Forum | Prikbord | Info | Links
 
Rot-Weiss Ahlen - Dynamo Dresden, 8 september 2007, Regionalliga Nord (1-2)
Vanwege het interlandweekend besluiten de Fußballjunkies dan ook maar de grens te steken. De keuze valt op de wedstrijd Rot-Weiss Ahlen - Dynamo Dresden. De eerste helft is er weinig aan het duel. Koud in de tweede helft komt Dynamo Dresden op voorsprong en vlak daarna wordt het ook 0-2. Lange tijd kan Rot-Weiss Ahlen weinig terug doen, maar in het slotoffensief scoort de thuisclub alsnog en wordt het vlak voor tijd de gelijkmaker onthouden, omdat de keeper zou zijn gehinderd.

Wersestadion - Ahlen


Het "Wersestadion" is sinds 1997 de thuishaven van voetbalclub Rot-Weiss Ahlen. Het stadion is vernoemd naar het nabijgelegen riviertje de Werse. Naast de competitiewedstrijden van Rot-Weiss Ahlen worden er ook geregeld interlands gespeeld van de vertegenwoordigende elftallen van Duitsland Onder 19, Duitsland Onder 20 en Duitsland Onder 21. Het Wersestadion heeft een capaciteit van 10.500 plaatsen, waarvan 2000 zitplaatsen op de hoofdtribune en 3.500 overdekte staanplaatsen aan de lange zijde.


Rot-Weiss Ahlen

Al vanaf het begin van de twintigste eeuw werd er in Ahlen gevoetbald door de mijnwerkers die er woonden en dat resulteerde in 1917 in de oprichting van de Freie Sportclub Union (FSCU) Ahlen. Deze club werd een bekende naam in de regio. Begin jaren '30 werd de club, onder druk van het opkomende nazi-regime, opgeheven omdat driekwart van de leden bestond uit buitenlanders. In 1933 richten enkele oud-leden een nieuwe vereniging op: TuS Germania Ahlen. Deze club fuseerde een tijdje later met Wacker Ahlen en werd daarmee de grootste voetbalclub van Ahlen. De Tweede Wereldoorlog zorgde er echter voor dat het verenigingsleven in Ahlen op een laag pitje kwam te staan.

Na de oorlog mislukten diverse pogingen om de club nieuw leven in te blazen. Pas toen vertegenwoordigers van acht voor-oorlogse clubs de handen ineen sloegen, werd in 1948 TuS Ahlen opgericht. De club nam op 21 augustus 1949 een zogenaamde Glückaufkampfbahn in gebruik waar voortaan de thuiswedstrijden werden afgewerkt. De club speelde decennialang in de hoogste regionale klasses. In 1992 leek het einde van de club in zicht. De club was gedegradeerd naar de Kreisliga en verkeerde bovendien in zwaar financieel weer. De club werd overgenomen door de zakenman Helmut Spikker die Joachim Krug aanstelde als trainer. Onder leiding van dit tweetal werd TuS Ahlen maar liefst 4 keer achter elkaar kampioen en promoveerde de club in 1996 naar de Regionalliga.

De club fuseerde met Blau-Weiß Ahlen en de fusieclub kreeg als nieuwe naam LR Ahlen. Officieel stond dit voor Leichtathletik Rasensport Ahlen, maar eigenlijk is de naam gewoon een verwijzing naar het cosmeticaconcern LR International van voorzitter en hoofdsponsor Spikker. Ook de accomodatie werd ingrijpend aangepakt en na de verbouwing in 1997 kreeg het stadion de naam 'Wersestadion'. In 2000 eindigde de club als tweede in de competitie en promoveerde naar de 2. Bundesliga. In het eerste seizoen werd promotie naar de 1. Bundesliga maar net gemist, maar de jaren erna werd vooral tegen degradatie gevochten. In 2006 degradeerde de club weer naar de Regionalliga. Voorzitter Spikker maakte bekend terug te treden en ook hoofdsponsor LR International ging niet verder. De club mocht daardoor de naam LR Ahlen niet langer gebruiken en sinds 1 juli 2006 heeft de club dan ook zijn huidige naam aangenomen: Rot-Weiss Ahlen.

"Bei den Ampeln seht Ihr die Bullen"


Omdat er een interlandweekend is, worden er in Nederland geen wedstrijden in het betaalde voetbal gespeeld. Een uitgelezen kans dus voor de Fußballjunkies om weer eens de grens over te trekken. Ook in Duitsland wordt er niet gevoetbald in de 1. en 2. Bundesliga, maar de wedstrijden in de Regionalliga Nord vinden wél doorgang. Besloten wordt om de wedstrijd Rot Weiss Ahlen - Dynamo Dresden te gaan bezoeken. Op naar Ahlen dus.

Tegen 8.20 uur zijn de junkies aanwezig op het station van Groningen. Er wordt voor 15 euro een retourtje Groningen - Leer gekocht bij de Arriva Store. De trein naar Duitsland vertrekt om 8.25 uur en ruim een uur later zullen we op de Bahnhof van Leer arriveren. Arriva heeft besloten de enige conducteur die men in dienst heeft op deze treinreis in te zetten. De beste man blijkt gelukkig een voetballiefhebber te zijn, want tussen zijn spullen heeft hij een gele en een rode kaart en trots trakteert hij een van de junkies op 'geel'.


Goedkoop reizen in Duitsland met een Schönes Wochenende-ticket

Vanaf Leer wordt uiteraard weer verder gereisd op een voordelige Schönes Wochenende-ticket en met een overstap in Münster bereiken we Ahlen tegen 13.00 uur. Op dat moment is de trein ook al gevuld met aanhangers van Dynamo Dresden, die onderweg in Hamm zijn ingestapt. Luid schreeuwend en zingend trekken zij naar het stadion, terwijl wij een poging doen een kluis te vinden om onze bagage te dumpen. Tevergeefs, want de kluisjes op het station van Ahlen blijken onlangs opgedoekt te zijn. Dan geven we onze tassen we af bij het stadion. We gaan lopend op weg naar het Wersestadion. Als we onderweg nog ergens de weg vragen, krijgen we als antwoord: 'gerade aus und bei den Ampeln seht Ihr die Bullen' (gewoon rechtdoor, bij de stoplichten zie je de politie wel staan). Dat blijkt inderdaad het geval te zijn. Het stadion blijkt omgeven te zijn van de politie, want de fans van Dynamo Dresden hebben een gevreesde reputatie en daardoor is het duel aangemerkt als risicoduel.

Dat blijkt ook als we bij de kassa komen. Er gelden strenge veiligheidsmaatregelen en Fußballjunkies uit Nederland die naar Ahlen komen zijn dan natuurlijk meteen verdacht. Gelukkig kunnen we snel de ergste vrees wegnemen en kunnen we naar binnen. Daar komt de lucht van verse Bratwursten ons al tegemoet en we besluiten om inderdaad eerst maar eens een Bratwurst te nemen. Daarna nog even langs de Fanshop voor een sjaal of een aansteker van Rot-Weiss Ahlen en dan is het tijd om onze plek op de tribune op te zoeken. We staan aan de lange zijde en hebben prima zicht op het veld, afgezien dan van het hekwerk waar we achter staan. De fanatieke supporters van Rot-Weiss Ahlen houden de eerste 10 minuten van de wedstrijd een protest, omdat voor deze wedstrijd het gebruik van banners en zwaaivlaggen verboden is: men is bang dat het materiaal gebruikt wordt om vuurwerk in mee te smokkelen en vuurwerk wil men deze wedstrijd niet zien.

Dat geldt kennelijk ook voor de spelers, want de wedstrijd is behoorlijk slecht in de eerste helft. Beide ploegen komen nauwelijks voor het doel. Dat verandert in de tweede helft. We zijn nog maar net onderweg of Dynamo Dresden opent de score. En daar blijft het niet bij, want slechts enkele minuten later lopen de gasten zelfs uit naar 0-2. Feest in het uitvak natuurlijk. Een paar minuten later wordt er, de veiligheidsmaatregelen ten spijt, toch een flinke rookbom afgestoken in het uitvak. Door de weinige fanatieke supporters van Rot-Weiss Ahlen worden de Dresdner uitgemaakt voor asocialen die met dit soort acties de sport kapot maken. Op het veld kan ziet het er niet naar uit dat de overwinning van Dynamo Dresden nog in gevaar komt. Pas in het laatste kwartier begint de thuisploeg aan en zeven minuten voor tijd valt dan de aansluitingstreffer. In de laatste seconden scoort Rot-Weiss Ahlen ook nog de gelijkmaker, maar scheidsrechter Hammer keurt de goal af omdat de keeper van Dynamo Dresden gehinderd zou zijn. Zo boekt Dynamo Dresden dus een Auswärtssieg in Ahlen.

Als de wedstrijd is afgelopen, halen we onze tassen op en lopen richting de hoofdtribune. Een hek naar het veld is open, en dus vragen we aan een vriendelijke Duitser of hij even een groepsfoto van ons wil maken. Als we verder richting de uitgang lopen, zien we de zwarte spelersbus van Dynamo Dresden staan. Een der junkies dumpt zijn tas in het bagageruim, maar de tas mag helaas niet blijven staan. We lopen het stadion uit en gaan richting de Altstad van Ahlen. Daar willen we nog even een hapje eten voordat we weer in de trein richting huis stappen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er is bijna niks open en als we dan eindelijk een soort van restaurant hebben gevonden, blijkt de kok nog niet in huis te zijn en dus kan het nog wel anderhalf uur kan duren voordat we ons eten hebben. Zoveel tijd hebben we niet. Gelukkig blijkt de eigenaresse opeens wel het eten eerder te kunnen bereiden en ruimschoots voordat onze trein vertrekt, hebben alle junkies een schnitzel achter de kiezen.


Voor 15 euro een retourtje Groningen - Leer (als de trein rijdt tenminste)

Tegen 19.00 uur pakken we vanuit Ahlen de trein richting Münster en daar stappen we op de trein naar Leer, waar we tegen 22.00 uur arriveren. We pakken een taxi en zijn tegen 22.30 uur in Nieuweschans. Ruim op tijd voor de trein van 23.13 uur, denken we. Want tegen kwart over elf is er nog steeds geen trein. Opeens klinkt het uit de speakers: 'De trein van 23.13 uur zal niet meer rijden. De volgende trein gaat om 0.13 uur'. Das ist richtig Schweiße, Arriva! Maaike uit Nieuweschans, die ook deze trein had moeten hebben maar in de tussentijd maar weer naar huis gaat, biedt de junkies ter overbrugging van de tijd een biertje aan, waarvoor dank! Helaas heeft Maaike niet genoeg bier in huis, waarop de junkies zich splitsen: drie junkies drinken een biertje bij Maaike en twee junkies lopen door naar de kroeg van Nieuweschans en proberen daar tevens een telefoonnummer van Arriva te achterhalen. Dat laatste lukt helaas even niet, maar gelukkig heeft de kroeg wel bier. Drie kwartier later hergroeperen de junkies zich weer en ditmaal verschijnt de trein richting Groningen wél. Tegen 1.00 uur zijn de Fußballjunkies terug in Groningen. De honger naar Fußball is weer eventjes gestild.

Om 8.25 uur zetten we koers richting Duitsland.

Dit is de enige conducteur die werkzaam is bij Arriva en hij presenteert één van de junkies voor de grap een gele kaart. Aan het eind van de avond zal Arriva zelf een donkerrode kaart verdienen.

Na een voor sommigen vermoeiende reis via Leer en Münster...

Bereiken we tegen 13.00 uur onze eindbestemming Ahlen.

Hoewel er in de stationshal toch duidelijk wordt aangegeven dat er kluisjes zijn, blijkt er in de wijde omgeving geen kluisje te bekennen. Dan geven we de tassen wel af bij het stadion.

We gaan te voet naar het Wersestadion.

Het riviertje de Werse.

Olé, de Landesreiterstaffel is ook aanwezig.

De knolsmeris dus.

Na een kwartiertje bereiken we het Wersestadion.

'Für Ahlen, Für Rot Weiss!'

Omdat de aanhang van Dynamo Dresden op bezoek komt, gelden er vandaag extra strenge veiligheidsmaatregelen. Gelukkig mogen de junkies wel naar binnen.

Bij binnenkomst staat de Rostbratwurst ons al op te wachten.

Eerst maar eens even snacken dus.

Het Wersestadion.

Het Wersestadion.

Het Wersestadion.

Het Wersestadion.

Er reizen vandaag zo'n 300 supporters van Dynamo Dresden mee.

Lichtmast.

Er worden onder andere sjaals ingeslagen bij de Fanshop.

De plee.

De plee.

Dan begeven we ons richting de tribune.

'Nur der RWA!'.

Fan-block.

De speaker kondigt de opstellingen aan.

Niet alleen vlaggen in de hoeken, maar ook bij middenlijn.

Hoog en droog.

Daar komen de spelers het veld op.

De spelers begroeten het publiek.

Druppelvangers.

Dynamo Dresden trapt af.

De uitsupporters laten zich horen.

De fanatieke supporters van Rot-Weiss Ahlen komen uit protest tegen de veiligheidsmaatregelen (het verbieden van zwaaivlaggen en banners) tien minuten later en houden daarna nog een sit-down actie.

Een moment tijdens de wedstrijd.

Een moment tijdens de wedstrijd.

'Super Rot-Weiss Ahlen!'

Corner voor Rot-Weiss Ahlen.

Sjaaltjes in het uitvak.

Deze speler van Rot-Weiss Ahlen is nogal groot geschapen.

Deze speler van Dynamo Dresden heeft schoenen in de clubkleuren.

Reisbüro Dr. Pieper.

Het buffervak wordt bezet door de ME.

In de rust een voetbalspelletje.

Net na rust komt Dynamo Dresden op voorsprong.

Vlak voor onze neus speelt deze man een prima stervende zwaan.

Dynamo Dresden komt een paar minuten later ook op 0-2.

Een moment tijdens de wedstrijd.

Alle veiligheidsmaatregelen ten spijt wordt er in het uitvak toch een vette rookbom afgestoken.

"Die Fans aus Dresden sind bekannt dafür, gerne Rauchbomben und Bengalische Lichter in ihrem Fanblock zu zünden."

Een prima rookbom.

7 minuten voor tijd maakt Rot-Weiss Ahlen 'der Anschluß'.

En in de laatste minuut scoort Rot-Weiss Ahlen zelfs de gelijkmaker, maar die goal wordt afgekeurd omdat de keeper van Dynamo Dresden gehinderd zou zijn.

De fanatiekelingen van Rot-Weiss Ahlen zijn het niet helemaal eens met die beslissing.

De wedstrijd zit er op.

Feest bij Dynamo Dresden.

De spelers van Rot-Weiss Ahlen bedanken het publiek.

Een leeg Wersestadion.

Een leeg Wersestadion.

Een leeg Wersestadion.

Een leeg Wersestadion.

'Forza RWA!'.

We besluiten nog even het veld op te gaan.

De spelersbus van Dynamo Dresden.

De Rot Weisse Freunde-wand.

|De Tribüne Nord.

Oftewel: als je de scheidsrechter belachelijk maakt of beledigt, word je uit het stadion gezet.

Wij gaan ook uit het stadion en gaan richting de binnenstad van Ahlen om een hapje te eten en een biertje te drinken.

Tegen 19.00 vertrekken we weer vanaf Bahnhof Ahlen.

In Münster is er nog tijd voor een kleine rookpauze.

Tegen 22.30 uur zijn we in Nieuweschans en dus ruim op tijd voor de trein van 23.13 uur. Om 23.15 uur roept men echter om dat die trein helemaal niet meer gaat komen. We moeten maar liefst een uur wachten, want de volgende trein gaat pas om 0.13 uur. Een dieprode kaart voor Arriva! Gelukkig biedt Maaike uit Nieuweschans een deel van de junkies in de tussentijd een biertje aan, waarvoor dank!

Sommigen halen het gemiste uurtje nachtrust alvast in in het bagagerek.

En tegen 1.00 uur zijn we weer terug in Groningen.

terug Verslag: Harris


Reacties:
#1 leuk zulke verslagen... idd neit echt een goeie actie van arriva!
fc_grunn | 9 september 2007, 19:48:12
#2 Matig potje voetbal, legendarische trip. Op naar de volgende!
Turf | 9 september 2007, 20:01:44
#3 Wie orgaaniseert zulke tripjes?

Zou het ook welis leuk vinden om mee tegaan. als dat kan?
Willem21 | 9 september 2007, 20:32:05
#4 Heren collegajunkies: dank voor wederom een prachtige dag!!!
En in een week tijd de Arriba flink leren kennen :S
Harris waarom heb jij die vriendelijk dame niet even vermeld die ons toch even prima onderdak heeft verschaft tijdens dat loze uurtje?

* Maaike BEDANKT*!!!!!
M | 9 september 2007, 20:33:04
#5 Hi Harris.
Wieder ausgezeichnet!
Großartig berichtet du Fußballjunkie.

Aber Gründlichkeit? Arriva??Unverschämt!!!
Bass | 9 september 2007, 22:13:28
#6 Goed bezig!

Jammer genoeg kon ik er niet bij zijn. Is er al een "woord vd. dag"? Veel jolijt gehad dus!
RP | 10 september 2007, 14:43:48
#7 Ja, dit was zeker een geslaagde trip. Het woord van de dag was 'Landesreiterstaffel'.
Harris | 10 september 2007, 14:53:28
#8 Mooi verslag en als machinist van Arriva schaam ik mij voor wederom het uitvallen van een trein. Ik hoop niet dat ons deze gein op 4 oktober overkomt als wij met de trein naar Hamburg afreizen voor onze vlucht naar Florence.
Beloji | 11 september 2007, 16:06:04
#9 die conducteur woont bij mij in het dorp gerrie drent ahaha
rick | 14 september 2007, 15:17:33
#10 Hallo FuBballjunkies, wat weer een fantastisch reisverslag van jullie belevenissen in der Heimat! Toepasselijke foto`s ook weer erbij... Via www.werderbruders.nl kunnen jullie lezen over onze escapades bij Werder - Hertha, op zaterdag 20 oktober a.s. Met dank voor het mooie artikel dat Harris schreef over de Werderbruders (elders op jullie website). Sportieve groet`n van de Werderbruders!
Werderbruders | 17 september 2007, 15:49:41
#11 * die Heimat
M | 18 september 2007, 18:58:30


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl