Forum | Prikbord | Info | Links
 
VFL Osnabrück - Rot-Weiss Ahlen, 2 juni 2007, Regionalliga Nord (2-1)
Op de allerlaatste speeldag heeft VfL Osnabrück de tweede plek (en daarmee promotie) nog binnen bereik. Daarvoor moet het zelf sowieso winnen en is het afhankelijk van het resultaat van 1. FC Magdeburg tegen 'kampioen' FC St. Pauli.
VfL Osnabrück komt op een 0-1 achterstand en kan lange tijd geen aanspraak maken op meer. Tien minuten voor tijd valt echter de gelijkmaker en als één minuut voor tijd Reichenberger ook nog de 2-1 op de borden zet, explodeert het stadion van vreugde. 1. FC Magdeburg speelt slechts gelijk tegen FC St. Pauli en dus promoveert VfL Osnabrück naar de 2. Bundesliga.

osnatel ARENA - Osnabrück


De "osnatel ARENA", sinds 2004 de commerciële naam van het "Piepenbrock Stadion an der Bremer Brücke", is sinds 1939 de thuishaven van voetbalclub VfL Osnabrück. In de volksmond wordt het stadion vaak kortweg "Bremer Brücke" genoemd. Die naam verwijst naar de spoorbrug over de spoorlijn naar Bremen, waarlangs het stadion gebouwd is.


VfL Osnabrück

Die Lilaweißen werden al op 17 april 1899 opgericht als Fußball-Club Osnabrück von 1899. De naam VfL Osnabrück werd echter pas voor het eerst in 1925 door het voetbalteam gebruikt. In dat jaar kwam het tot een breuk in het voetbalteam en splitsen zich enkele voetballers af. Het oorspronkelijke voetbalteam noemde zich VfL Osnabrück, terwijl de vertrekkende spelers hun eigen voetbalvereniging SC Rapid Osnabrück oprichtten. Ruim 13 jaar later kwam het alweer tot een hereniging van beide voetbalploegen, die gezamenlijk verder gingen onder de naam VfL Osnabrück.

In de tussentijd was SC Rapid Osnabrück op een weiland langs het spoor begonnen met de bouw van een stadion dat in 1933 klaar was. Het stadion had toen 9.000 staanplaatsen. In 1939 werd het stadion de thuishaven van het herenigde VfL Osnabrück en werd de 'Bremer Brücke' uitgebreid met een zittribune voor 500 toeschouwers. Toen de club in 1968 naar de Bundesliga promoveerde werd er op de lange zijde een provisorische tribune gebouwd. Zes jaar later was de driezijdige zit- en staantribune gereed. In 1975 kreeg het stadion de beschikking over een kunstlicht-installatie en in 2000 werd de zittribune met kuipstoeltjes uitgerust.

Het stadion heeft tegenwoordig een capaciteit van 18.415 plaatsen. 15.776 staanplaatsen (waarvan 9.691 overdekt) en 2.639 zitplaatsen (waarvan 2.051 overdekt). In de zomer van 2007 wordt de Noordtribune aan de lange zijde afgebroken en omgebouwd tot een moderne overdekte zittribune.

Paars-wit promotiefeest


Als het voetbal in Nederland voorbij is, begint het toch weer aardig te kriebelen bij de Fußballjunkies. Gelukkig is de competitie in de Regionalliga nog niet ten einde en dus zijn er weer plannen gemaakt worden voor een tripje naar onze Oosterburen. De keuze valt op VfL Osnabrück, dat meedraait in de top van de Regionalliga Nord. Omdat de kans altijd aanwezig is dat de wedstrijd uitverkocht raakt (dat blijkt achteraf een zeer vooruitziende blik van de junkies), worden de kaarten al in een vroeg stadium besteld bij de club. Helemaal vlekkeloos gaat dat in eerste instantie niet, maar na wat e-mailverkeer kan de betaling gedaan worden en ploft de envelop met de felbegeerde kaarten en een begeleidende brief uiteindelijk op de deurmat. Wir sind dabei!


De kaarten hadden we al eerder van VfL Osnabrück ontvangen

Met VfL Osnabrück gaat het op dat moment trouwens al weer wat minder. Men draaide het hele seizoen mee om plaats 1, maar de laatste weken van de competitie worden er veel punten gemorst. Even lijkt het er zelfs op alsof de laatste thuiswedstrijd van VfL Osnabrück om des keizers baard zal gaan, maar gelukkig verspelen ook de concurrenten in het voorlaatste weekend punten en maakt VfL Osnabrück nog steeds kans om 2e te worden en dus te promoveren. Daarvoor moet het zelf winnen van Rot-Weiss Ahlen en moet het hopen dat directe concurrent 1. FC Magdeburg thuis niet wint van FC St. Pauli. Dat lijkt zeker niet onmogelijk, want FC St. Pauli is de huidige nummer 1 op de ranglijst en zal zeer waarschijnlijk kampioen worden. Dat wordt dus nog een zware dobber voor 1. FC Magdeburg.

De junkies verzamelen zich om 8.15 uur op het station van Groningen. Er wordt voor 15 euro een retourtje Groningen - Leer gekocht bij de Arriva Store. De trein naar Duitsland vertrekt om 8.25 uur en ruim een uur later staan we op de Bahnhof van Leer. Vanaf daar wordt uiteraard weer verder gereisd op een voordelige Schönes Wochenende-ticket: voor 33 euro kun je met 5 man een dag onbeperkt door Duitsland treinen. Geen geld. Met nog een overstap in Oldenburg, bereiken we de eindbestemming Osnabrück tegen 12.00 uur. Ruim op tijd en dat geeft ons de mogelijkheid om nog even de binnenstad in te trekken.


Voor 15 euro een retourtje Groningen - Leer

Bij Bar Celona besluiten we wat bier te gaan drinken en een hapje te gaan eten. Voor ongeveer een tientje per persoon worden de magen gevuld. De eigenaar van de toko heeft al een taxi voor ons gebeld en tegen 13.30 uur gaan we richting de taxi-standplaats. Daar staat echter nog geen taxi voor ons klaar. Uiteindelijk lukt het om een taxi te bemachtigen en tegen 13.50 uur arriveren we bij die 'Bremer Brücke'. De wedstrijd begint om 14.00 uur, dus we moeten opschieten. We blijken aan de andere kant van het stadion te moeten zijn, maar gelukkig hebben we de kaarten al en kunnen we overal wel redelijk snel doorlopen. Een aantal minuten voor de aftrap de fanatieke Ost-tribüne.

Daar staan de VfL-fans inmiddels al klaar met zwaaivlaggen, banners en druppelvangers. Als de spelers het veld op komen, kleurt de tribune nog paars-witter dan ie al was. De fans beseffen dat het vandaag moet gebeuren en ondersteunen hun spelers volop. Helaas heeft dat weinig effect. VfL Osnabrück speelt erg slecht en laat in de eerste helft geen moment zien dat deze ploeg promotie verdient. Het heeft het zeer lastig tegen de nummer 13 Rot-Weiss Ahlen, voor wie het seizoen er al op zit. De gasten komen na 10 minuten zelfs op voorsprong en verzuimen de score verder uit te bouwen. Het promotiefeestje op de tribunes komt even op een laag pitje te staan.

In de tweede helft tapt VfL Osnabrück uit een ander vaatje. Achterin wordt één-op-één gespeeld en de Osnabrückers zetten Rot-Weiss Ahlen steeds meer onder druk. Toch komt de thuisploeg niet verder dan een aantal doelpoginkjes. Pas in de 81e minuut is het eindelijk raak. Cichon werkt de bal uit een corner via de onderkant van de lat in het doel. Het stadion ontploft van vreugde, want men weet inmiddels dat FC St. Pauli op voorsprong staat in Magdeburg en op basis van een beter doelsaldo is VfL Osnabrück dan tweede.

1. FC Magdeburg komt nog wel op gelijke hoogte en herovert daarmee virtueel de tweede plek, maar voordat dat bericht door dringt in Osnabrück, heeft Reichenberger de stand één minuut voor tijd op 2-1 voor VfL Osnabrück gebracht. Het stadion explodeert van vreugde, want die goal betekent vrijwel zeker promotie naar de 2. Bundesliga. Fans klimmen in en over de hekken en maken zich op voor een 'Platzsturm', de veldbestorming om de promotie te vieren.

Luttele momenten later fluit de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd en springen de eerste fans op het veld. Stewards openen vrijwel meteen ook de hekken naar het veld, zodat binnen een aantal minuten het veld is gevuld met duizenden supporters. De spelers gaan al op de schouders. Even later komt ook het bericht dat de wedstrijd in Magdeburg is afgelopen en dat 1. FC Magdeburg niet verder is gekomen dan een gelijkspel: VfL promoveert! Het is een gekkenhuis op het veld en de promotie wordt uitbundig gevierd. Er wordt met vlaggen gezwaaid en er worden fakkels ontstoken. Sommige fans nemen stukken van het heilige gras mee naar huis, het gras waarop de promotie werd bewerkstelligd.

Na de festiviteiten op het veld is het tijd om naar de binnenstad te gaan. Vanaf het stadion is het zo'n anderhalve kilometer lopen. Een grote paars-witte stoet verzamelt zich op de weg en houdt de rest van het verkeer op. De tocht naar het centrum duurt zo'n half uur en er wordt onophoudelijk met paars-wit gezwaaid. Een echte huldiging is er niet, maar de fans van VfL Osnabrück zullen de promotie in de café's in het centrum flink gaan vieren.

Als we in het centrum zijn aangekomen, besluiten we op het terras wederom een biertje te pakken en een hapje te eten. Daarna gaan we nog even naar de Grüner Jäger, een kroeg die inmiddels ook al is volgestroomd met voetbalfans, want de wedstrijd Duitsland - San Marino wordt daar live op grote schermen vertoond.


Goedkoop reizen met een Schönes Wochenende-ticket

Tegen 20.00 uur zijn we weer terug op de Hauptbahnhof van Osnabrück, waar we de trein richting het Noorden weer pakken. Via Oldenburg, Leer en Nieuweschans arriveren we tegen 0.00 uur weer in Groningen. Het was weer een fantastische trip naar onze Oosterburen en de junkies hebben hun shot Fußball weer gehad. Hopelijk komen we daar de zomer mee door.

Om 8.25 uur zetten de Fußballjunkies koers richting Duitsland.

Via Leer wordt zo'n 2 uur later Oldenburg bereikt.

Vanaf hier wordt de trein naar Osnabrück gepakt.

En tegen 12.00 uur zijn we op het station van Osnabrück.

We gaan eerst even de binnenstad in. Aan deze vriendelijke beer wordt de weg naar een goede kroeg gevraagd.

De keuze valt op Bar Celona.

Daar worden wat biertjes besteld en wordt er ook nog even een hapje gegeten.

Vervolgens gaat het in de taxi naar het stadion.

Die Bremer Brücke, de spoorbrug over de spoorlijn naar Bremen.

Bij deze spoorbrug is het stadion gebouwd en in de volksmond wordt het stadion dan ook 'Bremer Brücke' genoemd.

We moeten aan de andere kant van het stadion zijn.

De commerciële naam 'osnatel ARENA'.

Door de poortjes.

We hebben de staantribune Oost bereikt.

Het stadion is uitverkocht vandaag, want VfL Osnabrück kan promoveren.

Wij vinden nog een plaatsje vooraan bij het hek.

De fanatieke Ost-tribüne.

De vlaggenzwaaiers zitten klaar voor de spelersopkomst.

Zwaaivlaggen en banners.

Zwaaivlaggen en banners.

Zwaaivlaggen.

Zwaaivlaggen.

Want daar komen de spelers het veld op.

Tossen.

Huddelen.

Rot-Weiss Ahlen trapt af.

In Nederland loopt men met koffie over de tribune rond, in Duitsland met bier.

Een moment tijdens de wedstrijd.

Zicht van achter het hek.

Handjes de lucht in en ritmisch klappen.

Er zijn zo'n 150 fans van Rot-Weiss Ahlen meegereisd naar Osnabrück.

Na zo'n 10 minuten komt Rot-Weiss Ahlen op voorsprong.

Dat lijkt de mascotte van VfL Osnabrück weinig te doen.

Bomvolle tribunes vandaag in Osnabrück.

De hoofdtribune.

De hoofdtribune en de westtribune.

De westtribune en de noordtribune.

De noordtribune.

Lichtmast.

Spelletje in de rust.

Ook op deze manier wordt bier aan de man gebracht op de tribunes.

In de tweede helft gaat het publiek vol achter de ploeg staan.

En klimmen er ook steeds meer mensen op de hekken en de reclameborden.

De tijd begint te dringen en VfL Osnabrück voert de druk op.

Dan is het in de 81e minuut eindelijk raak. Cichon scoort de gelijkmaker.

Vreugde op de tribunes.

Inmiddels komen er steeds meer beveiligers voor de hekken staan.

Het stadion explodeert. Net voor tijd scoort Reichenberger de winnende treffer.

Feest op de tribunes, want die goal betekent promotie naar de 2. Bundesliga.

Supporters in de hekken.

Supporters bijna over de hekken, want het eindsignaal nadert.

Als de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd fluit, volgt een onvermijdelijke 'Platzsturm', oftewel een veldbestorming.

Aanvoerder Reichenberger maakte de winnende treffer.

En gaat op de schouders bij de supporters.

Dolle vreugde op het veld.

Er komen steeds meer supporters op het veld.

Fakkel.

Fakkels.

Fakkels.

Uitgelaten supporters op het veld.

Uitgelaten supporters op het veld.

Uitgelaten supporters op de tribunes.

Uitgelaten supporters op het veld.

De fans van Rot-Weiss Ahlen verlaten onder begeleiding van de ME het stadion.

Een deel van de middenstip.

Zoals er wel meer stukken van het veld worden meegenomen.

Een speciale Aufstieg 2007-sjaal.

VfL Osnabrück naar de 2. Liga.

Duizenden supporters op het veld.

Duizenden supporters op het veld.

Daarna gaat het in een grote stoet naar de binnenstad van Osnabrück.

Daarna gaat het in een grote stoet naar de binnenstad van Osnabrück.

In de binnenstad wordt de promotie gevierd met rook en gezang.

Wij gaan op het terras even wat drinken en een hapje eten.

Daarna nog even naar de Grüner Jäger.

Om 20.00 uur vertrekken we weer vanaf Osnabrück Hbf.

En na een vermoeiende reis...

zijn we tegen 0.00 uur weer terug in Groningen.

terug Foto's: Harris


Reacties:
#1 G*******mme! Wat baal ik dat ik niet mee kon...
Martijn dikke pisvinger nog bedankt daarvoor he....
JOngens ziet er weer uit als een prachtavontuur..volgende keer ben ik er weer bij (hopelijk)

Junkie bis ich stirb!
M | 3 juni 2007, 22:03:49
#2 ga jij nou maar es normaal lopen M haha. de groeten
sankohpower | 3 juni 2007, 23:04:53
#3 Wreed verslag! Ben normaalgesproken niet echt van de paarse shirts, maar met zo'n bomvol stadion stadion, een uitzinnig menigte en al die fraaie vlaggen boeit de kleur shirt helemaal niet meer. Echt heel mooi gedaan, mijn complimenten.
Vak_M | 3 juni 2007, 23:55:09
#4 Mooi verslag hoor.
geweldige sfeer in dat stadion.
die wedstrijd heb ik ook nog als samenvatting gezien op de duitse televisie. Switchen van Magdenburg - St. Pauli naar deze wedstrijd.
DannyGrunn | 4 juni 2007, 00:18:22
#5 Mooi verslag Harris. Wat is dat nou, geen 1 van allen in een FC outfit afgereist?
chucky | 4 juni 2007, 00:56:26
#6 Mooi verslag Harris, lijkt mij ook wel wat om eens naar zo'n uitwedstrijd te gaan en voor de wedstrijd even een lekkere bruine rakker naar binnen werken.
oosterparker | 4 juni 2007, 07:53:50
#7 Dat was vast bere gezellig :D
mkrops | 4 juni 2007, 11:29:07
#8 Platzsturmjunkies for president! Wederom een legendarische trip!
Turf | 4 juni 2007, 19:17:14
#9 Magistraaaaal!

Und Junkies....Wort des tages: "Platzsturm"? Of wordt het "Piepenbrokken und Braunschweigen" :D?

Alle lof voor het uitsteekbare verslag en dito foto's Harris!
RP | 4 juni 2007, 20:08:45
#10 dat moeten ze bij ons ook doen, bier i.v.p. koffie rondbrengen:D
fan | 4 juni 2007, 22:32:57
#11 Haha, ik verbaas me steeds weer over Tijn en jij en al die andere jongens. Geweldig man. Echt voetbalverslaafd! Nu komkommertijd, ook voor jullie? Of gaan de Fussbaljunkies toch van de zomer ook wat wedstrijden bezoeken?
Dirty Harry | 5 juni 2007, 11:52:17
#12 Schitterend verslag van een mooie gebeurtenis. Ben wel eens in Osnabrück geweest, mooie stad.
Silvaa | 5 juni 2007, 15:47:32
#13 leuk leuk leuk leuk!!!

Wanneer komen de eerste verslagen weer?? Kan ik me agenda gaan bijhouden namelijk.
Jeepster | 5 juni 2007, 22:25:25
#14 Mooi verslag!! Kijktip voor in het nieuwe seizoen : zaterdag's NDR 3 17.00 uur Regionalliga met leuke samenvattingen!
schokkie | 6 juni 2007, 11:51:44


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl