders.

We rijden door naar De Koel en parkeren de auto in de bussluis. Er zijn vandaag een kleine 250 supporters meegereisd naar Venlo en niet voor niks. Het wordt namelijk een doelpuntrijk duel. VVV-Venlo begint fel aan het duel en schiet onder andere op de paal. Na een kwartier is het echter Goran Lovre die de score opent. Net voor en na rust scoren Berg en Powel ook nog en lijkt de wedstrijd gespeeld. Een 0-3 voorsprong zal FC Groningen toch niet meer weggeven? Binnen een kwartier scoren de Venlonaren echter twee keer en gaan daarna nog op zoek naar de gelijkmaker. FC Groningen maakt gelukkig vlak voor tijd met twee fraaie goals een einde aan de onzekerheid en met een 2-5 eindstand hoor je niemand in het uitvak klagen.

Bekijk het fotoverslag van VVV-Venlo - FC Groningen.

Na de wedstrijd in Venlo rijden we door naar Lokeren, want daar zal om 18.00 uur het duel tussen Sporting Lokeren en Club Brugge beginnen. Tegen 17.45 uur bereiken we Lokeren en we parkeren de auto in een wijk dichtbij het stadion. We halen onze gereserveerde kaarten op bij de kassa en kunnen nog net de aftrap meemaken van dit duel. Het Daknamstadion is oud, maar knus. De staantribune aan de lange zijde staat propvol. Gelukkig kunnen we beneden op de tribune nog een plaatsje vinden.

In de eerste helft gebeurt er niet zoveel, maar duidelijk is wel Sporting Lokeren prima partij biedt aan lijstaanvoerder van BelgiŽ. In de tweede helft besluit scheidsrechter Jean-Baptist Bultynck de club uit Brugge een handje te helpen door zeer gemakkelijk een strafschop toe te kennen. Francois Sterchele laat zich dit buitenkansje niet ontnemen en net als Coulibaly in Genk provoceert ook hij het thuispubliek. Kennelijk is dat een ritueel in BelgiŽ. Het komt hem (en de scheidsrechter vanwege de penalty) op aanhoudende kwetsende spreekkoren te staan, maar in BelgiŽ wordt daar niet zo moeilijk over gedaan en van een wedstrijd wegens spreekkoren staken heeft nog niemand gehoord. Sporting Lokeren geeft zich echter niet gewonnen en gaat op zoek naar de gelijkmaker. Er volgen ook een flink aantal kansen, maar de bal wil er niet in en de tijd begint te dringen.

Dan krijgt Geraerts van Club Brugge in de 92e minuut de bal tegen zijn hand in het eigen strafschopgebied en scheidsrechter Bultynck kan niet anders een strafschop toekennen. Valt de gelijkmaker dan toch nog op het nippertje? Het antwoord is nee, want Carevic schiet te slap binnen en keeper Verbauwhede duikt naar de goede hoek. Zo wint Club Brugge alsnog, maar een gelijkspel had de verhoudingen beter weergegeven. We stappen nog even de kantine in, omdat daar ook de fanshop zit. Er worden wat souvenirs gekocht en ook wordt er nog even een warme hap naar binnen gewerkt. Dan is het tijd om het busje weer op te zoeken en naar huis te gaan.

In Eindhoven zetten we de Maastrichtse junkie weer op de trein naar huis en zelf rijden we door naar Groningen. Tegen 1.00 uur arriveren we op station Groningen. Het was weer een fantastisch Totalwochenende en tot de laatste minuut spannend. Bij de drie buitenlandse wedstrijden stonden we weliswaar drie keer in een vak van de verliezende partij, maar gelukkig was dat in Venlo niet zo.

Reisverslag Foto's Genk Foto's Frankfurt Foto's Lokeren

terug Verslag: Harris


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl