Forum | Prikbord | Info | Links
 
Borussia Dortmund - Hertha BSC, 18 november 2006, Bundesliga (1-2)
Op het duel tussen Borussia Dortmund en Hertha BSC komen maar liefst 70.200 toeschouwers af. Al na een kwartier leiden de bezoekers met 0-2 door doelpunten van Schmidt en Gilberto. Na 23 minuten kan Borussia Dortmund wat terug doen met een penalty van Frei. Daarna weten beide ploegen niet meer te scoren.

Signal Iduna Park - Dortmund


Het "Signal Iduna Park", sinds 2005 de commerciële naam van het befaamde "Westfalenstadion", is sinds 1974 de thuishaven van voetbalclub Borussia Dortmund. Daarvoor speelden de geelzwarten in het "Stadion Rote Erde", dat echter te klein werd door het groeiende aantal toeschouwers van BVB in de jaren zestig.


Borussia Dortmund

Aanvankelijk was er te weinig geld voor een nieuw stadion, maar doordat de stad Dortmund aangewezen werd als een van de speelsteden voor het Wereldkampioenschap van 1974, kwam de financiering wel rond. Het stadion was gereed in 1974 en kreeg de naam Westfalenstadion, vernoemd naar het deel Westfalen in de huidige staat Noord-Rijnland-Westfalen. Het stadion kreeg 54.000 plaatsen (17.000 zitplaatsen en 37.000 staanplaatsen).

Enkele jaren later werden de staanplaatsen op de Noordtribune vervangen door zitplaatsen, waardoor er nog maar 42.800 plaatsen overbleven. Het was het begin van meerdere verbouwingen van de bestaande tribunes. Mede door het groeiende toeschouwersaantal van Borussia Dortmund moesten er meer plaatsen komen. In 1997 was de capaciteit 68.800. De meest recente verbouwing begon in 2002, toen de 4 hoeken van het stadion dichtgebouwd werden. Dit vanwege het naderende Wereldkampioenschap in 2006.

Door de dichtgebouwde hoeken zijn er nu 82.678 plaatsen bechikbaar in het stadion. Dit maakt het Westfalenstadion het grootste stadion van Duitsland en een van de grootste stadions van Europa. Verder is de zuidtribune van het stadion uniek: met ongeveer 25.000 staanplaatsen is het de grootste staantribune van Europa. Deze staantribune wordt liefkozend 'Die Gelbe Wand' genoemd.

Wo is der Bahnhof?


Om 7.53 uur zetten vijf Groninger Fußballjunkies per trein koers naar Deutschland. We kopen een retourtje Groningen - Nieuweschans, omdat de verwachting is dat we in Nieuweschans over moeten stappen en daar een kaart moeten voor het stuk naar Leer. De trein blijkt echter in één keer door te rijden en reizen . In Nieuweschans stappen twee Zollbeamten in, die enige minuten bezig is de paspoorten van de Fußballjunkies te controleren. Men vreest in Duitsland namelijk allerlei extreem-rechts volk dat op weg is naar de wedstrijd tussen Kickers Emden en het rechtse Dynamo Dresden. Geen van de Fußballjunkies blijkt internationaal gezocht te worden en dus kunnen we onze reis voortzetten naar Dortmund.

In Leer is er tijd voor koffie en een broodje en drie kwartier later pakken we de trein naar naar Münster. In de trein zijn al veel fans van Borussia Dortmund te vinden. Naast ons zit een reisgezelschap dat van de reisleider een lunchpakket krijgt uitgereikt in een zakje: vijf blikken Veltins. Tegen 12.00 uur arriveren we in Münster en pakken daar de trein naar Hamm. Via Hamm arriveren we rond 13.15 uur op de Hauptbahnhof van Dortmund.

Een grote geel-zwarte stoet wandelt door de gangen van het station. Op dat moment arriveert ook een grote groep blauw-witte Hertha BSC-fans. Er wordt over en weer gezongen, maar daar blijft het bij. Totaal geen agressiviteit, want in Duitsland is veel respect tussen voetbalsupporters onderling. Bij de bagagekluizen is de ruimte schaars, want in een hoop duw- en trekwerk resulteert. De Fußballjunkies hebben uiteindelijk een kluisje te pakken en dumpen daar de tassen en andere zaken die pas weer op de terugweg nodig zijn.

Daarna voert de reis naar die Stadtmitte van Dortmund, alwaar een café wordt opgezocht. Het bier smaakt goed en ook de bestelde pistoletjes glijden prima naar binnen. Tegen 14.30 uur is het tijd om richting het Westfalenstadion te gaan. We volgen de geel-zwarte meute en pakken de U-bahn naar het stadion. Buiten is het een drukte van belang. Maar liefst 70.200 toeschouwers zullen dit duel bezoeken.

Er wordt nog even Pizza, Bratwurst und Bier ingeslagen en dan zoeken we onze plaats op op de Oosttribune. Hoewel ze bijna tegen in de nok van het stadion zitten, is het zicht op het veld toch best redelijk. We hebben een fraai uitzicht op 'Die Gelbe Wand', de fanatiekste fans van BVB. Gigantisch veel sjaals gaan de lucht in als de ploegen het veld op komen en er wordt eveneens met tientallen vlaggen gezwaaid. Een prachtig gezicht.

In de amusante wedstrijd komt Hertha BSC komt al snel op 0-2 en de wedstrijd lijkt al snel beslist. Toch komt Borussia Dortmund nog terug in de wedstrijd dankzij een penalty. In de rust wordt de blaas geleegd en het bier weer bijgevuld. De tweede helft is minder aantrekkelijk dan de eerste helft en beide ploegen komen helaas niet meer tot scoren. Borussia Dortmund verliest in eigen huis.

Wij zoeken buiten het stadion de Fan-Biergarten op en drinken nog een biertje. Daarna brengen we nog een bezoek aan café Max om nog even een hapje te eten voordat we de terugreis gaan ondernemen. Het eten is op zich prima, maar het duurt allemaal wel lang voordat het er eindelijk is. Nadat we aan diverse mensen de legendarische vraag ' Wo is der Bahnhof?' hebben gesteld, zijn we tegen 20.45 uur weer terug in de Hauptbahnhof van Dortmund. We halen onze spullen uit de kluis en reizen via Hamm en Münster weer terug naar Leer.

In de trein naar Leer komen we een groepje Werder Bremen-supporters en een groepje Hertha BSC-fans tegen. De supporters van Werder Bremen vallen duidelijk meer in de smaak en het wordt een zeer gezellige terugreis. De Werder-fans smeden zelfs plannen om volgende week naar de Euroborg te komen. Als we tegen 0.00 uur in Leer aankomen, pakken we voor 35 euro een taxi naar Nieuweschans. Daar missen we net de eennalaatste trein, dus er zit niks anders op dan de kroeg in te duiken. Daar blijkt een besloten feest aan de gang te zijn, maar voor de Fußballjunkies maakt de eigenaar een uitzondering en we mogen nog wel even een biertje drinken.

We pakken de trein van 1.22 uur vanuit Nieuweschans en zijn ongeveer een uur later terug in Groningen. Moe, maar wel voldaan, want het was absoluut de moeite waard.

Der Bildbericht


Via het pittoreske dorpje Weener...

belanden we op dit desolate station.

Leer.

Ein rauchfreier Bahnhof.

De meegebrachte lunchpakketten vinden gretig aftrek.

Hoewel voor sommigen de vorige avond nog een beetje doorwerkt.

Via Münster...

und Hamm...

belanden we in Dortmund, waar bij de zeldzame kluisjes op het station meteen een veldslag uitbreekt met Hertha BSC-fans om een kluis te bemachtigen.

Richting de Stadtmitte van Dortmund dan maar.

Op naar de kroeg. Niet echt een succes.

Dus op naar een andere kroeg.

Na wat gegeten en gedronken te hebben, begeven we ons naar de U-bahn.

Gelukkig is het openbaar vervoer in de Duitse steden gratis.

Weer naar boven de grond.

We komen in de buurt van het Westfalenstadion.

Bratwurst!

De thuisclub Ballspiel-Verein Borussia 1909 e.V. Dortmund.

Bij de Hinterlegungskasse zijn kaarten voor ons hinter gelegd.

Nog even langs de fanshop voor een sjaal.

Het Westfalenstadion is sinds 1 december 2005 omgedoopt in het Signal Iduna Park.

Gele bogen bij de dakrand.

Dan gaan we maar eens naar binnen.

Richting onze plaatsen.

In de open hoek hebben we al even zicht op 'Die Gelbe Wand', een gigantische staantribune met een capaciteit van 25.000 plaatsen. De grootste staantribune van Europa. Het Westfalenstadion kent in totaal een capaciteit van 82.678 plaatsen, het grootste stadion van Duitsland.

Nog even een Pizza of een Bratwurst.

En dan op naar Block 51.

We hebben onze plekken inmiddels ingenomen.

Het uitzicht.

De vlag van BVB wordt het veld op gedragen.

Die Mannschaft van Hertha BSC.

Het uitvak zit redelijk vol.

Bij die Mannschaft van Borussia Dortmund zien we een bekende naam.

Die Gelbe Wand.

Die Gelbe Wand.

Die Gelbe Wand.

Die Gelbe Wand.

Daar komen de spelers het veld op.

De spelers begroeten het publiek.

BVB trapt af.

Al na een kwartier leidt Hertha BSC met 0-2.

Feest in het uitvak.

Na 23 minuten mag Alexander Frei iets terug doen door middel van een penalty.

Vreugde op de staantribune.

En in de rest van het stadion.

1-2.

In de rust is het tijd voor een sanitaire stop.

En kunnen de bekers bier bijgevuld worden.

De huidige naam van het stadion, terwijl Westfalenstadion natuurlijk een veel fraaiere naam is.

Steile tribunes.

Die grotendeels gevuld zijn.

Aparte reclame-uitingen op het veld.

Er zijn vandaag maar liefst 70.200 aardappels in het stadion.

Borussia Dortmund probeert het nog wel.

Maar komt niet meer tot scoren.

De thuisploeg verliest.

De wedstrijd zit er op.

Het stadion stroomt langzaam leeg.

De staantribune (Zuid)

De Hoofdtribune (West)

De Noordtribune.

Groninger Fußballjunkies on tour.

Na afloop blijven we nog even hangen in de Fan-Biergarten.

Het bier smaakt goed.

Daarna naar café Max voor een hapje eten.

Op de terugweg komen we een groepje Werder Bremen-fans en een groepje Hertha BSC-fans tegen in de trein.

Het bier smaakt nog steeds prima, ook samen met de Werder Bremen-fans.

De terugreis kort samengevat.

Vanaf Leer pakken we de taxi naar Nieuweschans, maar we moeten nog zo'n drie kwartier wachten op de trein. Dan nog maar even de kroeg in.

Daar blijkt eigenlijk een besloten feest aan de gang te zijn, maar voor de Groninger Fußballjunkies maakt men graag een uitzondering.

Op naar het station komen we nog langs de Kiepkerel.

In de trein gaat het lichtje bij de meesten langzaam uit na een lange dag Fußball.

terug Foto's: Harris


Reacties:
#1 Cool!
Malachi | 21 november 2006, 12:05:11
#2 wederom een leuk verslag, wat een stadion zeg echt super........
babsmonster | 21 november 2006, 12:36:20
#3 Mooi verslag hoor. Ging vroeger regelmatig naar Engeland voor een wedstrijd en de sfeer in het buitenland is toch anders.
ALs je dan toch zo dat Westfalenstadion ziet... Is het niets voor FC Groningen om op de Noordtribune ook staanplaatsen te maken? Capaciteit omhoog, zonder (ogenschijnlijk) al te veel moeite en kosten.....
willem | 21 november 2006, 12:36:58
#4 weer een goed verslag harris
ebo | 21 november 2006, 13:46:46
#5 Hé Daniël; mooie reis gehad zo te zien! Ik mis alleen die blonde duitse dames....
Pier | 21 november 2006, 13:48:08
#6 Prachtig verslag!
Vak_M | 21 november 2006, 14:10:23
#7 Wat een mega stadion! Zo te zien vloeide het bier rijkelijk, hahaha.
Leonie82 | 21 november 2006, 14:26:32
#8 Mooi verslag Harris petje af maak jullie ook zo mooi verslag bij ado thuis zal mooi zijn ;)
fcdenhaag | 21 november 2006, 14:42:01
#9 Goed verslag leuk dat dit soort specials ook op je site te bewonderen zijn!
Twice | 21 november 2006, 14:57:10
#10 wat mij opvalt is de niet verplichte
trein combi. zo moet dat hier ook
zuipschuit | 21 november 2006, 15:25:33
#11 haha prachtig verslag harris was een legendarische trip. Beetje spijtig van die laatste foto wist niet eens dat ik laatste stukkie sliep;) spreek je groet Paulus :)
GFpaulus | 21 november 2006, 15:58:40
#12 wat ben je op zo'n dag kwijt aan treinkaartje en toegang wedstrijd? :)
bunsen | 21 november 2006, 16:45:00
#13 Prijzen per persoon, op basis van een groep van 5 man:

- Retour Groningen - Leer = ong. 10 euro
- Retour Leer - Dortmund = 6 euro (Schönes Wochenende-kaart)
- Taxi Leer - Nieuweschans = 7 euro
Samen voor vervoer = 23 euro

Entree Westfalenstadion = 26 euro
Harris | 21 november 2006, 16:54:00
#14 Da's geen geld....
Ben laatst naar Chelsea geweest en daar was 't goedkoopste kaartje 57 pond! Dat scheelt nogal...

En er dan uiteraard zondag weer staan. Zo hoort 't!
Pier | 21 november 2006, 17:03:00
#15 En dan is BVB dus nog relatief duur ook. Normaal ben je rond 10-15 euro kwijt aan entree in (oude) Duitse stadions. Met name nieuwe, verbouwde stadions hanteren vaak iets hogere prijzen.

De trein kost in Duitsland dus ook 'niks' als je een Schönes Wochenende-kaart koopt (5 man voor 30 euro). Daarmee kun je het hele land door. Wat een verschil met de prijzen van de NS.
Harris | 21 november 2006, 17:07:00
#16 Godverdomme!! Volgende keer ben ik er ook weer bij! Maar plan het dan beter man!!!23 dec?
Niek | 21 november 2006, 17:32:39
#17 Hahahahahaha.... prachtig verslag Harris... heb echt megagezellige dag gehad met jullie sjaken..
Ja Pier dat was genieten, en die wijven daar (en kerels) waren godvergeten lelijk..(en dat zeg ik niet gauw, maar deze waren echt spuuglelijk)
Maar dat krijg je natuurlijk in dat Roergebied.
En Niek volgende x gewoon voetbal afzeggen en met ons mee..
Btw: die werder sjaken waren echt TOF!
M | 21 november 2006, 18:52:00
#18 Mooi verslag, Harris. Puik werk!

Harris, Mulder, Bruggink, Paulus en Tijn: dank voor deze legendarische trip! Zaterdag weer?
Turf | 21 november 2006, 19:14:59
#19 Harris maak je die Fussballjunkies on Tour shirts nog?
M | 21 november 2006, 19:22:32
#20 Zeker. Ik maak een dezer dagen wel even een ontwerpje.
Harris | 21 november 2006, 19:54:00
#21 wat een gaaf stadion!!
thijs | 21 november 2006, 21:12:59
#22 heey harris maak jullie ook zo mooi verslag tegen ons l) we komen maar met 1 of 2 bussen naar jullie toe veel supporters willen nog niet vinden ze zonde voor hun geld maar ik ben der uiteraard bij tot zondah
fcdenhaag | 22 november 2006, 10:11:40
#23 goed verslag harris.
super gaaf stadion daar.

greets the fly
tot in de groene hel
the_fly | 22 november 2006, 12:44:57
#24 Ik ga zeker ook een keer heen, maar mooie foto's harris!.Heel Euroborg in 1 staan vak, is nog al wat zeg.
chucky | 22 november 2006, 13:37:35
#25 Vorig seizoen ook een wedstrijdje bij Dortmund meegemaakt. Behalve die fantastische Gelbe-wand viel het mij op dat uit en thuis supporters gewoon voor de wedstrijd door elkaar lopen en bier met braadworst met elkaar eten en drinken. Schitterende ambiance. Absolute aanrader.
Baseline | 22 november 2006, 14:19:39
#26 Geweldig verslag !

Qua sfeer onder elkaar is duitsland zeker beter dan hier in nederland ... en die gelbe-wand echt het toppunt.. prachtig :D!
Jeroen | 22 november 2006, 15:49:26
#27 Wauw gaaf hoor en mooi stadion. Wil zelf ook zeker nog keer naar Duitsland toe om dat mee te maken. Heb engeland al paar keer mee gemaakt.

Mooi verslag en jullie hebben je wel vermaakt dacht ik zo :)
Eggie | 22 november 2006, 16:05:59
#28 Ja hoor! Prima..
M | 22 november 2006, 20:40:52
#29 dortmund is de club van duitsland! ik ben er zelf ook een aantal keer geweest. echt een te goede sfeer weer daar
r0ytje | 23 november 2006, 13:13:00
#30 Ik wil ook een keer naar Dortmund toe. Maar nu heb ik een probleem: Hoe kom ik aan kaartjes?
P.s Weer een geweldig verslag Harris!!
Lammetak | 23 november 2006, 14:07:27
#31 Kaarten kan je meestal met een creditcard bestellen via de officiële clubkanalen en dan krijg je ze thuis gestuurd of je kan ze voor de wedstrijd bij stadion afhalen.

ps: Schalke04 is de club van duitsland, maar ik ben niet zo'n Schalke man... wel mooie club, net als BvB.. maar zo zijn er nog wel een paar in Die Heimat.
M | 23 november 2006, 14:36:00
#32 Geweldig verslag!! Mooi stadion ook trouwens.
Mooi
vakMM | 24 november 2006, 17:34:42


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl