Forum | Prikbord | Info | Links
 
Fortuna Düsseldorf - Holstein Kiel, 27 mei 2006, Regionalliga Nord (3-0)
Op het duel in de Regionalliga Nord komen 4.560 toeschouwers af. Veel ontlopen de ploegen elkaar niet, maar Holstein Kiel weet nauwelijks kansen te creëren, terwijl Fortuna Düsseldorf dat wel af en toe doet. Het wordt uiteindelijk 3-0 voor de thuisploeg door goals van Lambertz (34'), Feinbier (57') en nogmaals Lambertz (77').

Paul Janes Stadion - Düsseldorf


Het "Paul Janes Stadion" is sinds 1930 de thuishaven van voetbalclub Fortuna Düsseldorf. Van 1930 tot 1972 speelde de club zijn thuiswedstrijden in dit stadion. Daarna verhuisde Fortuna Düsseldorf naar het befaamde "Rheinstadion" in Düsseldorf en speelde daar van 1972 tot en met 2002. Het Paul Janes Stadion werd aangehouden als trainingslocatie.


Fortuna Düsseldorf

In 2002 keerden 'die Flingeraner' noodgedwongen terug naar het Paul Janes Stadion. Er was namelijk besloten om het prachtige Rheinstadion met de grond gelijk te maken en op dezelfde plek een compleet nieuw stadion te bouwen: de "LTU Arena". Het Paul Janes Stadion werd grondig verbouwd en geschikt gemaakt voor het afwerken van wedstrijden. Drie jaar lang was het Paul Janes Stadion dé thuisgrond van Fortuna Düsseldorf.

In 2005 was de LTU Arena klaar en begon Fortuna Düsseldorf hier zijn thuiswedstrijden af te werken. Het Paul Janes Stadion werd echter wel aangehouden als uitwijkmogelijkheid. Voetbal is namelijk niet de belangrijkste bestemming van de LTU Arena. Dat zijn respectievelijk American Football (Rhein Fire) en grote concerten. Zo kan het gebeuren dat Fortuna Düsseldorf soms niet de beschikking heeft over de LTU Arena en noodgedwongen uit moet wijken naar het oude Paul Janes Stadion. Zoals vandaag.

Het Paul Janes Stadion heeft een capaciteit van ongeveer 8.500 plaatsen. Het kent een hoofdtribune en drie betonnen staantribunes. Op de lange zijde tegenover de hoofdtribune staan ook nog twee noodtribunes als 'tweede ring'.

Platzsturm!


Al tegen 6.30 uur verzamelen de Fußballjunkies zich al op het station van Groningen. Vanuit Groningen gaat de reis eerst per trein naar Arnhem, maar onderweg zijn er werkzaamheden aan het spoor, waardoor de reis langer gaat duren en de junkies noodgewongen erg vroeg moeten vertrekken. We moeten namelijk op tijd in Arnhem zijn, want daar vertrekt een speciale trein naar Duitsland en die trein rijdt slechts vier keer per dag. Als we die trein missen, wordt het vervolg van de reis naar Düsseldorf ook meteen een stuk lastiger. We hebben onderweg, naast de vertraging door de extra werkzaamheden, nog wat extra vertraging, maar gelukkig bereiken we Arnhem nog net op tijd en pakken het boemeltje naar Emmerich. Vanaf Emmerich is het nog ongeveer vijf kwartier naar Düsseldorf. Dat valt op zich nog best wel mee.

Aangekomen op de Hauptbahnhof van Düsseldorf worden de overbodige rugtassen in een kluisje gedumpt en kunnen we met de bus richting het stadion. Al met al zijn er vandaag 4.560 toeschouwers in het Paul Janes Stadion, waarvan zo'n 60-80 van Holstein Kiel. De beleving van de supporters is in de Regionalliga, zoals eigenlijk in de rest van Duitsland, behoorlijk groot. Er is relatief veel tifo (vlaggen, meerdere speciale spandoeken met teksten en rookbommen) en ook breekt er tot tweemaal toe knokkerij uit rond het veld.

Eerst wordt iemand uit het uitvak gepikt door die Polizei, waarop de rest van de uitsupporters onrustig wordt en er een rookbom af wordt gestoken. Later breekt er bij de harde kern van Fortuna Düsseldorf een (onderling) gevecht uit tussen de linkse harde kern en de rechtse harde kern. Anders dan in Nederland, komen politieke voorkeuren in Duitsland bij het voetbal terug. Je hebt linkse clubs en rechtse clubs en ook bij de supporters van dezelfde club heb je linkse en rechtse groeperingen. Er werd flink op los gemept, waarbij de linkse kern kennelijk wint, want er wordt een massaal 'Nazi's rauss' ingezet.

De wedstrijd zelf is op zich niet spectaculair, maar ook zeker niet saai. Af en toe zijn er hele leuke dingen te zien. Een perfect uitgevoerde aanval (5 schijven - 1 keer raken) wordt jammer genoeg niet bekroond met een doelpunt, maar dat is echt een zeer fraaie aanval. Aan de andere kant zijn er ook vermakelijke knulligheden, zoals de uittrap (!) van een keeper die over de achterlijn gaat en dus een corner oplevert. Fortuna Düsseldorf weet meer kansen te creëren dan de gasten uit Kiel en wint de wedstrijd uiteindelijk verdiend met 3-0. Door puntverlies van Sankt Pauli beëindigt Fortuna Düsseldorf het seizoen als 5e in de Regionalliga Nord.

Na de wedstrijd vindt er een heuse 'Platzsturm', oftewel een veldbestorming, plaats. Eerst een paar man, die nog door stewards en beveiliging met honden achterna worden gezeten, maar er klimmen steeds meer mensen over de hekken en op een gegeven moment is er geen houden meer aan. Uiteindelijk staan er een paar honderd man op het veld. Als wij het stadion weer uit gaan en bij de hoofdingang naar binnen lopen, staat die menigte nog steeds te zingen op het veld, dus lopen wij ook maar even het veld op. De hekken staan namelijk gewoon open. Vreemd genoeg worden aan de andere kant van het veld nog steeds individuen die over het hek klimmen met man en macht tegengehouden. Na de afloop van het seizoen uitbundig gevierd te hebben, pakken we even later de bus terug naar het station.

We gaan nog even een hapje eten in de binnenstad van Düsseldorf en tegen 19.00 uur pakken we de trein richting Emmerich. Daar stappen we weer in het boemeltje richting Arnhem en reizen vanaf daar terug naar Groningen, waar we rond 1.00 uur weer aankomen. Het was vandaag een prima voetbaldagje in de Regionalliga Nord en de honger naar Fußball is eventjes gestild.

Vanwege allerlei werkzaamheden aan het spoor is de begintijd van deze trip vervroegd naar 6.38 uur.

We reizen naar Arnhem en stappen daar in de speciale verbinding naar Emmerich.

In Emmerich pakken we de trein naar Düsseldorf.

Op de Hauptbahnhof Düsseldorf dumpen we onze overtollige bagage in een kluisje en gaan richting het stadion.

Daar is de spelersbus van Fortuna Düsseldorf.

We zijn aangekomen bij het Paul Janes Stadion.

Eerst maar even naar Clubhaus Fortuna, Treffpunkt für Jedermann.

Binnen zit het redelijk vol. Er zijn vandaag ook een stuk 10 supporters van Ipswich Town op bezoek.

Apart bier.

Dan gaan we maar eens naar binnen.

Noodtribunes op de lange zijde.

Het Paul Janes Stadion met op de voorgrond de warming-up van Holstein Kiel en op de achtergrond de fraaie natuur van Düsseldorf.

De warming-up van Fortuna Düsseldorf.

Het Paul Janes Stadion.

De staantribune op de lange zijde.

Een lichtmast.

Op de tribune van de fanatieke aanhang staat een verwijzing naar hun vakken 36 en 37 in het voormalige Rheinstadion in Düsseldorf.

Honden op de groenstrook tussen tribune en veld.

Fortuna Düsseldorf is ook de club van de Duitse punkband Die Toten Hosen.

De fanatieke aanhang van Fortuna Düsseldorf.

Er reizen zo'n 80 supporters mee uit Kiel.

'Die Monheimer bedanken sich für eine geile Saison'.

Die Polizei.

Daar komen de spelers het veld op.

Veel vlaggen bij de aanhang van Fortuna Düsseldorf.

'Danke für die...

geile Saison'.

Holstein Kiel trapt af.

Een moment tijdens de wedstrijd.

Zelfs honden vóór de reclameborden.

Er ontstaat wat onrust in het uitvak en er wordt een rookbom afgestoken.

Een rookbom.

Er wordt iemand afgevoerd.

Een overzicht van de lange zijde. Voor de staantribune en daarachter de twee noodtribunes.

Uitzicht vanaf de korte zijde.

'F95 sonst nix'.

Feest op de tribunes.

Want Fortuna Düsseldorf scoort de 1-0.

Hier hangt voor 23 euro aan statiegeld.

Een moment tijdens de wedstrijd.

In de rust wordt er stevig 'geschlemmt'.

Duitse Fancultuur.

'Natural Born Kieler'.

Aan de andere kant 'Danke'.

Wederom een flinke rookbok in het uitvak.

De linkse kant van de harde kern van Fortuna Düsseldorf wil een demonstratie van nazi's verhinderen.

Niet lang daarna breekt er knokkerij uit tussen de linkse en de rechtse kant van de harde kern.

Polizei dabei.

Even later kunnen ze toch weer vertrekken.

Bertus Kuntermann bouwt zijn carrière kennelijk af in Düsseldorf.

'2 Spiele, 6 Punkte, 7:1 Tore. Den Urlaub Habt Ihr euch verdient'.

Dan zit de wedstrijd er op.

Fortuna Düsseldorf is blij, want door puntverlies van Sankt Pauli wordt de club 5e in de Regionalliga Nord.

Het publiek in de hekken.

Het publiek in de hekken.

De spelers vieren feest met de supporters.

De spelers vieren feest met de supporters.

De eerste supporters zijn inmiddels over de hekken geklommen.

De spelers vieren feest met de supporters.

Nog een groepje snelwandelaars. Het is duidelijk: er staat een 'Platzsturm' (veldbestorming) te gebeuren.

Die Polizei houdt de aanhang van Holstein Kiel in bedwang.

Het wordt steeds drukker op het veld.

Uiteindelijk staan er een paar honderd man op het veld.

'Pro Stehplatz'.

Een blik op de veldbestormers vanaf de Hoofdtribune.

Tja, als de hekken dan toch open staan, dan gaan wij ook maar even het veld op.

Op het station van Düsseldorf nog even een Fussballbrot en dan weer op weg naar Groningen. Een prima dagje voetbal en het is duidelijk dat er ook in de Regionalliga voldoende te beleven is.

terug Foto's: Harris


Reacties:
#1 Mooi verslag, maar is alle bagage wel weer levend uit het kluisje gehaald?
Dirty Harry | 29 mei 2006, 09:59:33
#2 Ja zeker weten! Prima dagje Duitsland. Lekker bier, redelijk voetbal..wat wil je nog meer?!
Niek | 29 mei 2006, 10:24:13
#3 ziet dr wel vet uit maar wat een uberkansloos publiek om met elkaar te gaan matten reageer t dan af op t uitpubliek
boertie | 29 mei 2006, 11:11:11
#4 grappig hoor en leuk verslag en foto's
eggie | 29 mei 2006, 11:34:34
#5 goedkope bier daar
grunn | 29 mei 2006, 12:09:09
#6 Hoezo gingen jullie daar heen??

Fortuna Düsseldorf wordt wel eens een slapende reus genoemd. Dat wilden we wel eens met eigen ogen bekijken. Verder niet echt een specifieke reden, behalve dan dat tripjes naar Duitsland over het algemeen erg leuk zijn.
Jeroen | 29 mei 2006, 12:13:00
#7 Mooi verslag met weer droge bijschriften.. complimenten!
Jeroen | 29 mei 2006, 12:40:45
#8 mooie club voor matthijs
weg | 29 mei 2006, 12:52:36
#9 Mooie verrijking van je site, Harris. Dit soort impressies van onbekende clubjes uit het buitenland.
Cruoninga | 29 mei 2006, 14:07:26
#10 mooi verslag,maar hoezo komen jullie op het idee om daar heen te gaan?

Fortuna Düsseldorf wordt wel eens een slapende reus genoemd. Dat wilden we wel eens met eigen ogen bekijken. Verder niet echt een specifieke reden, behalve dan dat tripjes naar Duitsland over het algemeen erg leuk zijn.
Jeffrey | 29 mei 2006, 17:03:00
#11 whahah dat kan daar in de euroborg niet der over maar dan kan je niet meer terug daar wel lol:P
grunnger | 29 mei 2006, 19:06:19
#12 leuk verslag jammer van de rellen
Kees | 29 mei 2006, 20:33:43
#13 Leuk verslag. Lijkt me leuk, zo'n wedstrijd in Duitsland
Gerard | 29 mei 2006, 21:57:05
#14 Mooi verslag weer
Jhon | 30 mei 2006, 08:10:22
#15 leuk om is te zien hoe het daar gaat, wel apart dat je linkse en rechtse aanhang hebt
mooi | 30 mei 2006, 12:46:55
#16 Leuk verslag, het lijkt mijzelf ook al heel lang leuk om een keer een wedstrijd in Duitsland te bezoeken! Werder Bremen, Dortmund of Mönchengladbach bijvoorbeeld, of een andere Duitse club niet al te ver van NL. Je bent er eigenlijk zo.
Vak M | 30 mei 2006, 13:57:54
#17 wat heeft de fc hier mee te maken?

Niks, behalve dan dat het 7 FC Groningen-supporters zijn die die kant op zijn geweest. Je moet het zien als een special, een leuke opvulling nu er op FCG-gebied niet zo veel te beleven is...
luc | 30 mei 2006, 15:39:00
#18 Krijgen we binnenkort ook zo'n foto-verslag van een WK-wedstrijd???
Jeroen | 30 mei 2006, 19:12:17
#19 zitten er nou meer fanatieke mensen bij die club dusseldorf of bij fc groningen?
Danny Vak AA | 30 mei 2006, 19:55:05
#20 ooohhh bij fc groningen zeker weten meer bij die dusseldorf hooguit 400 ofzo en bij fc groningen 3000
Kevin | 30 mei 2006, 19:57:13
#21 Sehr schöner Bericht & Fotos!

Grüße aus Düsseldorf
F95 | 31 mei 2006, 12:06:10
#22 hi very nice pictures! thank you! you´re every time welcome. greets from düsseldorf
bilker | 31 mei 2006, 12:28:22
#23 Coole Fotos!

Kommt doch mal wieder wir würdenuns freuen.

Dave
David | 31 mei 2006, 12:48:18
#24 is wel lache ik hoop dat meneertje uit de kluis nog normaal op zen benen kan staan
robert | 31 mei 2006, 13:59:25
#25 Greets from Düsseldorf.
Very nice pictures and a nice report... We would like to see you again in Düsseldorf..

Maybe when the netherland-team "Roda Kerkrade" plays in Düsseldorf on 1.8.2006 ?
Fortuna | 31 mei 2006, 16:29:17
#26 hadden jullie de bagage daar niet kunnen laten, etterbakje!!!!
z-side | 31 mei 2006, 22:06:00
#27 En fotos van de vakantie van de FC ??
A | 1 juni 2006, 15:02:45
#28 you have to come to osnabrück
its much better than in the city near cologne
osna1899 | 2 juni 2006, 01:54:45


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl