Forum | Prikbord | Info | Links
 
Hibs-tour 2006 (Aberdeen - Hibernian), reisverslag
Reisverslag Foto's deel 1 Foto's deel 2 Foto's deel 3

Friday

Sinds een aantal jaren gaan er regelmatig supporters van FC Groningen naar Schotland om wedstrijden van Hibernian FC te bezoeken. Van vrijdag 7 april 2006 tot en met 10 april 2006 reizen er maar liefst 20 supporters af naar Edinburgh om de samen met de Hibs de uitwedstrijd Aberdeen - Hibernian te gaan bezoeken.


Op vrijdagochtend 10.00 uur verzamelt de groep zich op Schiphol. Dat wil zeggen: het grootste gedeelte van de groep, want sommige deelnemers aan de Hibs-tour vinden 11.15 uur vroeg genoeg om je te melden bij de incheckbalie. De bagage wordt afgegeven en we gaan richting onze Easyjet. Na een extra rondje Edinburgh bij de landing, arriveren we rond 13.20 uur op Edinburgh Airport. Eerst maar eens een hapje eten. Waar een gedeelte van de groep zich verlekkert aan Whoppers en Fried Onion Rings, stapt een ander gedeelte van de groep meteen over op het lokale voedsel: een Steak Pie met aardappelpuree en jus. Dat vult behoorlijk, maar met het oog op het komende kroegbezoek een prima bodem.

We pakken de bus richting het centrum. Vanaf daar is het 'just a 5 minute walk' naar het hotel. In Schotse tijd gerekend ben je dan minimaal 20 minuten onderweg. Uiteraard regent het ook nog eens flink, zodat we doorweekt bij het Cairn Hotel aankomen. De tassen worden bij de haard gezet om te drogen, en omdat we toch even moeten wachten, worden de eerste pints of lager dan maar alvast besteld bij de hotelbar. Je moet toch wat?

Als we ingecheckt zijn en de bagage op de kamers is neergezet, zetten we meteen koers naar Easter Road Stadium, het stadion van Hibernian FC. Het loopt namelijk al tegen 16.00 uur en om 17.00 gaat de Fanshop dicht. Als we nog souvenirs willen halen, dan moet het nu gebeuren. Morgen zijn we namelijk de hele dag weg naar de uitwedstrijd tegen Aberdeen, op zondag is de shop niet open en op maandag vertrekken we al vroeg in de morgen. Gelukkig is het stadion op ongeveer een kwartier lopen van het hotel, dus dat is prima te doen.

De Fanshop biedt een uitgebreid assortiment aan merchandise. De merchandise-afdeling van FC Groningen zou hier eens een kijkje moeten nemen, want de shop biedt genoeg inspiratie. Teddyberen met clublogo of een fraaie ingelijste panorama-foto van het stadion zouden hier bijvoorbeeld prima verkopen. We vragen of we ook een kijkje mogen nemen in het stadion. Natuurlijk mag dat, want Schotten zijn gastvrije mensen. We moeten even wachten tot de fanshop dicht gaat, en nemen dan de tussendeur naar de Famous Five Stand achter het doel. Op de omloop onder de tribune hangen foto's van The Famous Five en andere clubattributen.

Eenmaal op de tribune bekijken we het Easter Road Stadium. De East Stand is de voormalige staantribune waar men nu ook stoeltjes heeft geplaatst, de Whyte and Mackay Stand aan de andere kant achter het doel is in z'n geheel het uitvak en de West Stand is de grootste tribune van het stadion. We bekijken de skyboxen van de buitenkant en nemen een groepsfoto. Opvallend zijn de 'No Smoking'-bordjes. Sinds een week of twee mag er in Schotland niet meer gerookt worden in openbare ruimtes en dus ook niet meer in stadions.

Na een kwartier bedanken we de club voor de gastvrijheid en gaan richting de Four In Arms, een pub dichtbij het stadion. We drinken wat bier en maken tevens kennis met iemand 'from the other side of town' (Hearts-supporter) die toevallig een biertje zit te drinken met een 'sheepshagger' (Aberdeen-supporter). Na anderhalf uur keren we terug naar het hotel om even op te frissen en daarna gaan we de stad in te gaan om een hapje te gaan eten.


Aberdeen-supporter

Helaas blijkt de Italiaan niet berekend op een groep van 15 man, zodat we uiteindelijk uitkomen bij een slechte Chinees. Deze heeft nogal moeite met het afleveren van de (juiste) bestellingen. Als sommigen hun eten al bijna op hebben, zitten anderen nog te wachten op hun gerecht. Niet echt een aanrader kortom. Bagger lult nog wat van de prijs af en daarna gaan we door naar Tamsons, een Hibernian-pub. Hier zal de bus morgen ook vertrekken.

De kroeg is klein, maar reuze gezellig. Samen met de stamgasten en andere Hibs worden er om de beurt voetballiederen gezongen en gaat het feest tot een uur of 1 door. Dan gaat de pub helaas dicht en lopen we terug richting het hotel. Sommigen gaan nog even snacken, terwijl anderen de hotelbar opzoeken om de bierronde voort te zetten.

Saturday

De zaterdag begint met een Full Scottish Breakfast. Niet bepaald het soort ontbijt waar sommigen met een lichte kater op zitten te wachten. De bacon en worstjes zijn veruit favoriet als left-overs. Om 9.00 worden we bij ons hotel opgehaald door HibeesBouncer Gordon en gaan we richting de vertrekpub Tamsons. Daar staat voor de mensen met lichte hoofdpijn de koffie klaar, terwijl de eersten ook al weer aan het bier zitten. Er druppelen steeds meer Hibs binnen en om 10.00 uur komt de bus voorrijden.


De groep Groningers had al een speciaal t-shirt aangetrokken, maar nu krijgen ook de Hibs in de bus een exemplaar van dit shirt. Intussen deelt HibeesBouncer en reisleider Mark speldjes uit namens Hibernian FC en HibeesBounce. Als een losgeslagen groep Japanners zetten sommige Groningers alle facetten van het Schotse landschap op de foto. Alcohol wordt er aan boord niet gedronken, want daar is men in Schotland heel streng in. Vreemd genoeg gaat de Schotse politie wel akkoord met het alternatief.

In het dorpje Laurencekirk op nog ongeveer een half uur rijden van Aberdeen stopt de bus en wordt de schade van de afgelopen tweeŽneenhalf uur vrolijk ingehaald bij The Royal Hotel. Reisleider Mark heeft tevens soep met brood geregeld. Dat vindt gretig aftrek. Bij de locale Spar wordt nog snoep en chips gehaald en tegen 14.15 uur zet de bus zich weer in beweging.

Tegen 15.00 uur arriveren we bij Pittodrie Stadium in Aberdeen. Nergens zijn gestresste motormuizen of ME-busjes te bekennen. We kunnen gewoon met de bus naar het uitvak rijden en daar parkeren. Er is wel wat politie, maar die houdt zich vooral afzijdig. We gaan door de poortjes richting het uitvak en waar je in Nederland dan tegen een kudde stewards aanloopt, wordt in Schotland niet gefouilleerd. Wel zo relaxed.

In het uitvak zijn zo'n 1500 Hibs aanwezig. De wedstrijd is beroerd. Aberdeen komt in de eerste helft op voorsprong door fraai afstandschot. Verder laten beide partijen bedroevend weinig zien. Er zijn dan weliswaar een flink aantal basisspelers niet bij, maar je kunt je bijna niet voorstellen dat dit Hibernian dit seizoen twee keer Glasgow Rangers heeft geklopt.

Tegen 17.00 uur stappen we weer in de bus en zetten weer koers naar The Royal Hotel in Laurencekirk, waar ditmaal een eenvoudige avondmaaltijd voor ons is geregeld. Van 17.45 tot 20.45 blijven we hangen in deze kroeg. Voor de terugweg wordt er bij de plaatselijke Spar weer het nodige snacks ingeslagen. Met name kleine zakjes chips voor slechts 10 penny, zoals Space Raiders, vinden gretig aftrek. Dan is het tijd om naar Edinburgh terug te gaan. Daar arriveren we tegen 23.00 uur. De meesten zijn moe van de lange dag en duiken na een afzakkertje in de hotelbar hun bed in. Toch zijn er ook nog fanatiekelingen die de stad nog even in gaan.Sunday

Op de zondag wordt Edinburgh verkend. De eeuwenoude stad heeft tientallen bezienswaardigheden. We beginnen op Calton Hill, dat vlakbij ons hotel ligt. Vanaf daar heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Hier staan onder andere Nelson's Monument, (een toren met een bal in de top, die om precies 13.00 naar beneden valt en vroeger werd gebruikt om aan schepen in de haven de tijd door te geven) en het National Monument, een soort tempel die nooit is afgemaakt.

Vanaf daar trekken we het centrum in richting Princes Street met het opvallende Scott Monument. We bevinden ons nu in het moderne centrum van Edinburgh. Daarna beklimmen we de heuvel op weg naar het bekende Edinburgh Castle. Ook daar heb je een prachtig uitzicht over de stad. Vervolgens trekken we via The Royal Mile het oude centrum van Edinburgh in en besluiten ook een zogenaamde Witchery Tour te gaan doen.

Als we tegen 18.30 vanaf het centrum weer in de richting van ons hotel lopen, zien we de lichtmasten van Meadowbank Stadium. We besluiten eerst een hapje te gaan eten en daarna het stadion te gaan bezoeken. Het is een klein uurtje lopen naar Meadowbank. Vanaf de straat kun een blik werpen in het stadion, maar eigenlijk willen we ook even echt naar binnen. We vragen bij de receptie van het aangrenzende sportcentrum of we naar binnen mogen en dat mag! We krijgen vervolgens een privť-rondleiding van een oud mannetje, die de prachtigste verhalen heeft. Het is inmiddels al behoorlijk schemerig (zeg maar donker), maar het mannetje heeft speciaal de trainingslichten aangedaan, zodat we toch nog foto's kunnen maken.

Het stadion is oorspronkelijk gebouwd voor de Commonwealth Games (een soort Olympische Spelen voor voormalige Britse kolonies) in 1970. Ook in 1986 zijn deze Games daar gehouden. In 1975 kreeg de fabrieksvoetbalclub Ferranti Thistle de beschikking over het stadion en veranderde zijn naam in Meadowbank Thistle. Na een grondige reorganisering van het Schotse voetbal in 1995 koos de club voor een beter perspectief en verhuisde naar Livingston, waar het verder ging onder de naam Livingston FC.


Edinburgh City FC

Meadowbank Stadium is op dit moment het thuisstadion van de non-leagueclub Edinburgh City FC. Verder worden er atletiek-evenementen en rugbywedstrijden gehouden en vinden er af en toe grote popconcerten plaats. Zo zal Radiohead deze zomer neerstrijken in Meadowbank voor een concert voor zo'n 60.000 toeschouwers. Het stadion beschikt een gigantisch scorebord, dat afkomstig is van de Olympische Spelen van Atlanta in 1996. Het scorebord in Meadowbank is eigenlijk de helft van het scorebord dat in Atlanta is gebruikt. De andere helft van dat scorebord staat in een zwembad in Edinburgh.

Na de rondleiding nemen we afscheid van onze gids en lopen terug naar ons hotel. We nemen later op de avond ook weer even een kijkje op Calton Hill, vanwaar we een fraai uitzicht hebben op het nachtelijke Edinburgh. De avond wordt uiteraard besloten in de hotelbar. Na een korte nachtrust worden we maandagochtend al vroeg opgepikt bij het hotel en keren we terug naar Groningen. Het was een prachtig weekend.
Reisverslag Foto's deel 1 Foto's deel 2 Foto's deel 3

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl