Forum | Prikbord | Info | Links
 
Kloetinge - FC Groningen, 19 september 2001, Amstel Cup (1-4)
Ongeveer 15 fanatieke supporters ondersteunen FC Groningen bij deze uitwedstrijd voor de Amstel Cup in het verre Kloetinge bij Goes. Het wordt nooit echt een spannende wedstrijd. FC Groningen wint redelijk eenvoudig, maar Kloetinge biedt dapper strijd en scoort zelfs ook nog. De sfeer is gemoedelijk en gezellig, op een incidentje met wat 'Kloetinge-hooligans' na, die vervelend doen bij de vlag van TWB. Al met al wel een geslaagde dag.

Reisverslag

Het is woensdagmiddag 19 september 2001. We maken ons op voor de wedstrijd tegen de amateurs van Kloetinge in de eerste ronde van de Amstel Cup. FC Groningen is vrij gemakkelijk door de zo gehate poulewedstrijden gerold, en vandaag begint dan het echte werk in de Amstel Cup. In Zeeland nog wel, en dat is redelijk uniek, want hoe vaak speelt FC Groningen nou een officieel duel in de provincie Zeeland?

Dat het bekertoernooi de laatste jaren behoorlijk aan prestige heeft ingeboet is wel duidelijk, want voor clubs als FC Groningen en ook Kloetinge is het hele systeem zeer oneerlijk. Dat de KNVB blijft volhouden aan deze opzet van de Amstel Cup is volstrekt belachelijk, want de kleinere clubs maken toch nauwelijks een schijn van kans wanneer zij zeer veel wedstrijden moeten spelen om misschien een kwartfinale te halen, om dan te zien dat 'grotere' clubs doodleuk instromen. FC Twente vormde hierop een uitzondering. Maar de KNVB heeft blijkbaar een zwak voor de grotere clubs, en bekommert zich nauwelijks om de belangen van de kleinere clubs. Waarom niet terug naar een volledig knock-out systeem, waarin alle BVO's meedoen, aangevuld met amateurclubs?

Nou goed, terug naar de dag van vandaag. Rond de klok van 12.00 uur zetten we de auto in beweging naar het Zeeuwse land. De wedstrijd begint namelijk al om 17.00 uur, omdat Kloetinge niet over een lichtinstallatie beschikt. Kloetinge ligt aan de rand van Goes, dus we zijn wel even bezig voordat we daar zijn, vandaar dat we op tijd vertrekken. Het regent de hele dag al behoorlijk, en dat maakt de reistijd er niet korter op. We vragen ons af of de wedstrijd nog wel doorgaat, als het zo blijft regenen. Onderweg is er volop telefoonverkeer tussen de verschillende auto's met Groningers, die ook een snipperdag hebben opgenomen om FC Groningen aan het werk te zien. In de buurt van Utrecht komen we de eerste auto Groningers tegen, en met luid getoeter begroeten we elkaar. Wij zitten met 2 man in een auto, en omdat we niet zeker weten of een fanatieke supporter, die tegenwoordig in de buurt van Rotterdam woont, nog wel van plan is om heen te gaan, besluiten we hem even te bellen. Hij wil graag heen en heeft tijd, dus besluiten we hem 'even' te gaan oppikken. Bij Utrecht moeten we even keren, maar daarna zetten we koers richting Rotterdam. De andere supporters reizen via Utrecht en Bergen op Zoom naar Goes, en we spreken af dat we ze in Zeeland wel zien.

Aangekomen bij zijn huis, heeft hij net een pizza in de oven gezet. Zeer attent, want we hebben inderdaad best honger, maar omdat we nu opeens laat zijn door de omweg, terwijl we toch best op tijd vertrokken zijn, besluiten we de pizza te laten voor wat hij is, en meteen koers te zetten richting Zeeland. We pakken het pontje over het Spui, om daarna via de provinciale weg weer op de snelweg te belanden. Achteraf hadden we beter meteen via de ringweg van Rotterdam de snelweg op kunnen rijden, want het is best druk bij dit anders zo rustige pontje. Als we uiteindelijk weer op de snelweg richting Bergen op Zoom zitten, wordt het gaspedaal dan ook even flink ingetrapt om toch nog op tijd bij de wedstrijd te zijn. Als we Zeeland binnenrijden, houdt het opeens op met de hevige regenval. Ook in Kloetinge blijkt het nagenoeg droog te zijn.

Slechts 5 minuten te laat komen we aan bij het sportpark van Kloetinge. We parkeren de auto bij een plaatselijke boer, die een leuk zakcentje bijverdient door zijn erf als parkeerplaats te laten gebruiken. We kopen een entreekaartje, en lopen het sportpark van Kloetinge binnen. De publiek belangstelling valt een beetje tegen, maar dat is ook niet zo verwonderlijk gezien het tijdstip. Op een doordeweekse dag rond de klok komen veel mensen net van hun werk. We kijken even rond, en herkennen een Groningse vlag aan de andere kant van het veld. We besluiten daar te gaan staan, en begroeten het groepje van een stuk of 10 Groningers enthousiast. Het is gezellig en de reisschema's van de diverse supporters worden uitvoerig besproken. Het duurt niet lang, of Torma krijgt het op zijn heupen en knalt de bal in het net aan onze kant. 0-1 voor FC Groningen. Tien minuten later haalt Broerse eens uit, en staat het 0-2. De stemming is zeer goed, en we hebben dat enorme stuk tenminste niet voor niks afgelegd. Als dan ook nog een verdediger van Kloetinge even meewerkt bij een afstandsschot van Paul Janssen, staat het 0-3. Kloetinge biedt dapper tegenstand, en dit resulteert ook in een goal. Net voor rust is Beukenkamp kansloos in een klutssituatie, en staat er 1-3 op de borden.

We pakken onze vlaggen, en besluiten om de tweede helft aan de andere kant te gaan staan. Maar eerst gaan we een biertje pakken in de kantine. Het is gezellig druk in de kantine. Sommige Groningers maken nog even van de gelegenheid gebruik om wat spullen te kopen bij het merchandise-kraampje van Kloetinge, net voor de kantine. De clubkleuren van Kloetinge zijn toevallig ook groen en wit, dus dat zit wel goed. De meegebrachte vlaggen worden weer opgehangen achter het doel. Dit is toevallig ook de kant van de kantine, dus er wordt volop heen en weer gelopen tussen het veld en de kantine voor het nodige eten de drinken. Enkele supporters blijven even hangen in de 'skybox' van de kantine, en schreeuwen luid uit het raam als Torma de 1-4 binnen schiet. FC Groningen speelt vervolgens de wedstrijd professioneel uit, en wint vrij eenvoudig. De spelers bedanken het publiek en gaan richting de kleedkamer. Wij gaan weer eens richting de kantine, want er moet geproost worden op de overwinning van FC Groningen.

De kantine loopt langzaam vol, en onder het genot van een biertje praten we nog met wat Kloetingers die het toch wel fantastisch vonden dat Kloetinge tegen FC Groningen kon spelen. Verder hebben ze er zeer veel respect voor, dat er een groep Groningers aanwezig was bij de wedstrijd. Ze verrekenen zich even in de reistijd, want ze denken dat we pas om een uur of 1.00 weer terug zullen zijn in Groningen. Ok, op de heenweg hebben we er 5 uur over gedaan, maar op de terugweg hoeven we niet over Rotterdam, en kunnen we gewoon op de snelweg blijven. We heffen nog even 'Boeren Boeren' aan, waardoor de rest van de kantine spontaan stilvalt en zich verbaast over die zingende Groningers.

Na een half uur besluiten we maar eens op huis aan te gaan. Op dat moment vertrekt ook net de spelersbus richting Groningen en met veel geschreeuw en gezang wensen we ze een goeie reis. Wij volgen hun voorbeeld, en pakken de auto. Twee Groningers die met de trein waren gekomen, kunnen best met ons meerijden en zodoende beginnen we de terugreis met een volle auto. Bij de McDonald's in Meerkerk stoppen we om de inwendige mens te verzorgen. Dit is ook een goed moment voor een sanitaire stop. Als we uitgegeten zijn, stappen we weer in de auto en rijden in één stuk door naar Assen, waar een van de passagiers uitstapt. We vervolgen onze reis naar Groningen, en om ongeveer 23.30 uur komen we weer aan in de mooiste stad van Nederland. We nemen afscheid en gaan maar eens op huis aan. Al met al was deze dag ondanks de afstand zeker de moeite waard. FC Groningen wint, en ook de sfeer was erg goed onder de aanwezige Groningers. De volgende keer dat Groningen weer eens een wedstrijd in Zeeland speelt, gaan we zeker weer heen.

Zo, daar zijn we dan na een lange reis eindelijk bij het Wesselopark.

De ingang van het stadion van Kloetinge.

De wedstrijd is net bezig, en we gaan achter 1 van de doelen staan, waar inmiddels al meer Groningers staan.

Een blik over het veld met de keeper van Kloetinge, Mark 'je haar zit goed' Smeding.

Er is ook een kleine tribune.

De andere kant van het veld.

Tijdens de pispauze tegen het hek kan er gecommuniceerd worden met de Zeeuwse koeien.

Een foto van veraf. Links staat de groep Groningers. TWB z'n vlag is goed te zien.

Ook bij Kloetinge hebben ze merchandise in dezelfde kleuren als FC Groningen: groen-wit.

De skybox in de kantine. Het raam kan open, en daar maakt Poll dan ook gebruik van.

Inmiddels is de tweede helft bezig. De vlaggen hangen nu aan de andere kant, tot ongenoegen van een paar Zeeuwen.

De kantine van Kloetinge van buiten.

De kantine van Kloetinge van binnen. Na afloop wordt er nog even 'Boeren Boeren' gezongen, waardoor de rest van de kantine stilvalt van verbazing.

Het bier zit in de man, en we lopen naar de uitgang.

Ook de spelersbus van FC Groningen rijdt net weg uit Kloetinge, en dat voorbeeld volgen we.

terug Verslag: Harris


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl