Forum | Prikbord | Info | Links
 
Sparta - FC Groningen, 5 mei 2002, KPN Eredivisie (0-0), deel 1
Foto's deel 1 Foto's deel 2


Het verhaal is duidelijk: FC Groningen moet 1 punt behalen om zeker te zijn van wederom een jaar in de Eredivisie. 700 supporters reizen mee naar Spangen, waarvan 200+100 met de trein, 150 met de bus en 250 met de auto. De wedstrijd is matig, maar beide ploegen hebben wel enkele goede kansen. Het duel eindigt echter zonder doelpunten, en als blijkt dat FC Den Bosch ook nog eens verloren heeft, is de feestvreugde in het Groningse kamp compleet: FC Groningen speelt ook volgend seizoen Eredivisie!

Reisverslag

Al maanden wordt er gepraat over de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Sparta, en dan vooral over de massale treinreis richting Rotterdam. Vorig jaar was de treinreis naar Sparta een groot succes en ook dit jaar heeft iedereen er weer zin in. Bovendien wordt de wedstrijd gespeeld op Bevrijdingsdag en dat zou de dag een extra feestelijk tintje kunnen geven. Iedereen hoopt dat FC Groningen dan inmiddels wel veilig zal zijn en dat men dus met een gerust hart naar Rotterdam af kan reizen. Er worden afspraken gemaakt over de treintijden en het ziet er naar uit dat dit jaar nog meer supporters in de trein zullen stappen. En dat is ook zo. FC Groningen is echter nog niet helemaal veilig, dus het is ook nog eens een wedstrijd die ergens om gaat.

Besloten is om de trein van 8.38 uur te pakken, omdat alle wedstrijden al om 13.00 uur worden gespeeld. De afspraken staan, en er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Totdat er twee dagen voor de wedstrijd opeens bekend wordt dat FC Groningen in samenwerking om 9.18 uur met de NS een speciale trein laat rijden. Een trein met stewards en Spoorwegpolitie, terwijl er voor deze wedstrijd geen verplichte combi geldt. In een zo laat stadium kunnen de reeds gemaakte afspraken echt niet meer geannuleerd worden, want er zijn inmiddels al zeer veel supporters op de hoogte van de vertrektijd van 8.38 uur. We besluiten dan ook massaal om gewoon deze trein aan te houden.

Op het station van Groningen is het zondagochtend al een drukte van belang. Door de extra trein is er helaas veel verwarring, en twijfelen er wel een aantal supporters, maar dit zou niet nodig zijn als men zich gewoon aan de normale treintijd zou houden. In de trein zit inmiddels al een aardige groep supporters, terwijl op het perron de twijfelaars staan. Er komt een steward de trein in die iedereen vriendelijk verzoekt in de andere trein te gaan zitten. We nemen dit verzoek ter kennisgeving aan en blijven zitten. Als de trein op het punt van vertrek staat, springen ook de supporters op het perron in de trein en besluiten de stewards en Spoorwegpolitie ook maar eieren voor hun geld te kiezen: zij nemen ook deze trein.

Onderweg stappen er ook nog de nodige supporters in, en er is een behoorlijke groep supporters onderweg naar Rotterdam. Het is zeer gezellig in de trein en het bier vloeit rijkelijk. Er is zelfs een 5-liter thuistap aanwezig. Iedereen gedraagt zich keurig en dat moet ook, want iedereen wil gewoon de wedstrijd zien. In Amersfoort moeten we overstappen. Opeens lopen er ongeveer 150 FC Groningen-supporters over het perron terwijl er luid gezongen wordt. Wat een sfeer en wat een gaaf gezicht. Een paar ajacieden in een andere trein worden nog even gewezen op het feit dat het 'k*nkerjoden' zijn. Uiteindelijk stapt iedereen in de volgende trein en zoekt men weer een plaatsje op.

De sfeer onderweg is geweldig en na ongeveer een uurtje rijden we Rotterdam Alexander binnen. Ook daar is het op het perron een luid gezang. Vanaf dit station moeten we met de metro verder richting Spangen. Gelukkig, er staat al een speciale metro voor ons klaar en ook deze reis verloopt weer voorspoedig. Om ongeveer 11.30 bereiken we ons eindpunt en moeten we nog een stukje lopen naar het stadion. Onderweg wordt er gestopt bij de kroeg Het Kasteel. Als er een politieknol voor de ingang gaat staan omdat de kroeg vol is, besluit de rest van de groep door te lopen naar de volgende kroeg. Deze wordt redelijk snel gevonden. Inmiddels is het nog ongeveer 1 uur voor de wedstrijd en de eerste supporters gaan richting stadion.

In het uitvak is het al redelijk druk, maar nog lang niet vol. Langzaamaan druppelen er supporters binnen. De vlaggen worden opgehangen en er wordt ook maar eens stevig gesnackt, want van zo'n treinreis krijg je wel honger. Het wordt steeds drukker en het uitvak is nu bijna vol. De spelers zijn bijna klaar met hun warming-up en doen de gebruikelijke 'huddle' onder luid gejuich vanuit het uitvak. Iedereen is er klaar voor en de wedstrijd kan beginnen. Bij de opkomst van de spelers wordt er een fakkel ontstoken. Bovendien wordt er druk gezwaaid met de kleinere FC Groningen-vlaggen. Dit geeft een gaaf gezicht en de stemming in het uitvak zit er goed in.

De wedstrijd zelf is niet de beste die FC Groningen heeft gespeeld, maar uiteindelijk staat er gelukkig nog steeds 0-0 op de borden. De spanning was al iets minder geworden toen bekend werd dat FC Den Bosch achterstond, maar als Jol voor de laatste keer op zijn fluit blaast is het helemaal zeker: FC Groningen speelt ook volgend seizoen Eredivisie. Spelers gooien hun shirts, broeken en sokken het publiek in en iedereen is uitgelaten. Enkele supporters weten zelfs op het veld te komen en feesten mee met de spelers van FC Groningen. Als de spelers inmiddels in de kleedkamer zijn, besluiten wij ook maar weer richting Groningen te gaan om verder te feesten.

Bij de uitgang van het uitvak is het even onrustig, als een paar knolsmerissen een charge uitvoeren. Na enkele minuten keert de rust weer en gaan we richting het metrostation. Supporters die met de auto zijn maken trouwens eerst nog een uitstapje naar een amateurwedstrijd waar 1 team toevallig ook in groen-wit speelt. De wedstrijd moet even stilgelegd worden door de feestende supporters, maar alles blijft gelukkig wel gezellig. Onderweg naar de metro stoppen we even bij Oom's Supermarkt, om bier, eten en rookwaar in te slaan. Oom heeft in elk geval ook een goeie dag door de handhaving van FC Groningen. Bij het metrostation staat alweer een speciale metro klaar en 20 minuten later zijn we weer op Rotterdam Alexander. Daar moeten we even wachten op de trein, maar lang duurt dat niet.

We nemen plaats in de speciale trein en ook hier vloeit het bier volop en is de stemming zeer goed. Waar we op de heenweg nog over Utrecht reden, wordt door de NS besloten om over Amsterdam te reizen, want opeens duikt die lelijke UFO op aan onze linkerkant. Daar zou dan een kampioensfeest aan de gang moeten zijn, maar daar is niks van te zien. We rijden verder richting Zwolle, als er geruchten opduiken dat daar een groep Tukkers de trein staat op te wachten. Nou ja, dat zien we later wel. Eerst moet steward Theo gehuldigd worden met een speciale beker. De beker ter ere van een derde plaats op een darts-tournooi is even 'geleend' uit een cafe, maar dat maakt niet uit: het gaan om de symboliek. Theo is Steward van het Seizoen 2001-2002 geworden, omdat ie er gewoon bijna altijd is en ook goed met de supporters kan opschieten. Hij is zichtbaar blij met de onderscheiding en belooft de beker een mooi plaatsje te geven.

In de buurt van Zwolle blijkt dat de trein daar niet zal stoppen, maar als we door het station rijden is er in elk geval geen tukker te bekennen. Onderweg stappen er in Hoogeveen, Beilen, Aszen en Haren weer supporters uit om verder te feesten en om ongeveer 19.10 uur rijdt de trein Groningen CS binnen. We gaan eerst nog maar eens wat eten bij de McDonald's en gaan vervolgens door naar het supportershome. Daar blijken we net te laat te zijn omdat de spelers al weer weg zijn, maar het bier is nog lang niet op. Om een uur of 23.30 gaan we nog even de stad in en gaan daarna maar eens behoorlijk lam richting huis. Al met al een geweldige dag die voor herhaling vatbaar is. Maar hopelijk is FC Groningen de volgende keer wel iets eerder veilig en hoeven we ons daar niet meer druk om te maken.

Spoorwegpolitie met blauwe helmpjes zijn ook van de partij.

De sfeer zit er goed in.

Goeie sfeer in de trein.

Mede dankzij het aanwezige bier. Hier zelfs een 5 liter-thuistap.

In Amersfoort moeten we overstappen. Er wordt luid gezongen.

We zijn inmiddels aangekomen op Rotterdam Alexander.

Daar moeten we overstappen op de metro.

Daar moeten we overstappen op de metro.

Op het perron van de metro.

Ook in de metro zit de stemming er goed in.

Ook in de metro zit de stemming er goed in.

Ook in de metro zit de stemming er goed in.

Eindhalte Marconiplein.

En dus gaan we lopend naar het Kasteel.

De complete groep onderweg naar het Kasteel.

De complete groep onderweg naar het Kasteel.

Onder begeleiding van stewards en knolsmeris.

Onderweg wordt even gestopt bij een kroeg.

De kroeg heeft de toepasselijke naam Het Kasteel.

Maar al snel is de kroeg vol, en gaat een knolsmeris voor de ingang staan.

Dus gaat de rest van de groep op zoek naar een andere kroeg, die al snel gevonden wordt.

De vorige thuiswedstrijd van Sparta was blijkbaar tegen Vitesse, maar het gaat toch echt om de wedstrijd op het rechter affiche.

Het oorspronkelijke deel van Het Kasteel.

Bij de ingang van het uitvak.

Een blik op het Sparta-stadion.

Voor de poortjes is het dringen. Joke heeft het haar voor de gelegenheid groen-wit gemaakt.

Heej, deze vlag is nieuw?

Volop snacken geblazen.

Het uitvak is compleet uitverkocht.

De spoorwegpolitie is ook even aan het snacken. De linker spopo kan zo doorgaan voor het broertje van Broerse gezien zijn kapsel.

Fatsoen en traditie: tijd om maar eens te breken met een traditie.

Volop vlaggen aanwezig.

Er bleken ook aanhangers van 'N Sync aanwezig te zijn.

De gebruikelijke huddle voorafgaand aan de wedstrijd.

Foto's deel 1 Foto's deel 2


terug Verslag: Harris


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl