Forum | Prikbord | Info | Links
 
DSC Arminia Bielefeld - VfB Stuttgart, 15 december 2007, 1. Bundesliga (2-0)
In een leuk duel is VfB Stuttgart de eerste vijftien minuten ietsje beter, maar daarna voetbalt de thuisploeg het beste. De verdiende overwinning voor 'Die Arminen' komt er uiteindelijk ook. Twee rode kaarten voor VfB Stuttgart tegen het einde van de wedstrijd luiden twee doelpunten voor Arminia in en dus blijven de drie punten in Bielefeld.

SchücoArena - Bielefeld


De "SchücoArena", sinds 2004 de commerciële naam van "Stadion Alm", is sinds 1 mei 1926 de thuishaven van voetbalclub DSC Arminia Bielefeld. Het kreeg de naam Alm (Duits voor bergweide) toen clublid Heinrich Pehle in 1926 bij de aanblik van het hobbelige en slechtbegroeide veld uitriep: "Hier sieht es ja aus wie auf der Alm!". De openingswedstrijd in de nieuwe thuishaven werd geen succes: tegen Victoria Hamburg werd het maar liefst 1-5.


DSC Armina Bielefeld

De eerste drie decennia leek het terrein aan de Melanchthonstraße eigenlijk nauwelijks op een stadion. Pas in 1957 werd er een echte grasmat neergelegd en verschenen er betonnen staantribunes rond het veld. Toen Arminia Bielefeld in 1970 voor het eerst promoveerde naar de 1. Bundesliga, werd er binnen een aantal weken aan de westzijde van het stadion een onoverdekte hoofdtribune gebouwd. Aan de noord- en oostzijde verschenen stalen tribunes, waarmee de capaciteit van het stadion op zo'n 30.000 plaatsen kwam. Bovendien kreeg het stadion in dat jaar een lichtinstallatie. Twee seizoenen later degradeerde Arminia weer naar de 2. Bundesliga.

In 1978 werd de capaciteit bij de tweede promotie naar de 1. Bundesliga nog een keer verhoogd naar 35.000 plaatsen, maar toen in 1985 de stalen tribunes zo verroest bleken te zijn dat instortingsgevaar dreigde, werden de tribunes afgebroken en daalde de capaciteit van de Alm naar 18.500 plaatsen. Dat was eind jaren '80 en begin jaren '90 overigens ruim voldoende, want Arminia was inmiddels afgegleden naar de Regionalliga. Toen Arminia in 1996 weer terugkeerde in de Bundesliga, werd duidelijk dat de club toe was aan een nieuw stadion. Even overwoog men om een compleet nieuw stadion te bouwen, maar uiteindelijk werd toch besloten de Alm te renoveren.

Eerst werden de Noord- en Westtribune opnieuw gebouwd en overdekt, zodat het stadion plaats bood aan 22.512 toeschouwers. In 1999 werd vervolgens de Zuidtribune opnieuw gebouwd en overdekt en kreeg het stadion een capaciteit van ruim 26.000 plaatsen. Sinds 2006 bestaat deze tribune voor de fanatieke supporters geheel uit staanplaatsen. In juni 2007 is men begonnen met de laatste fase van de renovatie: de Oosttribune is gesloopt en zal in z'n geheel weer worden opgebouwd. De tribune zal bestaan uit twee ringen, in tegenstelling tot de andere drie tribunes. Als alles goed verloopt zal de nieuwe Oosttribune op 1 juni 2008 officieel worden ingewijd tijdens een concert van Herbert Grönemeyer en krijgt het stadion een capaciteit van ruim 28.000 plaatsen.

Sieben Bratkartoffeln mit Spiegelei


Dit weekend staat de laatste speelronde voor de winterstop op het programma in Duitsland en om nog even een shotje Fußball binnen te krijgen voor de winter, besluiten de Fußballjunkies naar Die Heimat af te reizen. Ditmaal valt de keuze op een bezoekje aan Bielefeld, waar het plaatselijke DSC Arminia Bielefeld het op gaat nemen tegen de 'Deutscher Meister' VfB Stuttgart. Eerst is het nog de bedoeling om de wedstrijd vanuit het uitvak te gaan volgen, maar als het regelen van de kaarten daarvoor teveel onzekerheid met zich mee brengt, wordt besloten kaarten aan te schaffen voor de Noordtribune.


Voor 15 euro een retourtje Groningen - Leer

Tegen 7.00 uur verzamelen er zich zes Fußballjunkies uit de Liga Nord op het station, want om 7.20 uur vertrekt de trein naar Leer. Later op de dag zal er zich ook nog een Fußballjunkie uit de Liga Süd bij de groep melden. Voor 15 euro wordt bij de Arriva Store een retourtje Groningen - Leer gekocht en we stappen in de trein. De eerste biertjes worden opengetrokken en vallen opvallend goed binnen. Ongeveer een uurtje later staan de Fußballjunkies op het station in Leer. Daar worden 2 Schönes Wochenende-tickets aangeschaft. Op het voorplein verzamelt zich een flinke groep Schalke 04-fans voor de thuiswedstrijd van Schalke 04 tegen 1. FC Nürnberg. Best opvallend eigenlijk. In deze hoek van Duitsland zou je meer fans verwachten van Werder Bremen, dat ook thuisspeelt tegen Bayer Leverkusen. Na een tussenstop van een half uur in Leer vertrekken de junkies per trein naar Münster. Daar wordt een kleine twee uur later overgestapt op de trein naar Bielefeld. Het is druk in de trein en we moeten staan. Gelukkig is de trein zo'n drie kwartier later in Hamm, waar de trein bijna compleet leegstroomt. In Hamm voegt zich ook de zevende Fußballjunkie bij de groep voor de laatste 40 minuten naar Bielefeld.

Op Hauptbahnhof Bielefeld wordt een kluisje gehuurd om de bagage in te bewaren en vervolgens kunnen we gaan genieten van het pittoreske Bielefeld. In de binnenstad is een oergezellige Weihnachtsmarkt aan de gang en het is behoorlijk druk. We hebben honger gekregen en lopen een eetcafé binnen. "Sieben Bier, bitte", even later gevolgd door "Sieben Bratkartoffeln mit Spiegelei" en nogmaals "Sieben Bier". Een uurtje later is het ook al tijd geworden om naar het stadion af te reizen. Er wordt een taxi besteld en tegen 15.00 uur arriveren we bij de SchücoArena.

Onze kaarten kunnen we ophalen bij de Hinterlegungskasse. Daarbij verwachten de junkies een Fräulein achter een flitsende balie, maar in werkelijkheid blijkt een oude kerel bij het hek met een kartonnen doos vol met reserveringen zich voor Hinterlegungskasse uit te geven. Nou ja, de kaarten zijn keurig naar hinter gelegd, dus het is tijd om naar binnen te gaan. Voordat we onze plaats op de tribune opzoeken, brengen we nog even een bezoekje aan de Fanshop, waar een aantal sjaals op de kop wordt getikt. Daarna is het tijd om ons plekje op de tribune te zoeken. De warming-up van beide ploegen zit er al op en het speelveld is nu het terrein van mascotte 'Lohmann'. Het stadion ziet er wat vreemd uit door de Oosttribune die opnieuw opgebouwd wordt. Het is berekoud op de tribune, maar gelukkig zorgt een van de junkies voor een verwarmend biertje van hoofdsponsor Krombacher.


Hoofdsponsor Krombacher

Het is de afgelopen week onrustig geweest bij Arminia Bielefeld. Er werd met maar liefst 6-1 verloren van Borussia Dortmund en trainer Ernst Middendorp uitte stevige kritiek op zijn spelers en op het bestuur van Arminia Bielefeld. Het gevolg was dat de bij het publiek geliefde Middendorp zijn koffers mocht pakken en een aanzienlijke afkoopsom tegemoet kan zien (de taxichauffeur had het over 3,5 miljoen euro). De wat minder populaire technisch directeur Reinhard Saftig is vervolgens met de onervaren trainer Michael Frontzeck op de proppen gekomen. Frontzeck was eerder trainer van Alemania Aachen en degradeerde met die ploeg.

Als de spelers het veld op komen, uiten de fanatieke supporters op de Südtribüne hun onvrede over de prestaties. Op een doek staan de cijfers van enkele afgetekende nederlagen, geschilderd in de kleuren van de clubs waarvan men verloren heeft. De begeleide tekst laats niets aan duidelijkheid te wensen over: "Ihr Versager blamiert uns!!!" ("Jullie mislukkingen blameren ons!!!"). Daarna worden de geldverslindende actie van technisch directeur Reinhard Saftig onder vuur genomen: "Fallobst zu saftigen Preisen!" ("Onrijp fruit tegen sappige prijzen!"). Ook met een ander doek twijfelt men openlijk aan de kwaliteiten van de nieuwe trainer Michael Frontzeck: "Frontzeck? Referenz: Abstieg!!!" ("Frontzeck? Referentie: degradatie!!!"). Trainer Ernst Middendorp wordt tenslotte nog bedankt voor het vorige seizoen: "Klassenerhalt 2007 - Danke Ernst" ("Klassenbehoud 2007 - Bedankt Ernst").

De wedstrijd zelf is leuk. Het wordt een open duel waarbij genoeg te zien en te genieten valt. VfB Stuttgart begint beter aan de wedstrijd, maar na het eerste kwartier zakt de landskampioen langzaam in, terwijl de thuisclub sterker wordt. Even lijkt Arminia al in de eerste helft op voorsprong te komen, maar de goal wordt afgekeurd wegens 'Abseits'. In de tweede helft krijgt het verval van VfB Stuttgart pas echt gestalte. Pardo krijgt zijn tweede gele kaart en kan naar de kleedkamer. Niet veel later weten 'Die Arminen' de overtalsituatie al uit te buiten als Jonas Kamper met een afstandsschot de 1-0 aan laat tekenen. Vier minuten voor tijd krijgt ook VfB Stuttgart-speler Osorio direct rood wegens een harde overtreding en komt de zege van Arminia niet meer in gevaar. Sterker nog: in de allerlaatste minuut weet Artur Wichniarek de bal uit een (bijna) onmogelijke hoek, vanaf de achterlijn, via de binnenkant van de paal binnen te werken. Wat een wereldgoal! De thuisclub wint weer eens en ditmaal nog wel van de landskampioen. Maar het is volledig verdiend.


Goedkoop reizen met een Schönes Wochenende-ticket

We lopen terug naar het metrostation, maar we zijn duidelijk niet de enige. Het is behoorlijk druk en de eerste metro moeten we aan ons voorbij laten gaan. In de tweede metro is echter wel plaats en een kleine 5 minuten later zijn we weer op het Hauptbahnhof. We duiken eerst nog even de kroeg in en toevallig komt ook net de samenvatting van de wedstrijd voorbij. Daarna is het tijd om een hapje te eten bij Mr. Wok, een Chinees. Als de magen gevuld zijn wordt het tijd om met de terugreis naar Groningen te beginnen. Er wordt nog even wat bier ingeslagen bij de avondwinkel en dan stappen we in de trein. De trein zit vol met voetbalsupporters, en echtparen danwel huisvrouwen die de Weihnachtsmarkt hebben bezocht. Opvallend genoeg drinkt zowat iedereen alcohol en dus is het een gezellige boel. Zeg maar gerust een rijdend café.

Tegen 0.00 uur rijden we station Leer weer binnen en pakken een taxi richting Nieuweschans. We worden een klein half uur later afgezet bij café Reiderland, want onze trein naar Groningen gaat pas om 1.08 uur en dus kunnen we nog wel even een biertje drinken. Daarna te voet naar het station waar we aan de laatste etappe van onze reis beginnen. Tegen 2.00 uur denderen we station Groningen binnen en zijn we weer thuis. We hebben vandaag ons prima shot Fußball gekregen en kunnen er tijdens de winterstop dus weer even tegen aan.

Om 7.20 uur vertrekken we vanuit Groningen naar Leer.

In Leer pakken we de trein naar Münster. In Leer staat ook een aantal Schalke-fans op de trein te wachten.

Tegen 11.00 uur zijn we in Münster, waar we de trein naar Bielefeld pakken.

Met een korte stop in Hamm, waar zich de laatste Fußballjunkie bij de groep meldt, arriveren we tegen 12.30 uur in Bielefeld.

De stad van Dr. Oetker.

Voor het station staat meteen al een kraam met fanartikelen.

Vanaf het station is het ongeveer 1.300 meter naar de SchücoArena.

Wij gaan echter eerst de binnenstad van Bielefeld in.

Er wordt een hapje gegeten: Bratkartoffeln mit Spiegelei.

Daarna met de taxi naar het stadion.

In de verte zien we de SchücoArena al liggen.

Plattegrond van het stadion.

"Viel Vergnügen in der SchücoArena".

Door de kaartcontrole, waar men in de seizoenkaarten nog ouderwets een gaatje knipt.

Bij de Arminia Supporters Club wordt een sjaal gekocht.

Het is vandaag niet echt warm in Bielefeld.

Maar wel behoorlijk druk.

Even verderop is Planet Arminia, de Fanshop dus.

De fanartikelen.

Fraaie sjaal.

"Ofenfrische Brezel".

Wij gaan richting de tribunes.

We hebben plaatsen in Block B op de Nordtribüne.

Daar blijkt tevens het Familien-Block te zijn.

De Nordtribüne.

Het uitvak.

De Osttribüne is in opbouw en is naar verwachting in maart 2008 klaar.

De Südtribüne.

Een heel apart scheidingswandje.

De Westtribüne.

De fanatieke aanhang op de Südtribüne.

Mascotte 'Lohmann' pept het publiek op.

Lichtmast.

Proost!

Krombacher Pils is de hoofdsponsor van Arminia Bielefeld.

De spelers staan klaar in de tunnel.

Daar komen de spelers het veld op. Op de achtergrond uiten de fanatieke supporters van Arminia Bielefeld hun onvrede over de prestaties dit seizoen.

Enkele afgetekende nederlagen met daarbij de tekst: "Ihr Versager blamiert uns!!!" ("Jullie mislukkingen blameren ons!!!").

De line-up.

Handjes schudden.

Tossen.

Arminia Bielefeld trapt af.

En daar is de wedstrijd begonnen.

Vrije trap voor VfB Stuttgart.

Corner voor VfB Stuttgart.

Alle hens aan dek bij Arminia Bielefeld.

Afgelopen week werd trainer Ernst Middendorp ontslagen en daar zijn de fans het niet mee eens. Ook niet met de aanstelling van de nieuwe onervaren trainer Michael Frontzeck. Technisch directeur Reinhard Saftig moet het eerst ontgelden: "Fallobst zu saftigen Preisen!" ("Onrijp fruit tegen sappige prijzen!"). Even later verschijnt ook het doek "Frontzeck? Referenz: Abstieg!!!" ("Frontzeck? Referentie: degradatie!!!").

Fraaie aanduiding op de schermen dat er een gele kaart is gegeven.

Een moment tijdens de wedstrijd.

Teleurstelling bij spelers van Arminia Bielefeld, want de openingstreffer wordt afgekeurd.

Wegens buitenspel.

De ontslagen trainer Ernst Middendorp wordt bedankt: "Klassenerhalt 2007 - Danke Ernst" ("Klassenbehoud 2007 - Bedankt Ernst").

Bij de aanvang van de tweede helft wordt het schemerig in Bielefeld.

Bij de aanvang van de tweede helft wordt het schemerig in Bielefeld.

Proost!

Het breekpunt in de wedstrijd. VfB Stuttgart-speler Pardo krijgt zijn tweede gele kaart en mag naar de kleedkamer.

Vrije trap voor Arminia Bielefeld. Hier wordt nog niet uit gescoord.

Maar even later is het wel raak voor de thuisploeg als Jonas Kamper scoort. "TOR".

1-0 met nog ruim 10 minuten op de klok. Een aantal minuten later krijgt ook Osorio van VfB Stuttgart direct rood en moet de landskampioen verder met 9 spelers.

Dat overwicht drukken 'Die Arminen' in de laatste minuut uit met een treffer van Artur Wichniarek.

"Lang lebe König Artur!".

Na 3 nederlagen wint Arminia Bielefeld verrassend van de landskampioen met 2-0.

De wedstrijd zit er op.

De spelers bedanken de fans.

Jonas Kamper en Sibusiso Zuma.

We nemen nog even een kijkje in het lege stadion. De Südtribüne.

De Osttribüne.

Mét Kerstboom.

De Nordtribüne.

De Westtribüne.

Bij het metrostation 'Rudolf-Oetker-Halle' aangekomen, blijken we niet de enige te zijn.

Een Arminia-metro.

In het centrum aangekomen kunnen we de wedstrijd in de kroeg op tv terugkijken.

Daarna naar Mr. Wok.

Om een bodem te leggen voor de terugweg.

Net na 20.00 uur pakken we de trein terug naar huis.

Het wordt een gezellige terugreis, want de trein zit vol met voetbalsupporters.

Werk voor de schoonmaakploeg.

In Nieuweschans duiken we nog even de kroeg in, omdat we moeten wachten op de trein.

Tegen 1.00 uur staan we op het perron van station Nieuweschans.

De terugreis is toch wel wat vermoeiend.

Tegen 2.00 uur zijn we weer terug in Groningen.

terug Verslag: Harris


Reacties:
#1 Mooi
Jeroen | 18 december 2007, 16:23:44
#2 Wat een handige plastic bierglazen hebben ze daar. Zou ook wel iets voor hier zijn.
Bass | 18 december 2007, 17:47:18
#3 Heren collegajunkies dank voor een wederom legendarische trip!
Ik heb nu al heimwee naar het cafe op wielen ;)
M | 18 december 2007, 19:42:33
#4 Tof dat Kurt Elshot ook mee was....;-)
eduardo | 18 december 2007, 21:30:55
#5 en Martin Drent....wrom heb je die niet ingescand Harris?
M | 18 december 2007, 21:45:54
#6 Ik heb hier alleen het Schönes Wochenende-ticket van Kurt Elshot ;), het Schönes Wochenende-ticket van Martin Drent is door een niet nader te noemen Junkie mee naar huis genomen.
Harris | 18 december 2007, 22:26:14
#7 ai..
M | 18 december 2007, 22:36:00
#8 Mooi verslag, en had ook al zoiets van handige bierbekertjes hebben ze daar! Krijg je tenminste ook niet van die kouwe poten ;)
northernlady | 18 december 2007, 23:53:12
#9 Nou Northernlady dat viel nog vies tegen...echt alles..maar dan ook alles was koud bij de Junkies...t was nl erg frisjes in Bielefeld
M | 19 december 2007, 01:07:07
#10 Even over dat scheidingswandje, oké, ik weet het, ik mag me graag opwinden over de meest wazige futaliteiten, maar zoiets onnozels heb ik lang niet gezien. En dat daar uberhaupt nog mensen gaan staan. Superwazig. Goed, wellicht sta je uit de wind, maar haal dat stukje plastic gewoon weg.... Raar volk die Duutsers!
nickky | 21 december 2007, 00:10:04
#11 Zulke bierbekers moeten ze ook bij ons hebben
Jacco | 21 december 2007, 11:45:09


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl