Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
Open brief Groningen Fanatics 9 november 2008
In een open brief op hun website delen de Groningen Fanatics mee dat het eigenlijk de bedoeling was geweest om vandaag terug te keren met een fraaie sfeeractie, maar dat de actie uiteindelijk wegens veiligheidsvoorschriften werd afgekeurd. De Groningen Fanatics zien zich na de brand in de Euroborg geconfronteerd met zulke strenge eisen, dat de toekomst van de groep en die van sfeeracties in Groningen op het spel staat.

Beste (mede)supporter,

Sinds de stadionbrand op 13 april j.l. is het stil geweest rond ons, de Groningen Fanatics. Direct na de brand hebben wij aangegeven de activiteiten tot nader order op te schorten en sindsdien zijn we nog niet teruggekeerd. Het was de bedoeling om vandaag, voorafgaand aan de wedstrijd tegen FC Volendam, terug te komen met een grote sfeeractie. Helaas werd onze actie gisteren afgekeurd door de brandweer. Wij zien ons na de brand geconfronteerd met zulke strenge eisen, dat onze toekomst en die van sfeeracties in Groningen op het spel staat.

De stadionbrand was voor de Groningen Fanatics een harde klap. In de weken na deze gebeurtenis was er tijd voor bezinning. Met de hele groep is gesproken over de vraag of Groningen Fanatics door kan en wil met het organiseren van sfeeracties. Na lang beraad is unaniem besloten dat we door wilden.

In de periode hierna heeft veelvuldig overleg plaatsgevonden tussen ons, FC Groningen en de Brandweer. Met het onderzoeksrapport van Margo Vliegenthart in de hand is uitvoerig gesproken over hoe onze sfeeracties doorgang kunnen vinden op een veilige manier. Alle materialen die wij gebruiken bij onze sfeeracties zijn met de brandweer doorgenomen en door hen op brandveiligheid beoordeeld.

Papier
Struikelblok vanuit veiligheidsoogpunt blijkt het papier dat bij een choreografie gebruikt wordt. Dit papier is niet brandvertragend genoeg en wordt dus afgekeurd. Door ons is vanaf dat moment uitvoerig gezocht naar oplossingen. Zo is bijvoorbeeld bekeken of het papier ge´mpregneerd kan worden. Het papier kan op deze manier echter niet genoeg brandveilig gemaakt worden. De uitkomst is een papiersoort die van zichzelf al brandvertragend werkt. Deze papiersoort is echter wel vele malen duurder dan het papier dat voorheen werd gebruikt. Bovendien blijkt dit papier alleen in wit leverbaar, waardoor voor een choreografie de vellen nog in de juiste kleur bedrukt moeten worden. Ook dit brengt weer extra kosten met zich mee. Gevolg: voor een choreografie van slechts 2000 vellen moet nu evenveel betaald worden als voor een choreo van twee keer het hele stadion (40.000 vellen) in de oude situatie.

Stof
Op het gebied van de stof voor spandoeken en megadoeken lijkt alles echter grotendeels hetzelfde te blijven. De katoenstof die werd gebruikt wordt door de brandweer aangemerkt als impregneerbaar doek. Enige verandering ten opzichte van de situatie voor de brand is dat na het impregneren een officieel brandveiligheidscertificaat uitgeschreven dient te worden. Overigens kost ook dit weer extra geld.

Actie voor Volendam-thuis
Met deze informatie in het hoofd worden de voorbereidingen voor een actie in het teken van de terugkeer begonnen. Zoals gebruikelijk wordt veel tijd gestoken in het ontwerpen, tekenen en schilderen van een enorm megadoek. Doordat de periode van overleg met FC Groningen en de brandweer veel tijd heeft gevergd, wordt ingezet op de thuiswedstrijd tegen FC Volendam als dag waarop de grote sfeeractie zal plaatsvinden.

Echter, in de dagen voorafgaand aan de actie gaat alles heel snel. Op de dinsdag voor de wedstrijd wordt het schilderwerk aan het doek afgerond. Op donderdag is de verf opgedroogd en wordt het doek ge´mpregneerd door een specialist met een voor katoen geschikt impregneermiddel. Het doek is klaar voor de veiligheidskeuring van vrijdag waarbij een specialist en de brandweer het doek op brandveiligheid zullen testen. De eis is dat het doek zichzelf, door het impregnaat, binnen 5 seconden dooft nadat het vlam vat. Bij de test blijkt het doek echter niet brandveilig genoeg te zijn.

Enige hoop is het doek ook aan de onderzijde impregneren. Door zowel de brandweer als de brandveiligheidsspecialist wordt op vrijdagavond een monster gemaakt van onze katoenstof die dubbelzijdig is ge´mpregneerd. Op zaterdag worden deze monsters getest en wederom blijkt het doek zichzelf niet snel genoeg te doven. Het doek krijgt geen certificaat en wordt afgekeurd. Conclusie: een actie van 3500 euro is niet te gebruiken.

Toekomst
De toekomst van de sfeeracties in Groningen ziet er dus slecht uit. Beoogd impregneerbaar doek blijkt niet voldoende te impregneren om door de veiligheidstests te komen en papier voor een choreografie is 20x zo duur geworden.

Vandaag hebben we ons opnieuw beraden over de toekomst. We zijn enorm teleurgesteld over het feit dat de grote sfeeractie vandaag niet heeft kunnen doorgaan, maar nog erger over het feit dat het einde van de sfeeracties in Groningen in zicht lijkt. Als Groningen Fanatics willen we ontzettend graag nieuwe acties maken. Uiteraard op een veilige en verantwoorde manier, dat staat voorop. Echter, onder de huidige voorwaarden is het voor de Groningen Fanatics onmogelijk om sfeeracties te organiseren.

Bovendien is de portemonnee momenteel grotendeels leeg en hebben wij door de afgekeurde actie nog niets kunnen laten zien dit seizoen. Wij vinden het dan ook niet gepast om de geplande jaarlijkse collecte (gepland eind november) doorgang te laten vinden. Tevens betreuren wij het dat op korte termijn geen sfeeracties kunnen worden gemaakt van het door de supporters gedoneerde geld.

Vandaag hebben we besloten dat wanneer er geen verandering in de situatie komt, de stadionbrand van 13 april tevens het einde is geweest van de sfeeracties in Groningen.

Groningen Fanatics
Printversie »
 

Reacties:
#1 Dit mag niet gebeuren, de Fanatics hebben altijd zulke geweldige acties gehouden. Het opdoeken van de Fanatics zou eeuwig doodzonde zijn. Ik vind dat de veligheidseisen desnoods maar flink versoepeld moeten worden. Dan maar minder brandveilige acties. Bij iedere club had dat brandincident tegen Ajax kunnen gebeuren en toevallig waren wij nu de pineut omdat er een gestoorde crimineel met een aansteker tussen allemaal goedwillende fans zat. Kijk bovendien hoeveel acties wel geslaagd verliepen door de jaren heen!
Vak_M | 10 november 2008, 00:22:14
#2 Wat een bulshit dit , Dit is nog maar 1x mee gemaakt en dan mag gelijk niks meer! Bij ajax is dit ook gebeurt en daar werd tog ook niks aangedaan! Het is altijd goed gegaan bij groningen en dan 1 x gaat het ook flink mis door een gek ja , ik vind het onzin , De gf moet gewoon lekker doorgaan als het aan mij ligt! Tegen de graafschap dus een sfeeractie??!
kevingrunn | 10 november 2008, 07:42:12
#3 het zou erg jammer zijn als dit het einde betekent van de GF en van de sfeeracties. Ik heb ook altijd erg genoten van de prachtige acties.
Ik vind echter niet dat er getornd mag worden aan veiligheidsvoorschriften. Dat er NOG maar 1 keer iets gebeurd is, is geen argument. Dat was al 1 keer teveel en we zijn daar ontzettend goed weggekomen. Het had veel slechter af kunnen lopen en ik moet er niet aan denken dat een megadoek dat boven mijn hoofd hangt, in de fik vliegt. Dan worden tientallen mensen voor het leven getekend.
Ik wil graag in de toekomst mijn zoontje ook meenemen naar het stadion maar dan moet zijn veiligheid niet in het geding komen!
klaarover | 10 november 2008, 10:17:00
#4 je moet die gasten die het toen zo leuk vinden om met hun aanstekertjes te spelen, laten opdraaien voor al die kosten verdommme je kunt je toch wel gedragen?!?
Dereal | 10 november 2008, 10:21:45
#5 Kunnen ze niet zoals bij twente doen dat het via kabbels omhoog gaat. Is dat geen oplossing ??
Vak | 10 november 2008, 10:50:52
#6 Vreemd dat het in andere stadions nog wel word toegestaan. Ik mag toch aannemen dat er in andere stadions nu dezelfde maatregelen worden genomen. Maar degene die de wc rollen in de fik heeft gestoken.... BEDANKT... AAN JOU HEBBEN WE DIT TE DANKEN. NU HEB JE JE ZIN. GEEN SFEERACTIES MEER.
Krupsbeertender | 10 november 2008, 11:04:28
#7 Waarom gelden die regels dan niet in andere stadions in Nederland. Want in alle stadions in NL worden nog gewoon acties gehouden met spandoeken en papier. Maar nou meteen te gaan roepen we stoppen er liever mee vind ik erg zwak en beneden de maat. Kom op Groningen Fanatics en laat je niet kisten.
chucky | 10 november 2008, 12:39:47
#8 Dit is een schok... Ik zeg wel vaker wat tegen mijn collega's bij FC Groningen over het gemis aan acties na 13 april. Er is nu een speciaal team in het leven geroepen onder de servicemedewerkers (het Brand Interventie Team), maar ook dat mag dus niet voorkomen dat De Sfeerploeg van Groningen gedwongen moet gaan stoppen. Het is duidelijk dat Groningen Fanatics gewoon met de rug tegen de muur gezet wordt. Ik vind het verschrikkelijk verrot!

De sfeeracties horen bij FC Groningen. Andere clubs hebben vaak zelfs groot respect voor onze acties en dat geeft FC Groningen toch weer een goede naam. Ik ben het wel met een aantal dingen hierboven eens. Ik wil ook geen brand meer, maar de regels moeten niet overtrokken worden... Er moet toch wel meer georganiseerd kunnen worden dan alleen trommels... Ik blijf er ook bij, alles is brandbaar...voor een ieder die maar kwaadwillend is....
Ook ben ik het met Krupsbeertender eens dat ik nu ook verwacht dat elke voetbalclub in Nederland aan die regels moet voldoen waar onze Groningen Fanatics nu mee te maken krijgen... Want wij zijn echt niet het enige stadion dat wel eens in de fik gestaan heeft door een sfeeractie die misbruikt wordt...

Als FC Groningen een leuke club wil met leuke supporters...dan moeten ze ons helpen en niet tegenwerken...
Ik zeg dat alles als supporter, niet als servicemedewerker. Ik heb als servicemedewerker helaas niet de positie om daar wat aan te doen.

Ik hoop dat FC Groningen beslist dat er een aantal dingen wat versoepeld mogen worden... En zeker dat Groningen Fanatics geen einde vind dat zo ongepast is als een stadionbrand.... Ze moeten blijven!!!

Groeten,
Rennie
RennieServiceG | 10 november 2008, 12:45:17
#9 Hmm, dit is zorgwekkend! Ik vind de GF zeer bepalend voor de sfeer in het stadion en was onder de indruk van de geweldige acties die ze op de tribunes toverden. Hier moet een oplossing voor komen. Misschien een protest actie van alle supporters?
Ik snap de brandweer overigens wel. Ze hebben natuurlijk ook een flinke douw gekregen na de brand. En ik vraag me af hoeveel onze FC hierover te zeggen heeft.
Hoe gaan we nu verder? Iemand een idee? Ik ben bereid mee te werken aan acties of andere activiteiten om te kijken hoe we dit rechtgezet kunnen krijgen
Jeepster | 10 november 2008, 13:02:56
#10 De fc is in mijn ogen de (hoofd verdachte voor alle negatieve sfeer op noord.
Eerst die kutpalen plaatsen en dan doen of er niks aan de hand is.
En dan die sfeeractie afkeuren waar ook heren van de fc bij zijn betrokken.
CuteBoy | 10 november 2008, 16:55:07
#11 Ik mag toch hopen dat FC Groningen dit zelf ook niet wil, en dat er nog deze week een reactie komt vanuit het Nijland-kamp. Zo niet, dan zou ik dat erg treurig vinden. Dan is het ook wel duidelijk wat de FC zelf wil... ik zou het in elk geval heel erg jammer vinden als het zo stopt. Kun je maar weer zien wat een paar mafketels op hun geweten kunnen hebben.
Bernieoetdaam | 10 november 2008, 17:06:47
#12 ben ik de enige die steeds meer het gevoel krygt van "mijn fc groningen"bestaat niet meer? De ene irritatie volgt de andere op en dan zijn er mensen die zeggen ,wat een slechte sfeer de laatste tijd,dat komt omdat het goede gevoel bij mijn cluppie ver te zoeken is!
pat | 10 november 2008, 18:25:25
#13 de fc gaat nu in overleg met de fanatics
mastersvw | 10 november 2008, 18:30:35
#14 zou het heel jammer vinden als er geen sfeer actie meer komt en tja en dit is echt weer nederland als er wat gebeurd mag niks meer doe ff normaal wil niet zeggen dat die plee rollen handig was om te doen maar om nu alles te verbieden
rudi | 10 november 2008, 19:24:56
#15 het zou echt super jammer zijn als de GF zou stoppen en ik hoop dat er door die verschrikkelijke brand niet meer dingen gebeuren die de club minder fanatiek maakt
fcgroningenboy | 10 november 2008, 20:14:56
#16 dit gaan ze niet menen.. het gaat 1x mis door een of andere gek nog wel. en gf en de rest mag hier voor boeten. zon brand krijg je heus niet zomaar weer. in andere stadions gaat het toch ook goed met de sfeeractie's. laten ze eerst naar de veiligheids maatregelen in het stadion zelf kijken en naar de brandweer dat deugd voor geen meter!
sprikie | 10 november 2008, 20:22:33
#17 ik zou dit heel jammer vinden, zulke acties horen bij de euroborg en de fc.
hoop dat jullie er alles aan doen om te zorgen dat dit niet gebeurt en daar ligt ook een taak voor het bestuur want dit gaat ten koste van de sfeer misschien.
suske | 10 november 2008, 20:37:33
#18 Laat de leiding van de FC in het overleg met GF nu eindelijk eens serieus GF de helpende hand reiken door financieel wat te doen.
Hans Nijland grijp je kans!!!!!!
graftakunited | 10 november 2008, 21:07:40
#19 Verhaal de kosten op die homo die het voor ons allemaal heeft verziekt.
Is daar eigenlijk al eens een uitspraak over geweest?
Nu moet een heel stadion het ontgelden.
Dat men voorzichtig is met papier kan ik me enigszins indenken maar dat er een bepaalde tijd voor moet staan dat een doek dooft is natuurlijk wel erg ver gezocht.
Ik hoop in de toekomst toch weer van een sfeeractie te kunnen genieten maar dan hoop ik wel dat deze tegen een iets grotere club zal zijn dan een palingdorp oet de polder.
Kilgore | 10 november 2008, 22:39:26
#20 Joden stonden afgelopen donderdag ook in de fik en daar hoor je weer nix van....maar Nijland doe er wat aan want sfeer=weg en G.F. kop op en gewoon die actie houden eind november weet zeker dat mensen doneren...
GrunnRulez | 10 november 2008, 23:43:42
#21 Nog even en onze buren halen ons qua sfeeracties in. Zag laatst de wedstrijd tegen Milan en dat zag er goed uit. Was trouwens geregeld door een bedrijf uit...Groningen!! Zonder de actie's van de GF is het toch anders. Als hele grote doeken niet meer worden toegestaan kunnen we toch ook wel met kleinere dingen iets doen? Honderden vlaggen door het hele stadion geeft toch ook voldoende sfeer? Laat de kop niet hangen GF, sterkte.
Lucky13 | 11 november 2008, 11:28:31
#22 nou als ze gaan stoppen dan is de sfeer
echt weg en dat zou zonder zijn
ik
heb nog wat thuis liggen kosten zijn 150 euro wie doet er mee ook leuk voor een
sfeer actie bekijk het filmpje
http://nl.youtube.com/watch?v=nWLT7QvcGPc heb
dertig stuks
hoop van jullie te horen als jullie mee doen oja ze zijn ook nog
brand veilig bevonden

hoop van jullie te horen kijk eerst het filmpje voor
je beslist
korrie | 11 november 2008, 14:09:28
#23 Er zijn destijds fouten gemaakt. Maar ik zie toch een heel groot verschil tussen de WC-Papier actie en de voorgaande acties.
Tevens had de FC het zelf ook niet goed voor elkaar met de brand-regeling. Daarvan mogen de sfeeracties niet de dupe worden!

Acties waarbij een doek of gekleurde pamfletten worden gebruikt, dat is toch lang niet zo gevaarlijk. Straks mogen we ook geen scheet meer laten (ja dat ben ik :)

Ik vind het de grootste mierenneukerij! En nu wordt er alleen op ons goed gelet.
Wordt in ieder ander stadion controle gedaan door de brandweer?? NEE! Dus dan is het levensgevaarlijk??

Wanneer er normale sfeeracties worden gehouden zoals in het verleden en FC Groningen heeft zijn brandpreventie ook in orde, dan lijkt me dat toch voldoende.

------------------------------------------------------------
Eigenlijk moeten we het hoofdstuk sluiten, maar toch nog deze opmerkingen:

Opm. Het grootste probleem zijn de zieke personen die dachten het leuk te vinden de boel in de fik te steken.

Opm. Persoonlijk blijf ik er bij dat men de introtune nooit had mogen starten (opkomst spelers). De boel stond overal al in de hens... dat kon niet goed gaan.

Opm. Ik blijf het vreemd vinden dat er ineens zo'n vuurzee in de tribune ontstond. Was daar niet nog heel wat anders aan de hand?
CreatoX | 11 november 2008, 15:31:53
#24 @ Creatox

Je vind dat we het af moeten sluiten en vervolgens heb je nog 2 opmerkingen die kant nog wal raken en helemaal niks met het feitelijke onderwerp te maken heeft. Ik weet niet waar jij staat tijdens wedstrijden maar als je bij ons in het vak stond had je kunnen zien dat gewoon overal plee papier lag en dat dat heel snel verspreid als het brand vriend; verder was er niks loos, dus; nou geen andere rare dingen er bij verzinnen; er zijn mensen zat die het er nu al moeilijk mee hebben.
Verder vind ik dat de GF door moet gaan met de acties. de heer Nijland heeft n het begin meteen gezegd dat de GF geen schuldige was en dan moeten ze nu niet ineens overal moeilijk over doen. Hier moet de GF met FC uit kunnen komen denk ik.
Sanderonw | 12 november 2008, 14:35:05


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl