Forum | Prikbord | Info | Links
 
SV Wilhelmshaven - SV Lurup, 17 november 2007, Oberliga (3-1)
Vandaag nemen we eerst een kijkje in de Oberliga Nord, waar SV Wilhelmshaven tegen SV Lurup speelt. In een leuk duel is de thuisclub duidelijk de sterkere en na een half uur wordt dit in de score uitgedrukt. Nog voor rust maken de gasten echter weer gelijk. In de tweede helft scoort SV Wilhelmshaven twee keer en stelt daarmee de overwinning veilig.

Jadestadion - Wilhelmshaven


Het "Jadestadion" is sinds 1999 de thuishaven van voetbalclub SV Wilhelmshaven. Het stadion is vernoemd naar het riviertje de Jade, dat uitmondt in de Jadebusen, een dertien kilometer lange inkeping van de Noordzee waaraan Wilhelmshaven gelegen is. Voordat het Jadestadion gebouwd werd, speelde SV Wilhelmshaven in het "Stadion an der Friedenstrasse".


SV Wilhelmshaven

Het Jadestadion werd tussen 16 november 1998 en 31 juli 1999 in slechts 34 weken gebouwd. De bouwkosten van het stadion bedroegen 6,2 miljoen Duitse Mark. De opening van het stadion vond plaats op 1 augustus 1999. Het stadion heeft vier tribunes, waarvan de Noord-, Oost en Westtribune overdekt zijn. De capaciteit van het stadion bedraagt 7.500, waarvan 2.200 zitplaatsen en 5.300 staanplaatsen. Naast de competitiewedstrijden van SV Wilhelmshaven zijn er ook een aantal interlands gespeeld van de vertegenwoordigende elftallen van Duitsland Onder 16, Duitsland Onder 17 en Duitsland Onder 21.

In 1905 werden de eerste voetbalverenigingen in Wilhelmshaven opgericht. Daaronder was FC Germania Wilhelmshaven, dat wordt gezien als de eerste voorloper van de huidige club. Daarna volgden een aantal fusies en naamsveranderingen, waarna de club in 1945 volledig werd opheven. In 1952 werd de club opnieuw opgericht onder de naam SpVgg. 1905 Wilhelmshaven. In 1972 volgde een fusie met TSV Germania 1905 Wilhelmshaven, waarna de club SV 1972 Wilhelmshaven ging heten. In 1992 volgde de laatste fusie met TSR Olympia Wilhelmshaven, waarna de club uiteindelijk werd hernoemd naar SV Wilhelmshaven.

In het seizoen 2000-2001 degradeerde SV Wilhelmshaven uit de Regionalliga Nord, omdat de Duitse bond aanvankelijk geen licentie wilde verstrekken aan de financieel kwakkelende club. Toen tegen het verstrijken van de deadline de bankgaranties werden doorgestuurd naar de bond, arriveerden deze een paar minuten te laat door een haperend faxapparaat. Daarop besloot de bond dat SV Wilhelmshaven moest degraderen en werd de 'vrije' plek in de Regionalliga Nord aan Fortuna Düsseldorf geschonken.

In het seizoen 2005-2006 werd SV Wilhelmshaven kampioen van de Oberliga en promoveerde weer naar de Regionalliga Nord. De club wist zich in het seizoen 2006-2007 echter niet te handhaven en degradeerde terug naar de Oberliga Nord. De clubkleuren van SV wilhelmshaven zijn geel en rood. De vereniging telt 400 leden.

Das Boot


Er worden dit weekend weer eens interlands gespeeld en dan kijken de Fußballjunkies altijd meteen met een schuin oog naar Die Heimat om te kijken of daar nog een interessant Fußballspiel meegepikt kan worden. De keuze valt in eerste instantie op een Oberligatrip naar SV Wilhelmshaven - SV Lurup en SV Meppen - ASV Bergedorf. Qua afstanden en aanvangstijden blijken die wedstrijden prima te combineren, maar een aantal dagen voor de trip blijkt de wedstrijd in Meppen vervroegd te zijn van 20.00 uur naar 16.00 uur. Dat is een flinke streep door de rekening, want daardoor zijn beide wedstrijden niet meer met elkaar te combineren. Er wordt driftig gezocht naar een alternatief op de zaterdagavond en dat wordt gevonden. Duitsland speelt in Hannover namelijk een EK-kwalificatieduel tegen Cyprus. Er blijken via internet nog enkele kaarten verkrijgbaar te zijn voor dit duel, dus daar wordt snel beslag op gelegd. Die Fußballjunkies gaan naar Die Mannschaft!

Net na 9.00 uur vertrekken we met de auto vanuit Groningen en rijden via de A7 Duitsland binnen. Daar maken we bij het Marschwegstadion in Oldenburg nog even een tussenstop, maar het stadion blijkt helaas hermetisch afgesloten te zijn. We rijden door naar Wilhelmshaven, waar we rond het middaguur arriveren. We parkeren de auto en gaan lunchen bij Bar Celona. Deze keten kennen we nog van ons tripje naar Osnabrück. Een klein uur later nemen we nog even een kijkje in de haven, want Wilhelmshaven is een belangrijke marinehaven en dus zouden hier wel een of meerdere fregatten te zien moeten zijn. En ja hoor, even later staan we oog in oog met 'Das Boot'.

Daarna rijden we snel door naar het stadion, waar we een kwartier voor aanvang arriveren. Lange rijen staan hier echter niet en dus zijn we vlot binnen. We zoeken een plaatsje op de Noordtribune en zien de spelers het veld op komen. Het Jadestadion is een knus stadion met een capaciteit van 7.500. Dat is ruim voldoende, want vandaag komen er slecht 309 toeschouwers af op het duel. Toch is de wedstrijd zeker niet onaardig. SV Wilhelmshaven is sterker dan SV Lurup en komt na een half uur op voorsprong. De club uit Hamburg komt net voor rust nog wel op gelijke hoogte, maar in de tweede helft neemt de thuisclub snel afstand met twee goals en wint daardoor het duel. Wij zitten tijdens de tweede helft inmiddels op de Westtribune, de lange zijde, want in Wilhelmshaven mogen de toeschouwers door het hele stadion een plaatsje zoeken.

Met een voldaan gevoel zoeken we tegen 16.00 uur de auto weer op en zetten koers naar Hannover, waar om 20.15 uur Duitsland aan zal treden tegen Cyprus.

Tegen 12.15 uur arriveren we in Wilhelmshaven.

We gaan eerst even lunchen bij Bar Celona.

Das Boot. Wilhelmshaven is een belangrijke marinehaven in Duitsland.

Tegen 13.45 uur arriveren we bij het Jadestadion.

Plattegrond van het stadion.

We kopen een kaartje voor de Nordtribüne.

Het begint te regenen als we het stadion binnen lopen.

We zoeken snel de tribune op.

De Nordtribüne.

De Osttribüne.

In het midden de Business-Lounge.

De Westtribüne.

Lichtmasten.

De Nordtribüne.

De spelers staan inmiddels klaar.

De spelers komen het veld op.

De line-up.

Tossen.

SV Lurup trapt af.

Het uitvak van SV Lurup, meer vlaggen dan supporters.

Corner voor SV Wilhelmshaven.

Vrije trap voor SV Wilhelmshaven.

Toch twee supporters in het uitvak.

Erg druk is het niet in Wilhelshaven. Er zijn vandaag in totaal 309 betalende bezoekers.

Na een half uur komt SV Wilhelmshaven op 1-0.

Net voor rust komt SV Lurup echter weer op gelijke hoogte.

Dan is het rust.

De plees.

De spelersbus van SV Lurup.

De Fanshop.

De VIP-Lounge.

Lichtmast.

We halen even wat te drinken en nemen vervolgens plaats op de lange zijde.

De Nordtribüne.

De Osttribüne.

De Osttribüne en de Südtribüne.

De Südtribüne en de Westtribüne.

'Shadows. Wir sind nicht perfekt, aber wir sind da!'.

De Business-Lounge.

Een futuristische tunnel bij het uitvak.

Binnenkort speelt men in dit stadion een benefietwedstrijd voor Griekenland.

Inmiddels zijn we begonnen aan de tweede helft.

SV Wilhelmshaven komt al snel op 2-1.

En even later op 3-1.

De clubkleuren van SV Wilhelmshaven zijn geel en rood.

SV Wilhelmshaven krijgt nog wat mogelijkheden om de score uit te breiden.

En dan zit de wedstrijd er op.

Nog voor de spelers het veld hebben verlaten is de stadionverlichting ook al uit.

De spelers bedanken enkele supporters persoonlijk.
Duitsland - Cyprus, 17 november 2007, EK-kwalificatie (4-0)


Op het nippertje konden we nog kaarten bemachtigen voor een Spiel von der Mannschaft in Hannover. Duitsland is sterker dan Cyprus en erg effectief. Als de Duitsers eventjes echt aanzetten, leidt dat 4 keer tot een goal. De Cyprioten bieden dapper weerstand en krijgen ook een aantal goede kansen op een goal, maar het ontbreekt ze aan scherpte en geluk.

AWD-Arena - Hannover


De "AWD-Arena", sinds 2002 de commerciële naam van het befaamde "Niedersachsenstadion", is sinds 1959 de thuishaven van voetbalclub Hannover 96. Daarvoor speelde de club in het "Eilenriedestadion".


Hannover 96

Het Niedersachsenstadion werd gebouwd tussen 1952 en 1954. Bij de bouw werd puin uit de Tweede Wereldoorlog gebruikt om het stadion op te hogen. Oorspronkelijk had het stadion een capaciteit van 86.000 plaatsen en de totale bouw kostte zo'n 4 miljoen Duitse Mark. Voor het wereldkampioenschap in 1974 werd het stadion voor 26 miljoen Duitse Mark verbouwd en werd het aantal zitplaatsen naar 38.000 gebracht. De totale capaciteit daalde daarmee tot 60.400. In 1988 en 1998 volgden wederom verbouwingen waarmee de capaciteit daalde naar respectievelijk 55.000 en 50.000 plaatsen.

De grootste verbouwing vond plaats in 2003 voor het WK in 2006. Alleen de Westtribune bleef grotendeels staan, de rest van het stadion werd gesloopt en later weer opgebouwd. De tweede ring werd in het gehele stadion doorgetrokken en de tribunes werden allemaal overdekt met een lichtdoorlatend dak. De veldverlichting werd in het dak verwerkt en de schuine lichtmasten verdwenen. De verbouwing kostte in totaal 65 miljoen euro. Tijdens het WK heette het stadion "FIFA WM-Stadion Hannover".

Tegenwoordig heeft het stadion een capaciteit van 49.000 plaatsen. Bij internationale wedstrijden wordt de capaciteit teruggebracht naar 45.000 plaatsen.

"Das Objektiv ist zu Groß"


Na een reis van ruim 2,5 uur bereiken we tegen 18.45 uur Hannover. Het is druk op de weg rondom de stad, maar toch hebben we vrij snel een parkeerplaats gevonden op slechts 10 minuten lopen van het stadion. We lopen met de steeds groter wordende menigte richting de AWD-Arena en blijken ook al meteen aan de goede kant van het stadion te zijn. Bij de fouillering volgt een domper: de camera, die altijd trouw zijn werk doet bij thuis- en uitwedstrijden van FC Groningen en bij Fußballjunkiestrips, mag niet naar binnen. 'Das Objektiv ist zu Groß', aldus de steward, die zelf niet bepaald objectiv lijkt. Alsof we met een telelens van hier tot Tokio proberen binnen te komen.

We leggen nog uit dat dit een gewone 'Haus-, Garten- und Küchenkamera' ist, maar de Ordners zijn onverbiddelijk. Er wordt een briefje uitgeschreven en pas na de wedstrijd kan de camera weer opgehaald worden. Gelukkig blijkt één der junkies over een camera te beschikken die wél mee naar binnen mag, en dus kunnen we toch nog foto's gemaakt worden. De batterijen zijn wel bijna leeg, maar dat wordt opgelost door de batterijen uit de ingenomen camera mee naar binnen te nemen. Dat mag dan weer wel.

Er wordt eerst nog even wat te eten en te drinken gehaald en vervolgens zoeken we ons plekje op de tribune op. Het stadion zit al behoorlijk vol. Als de beide ploegen klaar zijn met hun warming-up, wordt het publiek vermaakt met zanger Oliver Pocher op het veld, die trots zijn voetbalhit "Schwarz und weiß" ten gehore brengt, tevens de goaltune van Duitsland zo blijkt later.


Instructies voor de choreografie

Op de Nordtribüne waarop wij zitten wordt vandaag een choreografie georganiseerd. Overal zijn grote witte, zwarte, gele en rode papieren tussen de stoelen geklemd en voor de tribunes staan stewards met spandoeken met daarop de instructie 'Bitte zum Einlauf des Teams das Papier hochhalten'. Als de spelers het veld opkomen, gebeurt dat ook massaal. De choreografie lukt daardoor vrij goed.

Als de volksliederen zijn gespeeld, is het tijd voor de wedstrijd. Die Mannschaft komt al binnen 2 minuten op voorsprong na een fraaie actie van Lahm die voor de doelmond Fritz bedient. 18 minuten later is het 2-0 door een vrijwel identieke situatie. Duitsland is beter dan Cyprus. Als de Duitsers eventjes aanzetten staan ze zo voor het Cypriotische doel, maar Die Mannschaft oogt af en toe slordig en lui. De Cyprioten graven gelukkig zich niet in, maar gaan op zoek naar een doelpunt en krijgen daar tijdens de wedstrijd wel een aantal flinke kansen voor. Vaak zijn de aanvallers echter te wild of stuiten ze op Jens Lehmann, die een aantal prima reddingen verricht. In de tweede helft is het spelbeeld ongeveer hetzelfde. Duitsland zet een aantal keren aan en scoort nog tweemaal, terwijl het de Cyprioten in de afronding ontbreekt aan scherpte en geluk. Eigenlijk hadden de eilandbewoners voor hun inzet wel een goal verdiend, maar de wedstrijd eindigt uiteindelijk in 4-0.

Het stadion viert massaal feest na deze klinkende overwinning en ook het "Schwarz und weiß" klinkt weer vanaf de tribunes. Na zo'n 10 minuten halen we de ingenomen camera weer op en lopen terug naar de auto. Opvallend genoeg komen we redelijk gemakkelijk de stad weer uit en we gaan op weg richting Bremen. In de buurt van Oldenburg volgt nog een pitstop, waarbij ook nog wat eten en drinken voor de rest van de terugweg wordt ingeslagen. Tegen 2.30 uur bereiken we Groningen weer. Het was al met al een lange dag, maar we hebben twee leuke Fußballspiele gezien en we kunnen er weer even tegenaan.

Buiten is het al behoorlijk druk bij de eet- en drinktentjes.

De AWD-Arena.

De AWD-Arena.

De AWD-Arena.

'Bitte zum Einlauf des Teams das Papier hochhalten'. Op de achtergrond zanger Oliver Pocher die zijn voetbalhit "Schwarz und weiß" ten gehore brengt.

De mascottes van Duitsland.

Er komt een muziekkorps binnen voor het spelen van de volksliederen.

De papieren van de choreografie worden al omhooggehouden.

De papieren van de choreografie worden al omhooggehouden.

Maar eerst worden de vlaggen van de beide landen het stadion ingedragen.

Maar eerst worden de vlaggen van de beide landen het stadion ingedragen.

De opkomst van de spelers.

Het spelen van de volksliederen.

Dan gaan we maar eens beginnen.

Een moment tijdens de wedstrijd.

Een moment tijdens de wedstrijd.

In de rust worden de eettentjes druk bezocht.

Voor 186 euro kun je naar de vriendschappelijke wedstrijd Oostenrijk - Duitsland.

Vlagvertoon na de 3-0.

Mascotte Paule jut het publiek op.

Een moment tijdens de wedstrijd

De wedstrijd zit er op.

De wedstrijd zit er op.

Feest in Hannover.

De spelers bedanken het publiek.

terug Verslag: Harris


Reacties:
#1 Het voetbal leeft echt in Wilhelmshaven...
JJ | 19 november 2007, 12:41:26
#2 Het Pistazienfront vond ik indrukwekkend. Wel tof om met 2 man de uitwedstrijden te bezoeken en dan zoveel vlaggen mee te nemen.
SV Lurup, dé club van Hamburg!
Bass | 19 november 2007, 12:44:43
#3 Heel schön verslag. SV Wilhelmshaven zelfde club kleuren als Be Quick. Wel lachen 2 supporters in een uitvak hahahaha. rellleee :P
chucky | 19 november 2007, 13:51:11
#4 Ach, ik heb Excelsior nog eens met één jongen in het uitvak gezien in het Oosterpark, dus SV Ludrup is een keer zo groot als Excelsior en zou zich wat dat betreft dus makkelijk in de middenmoot van onze eredivisie kunnen handhaven.... `t is maar hoe je het bekijkt!
nickky | 19 november 2007, 14:31:42
#5 Tuurlijk nickky..sweet dreams.
chucky | 19 november 2007, 14:51:42
#6 Gelukkig bood de Haus-, Garten- und Küchenkamera van bovengetekende nog uitkomst in Hannover...

Opvallend bij deze interland: het respect voor de tegenstander. Nadat het Cypriotische volkslied was gespeeld volgde een staande ovatie van het Duitse publiek. Bij wedstrijden van het Nederlands Elftal wordt bij de hymne van de gasten zó hard gefloten dat je niet eens kunt horen of nu het volkslied van de tegenstander of de nieuwste plaat van Slayer wordt gedraaid. Daarbij behoort een volkslied natuurlijk altijd door een muziekkorps te worden gespeeld, zoals zaterdag in Hannover. Daarvoor moet men niet Gordon, Joling of één van onze andere H-artiesten van stal halen. Verder was de amusementswaarde van Duitsland-Cyprus beduidend hoger dan Nederland-Luxemburg, naar ik aanneem.

Maar goed, volgend jaar zijn we allemaal weer anti-Duitsland en zetten we massaal weer een bos wortelen op ons hoofd...
Turf | 19 november 2007, 20:40:41
#7 @Turf, helemaal gelijk. Joling en Gordon moeten hun show op zaterdag houden, iemand als marco borsato de vaderlandse eer hoog houden, en het publiek moet bij beide volksliederen zijn bek houden. Amen
janwillem | 19 november 2007, 21:09:11
#8 best wel mooi stadion voor willemshaven zou menig gouden gids ploegje jaloers op zijn
rick | 19 november 2007, 21:32:31
#9 mooi verslag, wat een contrast qua stadions trouwens. ik mis even de hamburgertest, of was van Gelder verhinderd? maar vaak zit dat bij onze oosterburen wel goed. zie jullie in H'veen op 9/12
Almere | 20 november 2007, 09:41:11
#10 Wow, Harris, thnx dat je die fout ff corrigeert
janwillem | 20 november 2007, 14:51:10
#11 heeft iemand misschien een link van die tifo actie? ik word best wel nieuwsgierig als ik dit zo lees!
goed verslag harris!
forzagrunn | 20 november 2007, 18:46:02
#12 Foto choreo 1

Foto choreo 2
Harris | 21 november 2007, 14:49:16


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl