Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
D'r is mor ain ploug hier in 't Noorden... 25 december 2006
FC Groningen is weer een nieuw clublied rijker. De Groninger band 'Bond tegen Harries' maakte namelijk het nummer 'De FC'. In het nummer probeert rapper Olaf Vos het gevoel voor FC Groningen weer te geven. Piet van Dijken nam de intro van het nummer voor zijn rekening. Het resultaat is een fraai Groningstalig rapnummer over de Trots van het Noorden. En ook wel mooi: het nummer is gratis te downloaden via de website van de Bond tegen Harries.

De Bond tegen Harries omschrijft zichzelf als volgt:

"Bond (de ~ (m.), ~en)
1 samenwerkingsverband van twee of meer staten
2 vereniging ter behartiging van bepaalde belangen, verspreiding van bepaalde ideeŽn enz.

te∑gen (bw.)
1 als uitdrukking van een vijandige of vijandelijke verhouding => antagonistisch, anti, contra<=> voor
2 als uitdrukking van afkeer

Har∑rie (de ~, ~s)
1 niet sympathiek, niet erg innemend => onvriendelijk
2 opschepperig => pronkerig
3 iem. die alleen eigen belang op het oog heeft
4 zelfzuchtig

Kortom, de bond tegen vervelende mensen. De Bond tegen Harries heeft zitting in de stad Groningen en verkondigt haar woord via een hele vette mix van rock, dance en hip-hop. Uiteraard in het Gronings. Met deze Groningstalige rap timmert de Bond tegen Harries hard aan de weg. Regelmatig zijn ze te horen en te zien op Radio en TV Noord, men kon de jonge honden al zien in de noordelijke theaters, in de Oosterpoort, op het Bevrijdingsfestival in Groningen en in hun opmars lijken ze op dit moment dan ook niet meer te stuiten."

Zanger/rapper Olaf Vos vertelt hoe het nummer 'De FC' is ontstaan: "Het nummer ontstond toen ik voor het tv-programma Grunnegers (van RTV Noord) voor de vrijdagavond een rap moest schrijven. Iedere vrijdag schrijf ik over een ander onderwerp en deze keer wilde ik iets schrijven over de FC en dan met name over wat ik (en volgens mij velen met mij) hebben met de FC. Dat is dat eindeloze gevoel, herinneringen, het 'groene' gevoel en ga zo maar door.

Herinneringen aan Atletico, drie uur vantevoren aanwezig omdat je wel vooraan moest en wilde staan, tegen het reclamebord aan, waar ik toen nog maar net over heen kon kijken, herinneringen aan Azing, promotie en ga zo maar door. Het is eigenlijk moeilijk uit te leggen, maar het nummer geeft voor mij aardig aan wat ik bedoel: ik kin gainain oetleggen wat ik vuil as ik hier bin. Dat heeft de FC altijd al bewezen, ze zijn thuis immers bijna niet te verslaan, en volgens mij komt dit door het gevoel wat leeft rondom en binnen de FC."

Zoals gezegd is het nummer vrij te downloaden. Surf daarvoor naar de website van de Bond tegen Harries en kijk onder het menu-item 'FC fans hier'. Veel plezier ermee.

Bron: Bond tegen Harries
Printversie »
 

Reacties:
#1 echt een cool nummer.
Maar is de songtekst ook ergens te vinden, want voor mij is het allemaal niet heel duidelijk omdat ik zelf het Gronings dialect niet spreek.
Marijn | 26 december 2006, 12:25:32
#2 mooi nummer ja

beter dan dat nummer van William W uit slagharen :P
z-horn | 26 december 2006, 13:09:21
#3 Netjes hoor!! ook mooi om het in ons eigen dialect te horen.
G-town | 26 december 2006, 13:53:23
#4 Goud nummer , mooi in het GRUNNINGS .
knaust | 26 december 2006, 14:04:30
#5 top nummer
Warrie | 29 december 2006, 00:39:13
#6 Die intro is nou echt iets voor Point, haha.
HansFCG | 29 december 2006, 07:19:58
#7 Laag'n jong! Waistjawel!
LeeTrundle | 29 december 2006, 19:39:59


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl