Forum | Prikbord | Info | Links
 
RKC Waalwijk - FC Groningen, 26 augustus 2001, KPN Eredivisie (4-0)
Ruim 200 supporters steunen FC Groningen in Waalwijk. Het mag echter niet baten. Na de vroege mazzelgoal van RKC loopt FC Groningen achter de feiten aan. Wanneer Torma een uitgelezen kans op 1-1 verprutst, valt een minuut later de beslissing aan de andere kant door middel van een penalty. RKC scoort daarna nog twee keer.

Reisverslag

Op waarschijnlijk de warmste dag van het jaar zijn we van plan om met de trein naar Waalwijk te reizen. Dat wil zeggen: we pakken de trein naar Den Bosch, en gaan daarna met de bus naar Waalwijk omdat men daar geen NS-station heeft. Om 10.18 uur vertrekken we vanuit Groningen. De opkomst voor de trein blijkt bijzonder laag te zijn, want we zijn met 4 man: Vinnie en Harris, en nog twee supporters. Deze supporters vertellen echter in Zwolle alweer uit te stappen, omdat ze daar opgepikt worden en dan de reis per auto gaan voortzetten. Gezeten in twee banken naast elkaar wordt er rustig wat geluld, want het is tenslotte zondagochtend en best vroeg. In Assen stapt Rudy in, die er ook bij komt zitten. Het is benauwd in de trein, en de 1,5 literfles cola die we hebben meegenomen komt goed van pas. In de bank naast ons wordt inmiddels de eerste joint opgestoken, maar de ramen staan toch wagenwijd open, dus er is niemand die daar last van heeft. In Zwolle nemen we afscheid van de twee supporters en we zetten onze reis voort richting Utrecht.

In de coupé blijkt verder nog een vage gast aanwezig, die toch wel geinteresseerd is in waar wij naar toe gaan. Als hij op de hoogte is gebracht van onze bestemming, vraagt ie of wij 'Wouter' ook kennen. Hij blijkt Wouter van den Herik te bedoelen, die blijkbaar een familielid van hem is. Alleen heeft ie "hem nog nooit gezien". Ook het bestaan van de broer van Wouter, Arjan van den Herik, die vorig seizoen in elk geval bij Telstar voetbalde (en waarschijnlijk nog steeds), is hem volledig onbekend. Hij is dus niet echt 'close' in de familie Van den Herik. Misschien hebben de feiten dat ie lamlendig in de treinbank hangt, wiet in z'n shag gooit, en bijna stikt in een zak chips daar iets mee te maken? Bovendien geeft ie aan dat ie graag eens bij een enorme rel aanwezig zou zijn, dat lijkt hem reuze spannend. Omdat dat er, helaas voor hem, vandaag ook niet echt in zit, besluit onze potentiële hooligan van een jaar of 50 in Amersfoort uit te stappen. We besluiten hem maar 'Klaas' te noemen, maar dit kan ook elke andere willekeurige naam zijn.

In Utrecht stappen we over op de trein naar Den Bosch. In de trein vindt er een merkwaardig incident plaats. Als de conducteur binnenkomt en goeiemiddag zegt, roept Vinnie dat het nog goedemorgen is. Althans, voor ons wel. De conducteur knipt het kaartje van Vinnie, maar weigert vervolgens het kaartje terug te geven. Hij houdt het kaartje aan één kant vast, zodat Vinnie hem niet gemakkelijk kan pakken. Vervolgens trekt deze NS-mongool het kaartje weer terug, knipt het kaartje van Rudy, geeft Rudy zijn kaartje weer terug, en steekt het andere kaartje weer in de richting van Vinnie, maar houdt hem weer aan één kant stevig vast. Vinnie trekt met geweld het kaartje uit zijn hand, waarop hij van de conducteur te horen krijgt dat hij een 'eikel' is. Hierop volgt natuurlijk het antwoord: "Je bent zelf een eikel". Het spreekt voor zich dat de NS een klacht tegemoet kunnen zien wegens het gedrag van deze conducteur. Niet dat Vinnie een trauma heeftopgelopen, maar de trein is duur genoeg en je hoeft je niet zo te laten behandelen. Bovendien zijn we zeer benieuwd naar de reactie van de NS, die hier dan te zijner tijd zal verschijnen.

We zijn inmiddels in Den Bosch aangekomen, en we moeten 20 minuten wachten totdat de bus gaat. We lopen even de binnenstad in, maar er valt vrij weinig te beleven. Niet zo raar natuurlijk, want het is zondagmiddag, maar FCDB speelt wel thuis. Het is echter zeer rustig en we gaan terug naar de bus. Het is ongeveer een half uurtje rijden naar Waalwijk. We stappen vrij dicht uit bij het stadion, en lopen naar het uitvak. We kopen een kaartje, en lopen door. Er zijn al een stuk of 30 supporters aanwezig, maar het is nog vroeg, en er zullen nog veel meer supporters komen. We hangen de vlaggen op, en zoeken even verkoeling onder de tribune. De supporters druppelen binnen, en uiteindelijk staan er ruim 200 supporters om FC Groningen te ondersteunen.

De wedstrijd verloopt voor FC Groningen dramatisch en FC Groningen verliest dan ook ruim. Na de wedstrijd kunnen we met Joop meerijden tot Den Bosch. Dat scheelt ons weer tijd en een ritje in een oververhitte bus. Op het station aangekomen, doen we nog even inkopen bij de plaatselijke Albert Heijn, en stappen in de trein naar Utrecht. In Utrecht hebben we tijd zat om even te snacken, dus we lopen Hoog Caterijne in. Die McDonald's blijkt echter dicht te zijn, terwijl er op staat dat ie 7 dagen per week open is, en het is nu toch echt etenstijd. We gaan dan maar snacken bij een McDonald's in de binnenstad. Het avondeten smaakt, en als we uitgegeten zijn lopen we weer terug naar de trein. Het is druk, en we moeten genoegen nemen met een plaats op het balkon. Dit loopt voor Rudy bijna fataal af, als hij een soort van zelfmoordaanslag van een vouwfiets te verwerken krijgt. Met een enorm kabaal dondert de fiets om, en raakt Rudy net niet. We laten die fiets natuurlijk mooi op de grond liggen, maar even later wordt hij dan door de eigenaresse weer rechtop gezet. Jammer.

In Amersfoort komt er weer wat meer ruimte in de trein, en we vinden een plaats in de coupé. Wij wel, maar de mensen die in Amersfoort instappen niet, en het gangpad staat aardig vol. Toch komt er een Railtender-figuur langs. Als we vragen om chips, blijken die uitverkocht te zijn. Nou, dan dus geen chips, maar die opmerking gaat de Railtender-homo blijkbaar iets te gemakkelijk, want hij probeert ons met alle geweld een Bifi-worst aan te smeren. Afgezien van het feit dat die dingen zwaar ranzig zijn, hebben we helemaal niet gevraagd om dit soort agressieve verkooptechnieken, en pas na herhaaldelijke afwijzingen verdwijnt de Bifi-worst weer in het karretje. Het bier had ie inmiddels al wel neergezet, maar door z'n Bifi-incident was ie blijkbaar 'vergeten' dat ie nog geen wisselgeld had gegeven, en 50 piek voor een biertje is wel erg prijzig, alhoewel het met die Railtender-prijzen niet veel scheelt. Na lang rekenwerk, komt ie uiteindelijk dan toch aanzetten met het juiste wisselgeld, en gaat ie gelukkig andere passagiers lastig vallen. In Zwolle wordt het nog drukker in de trein, en is er vervolgens helemaal geen doorkomen meer aan. In Aszen aangekomen stapt Rudy uit. Wij rijden door en om ongeveer 20.30 uur rijdt de trein Groningen weer binnen. Zo zijn we toch ruim 10 uur in touw geweest voor deze uitwedstrijd van FC Groningen.

Het treinkaartje.

Als ontbijt hebben we cola en Pringles, die toch in de aanbieding zijn bij de Railtender-homo.

In Utrecht stappen we in de trein naar Den Bosch.

In Utrecht stappen we in de trein naar Den Bosch.

In Den Bosch moeten we even wachten op de bus, dus we lopen even de binnenstad in.

Op het busstation staat een stadstoezicht-autootje, met daarin veel te dikke afgekeurde agenten ofzo. Toevallig (?) waren ze net aan het eten.

De bus naar Waalwijk komt er aan.

Nog snel even pissen voordat we bij het stadion.

Op een steenworp (!) afstand van het stadion ligt het dan ook vol met stenen en ander bouwmateriaal. Om deze reden zijn wel eens FC Groningen-supporters geweigerd in Helmond.

We zaten nog even flink te stressen, want de beruchte 'Waalwijk Hooligans' waren er ook.

Hier staan ze, die kerel op z'n driewieler schijnt helemaal los te kunnen gaan.

Vinnie heeft ook een vlag gemaakt, en hier hangt ie.

Ook de andere vlaggen hangen inmiddels.

Ook de andere vlaggen hangen inmiddels.

Ook de andere vlaggen hangen inmiddels.

Vinnie maakte nog even een foto van het pishok. Hier bleef het erg rustig, want iedereen zweette het bier, de cola en de sinas er wel uit.

Het Mandemakers-stadion dus.

De spelers komen het veld op. Reden voor de fanatieke supporters van RKC om een enorme vlag naar beneden te laten.

De spelers komen het veld op. Reden voor de fanatieke supporters van RKC om een enorme vlag naar beneden te laten.

Dit is nieuw: de wedstrijd wordt gestaakt voor een drinkpauze van de spelers.

Een blik op de wedstrijd in de tweede helft, als het dus allang 4-0 staat.

Een blik op het uitvak.

Wegens de verbouwing van het stadion bestond de ingang van het uitvak uit Heras-hekwerk. Ook de geimproviseerde snacktent stond achter deze hekken. Toevallig (?) staan er alleen stewards bij de snacktent.

In Utrecht gaan we nog even snacken. Vinnie maakt weer vrienden bij de politie door op een paar meter van de McDonald's nog even de weg te gaan vragen.

Na Zwolle is het zo druk in de trein, dat niet iedereen een zitplaats kan krijgen. "STA OP VOOR FC GRONINGEN", zullen we maar zeggen.

terug Verslag: Harris en Vinnie


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl